Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co a jak se měří

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
V Národní knihovně ČR se digitalizují již pátý rok vzácné rukopisy a staré tisky. Objem dat překročil 1TB a hodnota vznikajících dat je jen těžko vyčíslitelná. Vytvořená data se ukládají na CD-R disky již více než čtyři roky. Předpokládáme, že CD-R disky zůstanou ještě delší dobu základním mediem na němž jsou uchována tato data, která mají být bezpečně uchována pro budoucnost. Ve svém příspěvku chci poukázat na výhody i úskalí použití CD-R disků jako archivačního media a obecně na problematiku uchování CD disků pro budoucnost.

V Národní knihovně České republiky vznikají při digitalizaci vzácných dokumentů stovky CD-R disků. Dvě sady disků vyhovující stanoveným limitům jsou pro digitální archiv, třetí (obvykle horší) pro běžné použití.

Na všech discích se měří geometrie pitů resp. signálu vznikajícího při čtení disku tj. převodu pitové struktury na elektrický tzv HF signál. Dále se měří vybrané digitální parametry charakterizující průběh rekonstrukce dat a využití redundance.

Jsou to tyto vybrané parametry:

  • Analogové:
    • asymetrie vyjadřuje správnost uložení signálu pocházejícího z nekratších pitů (I3) mezi dlouhé pity (I5-I11). Větší asymetrie nemusí mít sama o sobě za následek chybné čtení, ale zvyšují se nároky na čtecí zařízení. Má být blízko 0%, tedy signál má být co nejsymetričtější
    • I3/Itop relativní velikost amplitudy odpovídající nejkratším pitům
    • I11/Itop relativní velikost amplitudy HF signálu odpovídající nejdelším pitům
  • Digitální:
    • BLER/1s, BLER/10s počet bloků v nichž je alespoň jedna detekovaná chyba
    • AV střední počet BLER(BLock Error) za celý disk
    • BURST počet BLER bezprostředně za sebou následujících
    • E22, E32 závažnější chyby indikující, že není možná rekonstrukce dat již v prvním stupni zpracování

Odchylky analogových parametrů způsobuje především nerovnoměrnost vrstvy fotosenzitivní látky, nesprávná expozice a optické vlastnosti záznamového zařízení.

Na základě těchto parametrů se posuzuje kvalita disku.

V roce 2000 proběhlo jednorázové kontrolní měření cca 600 vybraných archivovaných disků. Cílem bylo zjistit, jak se mění kvalita archivovaných disků v čase. Na počátku projektu bylo k dispozici měřicí zařízení dovolující měřit CD pro ověření kvality disků určených k archivaci. Svou nízkou kapacitou zařízení nedovolovalo hromadnou zpětnou kontrolu. Teprve nákupem nového zařízení bylo umožněno provést ověření stavu archivu.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Archivace na CD-R v Národní knihovně ČR

Středa, 14 Prosinec 2005 - 22:30 | Anonym | http://www.cdr.cz/

Zobrazit diskusi