Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přeflashování Radeonu RX Vega 56 biosem z RX V 64 zvýší možnost přetaktování HBM

Tak jiné než referenční se ani zatím sehnat nedaji... A výrobci se s jejich uvedením nějak nehrnou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, jasný, ale to přeci pořád ještě nebrání alespoň jejich představení... Samozřejmě na papíře jsou nám k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu pouze potrvdit informace uvedené v článku.
Na mou Vegu 56 jsem nahodil BIOS z 64ky. HMB není problém vytáhnout na 1070 MHz - výše už jsem zaznamenal problémy s určitými aplikacemi (pokaždé různě). Na těch 1070 je to stabilní jak při těžení tak hraní.
Jádro jsem přitom shodil o pár mV na 1.050 V v P7, a tak GPU sahá až ke 1692 MHz samovolně při maximálních 60°C.
Nutno poznamenat, že na GPU jsem nainstaloval NZXT X31 Krakena, po mnoha ručních "custom" úpravách karty, avšak se zachováním referenčního vzhledu. :-)
V případě zájmu mohu dodat foto. (pozor, jednalo se o ne 100% zručný projekt, takže zpracování není "tovární" ale čistě domácí kutilské, účel však plní dokonale)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nahodte fotky at se prosím podíváme díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem dodat, že samozřejmě dodám nejdřív odpoledne, až se vrátím z práce :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jsem ještě zkoušel kartu ladit, nakonec jsem přeci jen "ustál" i 1100 MHz na RAMkách, a 1600 MHz stabilně na jádře při max zátěži.
Detailnější info zde (odkazy na foto úplně dole):
https://drive.google.com/open?id=1yOFCwIkELoahL03bv3AJIh-ELq0tMILWtP1li7...

EDIT:
Jak jsem zmiňoval, toto custom chlazení NEMÁ vypadat dobře esteticky, šlo mi čistě o maximální efektivitu a účel a tomu jsem podřídil i čas který jsem tomu věnoval. I tak šlo o poměrně náročnou činnost, kde byla třeba spousta úprav na kovových rámečcích referenčního chlazení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé já bych si to netroufl takhle pitvat počkal bych na na celej blok díky za fotky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že občas jsem už byl trochu frustrován, pokud stále někde něco nesedělo :). Znamenalo to totiž z "čistého prostředí", kde jsem kartu montoval, vše zas rozdělat, jít do "špinavého", kde se řezalo a takhle stále dokola...
Aktuální stav ale víceméně odpovídá "plug-and-play" ve stylu originálního Krakena G10 - ten jsem navíc použil, protože to byla nejjednodušší možnost jak zajistit správnou oproru GPU zespodu, a rovnoměrný přítlak chladiče zhora.
Referenční chladič aktuálně běží na nějakých těch 1600 RPM, což není vůči zbytku PC slyšitelné, a díky tomu se zároveň chladí VRM.

