Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pokus o rekonstrukci roadmapy x86 architektur Intelu

Nova Lake je desktopová verze Cougar Cove arch. Panther Lake je jen mobilní verze téhož

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno a není to nakonec jedno, jak se ty přímotopy jmenujou? :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Technicky ano. Problém je v tom, že Intel stále více a více upadá. A to pro platformu, která je postavena na konkurenci, není dobře.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

AMD toho zatím výrazněji nezneužívá a s ohledem na tržní podíl ani nemůže.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Intel je tak dobre zakopany u OEM, ze Jezkuv soucit s nim, nedava moc smysl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemusí být navždy. OEM zákazníkům taky může dojít trpělivost. Ostatně je to vidět na některých výrobcích serverů a pracovní stanice na jiné než AMD platformě v té výkonnější variantě ani nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Servery jsou jedina cast, kde se AMD po tom pocatecnim uspechu rekneme s Zen2 a pak Zen3, (ktery se protlacil i do OEM notebooku, prevzal retail) podarilo dat uriznout Intelu opravdu trzni podily.
Jinde si myslim, ze to plus/minus stagnuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne se na servery AMD primárně soustředí a dost tady pomáhá reklama v podobě superpočítačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD by potrebovalo zabojovat reknme aspon v OEM s notasy.. ziskat 30% trhu tady.. Jinak je mozne, ze pokud se povede Intelu za 2 roky nejaka dobra generace..zustane jim max notebookovy OEM retail a firemni sfera zustane "naveky" Intelu..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel mel v noteboocich vyhodu tim, ze dodaval super konektivitu TB3 a wifi 5/6. U AMD jde sice mit USB4, ale ten port nezarucuje vsechny featury. wifi pak vyrobce resi po svem coz muze a nemusi fungovat.
Ja s upgradem laptopu cekam na TB5/USB4 80gbps a pokud AMD bude mit vic jak pul roku zpozdeni, tak to bude zase Intel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle TB řešení je dobré tak pro dokyny (a herní enclosures, což je jen jiný druh doku), jinak je to k ničemu. Pro mě to vyjma pracovního stroje postrádá smysl, kromě toho je kolem této "featury" strašně moc bezpečnostních problémů a i ta elegance je oproti starým dokovacím portům silně pochybná.

Mně by se líbil klasický spodem nacvakávací dok - když už. Ale to asi budu zase minorita. Pro domácí notes nic takového nepotřebuju, je to jen sprostá mobilní extenze mého hlavního desktopu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne, ja som ocenoval vzdy klasicky dock pre DELL Latitude D a potom Latitude E do rady E5x70. Potom sa DELL vykaslal na klasicke dockiny a presiel na USB-C dock a to uz je naprd. Klasicky dockovaci konektor na spodku notebooku bol naj riesenie

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hp melo myslim jeste lepsi dokiny jak se zacrakavali z boku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem posúdiť, HP-čko pre firemnú sféru som nemal v rukách. Najskôr Toshiby Satelite Pro a Tecra ( roky 1997 - 2000 ) a potom už DELL Latitude D500/D800, D510/D810, D520/D820, D530/D830, D531 a potom už E-čkové rady ako E5400/E5500/E6400/E6500, E5410/E6410, E5430/E6430, E5440/E7440, E5450/E7450, E4570/E5570. Tieto používali klasický dockovací konektor na spodnej strane notebooku. Potom už prišli rady Latitude 5490, 5400/7400, 5410/7410, 5420/7420, 7430 a posledné čo máme zatiaľ sú Latitude 7440. Všetko v stovkách až tisícoch kusov. Takže ekosystém dockovacích staníc DELL som mal všade kam som dohliadol. Niektorí mali aj tri dockiny. V práci, doma, na chalupe :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já si myslel že u WiFi jsou snad nějaké standardy, právě proto aby věci fungovaly... Takže tady máme prostě jen fandu, který klidně zaplatí víc za horší CPU, když bude mít správné logo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale některé standardy jsou nad rámec WiFi, třeba bezdrátový displej (Miracast) potřebuje spolupráci od (i)GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna INTEL WiFiny nejsou poslední roky žádný zázrak ne vždy právě bezproblémovou funkčností, a navrch i ne zrovna příkladnou spolehlivostí. Intel zde, podobně jako u CPU stále ještě žije ze své bývalé pověsti. Zkrátka lidem dlouho trvá, než si všimnou a hlavně než uznají, že Intel již nějaký čas rozhodně není co býval.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Všechno je horší protože to musí být levné. Se podívejte na citlivosti nových AP, jsou horší než 10 let dnes už možná 20 let staré přístroje. To jsou samé SDR a podobné cipoviny a ejhle, ono to funguje hůř. A to nemluvím o životnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Arrow Lake muze byt dobrej, zalei, jak se jim podari zvednout IPC oproti RTL. Jestli to bude aspon 20% a udrzi si takty, bude to nejspis stejne rychle jako Zen5. Mozna i rychlejsi, podle narustu IPC...
A zrat by to taky nemuselo tolik, kdyz to bude konencne na pokorcilejsich prosesech..aspon doufam :))
Jedine co by mne asi porad zralo, je omezeni jen na 8P jader..a pripadne chybejici HT, ale to teprve uvidime.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel by mal hlavne zapracovať na novej (čistej) architektúre, ktorá bude mať konkurencie-schopný pomer výkon/tranzistor, lebo toto je hlavný dôvod prečo museli siahnuť po "barličke" menom "E-cores". Keby jadrá architektúr Golden Cove a Raptor Cove neboli tak obézne na výkon čo podávajú, tak by nebol problém vyrobiť 16 jadrový/32vláknový "i9" procesor, ktorý bude rýchly a konkurencie-schopný na jednom jadre a aj pri všetkých vláknach a vystačil by si s 10nm+++++ (alias Intel7) a podporaval by aj AVX-512 na súčasnej platforme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel by mal hlavne zapracovať na novej (čistej) architektúre, ktorá bude mať konkurencie-schopný pomer výkon/tranzistor"
.. Arrow Lake, i kdyz tam bude B-L stale pritomno, ale aspon by melo byt lepsi.
Lamani chleba pak prijde s Panther Lake...pokud se Intelu podari, tak to bude nejspis navrat na vyslunni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tam bude jen AVX 10, pro který nejsou aplikace, tak nevím. AVX 512 se teď masivně implementuje všude možně, protože všechny procesory AMD ho už umí a vedle pozitiv jeho použití už nemá negativa (problém byl jen u prvních Intelů s podtaktování).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dejte vědět až budou v krámě. Takové tlachání co by Intel chtěl je propaganda pro akcionáře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky !!

