Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Poodhalené plány mobilní dvoujádrové platformy AMD

AMD Yamato project
Mobilní dvoujádrový procesor AMD, kdybyste náhodou nevěděli, má kódové jméno Taylor a naposledy se o něm u nás hovořilo v srpnu, kdy byla jeho architektura srovnávána s konkurenčním Yonahem. Krátce poté jsme se dozvěděli, že by AMD ráda uvedení Taylora postrčila na trochu dříve, tedy na první čtvrtletí příštího roku. Z Japonska nyní pochází pár zajímavých informací, zejména co se týče připravovaných čipsetů pro novou mobilní platformu, která se nyní nazývá „Yamato project“. V postatě jde o referenční platformu pro budoucí notebooky s dvoujádrovým Turionem 64.

To první, co by nás možná mohlo zajímat, je pohled na funkční sestavu, kde v socketu S1 běží blíže nepopsaný procesor Taylor (tedy bez známé frekvence). Poněkud zajímavější pak je čipset této sestavy. Je zde cosi od nVidie, přičemž čitelný je jen popisek na jižním můstku: MCP51-A2. O MCP51 víme, že jde vlastně jižní můstek nForce 410. K tomu se jako severní nyní používá GeForce 6100. Teoreticky by tam být mohla, protože prezentace tvrdí, že součástí platformy jsou běžně dostupné produkty. Zajímavé pak je, že obě jádra procesoru jsou při přehrávání H.264 videa v rozlišení 1080p (1 920 × 1 080 neprokládaně) vytížena jen zhruba na polovinu, což je docela pěkné. Nicméně na referenční desce figuruje od nVidie ještě přídavný grafický MXM modul, je tedy možné, že při přehrávání pomáhá právě on.

Reference design
Dvoujádrový AMD Turion 64 v socketu S1
Vytížení procesoru při přehrávání videa H.264/1080p
UMA Platform Architecture Options

V plánech je však ještě jedno vylepšení, kterým chce AMD urychlit práci integrovaného grafického procesoru a zároveň snížit nároky na spotřebu energie. Integrované grafické jádro totiž na AMD platformě za normálních okolností tahá data z paměti přes severní můstek, dále skrze HyperTransport přes procesor a teprve skrze jeho v tomto případě dvoukanálový DDR2 řadič jde do samotných pamětí. Jedna z možností je dát severnímu můstku s integrovanou grafikou kus další paměti, čímž se v podstatě odlehčí procesoru, ovšem je proto potřeba poměrně hodně paměti (tak 32 až 64 MB). ATI společně s nVidií pro AMD vyvíjejí řešení, kdy přímo v jádře severního můstku bude další cache. Zatím není sice jasné, kolik jí bude, ale tímto způsobem bude vyřešena nutnost příliš častého přístupu do paměti přes procesor a tudíž dále snížena spotřeba, což je pro mobilní řešení důležité. Pokud je počítač ve stavu, kdy vlastně nic nedělá, pak třeba pro zobrazení plochy systému si grafika vůbec nemusí sahat do paměti přes procesor, vystačí si s touto cache. Sluší se dodat, že referenční platforma notebooku s mobilním dvoujádrovým procesorem AMD vydrží pracovat na baterie přes 5 hodin.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Poodhalené plány mobilní dvoujádrové platformy AMD

Pátek, 16 Prosinec 2005 - 16:00 | Anonym | h.264 ... pri tomto rozliseni ?? to neni vubec...
Pátek, 16 Prosinec 2005 - 13:26 | RaStr | Vytizeni skoro 50% pri prehravani by mne az tak...
Pátek, 16 Prosinec 2005 - 11:26 | lto | Docela dobry napad. Ale z temi 5hod .. s jakou...

Zobrazit diskusi