Co se týče celého bloku - ty už existují. Já však custom loop v PC nemám a tenhle X31 se mi doma válel od té doby, co jsem ho provozoval na R9 290 (která klekla), tak jsem si říkal, že si ho zkusím předělat na Vegu, a po pár hodinách práce je výsledek skvělý :). Navíc co se těch bloků týče, trochu bych se právě bál nemít tam ty podpěrné zadní/přední ráměčky - jsou poměrně pevné a GPU se díky tomu neohýbá.
Ideálnější by asi bylo mít trochu víc high-end verzi krakena, tenhle je úplný základ a chlazení tomu odpovídá. Pokud do něj dávám 250W, tak ty teploty nejsou tak nízko, jako u CPU, kde mám H110i, který bych zas na to GPU horkotěžko přidělal.
Další věc, co by se dala zlepšit je pasta - použil jsem zrovna dostupnou MX-2. Pokud začnou teploty růst, zkusil bych přepastovat některou z lepších past, třeba by se dalo dostat na 55°C stabilně... Aktuálně jsem ale s teplotami okolo 60°C v dlouhodobé zátěži spokojen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U mých karet tomu bylo opačně. Vega 64 měla HBM2 Hynix a Vega 64 zase Samsung. Co jsem viděl, tak rozdíl byl v napájení. Vega 64 měla HBM2 na 1,35V, kdežto Vega 56 "jen" na 1,25V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Týjo, dívám se, že Vegy i Polárky už jsou skladem. Sice ceny mimo, ale konečně zareagoval obchodní řetězec na poptávku. Doufám, že z těch cen má něco i AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pekne ze jde laborovat s Vegou 56 a 64 ale kolik lidi to skutecne udela, bude sahat do internich biosu, sunda z karet chlazeni, kdyz ty karty stoji od 500 - 700€ a v pripade poruchy jim reklamace uznana nebude, AMD se jednoduse mela vic snazit, GTX 1080 OC staci jediny externi 8-pin, RX Vega 64 si zada 2x8 pin a pri taktovani to chce chladit rovnou vodou a to nejenom GPU ale i HBM pameti a VRM, zadane RX 570/580 zabila mining manie, Vega je zas zajimava jenom v pripade modelu/provedeni 56 ale staci par € pridat a uz mate GTX 1080 ktera je rozhodne vykonem i efektivnosti jinde nehlede na to ze jiz existuje radu mesicu v nereferencnich provedenich, cili lepsi PCB, chlazeni, moznosti OC, jo kdyby jeste podporovala NVIDIA FreeSync 2 generace je AMD rovnou na kolenou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čekám že si podporu FreeSync nechávají jako záložní plán, kdyby náhodou někdy AMD dýchalo výkonem na krk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych se nedivil, kdyby už něco takového bylo v těch GPU přítomné, jen v ovladačích byl takový pěkný boolean "Freesync:false" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidi to udela? No, vzhledem k tomu, ze vetsinu karet skoupili kryptobaroni a fandove, tak asi vetsina?
Ja bych se v tom urcite taky rejpal. Rejpal jsem se ve Fury, rejpal bych se i ve Veze. Prehrani biosu je na pet minut, kdyz postupujes podle navodu, tak i se vsema pripravama a studovanim je to max na jedno odpoledne.
Karty maj dva biosy, takze "no stress", na jeden se snad ani neda sahnout, takze vazne nehrozi ani nejaky "nutella" pripady, kdy uzivatel totalne brickne kartu.
Spis je skoda, ze amd mela na vyvoj biosu a ovladacu takovou dobu a uzivatele si to pak stejne musi doma na kolene delat sami s kartou za 20k. Jeste trapnejsi je, kdyz to ti uzivatele zvladli v podstate hned po vydani.
Nvidia freesync imho nikdy ofiko podporovat nebude, protoze je to fuj fuj "od te prasive konkurence".
No a je to skoda, pac freesync monitory nejsou vubec spatny. Ale zase to neni tak, ze by po pripojeni fs monitoru k nvidii byla cerna obrazovka. Monitor normalne funguje, pochopitelne nejde zapnout fs a ve widlich vam to neumozni nastavit maximalni obnovovaci frekvenci pro fs rezim, ale jinak funguje adaptive sync, fast sync...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, ako je to s HBM, ale pamätám si na podobné chovanie s ATi 2900 Pro/XT - po preflashovaní biosu z XT na Pro verziu šli pamäte o dosť vyššie pretaktovať, avšak prišlo sa na to, že sa zhoršilo časovanie pamätí, takže vo výsledku bola priepustnosť skoro rovnaká. Tak len či to náhodou nebude v tomto prípade podobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Propustnost se s časováním nemění, mění se latence. HBM mají minimální latence oproti GDDR, takže i když se zvýší, stále jsou natolik nízké, že to nemá na výkon GPU nijak výrazný dopad. Grafické čipy jsou obecně stavěné tak, že dokáží velmi dobře pracovat s dlouhými latencemi a pokud čekají, provádějí jiný úkon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavá informácia, ďakujem za vysvetlenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že odpovídám na 7 měsíců starý komentář, ale to co se Vám tu pokouší pan no-X tvrdit, je tak neskutečná blbost, že to jinak nejde.
Frekvence i časování ovlivňují propustnost.
Frekvence i časování ovlivňují latenci.
Frekvence určuje, jak je dlouho trvá jeden cyklus, časování definuje počet cyklů jenž musí RAM (nebo jakákoliv jiná paměť) čekat než začne provádět určitou operaci. Třeba tWR určuje, kolik cyklů je nutné čekat po zapsání informace do buňky. Logicky tedy časování ovlivňuje propustnost - kdyby jste měl např. tWR 1000 (což je až nesmyslně vysoká hodnota), tak je Vaše propustnost 00 nic, protože po každém zápisu je potřeba čekat 1000 cyklů (obvyklé je 10-24) než se s buňkou bude moct cokoliv stát.
Frekvence a časování jsou spolu nevyhnutelně spjaty, a kdokoliv tvrdí, že jedno nebo druhé je důležitější, nebo že jedno ovlivňuje propustnost a druhé ne, šeredně se mílí a šíří desinformaci.

Pan no-X sem tam napíše nějakou menší blbost, ale tohle je doslova nesmysl. Klidně si to vyzkoušejte v praxi, změnit časování RAM je otázka pár minut v BIOSu, propustnost a latenci RAM lze změřit v Aidě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.