I přesto že každý den čtu články o HW, i když je tedy spíš poslouchám v práci díky čtečce a toto mi zabere klidně i 3h, než přejdu vše co mě zajímá a každou novinku nebo zmínku o dalším úniku něčeho nového.
Tak by se dalo říct že bych to měl znát na zpamět, mám v těch jezerech a jeskyních už strašný guláš .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JJ, na DIIT mají tyhle "shrnující" tabulky dlouhou historii a díky za ně!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

asi neni v moznostech ctenare, si tenhle bordel zapamatovat, obcas bych potreboval i neco umazat

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mně třeba nepomáhají ani ty no-Xovi zpřesňující tabulky. Pořád je těch jezer tolik, že furt nevim, ve kterém se ty kdysi skvělé Intelovy procesory utopily.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak poslední opravdu skvělý CPU Intelu, co opravdu něco pořádného přinesl... to už musí být víc než tak dekáda zpět min. ne, to se na něčem přizabilo už dávno před jezery, aspoň z mého pohledu, takže ty tady v těchto tabulkách už asi těžko najdeš, to bys musel zapátrat hluboko do historie.

Jestli se naráží na to, že třeba Haswell byl snad nějak extra skvělý (po něm už přišlo první jezero)... tak s tím teda moc nesouhlasím. Je sice pravda, že takhle byly celkem jakože oblíbené, ale to jen tím, že konkurence neměla nic lepšího a byla ještě horší, takže to byla spíš akorát taková menší bída.

Jak tehda ten výkon uvízl na mrtvém bodě a po několik let se ten výkon prakticky nezvedl skoro o nic... to byl vskutku zlatý věk tady těchto CPU. No a teď z nich zas dělají spíš jakési teplomety jako kdysi to AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tomto boli asi posledne dobre Nehalemy, ktore *konecne* tak trocha zaviedli QPI namiesto FSB. Potom to uz bolo len take kozmeticke zvysovanie vykonu medzigeneracne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posunul bych to na Ivy Bridge, který snížil výrazně spotřebu. Ty první Nehalemy hodně topily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci jsou fanoušci AMD, takže si to raději nepamatují. Ivy Bridge byl opravdu bomba, 35W výkonu tam, kde tehdější AMD potřebovalo 100W. (Core i3-3220T byl senzační levný procák.)
Jenže Intel jasně vedl ještě v období Skylake. Znám spoustu lidí, kterým Core i7-6700(K) fachá do dneška. Skylake měl pořád skvělý poměr spotřeby a výkonu, ale i IPC o kterém se ještě prvnímu Ryzenu mohlo jen zdát, ten byl teprve na IPC Haswellu.
Jenže tím to skončilo. AMD přišlo se skvělými Ryzeny 2000 (Zen 1+), kde IPC posunul na úroveň Intelových Skylaků, ve všem ostatní byly lepší a Intel začal vydávat své Skylake+ až Skylake++++++, kde se nezlepšovalo vůbec nic. Pod tíhou konkurence musel jen začít navyšovat počet jader.

