Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poruchovost HDD: Na špičce nejspolehlivějších je HGST

Záleží na provozních podmínkách... jako ty standardní instalace do malých rackových skříní nejsou optimální nebo v oblasti CCTV je chlazení v rámci NVR/DVR hodně poddimenzované.

Někde se psalo, že už je potvrzené u disků plněných heliem, že prostě za pár let vyprchá a disk odejde postupně do křemíkového nebe... tam to potvrdí jedině čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Starší studie Google kde byla vyjádřena AFR i vůči průměrné teplotě HDD.
https://static.googleusercontent.com/media/research.google.com/cs//archi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Heliové" disky máme v polích už přes 4 roky, a zatím zaklepat - žádný problém. Máme nějakých 70-80 "He" HGST, a vyměnil jsem jeden jediný asi po roce provozu. Takže to +/- odpovídá těm grafům. :) Uvidí se, co za další 2-3 roky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Heliové disky jsou dnes nejlepší možností. Mají nižší teploty a "vyprchání helia" opravdu nehrozí, név nějakém rozumném čase. To by na ně jinak ani nedávali 5 let záruku.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

22 Helium_Level 0x0023 100 100 025 Pre-fail Always - 100

Disky mají naběháno 30K hodin...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim ze na znacce nebo modelu moc zalezi.... Moznost ztraty dat je treba resit nejakou kombinaci RAID + backup, pripadne jenom backup, dle situace. A ze je HGST nejspolehlivejsi je hezke, akorat ze zadne HGST uz neexistuje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to spíš jen statistická zajímavost. Obecně si myslím, že řešit výrobce disků je zbytečné. Všichni mají povedenější i horší modely a všechny jsou závislé na tom, jak se jednotlivé výrobní série stejného typu zrovna povedly. Takže je to prakticky buřt, navíc těch výrobců (skutečných) je na prstech jedné ruky. Důležitější je vybrat si vhodný disk dle parametrů (tj. třeba nevzít si šindel tam, kde se šindel nehodí) a pak řešit riziko výpadku zmíněným RAIDem a zálohou dle potřeby (důležitosti dat). Já osobně mám doma v provozu mix WD a Seagate, kupováno dle toho, kdo byl v potřebných parametrech zrovna výhodnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jaky neexistuje? je v majetku wd ale jede dal, disky vyrabi dal a muzes si je koupit.. presne ty uvedeny modely jsou i skladem v cr..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To tedy záleží. Řeší se tu spolehlivost. Je rozdíl, zda budete měnit měsíčně 100 disků nebo 1000 disků.
Taktéž teploty i vibrace jsou podstatné věci.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bral bych i nějaký co má méně než 5400 rpm. Na mp3, pdf, fotky a filmy by to stačilo a životnosti a hlučnosti by to podstatně pomohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HGST byly a jsou absolutně nejlepší velké disky, Seagate Savvio absolutně nejlepší 15k výkonné disky (zaniklá kategorie disků, již zcela nahrazená SSD) - tedy mezi "enterprise" produkty. Nejvyšší spolehlivost, často až 10+ krát vyšší než u jakékoliv konkurence. Takže ano, "na značce záleží", a to že kure*sky.

Navrhoval, projektoval, stavěl a provozoval jsem diskové farmy pro datacentra, různá úložiště skoro 10 let, vyvíjel pro to software a celá řešení ještě déle. Moje zkušenost je taková, že spolehlivost (MTBF/AFR) disků je přímou funkcí jejich provozní zátěže. Záleží také samozřejmě na chvění, teplotách, stálosti podmínek provozu, počtu zapnutí/vypnutí/resetů, ale to je marginální, proti zátěži. Kolik disk natočí za průměrný den TB čtení/zápisů. Některé typy disků (třeba enterprise WD značky - mimo koupené HGST) jsou celkem OK, dokud se nepřekročí určitá zátěž - pak jde poruchovost takřka exponenciálně nahoru. Výrobci udáváná MTBF/AFR čísla platí jen pro určitou zátěž - je to poznamenáno někde v papírech maličkými písmenečky :)

A také samozřejmě záleží na tom, jaká je to zátěž. Čtení/zápis sekvenčních velkých dat je něco úplně jiného než náhodné čtení po celém disku: např. provozovat ZFS (nebo jakýkoliv jiný CopyOnWrite FS) se zapnutou deduplikací je pro běžné točivé disky "rychlá smrt", přežijí to jen ty zmíněné Seagate Savvio 15k, těm nevadí snad nic a jsou skoro věčné. Ale málo platné, velké disky jsou prostě pro "větší data" a "studenější data", šindelové pak jen pro "zmrzlá data". Jakmile se to použije pro něco jiného, než to je určené, odejde to do křemíkového nebe velmi rychle.

