Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prescott, Tejas, Nehalem

Intel logo staré
Tak zní jména tří Intelem připravovaných procesorů pro klasické stolní počítače. O Prescottu toho víme již hodně, ale o jeho nástupci Tejasu jsme se zatím zmínili jen nepřímo a o dalším procesoru Nehalem u nás nepadlo ještě ani slovo. Jsou to procesory, které nás budou provázet v roce příštím a přespříštím. Jestli jste zvědavi, co na nás Intel chystá, pojďte se podívat s námi.

Odlišnosti procesoru Prescott od současných Northwoodů jsme již propírali několikrát. Asi nejpodrobnější je článek z dubna, ale velmi zajímavé informace najdete i v článku z července. Pro ty z vás, kterým dělá zatěžko kliknout na dva odkazy, udělám drobný výcuc. Prescott bude vyráběn 0,09 mikronovou technologií a první model začne na 3,2 GHz. Oproti Northwoodům asi bude mít větší L1 i L2 cache a samozřejmě bude podporovat HyperThreading. Také se objevují informace o nějakých nových instrukcích, zatím zvaných PNI (Prescott New Instructions). Datum uvedení na trh je nyní stanoven na polovinu příštího roku.

Tejas bude nástupcem Prescottu a stále bude postaven na NetBurst architektuře Pentií 4. Stejně jako Prescott bude vyráběn 0,09 mikronovou technologií, takže je jasné, že dostane nějaká další vylepšení. Bohužel zatím není známo jaká, ale dá se čekat další zvětšení cache, zlepšení HyperThreadingu, rychlejší sběrnice. Já jsem dříve odhadoval, že pokud Intel někdy uvede Yamhill do života, bude to právě s tímto procesorem. To se podle nynějších zpráv zdá být nepravděpodobné a Yamhill se objeví až v dalším procesoru od Intelu. Na trhu by se měl Tejas objevit v první polovině roku 2004.

Nedlouho po Tejasu, v druhé polovině roku 2004, by měl spatřit světlo světa Nehalem. Ten bude také vyráběn 0,09 mikrony, ale nebude to následník Tejasu, bude to zcela nový procesor s novou architekturou. O něm vlastně zatím nic dalšího nevíme, snad jen, že pokud se nové instrukce Hammer procesorů od AMD ukáží být zajímavé, pak se Yamhill objeví právě v něm. Dá se však odhadovat, že jeho počet tranzistorů bude 150 až 200 milionu, samozřejmě za předpokladu, že bude platit Moorův zákon.

V roce 2005 se pak dočkáme 0,065 mikronové výroby a přejde na ni nejen Nehalem, ale také Tejas. Tady se dá očekávat, že se s 0,065 mikronovým následníkem Tejasu Intel dostane až na 7, nebo 8 GHz, tedy za předpokladu, že se mu nadále podaří úspěšně vylepšovat NetBurst architekturu.

Ovšem fakt, že v roce 2004 přijde něco nového, jsme si mohli odvodit sami. Vývoj nové procesorové architektury Intelu zabere v průměru čtyři roky. Je to vidět dobře na Pentiu 4. Intel na jeho architektuře začal pracovat před šesti lety a přede dvěma roky bylo nové Pentium 4 Wilamette na světě. Hned jak skončil s vývojem Wilamette jádra, pustil se Intel do Nehalemu, což znamená, že už dva roky na něm pracuje. Podle současných informací již minulý rok dokončil definici architektury.

Pokud bychom se řídili výše zmíněným čtyřletým vývojovým obdobím, pak můžeme předpokládat, že v roce 2008 nás bude čekat další architektura a další generace procesorů Intelu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Prescott, Tejas, Nehalem

Žádné komentáře.