Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Revolta? Pokud Debian přejde na systemd, bude bez milosti forknut

Cool, co funguje znicit, co ma podezrelo moc relativne spokojenych uzivatelu, tak forknout:o) Made by Linux:o)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Linux se velmi boji kriticke masy uzivatelu. Jakmile nekterou distribuci pouziva vic jak 10 lidi tak se musi forknout aby pocet uzivatelu na jednu verzi zustal minimalni.
Novy uzivatel se zajmem o linux, je zavalen tisicem ruznych verzi, a o kazde mu nekdo rika ze je to ta jedina prava a nejlepsi verze. Tak uzivatel z hruzou a zmateny utece zpet k windows/mac.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Plácate nesmysly, "Jakmile nekterou distribuci pouziva vic jak 10 lidi ..." je absolutní blbost, Debian ma kombajnmilion uživatelů.

Plete te si pojmy a dojmy, nejde o počet uživatelů, ale o poměr mezi vývojáři a uživateli, Debian moc rost v oblibě mezi uživateli, tak se část uživelů muí stát vývojáři aby byla zachována rovnováha vesmíru .. co natom nechapete?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

:O Sorry, ale všechno. To jako když budu používat Debian a bude nás opravdu hodně, tak se musím stát vývojářem a věnovat svůj čas nějaké komunitě? Pro boha, proč? Ne, opravdu nějak nechápu. S Linuxem zkušenosti nemám (vyjma párkrát provedené instalace, kdy mimochodem nefungovalo to či ono, smutné, ale prostě fakt), takže již od DOSu jedu na SW od MS a, ač jejich operační systém používá minimálně stejně tolik lidí jako Linux, tak po mě nikdy nikdo nechtěl, abych se stal vývojářem. :O

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

a jíte maso?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To Ludek Jelinek:
No, tak nějak jste se pane nešťastně vyjádřil, protože nikdo nikomu neklade podmínku se stát vývojářem. Myšlenka tkví hlavně v tom, že čím víc lidí se bude podílet na vývoji, tím víc toho budou moct ovlivnit a potažmo i vytvořit a od tohoto pravidla se pak odvíjí všechno ostatní včetně toho nejkrásnějšího a to je to mít svobodnou volbu OS s co nejvíce užitečných funkčních nástrojů a třeba i více zábavy bez případné závislosti na komerční trh. Proto "Open-Source" (otevřený zdroj) pro odbornou veřejnost, která umí v IT něco softwarově tvořit a vyvíjet a pro "konzumenty" alternativa proti komerčním produktům. Proto je užívání Linuxů čistě na svobodné volbě každého z nás, jestli si zvolí pro užívání v tomto případě linuxovou alternativu nebo nějakou komerční.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Debian fork ma sakra byt z duvodu systemd a ne kvuli poctu useru, ne? Btw. pred par tydny jsem presel z Gentoo (bo sem na to uz nejakej starej) s OpenRC na Archlinux se systemd a je to dosti nesympatickej opruz...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz roste pocet useru, roste i pravdepodobnost ze se nekomu z nich nebude neco libit a udela si vlastni fork. Takze prakticky ano, je to kvuli poctu useru.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

V čem je to opruz? Na desktopu se to projeví maximálně o chlup rychlejším bootem, dále při konfiguraci nutností místo editace rc.d používat systemctl. Pro někoho je lepší pamatovat si editační volby v rc.d, pro jiného volby pro systemctl. Ostatně není problém Arch stále provozovat se sysvinit a rc.d...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Verim, ze Debian to zvladne a ostane Debianom, cize distribuciou ktora sa nehrabe do mainstreamu, ale ho tiez uplne neignoruje. Taka "vecna alternativa". Cize verim v moznost volby.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že čtyřista osmdesátý šestý fork Debianu na jeho postavení těžko něco změní. :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pánové (a dámy pokud tu jsou) mohl bych poprosit o radu?
Mám chuť se poprat s linuxem a naučit se něco nového. Jen, jak již zde bylo řečeno, nevím kterou verzí mám začít. Vím že to bude hodně o hledání "jak na to", ale zkusím překousnout mou nechuť pročítat fóra a hloupé hádky na nich.
Proto prosím o radu která je pro začátečníka použitelná.
HW není problém přispůsobit.