Ve spotřební oblasti to je něco jiného, než při provozu stovek, tisíců až stotisíců disků. Redundantní filesystémy, RAIDy, ... to vše zálohované; no a záruka, dál nad tím není nutné zbytečně přemýšlet.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Seagate jsem nikdy nevěřil, používám celý život jen WD a nikdy mi disk neodešel...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je v poriadku ale z praktickeho hladiska to nic neznamena ak tych WD diskov nenakupujes aspon desiatky mesacne.

Ja som mal v rukach kadeco. Vo vecsine pripadov Seagate(mensie stovky kusov) a tiez sa nemozem stazovat a vrelo doporucit Seagate.
V SOHO segmente je jedno, co za zanacku clovek kupi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, nasazoval jsem disky od Seagate, WD, Toshiba, Hitachi i Maxtor a od každého výrobce minimálně jeden disk odešel :(((((

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsi musel nasazovat špatně, podobné je to s ponožkama ráno, nikdy ne pravá noha jako první! Jinak dochází k podivným kauzalitám kdy začne z párovaných ponožek mizet jeden kus a je zvýšené riziko kopnutí do nábytku což má za následek bolavé palce a kulhající lidi.

Ale vážně, mě zase exlo několik 1-2TB WD doslova po pár desítkách tisíc hodin provozu, přitom seagate, samsung a hitachi(2TB sata server) je přežili několika násobně. Rekordman je 1TB samsung, ten má na hrbu přes 100 tisíc hodin a funguje dál, byť má od výroby 2 vadné sektory. Dlužno dodat že PC se nevypíná takže disky nedostávají ono/off šoky. Seagate disky fungují taky, ale už mají horší speed map.
Zajímavé je, že ty WD disky nikdy neexly na mech. závadu a nebo vadné sektory, ale vždy se zpomalovalo čtení až nešly přečíst jinak než „zamražené“ alespoň na 5°C.

Samozřejmě že z toho nelze vyvozovat nic, tedy krom toho že jsem měl s několika WD green a Blue smůlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj rekordman má aktuálně 48933 zapnutí. V papírech od výrobce má něco o 50k zapnutí, tak uvidím. Sto tisíc hodin je hodně dobré, já viděl nejvíc kolem 80k na nějakém notebookovém 5400rpm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je pěkné číslo, zrovna on/off je nejrizikovější činnost a prý je to rovno 10 hodinám provozu.

Těch cca 120k hodin taky nebylo vyplněno nějakou náročnou činností, disk se zapsal a sem tam se na něm něco smazalo a pak uložilo. Někdy mám chuť udělat na něm speed map, ale už mi neříká pane a kdyby u toho exnul tak by kamarád nebyl rád.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zajímavé je, že ty WD disky nikdy neexly na mech. závadu a nebo vadné sektory, ale vždy se zpomalovalo čtení až nešly přečíst jinak než „zamražené“ alespoň na 5°C."

Mám naprosto stejnou zkušenost.
Konkrétně 8 disků z deseti WD blue.
Za to WD Black naprosto v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HGST příjemně nepřekvapil, je to stálice statistik Backblaze. Jinak já historický jel sekvenci od 270MB WD ... přes Seagate ... WD ... Seagate ... WD ... HGST ... Toshiba ... a nyní 4TB WD Caviar. Vždy disk vydržel do morálního zastarání beze ztráty dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Morální zastarání? S nástupem levných SSD používám na data i 320GB staříky a slouží dobře v tomto svém druhém životě. Když odejdou, tak se nic moc neděje, protože OS a SW je jinde. Vlastně mám uplatnění i pro 160GB HDD, když fakt tlačí rozpočet nebo se nechce utrácet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je využíváte? Mám jich spoustu, ale využití moc ne (otestované, zavařené v pytlících se silikagelem)...
Je mi líto je likvidovat, ale faktické využití nemají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skládám nebo upgraduju počítače i pro hodně chudé lidi. Poslední případ je - „prosím zprovozni PC s Core 2 Duo (lowendové), 2GB RAM a 320GB HDD aby to snesitelně (s 2GB RAM + HDD je to nesnesitelné) zvládlo internet a filmy a nestálo to víc jak litra". Dám nějaký OS na SSD za 700 Kč, 320GB HDD půjde na data a za stovku přidám další 320GB HDD a za stovku se zbavím 2x2GB DDR 3, které já už stejně nepoužiju. Vydělám prd, ale baví mě to, získám zkušenosti a kontakty, když už jsem takový asociál:).

