Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Potvrzeno: Apple opravdu přechází na Intel!

Apple logo
Ve včerejším skvělém projevu na Worldwide Developer Conference v San Franciscu, CEO společnosti Apple, Steve Jobs oznámil několik novinek, z nichž ta největší je skutečným potvrzením toho, o čem celý svět v poslední době spekuloval: Apple opravdu přechází na procesory Intel!. Tahle pecka by sama o sobě vystačila pro tuto zprávu, my se však podíváme podrobněji na vše, co Steve Jobs včera vývojářům představil. A že toho nebylo málo, nejprve se podíváme na novinky ohledně iPodí služby iTunes, dále na budoucnost Mac OS X no a na samotný závěr si necháme třešničku na dortu, podrobnosti okolo přechodu na x86 platformu.

Apple CEO: Steve Jobs

"Steve we love you!" ... bezejmenný vývojář

iTunes

Služba iTunes doznává stále nových vlastností, tentokrát přibyla funkce „Podcasting“ (služba umožňující předplácení hudebního obsahu, využívající RSS 2.0 formát), nicméně to asi obyvatele českých luhů a hájů příliš trápit nebude. Dodejme, že iTunes dle Applu ovládá 82 % trhu ve své oblasti.

Mac OS X

"It leaves Windows XP in the dust." ... Walt Mossberg, The Wall Street Journal o Mac OS X

Steve Jobs prezentuje Dashboards

Operační systém Mac OS X ve verzi 10.4 „Tiger“ je dle Jobse nejrychleji se prodávajícím operačním systémem. Za prvních šest týdnů od uvedení na trh se jej prodalo přes 2 milióny kopií. Mimoto se těší velké podpoře vývojářů Apple aplikací, kteří již například stvořili přes 400 rozšíření pro Dashboard (mimo jiné Wikipedia, aktuální zpravodajství o vytížení silnic ve městech atd.). Tiger nyní ze všech verzí Mac OS X ukusuje 16 % podílu, přičemž společnost chce mít za rok tuto hodnotu na 50 %.

Mac OS X žil posledních 5 let tajným dvojím životem" ... Steve Jobs, CEO Apple

Mac OS X na Pentiu 4 3,6GHz

S přechodem Mac OS X na Intel architekturu nebudou žádné problémy, neboť je již převeden (ostatně to nebyl žádný zázrak, vzhledem k tomu, že se jedná o variaci na FreeBSD, které je na x86 architekturu portováno jako by se nechumelilo). Ostatně za posledních 5 let vyčleněná skupinka softwarových inženýrů u Apple neměla nic jiného na starosti, než učinit Mac OS X Tiger a všechny přidružené aplikace nezávislé na použité hardwarové platformě. V oblasti vývoje aplikací nyní bude možné prostě zkompilovat aplikaci pro PowerPC i Intel do jedné jediné binárky (ekvivalent Microsoftí „instalačky“, tučňáci tento pojem znají běžně) a operační systém si následně přebere, co má vlastně spustit (podle toho na jakém hardwaru poběží). V tom právě hraje klíč „softwarová mezivrstva“, zvaná Xcode (nyní ve verzi 2.1), u níž lze právě tato kouzla s jednou binárkou pro obě architektury provádět. Sám Jobs sdělil, že u Xcode půjde maximálně o pár dní, než převedete aplikaci z PowerPC na Intel. Samozřejmě například s Javou se toto vůbec řešit nemusí (ostatně jako se všemi dalšími platformově nezávislými softwarovými technologiemi).

Převod aplikací na Intel

"Uvedli jsme 5 velkých verzí Mac OS X, zatímco Microsoft jen Windows XP" ... Steve Jobs, CEO Apple

Nicméně Tiger tu s námi nebude věčně, takže Steve Jobs oznámil vývoj nové verze Mac OS X, pod kódovým označením „Leopard“, kterou Apple uvede na trh přibližně za rok (tedy v době, kdy Microsoft uvede Longhorn).

"OS X je tím nejpokročilejším operačním systémem na této planetě" ... Steve Jobs, CEO Apple

Přechod na Intel platformu

Konečně se však dostáváme k té největší zprávě, jíž šéf Apple včera vypustil.

"Yes, it's true." ... Steve Jobs, CEO Apple

Ano, je to pravda, Apple skutečně přechází z IBM PowerPC platformy na Intel x86. Celý přechod samozřejmě neproběhne ze dne na den. V tuto chvíli právě dostávají vybraní „premium“ vývojáři do rukou vývojářské kity, na kterých budou moci psát nové a převádět staré aplikace na Intel architekturu (o tom detailněji o kousek níže). Za rok by se měly dostat Apple počítače na bázi Intel procesorů do běžného prodeje, přičemž bude stále dobíhat podpora pro PowerPC platformu. Zhruba za dva roky se přechod dokončí a počítače Apple tak budou všechny fungovat se srdcem od Intelu.

Parametry nových Macintoshů zatím nejsou známy, nicméně vývojářské kity budou obsahovat stroj následujících parametrů:

  • procesor Intel Pentium 4 na 3,6 GHz
  • 2 GB DDR RAM ? (tolik měl Jobs na svém prezentačním stroji)
  • Mac OS 10.4.1 Preview Release
  • XCode 2.1

Srovnání poměru výkon/watty

Zajímavé je, že Steve Jobs prezentoval výhody Intel Pentium 4 oproti PowerPC G5 na grafu, znázorňujícím porovnání poměru Výkon/Watt mezi těmito procesory. Intel zde G5ku jednoznačně převálcoval.

