Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Potvrzeno: Ubuntu 17.10 už bez 32bit ISO

Ubuntu 16.04 LTS ma stale 32bit verzi a ma podporu do 2020 vcetne. Je otazka kolik 32bit stroju bude tou dobou jeste v provozu. Je treba zminit to, ze na starsich pocitacich bude tezko nekdo zkouset nove verze a testovat v nich software. Takze produkcnich stroju se bude tykat az pristi kvetnove Ubuntu 18.04 LTS a uzivatele budou mit 3 roky na to, aby upgradovali svuj hardware pro 64bitovy OS, pokud teda nezvoli jinou formu instalace, kdyz v clanku pisete, ze sitova instalace bude stale mozna, osobne bych to odstrelil uplne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No pouzivat Ubuntu na serveru je dost odvaha, tam je ztrata podpory 32 bitu to posledni co by kdo resil. Jedinej problem jsou asi stary desktopy a netbooky a tam se stejne hodi vic Lubuntu nebo naka odnoz Mintu pokud jde o BFU. Pokrocilejsi uzivatel si najde vhodnejsi distribuci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajděte se podívat někam do praxe, kdy využívají VMWare nebo HyperV, a operační systémy nejsou smyslem jejich života. Osobně používám Ubuntu Server proto, že je s ním nejsnažší práce, co se týká virtualizace. To je všechno, víc důvodů nemám. Prostě to funguje.

A můžete se mi klidně smát, že jsem naprd admin nebo linuxák. Je mi to fuk, před deseti lety bych se sám sobě smál taky. Money talks.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v praxi se dostavam s VMWarem a KVM denne, ale Ubuntu na serveru sem jeste nepotkal. Vyhradne RHEL pripadne Oracle Unbreakable Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

32bit je třeba Core Duo (neplést s Core 2 Duo), což už je slušná historie; jeden notebook s tím ještě používám s Kubuntu 14.04.
Pak také ruzné Alixy a jiné x86 CPU, co se prodávají i dneska, jsou 32bit. Ale to hádám nezajímá uživatele Ubuntu.

Nedávno jsem dostal za úkol dostat nejnovější Debian na 2x PIII Xeon, tak jsem zvědavý, jak to na tom bude fungovat :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

instalace 17.10 32bit je stale mozna, zariznute bude JEN Ubuntu-Desktop-32bit.iso
- pouzit normalne upgrade z predchozi 32bit verze Ubuntu
- pouzit Xubuntu/Lubuntu/Kubuntu/atd-Desktop-17.10-32bit.iso a doinstalovat ubuntu-desktop
- pouzit ubuntu-17.10-minimal.iso a doinstalovat ubuntu-desktop
- pouzit netinstall 32bit
- pouzit debootsrap: https://help.ubuntu.com/lts/installation-guide/i386/apds04.html#idm44870...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by ste napsat o Firefox-u 56 a jeho problemy s neotevrenim stranky na druhem tabu(musite otevrit druhy firefox), nebo ze se po nove instalaci dotaza na otazku jestli ma byt primarni prohlizec az kdyz firefox po ciste instalaci zavrete a nove otevrete + s tim si zada Firefox helper o potvrzeni prav admina, jednoduse dosud nejhorsi Firefox vsech dob, Firefox verze 55.0.3 takoveto problemy nemela.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně! Na tohle se tu kašle!
Když vyšla nová aktualizace Dwarf Fortress, nefungovala na Windows 10. Tady ticho, chápete to?! Aktualizace na Office 2007 rozbila nastavení jazyka v Outlooku. Taky tu nikdo nic nepsal.

Možná to bude proto, že by museli psát o každém prdu, a nikdo by to ani nechtěl číst. O Firefoxu asi budou existovat specializovanější magazíny než je DIIT, kam takové informace patří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je chyba u vás nebo je to nějaký globátní průšvih?

Já takový problém nemám a tom mám FF 56 (64bit) na několika kompech a třech různých OS. Takže bych hledal především ve vašich doplňcích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opakuji kdyz sem mel verzi 55.0.3 nemel sem takoveto problemy, prisla verze 56 a nasledne problemy nastaly, hlavne ze se v Mozille prdi s grafikou, menenim nastavovaciho menu a boji se flashe jako idioti, naopak ja s flashem problem nemel. Uzivam 32-bitovou verzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

opakovane: problem bude v tvej doplnkach ci profilu, to ze verze 55 sla a verze 56 co rusi podporu starejch doplnku muze mit problem je logicke...
misto fnukani/plivani bude vhodnejsi kdyz zkusis ff56 start s novej/cistej profil:
https://support.mozilla.org/cs/kb/sprava-profilu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opakování breku je hezké, ale není to konstruktivní přístup. Konstruktivní je

Šlo to nejde to.
Nejde to všem nebo "jen mě"?
Aha asi "jen mě"
Chyba profilu nebo nějakého doplňku (pravděpdobně toto, všude se lze dočíst o změnách co teď probíhají a co nevidět povedou k zákazu starých doplňků)
Zkusit zakázat doplňky
Zkusit najít ten příčinný
Obnovit profil
Najít náhradu dopňku
Nejde přes to vlak? Najít náhradu Firefoxu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pripadne rovnou instalovat Palemoon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což o to, 32bitový obraz bych ani nepotřeboval, když mám nějaký slabý starý stroj, budu na něj instalovat něco jiného, než Ubuntu. Asi to teda naštve lidi používající na starších mašinkách třeba Lubuntu nebo jiné deriváty, ale to nebude asi tolik bolet, vždycky tam jde nainstalovat Debian...