Mít za stovku 160-320GB místa je těžko překonatelné, hlučnost nevadí, protože multimédia jsou se zvukem (audiofil si přidá špica sluchátka) a když se nic nepouští, tak jsou HDD vyplé. BTW ty min. 320GB HDD dávám na data i některým kapacitně skromnějším lidem co dají za PC třeba 20K Kč a ušetřené peníze vrazím jinam - lepší chlazení, větší RAM atd.

A než se začneš smát - koukni se kolik kapacity eMMC shit, jaký procesor a jakou velikost RAM má dnešní lowend do 8 tisíc Kč - nechutné ojebávání lidí. To je fakt lepší vrazit litra do PC co se může za půl roku zase podělat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já se kapacitám nesměju, jako linuxák mám úplně jiná měřítka.
Obecně jako největší problém renovace starých počítačů vnímám pak v nárocích prohlížečů.
Když jsem někomu chtěl pomoct buď jsem šel cestou upgrade na něco typu Apollo lake (nová deska za 1500,-, minimální spotřeba, relaticně použitelný výkon) nebo jsem jim daroval nějaký opravený notebook (třeba s tím, že si jen koupili SSD).
Ale tohle už je o tom, že dotyčnému chci pomoct - tzn. práce zadrarmo a třeba mu dám něco svého, pro co nemám využití - nicméně obecně to moc nedělám, je to obvyhke extrémně nevděčné

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky to beru z velké části jako charitu, ale vděčnost si tedy s dostatečně jasným zdůvodněním vynutím nebo jim oznámím, ať si koupí násobně dražší novou jebku každý 3 roky a hlavně beze mě. Taky mám neodbytný pocit, že tyhle starý HDD přežijí i velkou část těch nově koupených 3TB+, protože fakt drží a drží. Jsou k neutahání a já chci zjistit co vlastně vydrží, jenže nechci doma provozovat 10+ starých HDD, tak potřebuji pomocníky na pokusy.

Mám dlouhodobě odzkoušeno, že internetování na Core 2 Duo Wolfdale (6MB L2) @ 2 GHz je stále výrazně bržděno 320GB 7200rpm HDD, tudíž SSD oživí téměř cokoliv. Když člověk nechce přehrávat ve vysokých rozlišeních (stejně taková PC mají max. fullhd LCD), tak to jde. Uvidím jak prakticky dopadnu s tím lowendovým Core 2 Duo, dyžtak zkusím nějaký light linux a díky tomu si další lidé osahají něco jiného než autonomně žijící a uživatele skoro nepotřebující Win10. Prakticky odmítám ztrácet čas jen s Pentium 4 nebo jinými jednojádry. Až mně to začne přerůstat přes hlavu, tak to osekám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já tyhle "levné trosky" dělám také, jen tomu neříkám charita, protože jde často o "vesnický výměnný obchod", mě to stojí jen chvilku času a baví mě to. Proti mé normální práci je to rozptýlení a zábava. Lidé - i normálně pracující za místně slušné platy nebo důchodci vystěhovaní na vesnici z měst - nemají peněz nazbyt a proč by si kupovali za 8+ tisíc každých pár let "levný" megashit co hned vyhnije, když starý komp se dá "rozpohybovat". Minimum je samozřejmě dvojjádro, typicky nějaký Intel Core Duo nebo Athlon64 X2. Stačí přidat nejlacinější SSD za těch cirka 700 Kč, starý disk vyhodit a dát jim tam něco z mých vykopávkových zásob na data, navíc tam fouknu většinou Lubuntu LTS, to má nízké nároky a jede krásně na 4 GB RAMky. Na LibreOffice a web, pouštění muziky a filmů, prohlížení fotek z placek a digitálů... úplně stačí. Wokenice nikomu nechybí a na Lubuntu si rychle zvyknou, AAA hry nikdo z nich nehraje. Těžko najít tak "moderní" (tj. vykur*ené) web stránky, aby to na tomhle křápu nejelo... Když většina webů bez potíží jede i na RPi 4B 2GB RAM. Filmy s větším datovým tokem si na tom nepouští, protože stahování zdarma pak dlouho trvá a stejně to nemají na čem sledovat - 4K TV má málokdo a navíc těžko najít film, který by za to rozlišení stál.

