Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přehled verzí Windows Vista potřetí - oficiálně

Uvítací obrazovka
Tímto článkem bychom měli velmi pravděpodobně uzavřít jakékoli dohady o tom, jaké verze Windows Vista Microsoft vypustí do světa. Přímo mezi tiskovými zprávami se totiž 26. února objevilo oficiální seznámení s jednotlivými variantami. Tak se tedy pojďme podívat, čeho se ještě letos dočkáme.

Informace o počítačiVerzí Windows Vista bude celkem šest. Dvě budou pro firmy, tři pro domácí uživatele a jedna pro teprve se rozvíjející trh (určitě už tušíte, která to bude). Ostatně mnoho se to neliší od posledního týden starého přehledu, ve kterém se navíc počítá s některými „N“ odnožemi určenými do úřadu evropské komise (protože velmi nepatrně nadneseno nikdo jiný taková Windows nechce).

Windows Vista Starter

Ano, to je právě ta verze, která je určena pro méně rozvinuté trhy. Netřeba asi příliš rozebírat, oč jde. Díky provozování na low-endových mašinách nečekejte rozhraní Windows Aero, uživatelé si budou muset vystačit se základním rozhraním „Basic“. Jako jediná nebude tato varianta dostupná též v x64 provedení.

Windows Vista Business

Trojrozměrné přepínání aplikací pomocí Win+TabVerze určená pro menší a středně velké firmy. Jak se píše u Microsoftu: „přináší firmám vyšší stabilitu, dokonalejší využití moderního hardware a vysokou úroveň zabezpečení. Snižuje nároky na každodenní péči o jednotlivé počítače, což umožňuje firmám soustředit se na strategické investice do IT infrastruktury. Firemní uživatelé také budou pracovat efektivněji díky novému rozhraní a lepší správě dokumentů“. Integruje v sobě též „Tablet PC“ technologii a nechybí samozřejmě ani Windows Aero (obrázek představuje funkci Windows Flip and Flip 3D).

Windows Vista Enterprise

Verze podobná té předchozí, ale určena pro velké firmy s větším počtem zaměstnanců. Mimo jiné zajišťuje kompatibilitu se staršími aplikacemi pomocí „Virtual PC Express“, kdy takové programy poběží bez nutnosti úpravy ve virtuálním prostředí na starším systému (nabízí se otázka, zda půjde jen o emulované prostředí nebo prostě o virtuální PC, řešení například pomocí virtualizačních technologií některých procesorů). Vista Enterprise pak slibuje i schopnost provozování UNIXových aplikací.

Dále je tu vyšší zabezpečení dat za přispění hardwarově podpořených kryptovacích technologií (o konkrétních se Microsoft nezmiňuje, ale dá se předpokládat třeba použití VIA PadLock nebo v budoucnu i bezpečnostních technologií, které se u AMD zatím kódově nazývají Presidio a u Intelu LaGrande). Pro zabezpečení dat například při odcizení nebo ztrátě PC či notebooku bude integrována funkce Windows BitLocker Drive Encryption.

Vista Enterprise bude zahrnovat všechna vícejazyčná rozhraní pro snazší instalaci, chybět samozřejmě nebude ani Windows Aero. Pro možnost provozovat tuto variantu Windows bude se společností Microsoft nutné uzavřít Microsoft Enterprise Agreement a Microsoft Software Assurance. Jako jedinou ji tedy nebude možné koupit v nějakém klasickém krabicovém provedení.

Windows Vista Home Basic

Víceméně základní domácí verze, něco jako dnes Windows XP Home. Typické použití bude přístup k internetu a vytváření a práce s dokumenty. Příliš se zde nepočítá s prací s multimédii, na to je až další verze. Stejně tak zde bude pravděpodobně chybět grafické rozhraní Windows Aero.

Windows Vista Home Premium

Tato rozšířená verze už je kromě práce s internetem a dokumenty určena i pro práci s videem, fotografiemi a dalšími multimédii. Vista Home Premium zahrne i „Media Center“ schopnosti pro použití PC v obýváku (příjem a záznam TV signálu), „Tablet PC“ rozšíření či přímo vestavěný software pro vytváření (authoring) DVD. A samozřejmě už zde nalezneme Windows Aero, aby to na té plazmové obrazovce hezky vypadalo ;-).

Ovládací prvky Windows Media Playeru 11

Windows Vista Ultimate

Na českých stránkách Microsoftu tuto verzi nazvali „Windows Vista Home Ultimate“, v každém případě jde stále o domácí verzi, byť už nadupanou vším, co by se dalo snadno využít i ve firmě. Také proto je tato verze určena pro univerzální použití, od zábavy až po seriózní práci včetně komunikace s různými mobilními a dalšími zařízeními.

Všechny verze (kromě Windows Vista Starter) budou jak v klasickém 32bitovém, tak i v x64 provedení. Varianty Home Basic, Home Premium, Ultimate a Business bude možné pořídit v klasickém krabicovém provedení nebo předinstalované na novém PC.

A pokud vás zaujaly průvodní obrázky z aktuálního CTP buildu 5308, zavítejte na server pcmag.com, kde naleznete nemálo dalších.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přehled verzí Windows Vista potřetí - oficiálně

Středa, 28 Únor 2007 - 13:03 | Anonym | Je až zarážející kolik OS už tady bylo jmenováno...
Středa, 1 Březen 2006 - 08:07 | Anonym | Taky si myslím, že je to další obchodní tah,...
Středa, 1 Březen 2006 - 08:06 | Anonym | telda: V kazde verzi mimo Starter bude minimalne...
Středa, 1 Březen 2006 - 00:43 | Anonym | doctorX:  6 let trvalo...  Win...
Úterý, 28 Únor 2006 - 19:35 | Anonym | 2telda: nainstaluj si tam VNC a mas po starostech...
Úterý, 28 Únor 2006 - 19:32 | Anonym | Také se přikláním k Win98SE navíc říznuté na Lite...
Úterý, 28 Únor 2006 - 18:50 | Zdeněk Telička | Kde se da docist, ktera verze bude mit Remote...
Úterý, 28 Únor 2006 - 18:31 | Anonym | >skunk: XP Home sice uměj NTFS, ale jaksi...
Úterý, 28 Únor 2006 - 18:06 | Anonym | DuckDaffy: Dnesni BFU pari hlavne gamesky a jiste...
Úterý, 28 Únor 2006 - 17:53 | x-diablo | No uvidíme jak budou jednotlivé verze cenově...

Zobrazit diskusi