Tedy skutečnost je taková, že Skylake bylo ve své době první a také poslední jezero, které za něco stálo a někde tam se v něm Intel utopil. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže už od Haswellu došlo k navyšování spotřeby. A Skylake měl tolik chyb, že po aplikaci patchů už to s tím výkonem tak radostné nebylo. Taky ho stále používám, ale beru to tak, že od Ivy už k rozumnému posuvu nedošlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Aby se v tom prase vyznalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no vypadá to jako jeden velký bordel kde se těžko někdo dobere co vlastně má šanci na vydání. Díky tomu co Intel absorboval je to velká alchymistická laboratoř kde je spousta nápadů a projektů, ale usměrňující manažer kormidlo asi pořád pevně v ruce nemá. Teď to vypadá jako souboj idejí jestli dlouho uvažované SMT(HT)4 s super velkým jádrem nebo fůze menších jader co by byly schopny pracovat jako jedno. Osobně myslím že technicky je obtížnější druhá varianta.
Ale třeba to budou dvě separátní větve. Jedna pro mobilní zařízení s minijádry co lze propojit v určitém případě do jednoho vlákna a druhá s HT4 pro mainstream a higend desktop až server.
Pak je tu avizované pročištění x86 architektury takže pokud to dobře synchronizují bude to pokrok jaký tu desítky let nebyl. A ovšem i AMD tak bude těžit z křižové licence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně myslím, že tím problémem je hlavně dotažení věcí do úspěšného konce a to že místy jedna divize netuší, co dělá jiná. A někdy do neví ani vysoký managment. A to že prostě bylo rozhodnuto o věcech ambiciozních a pokročilých, které mohly Intelu vrátit náskok, ale nebylo v reálných silách je fyzicky vyrábět. Nebo dokonce ani nebylo jisté, zda vůbec bude k dispozici potřebný výrobní proces, byť se opakovaně ukázalo, že šlo jen o přání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se podařilo do buněk dostat informace:
-desktop/laptop/server
-vydáno/Očekáváno/zrušeno
-rok (kvartál?) vydání (i očekávaného)

bez změny formátu (furt jednoduchá tabulka), tak by to byla ta úplně nejlepšejší tabulka na světě.

Vím, hodně z těch informací je v textu, ale je to jako skládat puzzle, místo jasného juknutí se do hotového cheat scheetu.

Berte jako potenciální návrh na zlepšení, nikoli kritiku. Díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. -desktop/laptop/server .."
To už tam je. Barevné klíčování pozadí

".. -vydáno/Očekáváno/zrušeno
-rok (kvartál?) vydání (i očekávaného) .."
Zrušené jsou přeškrtnuté
Doplnit rok (a kvartál) "plánovaného" vydání k názvům architektur nebo do buněk by pomohlo odlišit už uvedené od zatím ještě nezrušených.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při vší úctě k redaktorské práci, toto by měla být práce Intelu. Že to tak není, je jen známka jejich zoufalství ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou stále názory na základě syntetických benchmarků. Nicméně:

- big jádro Intelu je výkonnější než řadové jádro AMD
- moderní počítačové hry se běžně spouští u Intelu 12gen s 1-2 big core, zbytek little core a na výkonu to není prakticky znát
- big core Intelu podává lepší performance ve virtualizaci
- AMD je energeticky efektivnější
- AMD má 16 jader jedno identické vedle druhého

Z toho vyplývá 16 stejných monolitů, které podávají vysoký výkon především v FPU, ikdyž vysoce kvalitních pokud neprovozujete CAD neuživíte, většina matematických operací se dnes stejně dedikuje na GPU.

Takže AMD má lepší FPU, Intel má lepší virtualizaci a systémové operace. Nicméně pokud počítačovým hrám bohatě stačí výkon FPU little core, tak si myslím, že v reálném použití většina lidí bude spokojena spíše s tím Intelem. Protože těch 8 big core Intelu nabízí takový výkon, že pro většinu lidí i v oblasti sw vývoje není zapotřebí.

Jedna věc je vtloukání kolíků do hlavy ve formě megalomanie benchmarků, druhá věc je skutečně si systém vyzkoušel a koupit to, co mi bude při mé běžné činnosti chodit lépe. Zde vyhrává Intel:

- Intel měl vždy lepší paměťové řadiče už od dob P4, což má za následek nižší latenci při multitaskingu
- Intel má integrovaný thunderbolt řadič na CPU, což opět sebou nese nižší latenci

Pro normálního člověka mi přijde Intel praktičtější řešení. Ty výkonové rozdíly jsou dnes spíše syntetické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.