Ve spotřební oblasti je spolehlivost "sprostých" obyčejných disků včetně SSD zcela dostatečná. Většinou to odejde pouze díky nárazům nebo upečení při delším běhu v nevětrané skříni. Levnější notesy obvykle "pečou disky" také.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aký typ ľudí nemá 2,5-3k Kč? Pod 8 GB RAM by som už našiel (cca 500 Kč), ani s SSD. Plus ideálne GK, ktorá zvláda HW akceleráciu - GT 710 za cca 500 Kč a MX500 sme na cene 2000 Kč. Plus niečo za Tvoju prácu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pisal, ze to robi zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nákup HW asi zadarmo nerobí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba 500GB 7200 HGST jako systémový a současně datový disk morálně zastaral. Nevešel jsem se na něj, přišla náhrada v podobě 1TB Barracudy. Zhruba v době, kdy začal zlobit. Pak jsem jel na té 1TB Barracudě, než i ona podobně přestala dostačovat, opět cca v době, kdy odcházela. Dokonce jsem na ní snad několik týdnů jel už ve chvíli, kdy občas nestartovala - prostě jsem nevypínal/neuspával PC, než přišla náhrada v podobě 60GB SSD. To v jednu chvíli přestalo dostačovat kapacitně (když jsem začal dělat více jistá videa) a navíc jsem potřeboval něco do PC pro tchyni. Slouží tam dodnes. Čili: takto zhruba já upgraduji primární (případně datové) úložiště. Plánuju tak, aby si zhruba odpovídaly doby, než začne být málo místa a současně se HDD blíží konci spolehlivé životnosti. Já mám rád komponenty z druhé ruky, ale u HDD a SSD držím pravidlo, že kupuji nové. Tam neriskuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem v červnu 2018 koupil přes Bazoš M.2 SSD Samsung MZVKW512HMJP-000L7 (SM961) 512GB, ještě poctivý MLC za 2700 Kč, byl teda fungl novej, v obchodě by stál tak pětku v té době a jede pořád spolehlivě. Rychlost 3/1,7 GB/s v pohodě i dnes stačí. Ten mám na systém a hry.

K tomu WD Black 4TB jako storage na osobní věci a všechno ostatní a k tomu WD Green 2TB jen na filmy a seriály, což už dneska s nástupem Netflixu zase tolik nepotřebuju a v této konfiguraci jedu celou dobu a zatím víceméně není víc potřeba. Občas sice kvůli rostoucí velikosti her můžu na SSD narážet na problém s místem, ale pokud tam mám nainstalované jen to, co zrovna hraju, tak to není zase takovej problém. Myslím, že dřív stejně vyměním SSD, než ty HDD, protože 90% času stejně spí a nejedou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za starych casu Samsung, dnes Hitachi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem chtěl dodat, že tyhle statistiky Backblaze jsou sice moc prima, protože výrobci se jinak brání uvádět tvrdá data z nasazení - ale o spotřebním použití disků to stejně moc nevypovídá. Protože Backblaze provozuje disky vlastně v "enterprise" nasazení, tj. s radikálně větší zátěží a naprosto rozdílným způsobem, ve stálém provozu za ustálených podmínek.

Původně postavili obchodní model na používání laciných spotřebních disků místo drahých podnikových, které ve svém značně "vymazleném" prostředí dokázali provozovat s nízkou poruchovostí. Mají spešl "samodomo" servery s dokonalým tlumením rázů a chvění, s precizními teplotními poměry a výborným chlazením. A hlavně mají výborný provozní software, kterým dobře rozkládají zátěž a vše dokonale monitorují. Což jim tedy umožňuje jinak nemožnou věc - jet spotřební disky v entreprise zátěži, což by jinak zdaleka nevydržely.

