Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prague Internet World 99, den první

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Včera jsem navštívil výstavu Prague Internet World (tímto děkuji za tuto možnosti MIA). Přestože se přímo nedotýká problematiky vypalování CD, tak se to týká Internetu jako takového a doufám, že to zaujme alespoň některé naše čtenáře. Tak tedy: Prague Internet World 99, den první.

Protože článků, které se budou zabývat samotnou výstavou vznikne pravděpodobně větší množství, já se budu soustředit na doprovodnou konferenci. A nebude to tradiční popis konference s tím, co kdo zhruba na té či oné přednášce říkal, ale budou to především mé dojmy z přednášek a z celku konference jako takové.

První přednáška, která začala pro mne šíleně brzy v 10:00, se zabývala Javou. Já sám jsem z velké části programátor a na Matematicko-fyzikální fakultě UK jsem absoluoval několik předmětů zaměřujících se na vývoj programujících jazyků a podrobnější seznámení s nimi. Javu jsem zatím znal jen jako něco, co je mnohými zatracováno a jinými vyzdvýháno do nebe. Věděl jsem takové ty základní věci toho typu, že základní návrh Javy od SUNu je nezávislý na platformě, že je to čistě objektově orientovaný jazyk atd. Jistě tedy pochopíte, že jsem byl na takovouto přednášku velice zvědav. A bohužel musím říct, že jsem byl zklamán. Během celého třičtvrtěhodinového projevu se to hemžilo jedním cizím termínem za druhým. Já jsem sice většině rozumněl, nebo si domyslel dle paralery s jinými programovacímy jazyky, ale co ostatní? Obávám se, že ani skušení programátoři mnohdy ani netuší, co je to například "garbage collector" - jedna z mnoha prezentovaných, ale nevysvětlených vlastností Javy. Přednášející se poměrně hodně věnoval budoucnosti javy. Bohužel však to zase byl spíše přehled programátorských praktik patřičně okořeněný spoustou téměř nicneříkajících termínů. Ke konci přednášky se autor věnoval Jini. Je škoda, že konktétnější představu o Jini jsme získali až ke konci tématu, kdy přednášející uvedl konkrétní příklad využití. Ale jinak to bylo asi nejpřínosnější z celé přednášky. Ještě poznámka na závěr. V materiálech bylo napsáno: "Potřebujeme Javu? Která Java je ta správná? Microsoft nebo Sun? O co vlastně jde, k čemu Java je, praktické využití, aplikace - nikoliv jenom aplety. Bezpečnostní otázky. Platformy.". Z těchto otázek se přednáška bohužel nevěnovala ani polovině - té zajímavější :(

Následující přednáška, pro kterou jsem se rozhodl, se jmenovala: "Internetové obchody, vize a realita". Přednášel lehce nachlazený pan Jiří Hlavenka z Computer Pressu. I přes nachlazení byla přednáška velice příjemná a ze všech dnešních asi i nejpřínosnější. Jen mi trochu vadilo, že až příliš zaznívalo jméno Vltava. Není se však čemu divit, Computer Press provozuje zmíněnou Vltavu a pan Havelka zde prezentoval právě zkušenosti nabyté několikaletým provozem. Některé informace mne docela překvapili. Pro ilustraci uvedu například to, že dialupisti dělají na Vltavě cca 1 až 2 % celkového obratu, zbytek jsou pevňáci.

Po obědě jsem se s menším zpožděním dostavil na přednášku nazvanou: "Obchodování na Internetu a Internetové aplikace". Velice jsem byl rozčarován, když jsem zjistil, že za tímto honosným názvem se skrývá prachsprostá prezentace jedné firmy (nebudu jí zde jmenovat a tím jí dělat další reklamu). Předváděli tam své produkty a jejich konkrétní nasazení v praxi. Ihned další přednáška se jmenovala: "Microsoft a Internet". Ražení stejného druhu. Narozdíl od té předchozí jsem ale neodcházel s pocitem jakéhosi rozčarování. Od této přednášky jsem už z názvu očekával přesně to, co v ní bylo. Naopak mne překvapila pasáž, kdy se pan Hernády vyjádřil v tom smyslu, že není jen MS SQL server, ale třebas i Oracle, Informix atd. a že jejich systém s tímto počítá. Též tato přednáška byla znatelně profesionálnější a řekl bych i obecnější - když si člověk odmyslel názvy produktů a všudypřítomné slovo Microsoft, tak se vlastně jednalo o přehled toho, co by měl mít každý správný komplexní systém připravený pro e-komerci na Internetu (tím nechci naznačit, že v balíku od MS najdete všechno, co k e-komerci potřebujete).