Co mě bolí poměrně hodně je odchod od Unity ke GNOME. Vývoj IT ukazuje, že se obvykle dobré myšlenky opouštějí na úkor těch horších, ale tohle pro mě asi skončí volbou nového desktopového prostředí, protože Gnome je zoufale nepoužitelný a nepohodlný... A prostředí, které bylo od začátku optimalizované na lištu po straně, pohlcovalo menu do horního pruhu, mělo přes Meta4-zkratky přístupnou řadu užitečných klávesových zkratek a menu s vyhledáváním, to mi teda bude dost chybět...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Unity se snad vyviji komunitne dal. Ja uz teda nejak s linuxem skoro skoncil, mam Ubuntu 16.04 LTS jen na starem pocitaci, ktery pouzivam pro zalohy, ale mam tam Unity a rozhodne ho tam budu mit i nadale. Az casem prejdu na 18.04 LTS, jestli vubec, tak tam bud zustane Unity, jestli to pujde nebo jedno z dvojice MATE, Cinnamon. Urcite vim, ze Gnome NE, nesnasim ho!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KDE Plasma, 2 panely, popř. Latte Dock (ala Mac, popř. Unity, dle vlastního nastavení)

https://www.youtube.com/watch?v=F1i7jAtHcw4
https://www.youtube.com/watch?v=FEMS88kEx_8

Popravdě jsem to neznal, používám až na témata téměř výchozí nastavení, narazil jsem na to náhodou. Třeba ti to pomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Asi to teda naštve lidi používající na starších mašinkách třeba Lubuntu nebo jiné deriváty"

derivaty budou verze Desktop 32bit ISO NADALE VYDAVAT (pokud se nezavisle take nerozhodnou k zariznuti), protoze zariznuta bude POUZE vydavani Ubuntu Desktop 32bit ISO, i to bude ale nadale mit hromadu moznosti jak Ubuntu 17.10 32bit nainstalovat:
https://diit.cz/clanek/potvrzeno-ubuntu-1710-uz-bez-32bit-iso/diskuse#co...

ohledne Unity... Gnome v Ubuntu 17.10 bude vypadat a castecne se chovat (+castecne donastavit) jako Unity, staci se podivat:
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/09/ubuntu-17-10-beta-2-download

nedavno dokonce pridali do docku i zobrazeni prubehu a nebo poctu jako melo/ma Unity:
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/09/ubuntu-17-10-beta-2-download

predinstralovane doplnky pro globalmenu a hud sice (asi) nebudou, ale budes si (snad) moci pridat:
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/global-menu-for-gnome-extension-devel...
https://www.root.cz/zpravicky/gnome-hud-umoznuje-prohledavani-nabidek-ja...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k rostoucím nárokům SW na paměť, vzhledem k tomu, kolik paměti dnes ve strojích máme, je to celkem logický krok, který jiné distribuce udělaly již před časem. Myslím si, že směr vývoje aplikací k tomu spěje a je to zbytečné práce navíc. Staré stroje mají problémy i s webovým prohlížečem, resp. s tunami JS a webovými aplikacemi jako takovými. Nároky na kancl aplikace se také zvyšují a jsou také občas žádány novější instrukční sady. V tomto směru jim nepomůže ani tak LXDE v Lubuntu, jako spíše "konzervativní" distribuce, které obsahují starší verze SW. Grafické prostředí samo o sobě nic neřeší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedoslo k zariznuti 32bit balicku, ani moznosti instalace 32bit, pouze dojde k zariznuti vytvareni Ubuntu-Desktop-32bit ISO...
https://diit.cz/clanek/potvrzeno-ubuntu-1710-uz-bez-32bit-iso/diskuse#co...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím. Můj příspěvek směřoval k tomu, že je nebo dejme tomu brzy bude, zbytečná práce udržovat 32bit build v distrech, které se snaží mít v době vydání aktuální verze SW. Na starém stroji je pragmatičtější pracovat se staršími verzemi aplikací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam haldu vselijakych thin klientu, a najit pro ne fungujici Linux je obcas dost o nervy - vlastne se mi to zatim jeste nepovedlo :) Pokud sezenete 32bit distribuci, tak jeste musi byt non PAE, protoze tyhle masinky vetsinou pouzivaji procesory Via... a potom narazite na nemoznost nastaveni vyssiho rozliseni :) Nakonec mam na vsech TinyXP, to je na tyhle stare masinky nejlepsi Linux :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto dnes používa cca 1 GHz jednojadro? Non PAE je napr. Puppy, ale také stroj by som vyhodil z princípu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.