Což je všechno sice moc pěkné, ale problém s tím je takový, že o chování disků ve "spotřební zátěži" to neříká skoro nic. V enterprise zátěži se disk rozhodně nezapíná/nevypíná několikrát za den, nedostane každou chvíli "reset" při restartu, nečelí velkým změnám teplot při náběhu/vychladnutí po vypnutí několikrát denně... A na rozdíl od relativně stálé enterprise zátěže dostává spotřební disk "záhul" jen několikrát za den, jinak dělá minimum.

Zkrátka údaje z Blackblaze jsou moc zajímavé, ale ohledně výběru spotřebního disku naprosto mimo mísu. I když tedy ne úplně, protože kvalitní disk je kvalitní pořád.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jaký konkrétní negativní vliv má restart a nebo hard reset na HDD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tusim, ze pri zastaveni natvrdo (vypnuti elktriny) mohou smrncnout hlavicky povrch ploten. No 1-2x to asi nevadi, ale pokud je toho vic....
Predpokladam, ze pri beznem vynuti ale vsechny disky hlavicky stihnout normalne zaparkovat, takze jde jen o scenar natvrdo vypnuteho napajeni.

Nicmene obecna kazda elektronika dostava pri startu za studena sok - cim vice stasrtu tim vice soku.

Me treba umrel WD black v roli systemoiveho ..... myslim celkem tesne po zaruce. Jeden den vypnu PC .... a druhy den ho uz nezapnu ...protoze systemovy disk je vadny, uplne mrtvy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při odpojení elektřiny se okamžitě hlavy zaparkují, mají na to dost času než se dotočí plotny, to samé se děje když pc normálně vypneš.
Kdyby při výpadku napájení narazili hlavy do plotny tak by většina PC měla v sobě i záložní zdroj. Jenže vzhledem k tomu že hlavy plují na vzduchovém polštáři který bez napájení vytvářejí setrvačností otáčející-se plotny se víceméně nic neděje, tedy alespoň co se HW týká.

Psal jsi reset a restart, ani u jednoho nedochází k odpojení napájení, proto jsem se ptal. Natvrdo vypnuté PC není reset a ani restart.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, disky s touto situací počítají, při okamžitém výpadku napájení se plotny pořád točí a hlavičky mají pořád vztlak a okamžitě parkují, jinak by ty disky byly nepoužitelné...

"Nicmene obecna kazda elektronika dostava pri startu za studena sok - cim vice stasrtu tim vice soku."..tohle je nesmysl, to by jinak znamenalo, že se musí elektronika před startem předehřívat, což je ultimátní blbost :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Elektronika při startu dostává spíš proudový šok (nabíjení kondenzátorů ve zdrojích, roztáčení motorku ploten..), změna teploty ji moc neohrožuje. Ta má mnohem větší vliv zas na mechaniku disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mis click....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neodolal jsem a za 5400Kč (obchod od písmeně M) jsem koupil nejlevnější, největší vzduchem plněný CMR disk Toshiba X300 10TB (i jiní výrobci končí se vzduchem na 10TB). Toshiba by snad měla pokračovat ve výrobě 3,5" disků převzatých od HGST (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diagram_of_Hard_Disk_Drive_Manuf...). Větší jsou pak už s héliem. Podle datasheetu mají vzduchem plněné verze díky tření větší spotřebu (až k 10W v zátěži). Mám ho kvůli vibracím a ztišení pověšený "na drátkách" v 5,25" pozici a docela mě překvapilo, jak moc se dokáže zahřát. Téměř se o něj popálím a SMART přitom ukazuje pod 50°C, což se mi ale vůbec nezdá. Škoda, že dnes už nejsou dostupné 5400/5900/5040 rpm s CMR ve větších kapacitách.