Děkuji.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není zrovna nejvhodnější místo pro takové otázky. Můžete zkusit třeba http://www.linux.cz nebo http://www.abclinuxu.cz . Nejlepší je neprve vyzkoušet Live CD a podle toho si můžete vybrat (Ubuntu, Fedora, OpenSuse). Nicméně, pokud nebude problém s hardware, tak pravděpodobně žádné fora nebudete muset pročítat. Pracovat se na tom dá a pokud budete experimentovat, nebudete na tom hůře než s windows.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To Kiki Lopez: To, co navrhuji, beru dle vaši poznámky: že HW přizpůsobíte a chcete se "poprat", což možná nebude ani třeba. Obě distra jsou nejpoužívanější debianí deriváty (u široké veřejnosti ) s max. podporou.
Bez ohledu na to či ono distro, s max podporou jako Ubuntu (u Mint jsou již patrné mírné odchylky), bych začal takto:
Linux Mint 17 Cinnamon nebo Linux Mint 17 Mate 32/64bit a pak případně Ubuntu:
http://www.linux-mint-czech.cz/ a http://wiki.ubuntu.cz/instalace/pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD
Co je v návodech pro Ubuntu prakticky funguje v Mintu, oba jsou na deb balíčcích a i Centrum Software obsahuji v podstatě stejnou nabídků programů. Mint dávám jako první proto, že je pro uživatele, který začíná, srozumitelnější (můj pocit), jinak průvodce instalací je v podstatě stejný. Prohlídl bych si obrázkové náhledy průběhu zavádění, na první pohled jsou téměř totožné. V Mintu odpadá nutnost podpora balíků pro rozšířenou podporu nesvobodných kodeků, po zavedení a první aktualizace Mint plně v cz, nemusí se instalovat dodatečně jazykové balíčky (to je ale detail). Je to o prvotním počtení nebo prohlídnutí dostupných průvodců, na odkazech jsou u obou dister. Přeji dobrou náladu a nenechat se vyhecovat případným prvním nezdařilým krokem, který snad nenastane. Pochopitelně obě distra mají svá fora v cz, kde je možno se popřípadě dopídit různých zkušenostních informací. Přeju dobré vykročení.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Taktéž velice děkuji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem zkoušel, ale z časových důvodů jsem Linux prostě zavrhl (zkusím zase tak za rok :) ). Takže jako totální laik, který vyzkoušel několik běžných distribucí, mohu z mé zkušenosti vyzdvihnout Mint. Bezproblémová instalace, téměř vše funkční hned (bohužel, skončil jsem na USB wi-fi modulu, prostě jsem ho nerozběhal :/ a na "user friendly" návod výrobce jsem tak nějak neměl nervy :) ), omalovánky také ucházející. Takže jo, Mint asi good.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu. Muze bejt i Mint, ale skoro vsechny navody jsou psany pro Ubuntu, takze to pro zacatecnika urcite bude jednodussi. / Ja zacatecnik nejsem a taky jedu na Ubuntu, nemam cas se starat o system, udelal jsem nekolik pocatecnich nastaveni a od te doby to slape.
V HW doporucuju NVidii pokud planujes i nejake hry.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem linuxový laik, ale když jsem před pár lety řešil totéž, zvolil jsem Mandriva Linux a posléze jeho fork Mageia. Můj dojem: jednoduché, klikací, dobrá podpora HW. Na druhou stranu: uživatel Magei se těžko vypracuje na "linuxového machra". Kvůli jednomu nepodporovanému HW jsem následně zkoušel i OpenSUSE s výsledkem: HW stejně nefungoval a navíc mi nevyhovovaly další věci (jistě, subjektivní dojem daný nízkou úrovní znalostí), takže zpět Mageia.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

mrskni usbcko do usb slotu, slehni 10x enter, hurá hotovo ted mas linux...

co se natom chces ucit, to neni system raketove obrany, vis co je ikona? okno? gratuluji znas linux

os je nato aby si pouzival aplikace, ne nato aby si se ucil os

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná byste dostal nějaké užitečné rady, pokud byste napsal, o jakém hardwaru uvažujete.

Ze zkušenosti bych doporučil něco s procesorem a čipsetem Intel a integrovanou grafikou (ovšem u ATOMu bacha na grafiku, ať to nemá "intelem koupený" PowerVR svéráz). Pro první seznámení možná radši ať to není úplně nejnovější hardware (Haswell), ale třeba o generaci-dvě starší (Ivy bridge, Sandy bridge). Nejde o procesor, jde o něktré součástky okolo, které mají HW-specifické ovladače - konkrétně řadič disků, síťovku, grafiku, wifi. Ideálně ať je tam od Intelu i síťovka a wifina (ovšem wifina třeba od Atherosu nebo Ralinku je asi taky OK). U staršího hardwaru máte lepší šanci, že rozumně nové distro bude mít ovladače pro všecko v základní výbavě. A že ten hardware bude mít BIOS ještě schopný bootovat klasickým způsobem bez UEFI. A abych nebyl za zpátečníka: Linux mi samozřejmě chodí i na Haswellu, ale některé periferní špeky konkrétního počítače nemusí mít v Linuxu řešení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Archlinux je skvělá distribuce pro ty, kteří chtějí vědět, co je pod kapotou a konfigurovat si systém i uživatelské prostředí plně podle sebe na základě znalosti celého systému. Pro méně zkušené je tu ale na Archu postavené Manjaro, které rozhodně nenutí k aktivní konfiguraci již při instalaci a defaultní nastavení je možno bez problémů používat. Systém je v obou případech plně počeštěn (výjimkou jsou pouze některé méně podstatné aplikace), ale jinak je nutná znalost angličtiny, protože podpora včetně manuálů a wiki je dominantně tvořena v angličtině. Není na škodu s angličtinou takto pracovat...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Výborně. Děkuji. Tato odpověď mi stačí.
Napsal jsem to tady, jelikož na takový článek reagují lidé znalí problematice, tudíž jsou schopni poradit.
Ti úplně znalí tady nechodí nebo nereagují, neb to již dávno ví :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.