Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Poznatky z měření disků

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
V Národní knihovně ČR se digitalizují již pátý rok vzácné rukopisy a staré tisky. Objem dat překročil 1TB a hodnota vznikajících dat je jen těžko vyčíslitelná. Vytvořená data se ukládají na CD-R disky již více než čtyři roky. Předpokládáme, že CD-R disky zůstanou ještě delší dobu základním mediem na němž jsou uchována tato data, která mají být bezpečně uchována pro budoucnost. Ve svém příspěvku chci poukázat na výhody i úskalí použití CD-R disků jako archivačního media a obecně na problematiku uchování CD disků pro budoucnost.

Kapitoly článků

Výsledky měření potvrdily dobrý stav archivovaných disků. Bylo nalezeno jen několik disků již nevyhovujících pro archiv. Ty byly prohlédnuty pod mikroskopem. Bylo vždy možné ztotožnit nalezená mechanická poškození nebo znečištění s elektronicky nalezenými vadnými místy.

Těmito závadami byly hlavně mechanické vady - zaschlé kapénky, prachové nečistoty, škrábance.

Nejčastější závada kapénky - je obvykle způsobena mluvením v blízkosti záznamové plochy. Byly nalezeny jen vady vzniklé až po vypálení a kontrole, ostatní byly vyloučeny kontrolou měřením před předáním do archivu. Kapénky byly odstranitelné demineralizovanou vodou a propylalkoholem při použití specielních tkanin, starší šly odstranit hůře. Disky bylo po odstranění nečistot možno zkopírovat na nová media.

Při kontrole disků byla nalezena vzhledová závada, jevící se jako velmi jemný prach. Pod mikroskopem při bočním osvětlení byly prokázány jemné, cca 50um dlouhé škráby, stejně orientované na celé ploše disku. Vada byla následně prokázána na většině disků. Po prověření přímo ve výrobě bylo prokázáno, že tyto škráby vznikají při sítotiskovém potisku CD-R disků. Vada není z hlediska nyní měřitelných hodnot významná. Představuje ale narušení homogenity polykarbonátového povrchu a její dlouhodobý vliv lze těžko odhadnout. Není-li potisk nezbytný a je-li identifikace zajistitelná jinak, je bezpečnější použití nepotištěných medií.

Kapitoly článků

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Archivace na CD-R v Národní knihovně ČR

Středa, 14 Prosinec 2005 - 22:30 | Anonym | http://www.cdr.cz/

Zobrazit diskusi