Ač je disk nový, nepravidelně se u něho projevují menší "záchvaty" :) Při mírné zátěži se na zlomek sekundy zcela rozsvítí HDD dioda, disk přestane pohybovat čtecí hlavou a vzápětí hlava cvakne (pravděpodobně na chvíli zaparkuje - možná dojde k nějakému internímu resetu?). Děje se to tak 2x až 5x do minuty a párkrát do hodiny se projeví větší záchvat, kdy se mi zdá, že dochází i k mírnému poklesu otáček. Myslíte, že by to mohlo být způsobené špatným chlazením, kdy disk není přišroubovaný na boční plechy? Zdroj používám postarší 400W Fanless Gold od Seasonicu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně takovéhle záchvaty mi dělal blbě chlazený disk. U 10W disku ani boční plechy nejsou žádný zázrak, tam je lepší pomaloběžný větrák vpředu ve skříni před diskem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vazeny pane(giff), mel jste si koupit poradny disk a ne ukazkovou sracku(!), to je tak kdyz prosto kupujete ten nejlevnejsi shit, ja bych volil jednoznacne znacku WD a byl by klid, bezi mi tu ted vosm(x) 8 TB WD v NVR 24h denne a zadny problem, od Toshiby bych nebral disk ani omylem, jestli vam disk skutecne dela to co dela, tak vam nezalezi na vasich datech, u mne by obratem letel na reklamaci alebo rovno vraceni penez, nevim na co proste cekate, asi nez se to dosere s vasimi daty, jo ale vyhodne jste to koupil, macka v pytli ukazkova.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikde na Internetu jsem se nedočetl, že disky od Toshiby jsou sračky. Ano cena byla příznivá, ale díky dnešní cenově turbulentní době již nejde jednoduše říci, co je levné, to je shit. Dnes máme všehovšudy 3 výrobce plotnových disků a pokud nemám jiné relevantní kritérium výběru, vezmu disk od Toshiby jako od nejmenšího výrobce, čímž podpořím jeho konkurenceschopnost proti větším soupeřům. Když jsem jako kritérium zohlednil i cenu (protože parametry mají disky všech výrobců víceméně ekvivalentní), výběr byl jednoznačný.

Disk reklamovat nemohu, protože funguje -> reklamace by nebyla uznána. Vracet rozbalené zboží ve 14 denní lhůtě mi nepřijde fér vůči obchodu, kde jsem disk koupil. Data na něm zatím mám jen v omezené míře a pokud bych o ně přišel, nic se neděje. Pak bych disk samozřejmě reklamoval. Navíc se zdá, že po zaběhnutí a přesunutí disku na nejspodnější a nejchladnější 5,25" pozici (ano, neprozíravě jsem disk Toshiba umístil nad jiný disk, který ho zespodu mírně zahříval) záchvaty zmizely :) Asi na disk přišroubuji ještě menší pasivní chladiče a nechám ho viset "na drátkách", jako dosud. Kdybych si nyní vybíral CMR disk plněný vzduchem, zvolil bych nejspíš 8TB variantu, která má o plotnu méně a o více než 1W menší spotřebu v zátěži.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výroba těhle disků Toshiba, pokud si vzpomínám dobře, vznikla tak, že Seagate koupil HDD divizi Samsungu. WD v té době kupoval HDD divizi HGST a tak mu regulační orgány nařídily vyrobit třetí firmu na trhu. Takže WD se domluvil s Toshibou, že ona bude taky disky na bázi HGST technologií vyrábět. Takže nějaká vazba tam byla, asi je dodnes, ale já to tehdy víc nezkoumal. Disky Toshiba bych se nebál kupovat, ale nevěřil bych jim o nic víc než Seagate / WD / Ultrastar. Prostě kritická data zálohovat, zálohovat, zálohovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ho nevěšel na drátky, protože se může rozhazovat vlastními vibracemi. Tytam jsou doby, kdy HDD byly lehké a hlavičky se vystavovaly na široké stopy. Dnes vyžadují hlavičky DALEKO přesnější vedení a do toho mají jiný mechanický průběh těch kmitů. Dej tomu do vínku redukci z 3,5 na 5,25 v podobě chladičů. Mám to tak dobře 10 let a vždy to těm diskům svědčilo. Zlepší se ti zpětný přenos vlastních vibrací, zlepší se ti tepelný profil disku a možná i ty záseky ustanou. Záseky já nikdy u žádného HDD nepozoroval, pokud to nebyl zrovna kousek, co ve SMARTu nabíral Seek Error Rate jako voteklej.

