Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Práce s virtuálními disky a CD/DVD

„Windows 8“ - práce s virtuálními disky
Když na světlo světa (byť pochopitelně bez svolení tvůrce) unikne nová verze Windows, třebaže ve stádiu na hony vzdáleném hotovému, už to tak bývá, že se dostane k řadě lidí, různé internetové magazíny nevyjímaje. Ti se v nich pak vrtají, aby v nich našli něco zajímavého, aby se zkrátka podívali, co je může čekat, pokud se nalezená nová funkce dostane až do finální verze. My jsme i v tak staré verzi, jako je Milestone 1, našli něco, co by vás zajímat mohlo. Objevili jsme, že už v této verzi je přítomen obecný ovladač od Microsoftu pro USB 3.0 řadiče (takže nebude nutné instalovat ovladač od výrobce) a pak jsme si vyzkoušeli naprosto pohodovou práci s virtuálními disky, kdy systém dokáže jako diskovou jednotku připojit virtuální disk ve formátu VHD a pochopitelně také image CD a DVD ve formátu ISO…

Kapitoly článků

2.  Práce s virtuálními disky a CD/DVD
„Windows 8“ M1 - připojování virtuálního disku (VHD)

Takřka „out of the box“ (hned po instalaci bez nutnosti cokoli doinstalovávat) funguje velmi sympatická záležitost, kterou je práce s virtuálními disky. Nezkoušeli jsme to nějak detailně, ale funguje připojení VHD image (formát používaný Microsoftem pro jeho VirtualPC a další virtualizační nástroje) jako diskové jednotky a ISO image jako optické jednotky. Kontextové menu je na obrázcích pro ilustraci, jinak stačí prostě dvojklik a hotovo.

„Windows 8“ M1 - připojování virtuálního DVD (ISO)

V obou případech se ve správci zařízení vytvoří virtuální SCSI řadič Microsoft VHD HBA a na něj se pak navěsí virtuální disky a DVD-ROM. V systému se s nimi pak pracuje úplně stejně jako s jakýmikoli jinými pevnými disky či DVD-ROM jednotkami.

„Windows 8“ M1 - Správce zařízení - Microsoft Virtual řadič a virtuální jednotky

Na virtuální disk lze kromě čtení do image také zapisovat, měnit, mazat, formátovat, prostě práce jako s normálním pevným diskem. Z virtuální DVD-ROM jednotky lze pochopitelně pouze číst (nechová se jako virtuální vypalovačka, to by mohl být námět do „Windows 9“ ;-).

Virtuální disky i optické jednotky se „odpojují“ několika způsoby, z nichž uvedeme tři, o kterých víme. Tím prvním je intuitivní volba „Eject“ (vysunutí) po kliknutím pravým tlačítkem myši na danou virtuální jednotku. „Eject“ provede úplné odpojení dané jednotky ze systému, včetně správce zařízení, stejně jako byste vysunuli USB disk nebo DVD mechaniku.

„Windows 8“ M1 - odpojování virtuálního disku (VHD)

Druhou možnost nabízí správce disků, ve kterém je virtuální disk odlišen jinou barvou (virtuální DVD mechanika zatím odlišena není).

„Windows 8“ M1 - odpojování virtuálního disku (VHD) ve správci disků

Opět postačí pravým tlačítkem kliknout na virtuální jednotku a zvolit tentokráte „Detach VHD“ (odpojit VHD).

„Windows 8“ M1 - upozornění při odpojování virtuálního disku (VHD)

Budete dotázáni na potvrzení, v němž je prozatím poměrně nebezpečná volba (ve výchozím nastavení nezaškrtnutá), kterou můžete právě odpojovanou VHD image smazat. Opravdu to nenávratně smaže virtuální disk i s jeho obsahem, zde se domníváme, že tato volba ve finální verzi nebude, protože takové překliknutí může být poměrně kritické ;-). I když se neočekává, že bude uživatel odpojovat disky ve správci disků, přeci jen by asi bylo bezpečnější, aby zde tato volba nebyla a uživatel, pokud chce virtuální image smazat, toto udělal standardní cestou.

Třetí možnost je automatická: všechny připojené virtuální jednotky po restartu systému zmizí.

Na závěr slíbené video, kde můžete vidět práci s virtuálními jednotkami takřka v praxi. Jak uvidíte, není dokonce problém připojit virtuální disk a pokud je na něm další virtuální disk, připojit jej také (tak trochu „Matroška“ ;-). Pokud pak odpojíte disk, na němž jsou další připojené disky, všechny tyto připojené disky se také odpojí, je to „blbuvzdorné“ ;-). Video doporučujeme si roztáhnout na celou obrazovku, jeho nativní rozlišení je 1280×720.

Zdroje: 

podsvětí internetu

Kapitoly článků
2.  Práce s virtuálními disky a CD/DVD

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku USB 3.0 ovladač a práce s virtuálními disky ve „Windows 8“

Pondělí, 18 Duben 2011 - 11:34 | gurulix | Jen menší reakce na sebe. Zajímavé, napíšu pravdu...
Pondělí, 18 Duben 2011 - 11:28 | gurulix | Určitě jste mi dal mínusy :) A urážka to nebyla,...
Neděle, 17 Duben 2011 - 23:12 | WIFT | Tomu by šlo pomoci např. VHDMountem (není...
Neděle, 17 Duben 2011 - 13:50 | ukuIeIe | První věta a hned urážka, takže i když bych mohl...
Sobota, 16 Duben 2011 - 12:06 | r23 | Ona ta nenažranost je hlavně daní za...
Sobota, 16 Duben 2011 - 01:31 | gurulix | Ano, sám win považuji za nejlepší spouštěč her a...
Pátek, 15 Duben 2011 - 20:02 | sumix | Moje zkušenosti jsou úplně opačné... když se něco...
Pátek, 15 Duben 2011 - 18:29 | Lojza Suchánek | Ale jiste, na urcite specificke cinnosti je lepsi...
Pátek, 15 Duben 2011 - 18:25 | Lojza Suchánek | No ja napriklad platil za XP a pak za Win7,...
Pátek, 15 Duben 2011 - 18:20 | Lojza Suchánek | Milej zlatej, moje prvni Pc bylo PC XT s MSDOS 3....

Zobrazit diskusi