Intel CEO: Paul Otellini

"Věřím, že jste nikdy nečekali, že uvidíte naše logo na tomto pódiu" ... Paul Otellini, CEO a president Intelu

Na Jobsově prezentaci samozřejmě vystoupili i vybraní hosté, mezi nimiž nemohl chybět president a CEO společnosti Intel, Paul Otellini. Ten si (stejně jako Steve Jobs) velmi pochvaloval vzájemnou spolupráci inženýrů Apple a Intelu. Zmínil také velice vtipnou někdejší reklamu, ve které se Apple omlouvá lidem za „příliš žhavé“ procesory Pentium II, na pozadí provádí hasič „záchranou akci“ na hořícím maskotovi Intelu.

"Nemohu nevzpomenout, jak v roce 1996 Apple zapálil maskota Intelu" ... Paul Otellini, CEO a president Intelu

Dalším pánem na holení, kterého Steve Jobs pozval na tuto akci byl spoluzakladatel společnosti Wolfram Research, která je známa svým špičkovým matematickým programem Mathematica.

Wolfram Research CEO: Theo Gray

"Máme C++ kód, máme java kód, máme části kódu, které se nezměnily od doby, kdy byl Reagan presidentem" ... Theo Gray, Wolfram Research

Ten se sveřil s tím, že mu Jobs volal před nějakou dobou v 9 hodin večer se slovy „Potřebuju všechno co máš, musím něco zkusit, věř mi“", načež se lidé z Wolframu sešli s lidmi od Apple a přeportovali jednoho krásného víkendu Mathematicu z PowerPC na Intel, přičemž samotná kompilace proběhla za 2 hodiny!

Adobe CEO: Bruce Chizen

"Kdyby nebylo Applu, nebyl by Adobe. Moje matka si myslí, že jsem CEO Applu a já jí marně říkám, že to je Jobsův job" ... Bruce Chizen, CEO Adobe

Nemohl samozřejmě chybět ani zástupce společnosti Adobe, a to hned její CEO Bruce Chizen. Jeho proslov se nesl v duchu plné podpory nové éry Apple (aby také, ne když má společnost jeden z klíčových produktů pro Macintosh platformu, grafický editor Photoshop). Pro Adobe bezesporu převod všech aplikací na novou Apple architekturu nebude problémem, vzhledem k tomu, že jejich aplikace si spokojeně vrní na Windows již dlouhá léta.

"Tohle je skvělá zpráva Steve, jen se musím zeptat, proč ti to trvalo tak dlouho?" ... Bruce Chizen, CEO Adobe

Nicméně stále však zůstane dost aplikací, které nikdo na Intel patformu nepřevede. Apple je rozhodně nenechá na holičkách, vyvinul pro ně technologii Rosetta, která provádí dynamický překlad PowerPC aplikací na Intel instrukční sadu. To znamená, že vy klidně na Macintoshi s Intel procesorem spustíte aplikaci psanou a zkompilovanou pro PowerPC a Rosetta vám ji bude za běhu překládat pro Intel! Toto Steve Jobs prezentoval na PowerPC verzích Microsoft Office a dokonce i Adobe Photoshopu. Pravda, ten Photoshop byl na 3,6GHz Pentiu 4 a 2 GB DDR trochu líný, ale to lze přikládat faktu, že Rosetta ještě není ve finální verzi a u Photoshopu to stejně bude jedno, neboť bude přeportován přímo výrobcem.

Video z prezentace

Pokud si chcete tuto skvělou hodinovou show šéfa Apple vychutnat, podívejte se na streamované vysílání přímo na stránkách Apple. Pokud nemáte nainstalován QuickTime, nebo třeba pro takovéto streamy používáte jako já VLC Player, zadejte do něj rovnou tento odkaz. A věřte mi, tohle video opravdu stojí za to!

Na závěr jen drobnost, která nijak nesouvisí s prezentací Steve Jobse. Apple uvolnil testovací verzi QuickTime 7 pro Windows. Stahovat můžete přímo od nich.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Potvrzeno: Apple opravdu přechází na Intel!

Pátek, 2 Prosinec 2005 - 11:53 | Marek Lavička | No nechci bejt rejpavej ale spocital jsis kolik...
Pátek, 23 Září 2005 - 08:02 | Anonym | Osobně bz mě zajímalo kolik si budou za ten svůj...
Pátek, 10 Červen 2005 - 14:41 | Anonym | aTa: ja ku podivu mam uz rovnaku instalaciu...
Čtvrtek, 9 Červen 2005 - 22:21 | Anonym | no, já na maccích dělám asi tak deset let a...
Středa, 8 Červen 2005 - 16:14 | Anonym | nightmare: zeby uz vianoce tento rok boli, zase...
Středa, 8 Červen 2005 - 15:09 | Anonym | nobody> Mac s Intelom pred Vianocami? veru...
Středa, 8 Červen 2005 - 15:08 | Anonym | ViktorN: ja mam s MAC taku skusenost, ze pred...
Středa, 8 Červen 2005 - 12:38 | Anonym | Ten konglomerat bych rozsiril jeste na Apple +...
Středa, 8 Červen 2005 - 12:16 | Anonym | uuuu ...hehe, ja jsem urcite komik ale ty urcite...
Středa, 8 Červen 2005 - 10:14 | Anonym | Myslim ze intel mac uvidime skorej ako o rok,...

Zobrazit diskusi