Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Postavte si závodní dron s pomocí akční kamery

PR článek
Drony vybavené akční kamerou šplhají zbytečně do desítek tisíc. Přitom stačí jednoduchý trik, spojit levného drona a osadit ho vlastní akční kamerou.

Většina spotřebitelských dronů pro hobby létání a poloprofesionální využití se prodává jako integrované řešení, kdy máte kameru již vestavěnou v dronu. Nejde však o drony vhodné k závodění – pro jejich velikost a hlavně cenu. Nechtěli byste přece v nebeském souboji při střetu s protivníkem nebo překážkou opravovat dron za desetitisíce. Řešením je vsadit na levné drony bez kamery nebo „domácí skládačky“ a osadit je akční kamerou. 

Jak postavit DIY závodní kvadrokopéru

Budete potřebovat tyto základní části:

  • Základní desku pro kostru dronu – tělo a 4 „nohy“ ideálně z lehkého kovu.
  • 4 bezkartáčové motory, z nichž každý připojíte na 1 nohu.
  • Řídicí jednotku.
  • FC napájecí kabel, který připájíte k řídicí jednotce.
  • Přijímač, , který připájíte k řídicí jednotce.
  • Antivibrační šroubovací spacery (nožičky pro vytvoření prostor na desce a napojení dalších součástek – např. právě řídicí jednotky).
  • Vrtulky: 2 přední a 2 zadní.
  • Li-po baterii.
  • Vysílač pro ovládání dronu.
  • FPV brýle, pokud chcete sledovat let přes ně.
  • Akční kameru nebo FPV kameru.

Držák kamery i další spojovací části si tvůrci DIY závoďáků často vytisknou na 3D tiskárně, ale držáky akční kamery speciálně pro drony si můžete i koupit ve specializovaných RC a dronařských obchodech. Tam seženete i všechny další součástky, ale dnes už si můžete na internetu objednat kompletní kit, který podle návodu sestavíte. 

Pokud už máte dron, ale nepodporuje FPV náhled (First Person View) typický pro závodní drony, a nechce se vám stavět stroj od nuly, chytrým řešením je pořízení FPV letové jednotky, kterou akorát na svůj stávající dron připojíte. Jednou z nich je např. DJI Digital FPV System. Samozřejmě můžete podobný FPV letový systém použít i při stavbě svého vlastního dronu – jde o sázku na jistotu a nemusíte řešit vzájemnou kompatibilitu.

Jakou akční kameru připojit na závodní dron?

Dronařům se pro svou skvělou stabilizaci obrazu osvědčila asi nejznámější akční kamera GoPro, ale té šlape na paty akční kamera DJI Osmo Action. Je stejně jako GoPro stavěná na adrenalinové zážitky, takže odolá nárazům, a přitom se postará o neroztřesený obraz. Natáčí ve 4K, na jedno nabití vydrží v akci přes 2 hodiny a váží jen 125 gramů. Kamera je připravená natáčet do 2 sekund od zapnutí a 145° zorné pole vám zaručí přehled o letu.

A když nebudete chtít zrovna dronařit, můžete ji vzít i pod vodu, natáčet časosběrná videa, zpomalené záběry a přitom jí dávat pokyny hlasem. Najdete ji například na dronpro.cz, kde vám rádi poradí se vším, co se týká FPV dronů.