Něco takovéhleho, pokud to jde vůbec ještě sehnat: https://www.tsbohemia.cz/akasa-chladic-hdd-ak-hd-03bk-pasivni-hlinikovy_...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na číslech Toshiby to je dobře vidět že tam něco nesedí. Mají jen pár modelů. Jeden má 99 kusů. Druhý naprosto nejběžnější 38 000 kusů. První má poruchovost 2%. Druhý 1%. Průměrná poruchovost značky Toshiba je 1,5%.
Takto se průměr nepočítá!
Správně by mělo vyjít 1% protože ty 2 vadné kusy z toho 4TB modelu s tím přece nemůžou hnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že ty jejich statistiky jsou sice dost zajímavé, ale pro běžného uživatele s naprosto minimální informační hodnotou, tedy kromě případu, že chce disk provozovat 24/7/365. Za výjimku bych považoval, že pokud tam dlouho vydží klasický konzumní levný disk, neurčený na trvalý provoz, to by mohla být zajímavá informace, že má docela příjemně předimenzovanou konstrukci ve vztahu k využití. Nicméně doma do toho přidáme jinou veličinu a to jsou studené starty a teplotní fluktuace, tak to pak nakonec může dopadnou jinak - ale nemusí.

Spousta těch jejich nejlevnějších disků (známé byly některé Barracudy) byly používány zcela mimo specifikace (typ provozu) a jejich chcípáním vzniká dojem, že ten disk se automaticky vždy rozpadne, ale ono ne, pokud na něj zálohujete a používáte jej "klasicky", tedy většinu dne někde zastavený chrápe, tak může vydržet destiletí. Ehmm, zrovna náhodou dva z té série také mám a drží - sice to není silný vzorek, ale jim chcíplo daleko přes polovinu, tak jsem blízko. :-). Nicméně já zase na několikanásbné zálohy ocením levnější HDD než i násobně dražíší enterprise kousek. Ostatně chcípl mi i HGST, takže když se zadaří na modelu nezáleží. Obecně musím říct, že disky drží a rozpadnou se zcela vzácně a mám tu kvůli tomu sbírku odkládacích 400 GB, 500 GB, 1 TB a ne a ne odejít. Převážně Seagaty, asi 1/3 jsou WD. Teď pomíjím vyloženě vadné série, nebo "vadičky" (typu parkování u Greenů), což se vdy roznese.

Docela by mě zajímalo kolik lidí analyzuje vhodnost využití disku pro daný úkol (hromadiště v kompu, NAS, zálohovací lenoch spáč atp. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro srovnání, kdysi před lety jsem kupoval USB 3.0 2TB disk, co měl bejt interně poslední 5400ot Samsung se 3 plotnami, než to prodali Seagate. Kamarád koupil ve stejné době stejný disk. On jej provozoval s Windows, což znamenalo, že Windows ten disk vždy po chvíli nečinnosti vypnuly a když zase byl požadavek (měl tam filmy, tak ho zase zapnuly). Takže on nabíral i desítky cyklů off/on denně. Disk mu umřel někdy v době konce 2leté záruky. Já ten disk provozoval na Linuxu, který pro tuhle věc neměl podporu, takže disk jsem v březnu 2014 zapnul a kromě výjimečných situací se nepřetržitě točil do cca března 2020. Pak už začalo být znát, že se asi loučí, tu a tam se objevovaly myslím nějaké záseky. Tak jsem to po 6 letech nepřetržitého provozu neřešil a obměnil jej za jiný disk. Fungoval ještě před pár měsíci, pak už jsem jej rozebral, vykuchal z něj magnety a zbytek zrecykloval. Závěr je asi jasný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie magnety su fakt silne. Mate nejake doporucenie na ich vyuzitie v praxi? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, jasně. Popravdě to relativně časté rozbíhání disků je věc co také nemám rád, ale ani nemám rád když se točí celý den zbytečně. Na Linuxu na to používám hd-idle, ten to s USB disky umí výborně. Disky s fotkami a zálohami prostě nemám primárně namountované a v tom případě je systém neprobouzí, takže si tam spokojeně chrní do doby, než na něj kliknu v seznamu zařízení. :-)

Také by mě zajímalo využití magnetů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Magnety se občas dají využít pro přidržení drátů na kontaktech baterie. Nebo je někomu škodolibě hodit na lednici ať si procvičí prsty :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.