V 15:00 začínala přednáška, na kterou jsem se asi nejvíce těšil. Přednášejícím byl cizinec, pan Simon Richards z Velké Británie. Zde musím trochu odbočit a rýpnout si do zajištění anglických přednášek. Velice rozumná je myšlenka simultáního překladu takovéto přednášky (a u tak drahého vstupného je to z mého pohledu samozřejmost). Nebylo však rozumné provedení tohoto simultáního překladu. Nejprve jsem zkusil použít naslouchátko do jednoho ucha, které jsem vyfasoval při vstupu, ale záhy jsem zjistil, že mne to jen více rozptyluje a že stejně raději poslouchám řečníka v angličtině. Všiml jsem si, že někteří mají naslouchátka pro obě uši, to by pak bylo bývalo výrazně lepší a možná bych poslouchal v češtině. Tak jsem tedy přepnul mozek na jazyk anglický. Problém ale byl v tom, že jsem poměrně hlasitě slyšel stále zleva překlad (buď měl někdo příliš hlasitě zaplé naslouchátko nebo v levém reproduktoru byla slyšet překladatelka). Navíc zezadu bylo slyšet mumlání, jako kdyby si někdo stále povídal. Později jsem si uvědomil, že to je překladatelka, která vzadu seděla. Toto podstatně snížilo mojí schopnost rozumět tomu, co pan Richards říkal a musel jsem se občas hodně soustředit na text, aby mi nic neuteklo. Zato obsah byl velice zajímavý. Nesl se sice v obecnějším duchu, ale podpořený pěknými a výstižnými příklady - jak se to má dělat a jak ne. Též připravené slajdy v powerpointu byly jednoduché a přehledné, což se nedalo říci o většině ostatních přednášejících a přesně ilustrovali to, v čem je pan Richards jako doma - v designu. Jasně zde bylo řečeno, co na některých typech webů musí být a co zas naopak by tam být nesmí. Pro ilustraci: e-obchody mají mít jednoduchou grafiku, ovládací prvky tvořeny předeším textem. Důvod: uživateli se musí obchodové stránky natáhnout rychle - čím rychleji, tím je větší pravděpodobnost, že si něco koupí. Naopak zas existují stránky, na kterých si uživatel klidně počká na natažení složitější grafiky atd.

Předposlení přednáška byla o Internetu jako objektu umělého života. Jednalo se vlastně o velmi netradiční pohled na Internet a elektronickou komerci. Je veliká škoda, že pan Jiří Donát nevěnoval více času přípravě. Slajdy byly v angličtině a přednáška v češtině, také toho na nich bylo zbytečně moc a nešly vždy za sebou tak, jak pan Donát mluvil. Nicméně tako přednáška byla pro mne přínosná a odnesl jsem si z ní několik věcí na zamyšlení (bohužel nejsem schopen je reprodukovat). Též jsem si odnesl snad jediný rozumný link na www stránky z celé dnešní konference. Je to stránka se seznamem webů, zabývajících se umělou inteligencí. Vypadá fakt dobře. Okoukal jsem ho z browserů před zahájením přednášky :)

No a nakonec jsem zvažoval, jestli zajdu či nezajdu na přednášku o výměnných reklamních systémech, prezentovanou panem Michalem Matulou z BillBoardu. Už z předchozích přednášek jsem se připravil na poměrně velkou prezentaci sebe sama. Po zahájení přednášky jsem si myslel, že jsem se spletl, ale po několika dalších minutách už byl přednášející na té správné koleji. Nebylo to ovšem ani zdaleka tak hrozné jako ta prezentace dopoledne, ale ani tak profesionální jako prezentace Microsoftu. Dozvěděl jsem se několik málo nových věcí a spokojeně jsem odkráčel domů.

Po prvním dni mám rozporuplný dojem. Jednoznačně dobré byly přednášky o od pana Richardse a od pana Hlavenky. Mezi ty horší, ale stále hodné pozornosti bych zařadil Javu a umělou inteligenci. A jako nejhorší a téměř bez přínosu jsou u mne pouhé firemní prezentace. Když se na to podívám z pohledu někoho, kdo má lístky technicky zdarma, první den hodnotím jako velmi přínosný. Pokud bych však měl za tento den zaplatit cca 7000, kolik normálně jednodení vstupenka na konferenci stojí, tak bych minimálně neočekával žádné firemní prezentace. To je však čistě můj názor a je možné, že jsem výjimkou. Uvidíme, co přinesou následující dny a zda bude 15000 v mých očí za třídení vstupenku rozumná suma.

Diskuse ke článku Prague Internet World 99, den první

Žádné komentáře.