Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Popis technologie

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Minulý pátek se vás Martin snažil přesvědčit, abyste zapomněli na diskety. Já se také přidám popisem nejnovější technologie, která opravdu umožní využití CD-RW médií jako náhrady za klasické diskety.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Popis technologie

CD-MRW je zapisováno pomocí packet-writingu o pevné délce packetu a to 32 sektorů. Celé médium je zapsáno jako jedna session, celé CD tedy vypadá nějak takto:

CD-MRW: struktura disku

Lead-in, část A Obsahuje klasickou TOC (uložena v Q subkanálu). Jediná změna je, že i Lead-in je zapsán pomocí packet-writingu, což se normálně neprovádí.
Lead-in, část B Klasická TOC (v Q subkanálu) a v datovém kanálu jsou uloženy informace o formátu MRW média, stavu a vadách na médiu.
Stopa 1, část A Klasická pre-gap, mezera před stopou. Je veliká 150 sektorů (2 sekundy) a stejně jako i CD-R a CD-RW obsahuje informace o následující datové stopě (v jakém módu je zaznamenána atd).
Stopa 1, část B Následuje "General Aplication Area" veliká 32 sektorů. Je zde pro zachování kompatibility a je to jediná datová část, kterou nepokrývá správa poruch u MRW mechaniky.
Stopa 1, část Cx Vlastní datová část. Každá z částí C1, C2, ... , vyjma Cn, se zkládá z 8 náhradních paketů (Spare Area) a 136 paketů pro data (Data Area). Poslední část Cn může obsahovat méně než 136 datových paketů, což záleží na kapacitě média.
Stopa 1, část D Kopie vad média z Lead-in (nejsou zde však informace o formátu CD-MRW apod).
Lead-out, část A Klasický Lead-out, beze změn.

Pokud jste si pozorně přečetli předchozí řádky, asi vám došlo, že kapacita CD-MRW média bude nižší, než kapacita CD-RW média, na které je zapisováno nějakou z klasických metod. Kapacita je menší jednak použitím packet-writingu a také použitím správy poruch média společně s přidáním částí A, B a D. Díky tomu je kapacita nižší přibližně o 23%. Na klasické 650 MiB CD (74 minut) se tedy vejde "jen" cca 500 MiB. Maximální možná kapacita, dosažitelná u 80 minutových médií, bude 540,625 MiB = 566 886 400 B. To je samozřejmě prostor pro všechna data a není tedy započítána režie filesystému apod.

Poměrně důležitou částí je formátování. To bude probíhat ve třech krocích. Nejprve se vytvoří tabulka se záznamy vad na disku a filesystém (to je záležitost operačního systému). Následuje proces, který inicializuje všechny sektory na CD-RW tak, aby se na ně CD-ROM mechaniky mohly dostat. Už během tohoto procesu je možné zapisovat data. A jako poslední následuje finalizace - zápis Lead-inu a Lead-outu. Pokud by si uživatel přál vyndat CD-RW médium dříve, než se provede kompletní formát na pozadí, provede se finalizace dříve a po příštím vložení se disk přeformátuje (samozřejmě se zachováním dat).

Za povšimnutí ještě stojí také adresování. Dnes se při packet-writingové technologii musí aplikace sama starat, aby při změně jednoho 2 KiB sektoru změnila celý paket, který má často 64 KiB. Je tedy nutné, aby přečetla celý paket, provedla nahrazení a poté zapsala celý paket znovu na to samé místo. To je celkem náročná práce a zvyšuje to zatížení jak sběrnice, tak procesoru. U CD-MRW se o tento celý proces bude starat sama mechanika. Aplikace, nyní vlastně operační systém, bude přímo mechanice posílat jednotlivé 2 KiB sektory na zapsání a o víc se starat nebude.

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Popis technologie

Diskuse ke článku Náhrada za diskety je tu: CD-MRW

Žádné komentáře.