Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Praktické zkušenosti s kvalitou medií a jednotek

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
V Národní knihovně ČR se digitalizují již pátý rok vzácné rukopisy a staré tisky. Objem dat překročil 1TB a hodnota vznikajících dat je jen těžko vyčíslitelná. Vytvořená data se ukládají na CD-R disky již více než čtyři roky. Předpokládáme, že CD-R disky zůstanou ještě delší dobu základním mediem na němž jsou uchována tato data, která mají být bezpečně uchována pro budoucnost. Ve svém příspěvku chci poukázat na výhody i úskalí použití CD-R disků jako archivačního media a obecně na problematiku uchování CD disků pro budoucnost.

Kapitoly článků

5.  Praktické zkušenosti s kvalitou medií a jednotek

Byl zachycen pokus prodat nám (výhodně) media renomovaného výrobce, na základě měření vzorku však prokazatelně horší než obvykle. Při reklamaci bylo připuštěno, že zdroj medií není zcela jistý. V dalším podobném případě byly horší disky vyrobené sice osvědčeným výrobcem, ale v (nové?) továrně v další zemi, kam výrobce proniká.

Byl také zachycen významný pokles kvality disků CD-R vypalovaných na konkrétní vypalovací jednotce po jejím cca ročním provozu (asymetrie a vysoký BLER).

I v případě horších se medií nebo při nastupující závadě zapisovací jednotky disky procházely základní verifikací při vypalování. Takovéto disky však mají od počátku velmi nízkou odolnost proti poškození, variacím vlastností čtecích jednotek nebo proti stárnutí.

Poslední zkušenosti ukazují, že situace na trhu s CD-R disky se mění. Protože skončilo dodávání disků na které jsme se dosud stabilně orientovali, byli jsme nuceni provést nový výběr medií. Vybrali jsme 6 typů špičkových značkových disků a pro porovnání jsme přidali dva typy nonamedisky střední cenové třídy Kontrolní záznamy využívaly celou kapacitu disku - všechny 80 minut. Všechny záznamy jsme provedli jsme na téže jednotce a to rychlostmi od 2x do 16x pro určení optimální záznamové rychlosti.

U dostupných medií renomovaných značek i tzv. noname disků jsme konstatovali překvapivě podobné vlastnosti. Při měření pěti vzorků od každé značky vyšly jako nejlepší noname disky z Thaiwanu. Nápadná byla nejen nízká úroveň BLER (AV=3,5) ale i nejmenší závislost kvality záznamu na záznamové rychlosti a to v plném rozsahu 2x až 16x. Všechny disky vykazovaly nejlepší výsledky při rychlosti 8x , případně při rychlosti 4x. Smutné bylo zachycení sériové vady disků u značkového media. Šlo s největší pravděpodobností o poškozenou matrici.

Díky dobrým výsledkům noname media jsme chtěli zakoupit větší množství stejné šarže. Bohužel, nebyly již k dispozici a nové disky od téhož distributora byly již od jiného výrobce, a v o poznání horší kvalitě.

Závěr

Samotná softwarová verifikace čitelnosti disku nedává dostatečnou informaci o vlastnostech a stavu CD-R disku. Pro spolehlivou dlouhodobou archivaci disků je nutný výběr médií a měření vlastností vznikajících disků se záznamem.

Kontrolu vyžadují i dlouhodobě skladované lisované CD disky, neboť zvláště u disků z prvních let výroby lze registrovat zřetelné nedostatky v kvalitě, způsobené především počátečními problémy se zvládáním technologie, vlastnostmi krycích laků a potiskových barev. Tyto nedostatky se projevují rychlejším stárnutím těchto medií, z něhož plyne reálné nebezpečí definitivní ztráty záznamů na takovýchto discích uložených.

Kapitoly článků
5.  Praktické zkušenosti s kvalitou medií a jednotek

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Archivace na CD-R v Národní knihovně ČR

Středa, 14 Prosinec 2005 - 22:30 | Anonym | http://www.cdr.cz/

Zobrazit diskusi