Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přichází SeaSonic Snow Silent 1050W s účinností 80Plus Platinum

Vím, že dochází k nějakým ztrátám u modularních spojů, ale spočítal někdo k jak velkým? Příjde mi, že všude se píše, jak jsou modulární kabeláže špatné kvůli účinnosti, ale nikde jsem neviděl jak velké ztráty to jsou a určitě bude rozdíl mezi samotnými druhy kabelů.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jak velké ztráty? To závisí na zasunutí konektoru a jeho provedení, resp. zaoxidování (není-li 100% pozlacený).
Ztrátám v kabelech se nevyhneme (proto se na tloušťku kabelů Behemot vždy v recenzi zaměřuje), ale ztrátám v konektorech se vyhnout lze.

Problém je, že čím větší odběr je, tím větší jsou ztráty. U 400W PSU co napájí průměrný i5 je to celkem fuk.
Tohle je určeno na hi-end, kde CPU pape 220W a 5W ztráty na špinavém konektoru už nemusí být nic nereálného (220W při 12V je 18,333A ... ) a tím, že je PSU vykompenzuje tak, aby na konektoru desky bylo stále +/- 12V se problém nijak nevyřešil. Konektor bude horkej... a to zbytečně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je právě to, co říkám. Ty taky jen spekuluješ, nemáš to proměřený, prostě si jen myslíš. Že to závísí na více faktorech jsem napsal a je docela jasný, mě by spíš zajímali REALNÉ testy.

krom toho 5W na 220W je hodně, to by s přehledem stačilo na nějaký spálení nebo menší požár :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je taky FUD a vela ludi vie o tom iba spekulovat.... ano, zly konektor bude stale zly a zly spoj bude stale zly... ale.... aj nemodularny zdroj ma predsa na koci kablov konektory a aj tie sa rovnako mozu hriat, rovnako na nich mozu byt straty, požiare a......, zasuvaju so lacnych maticnych dosiek alebo VGA alebo...., kde mozu byt lacne šmejd konektory a? modularny ma iba trocha viac konektorov, ak su dobre urobene tak je to absolutne v pohode....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

naprostý souhlas :-) ale to je právě to o čem mluvím. Často slyšívám, že modulární káble kazí efektivitu, ale nikde není pořádně změřeno jak to je ve skutečnosti. Nedivil bych se, kdyby tento modulární zdroj měl ve výsledku na káblech větší účinnost už jen kvůli kvalitě a tlouštce kabelu než nějaký eurocase či cokoliv jiného.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Bonus: v rámci recenzování zdrojů s modulární kabeláží rozjedu i minisérii Bořičů mýtů (: Konkrétně po stránce přechodových odporů. I přes to, že právě u ModXStream konektory kabeláže nejsou na straně zdroje vyvedeny nijak extra. Namísto běžných pinů z ohnutých plíšků, které se mohou nechat stlačit a lépe se přizpůsobit vnějším kontaktům na straně kabelu, které je objímají (dost těžko se to vysvětluje, ideálně se podívejte do konektoru Main ATX na základní desce na to, jak piny vypadají), jsou zde pouze tvrdé kolíky, které se rozhodně nijak nehnou působením drobné vnější síly. Navíc nejsou ani pozlacené. I přes to jsem výpočtem stanovil přechodový odpor na modulárním konektoru PCIe na ~5,2 mΩ/konektor, tj. 15,5 mΩ/pin (rozdíl napětí 36,2 mV při proudu 7 A přes tři vodiče).

Dál už jsem to v recenzích neřešil, to je fakt, protože to je tak o ničem, že to je o ničem. Tedy za normálních okolností je to buřt. Ale v extrémní situaci, tedy horší kontakt a přetížení, se to může pos*at. Teď řeším toho 1500W Platimaxe, co jsem mu dělal větrák - krom toho, že už se zase točil málo (dal jsem alespoň rostlinný olej co byl při ruce, ale teď zase dělá zvuky), tak totálně vyhořely dva tyhlety modulární konektory. A pak můžeme špekulovat proč nejdou dvě karty, že;-) Pánové eksperti co dělali miner totiž tahají 200 W přes 6pin PCIe (konektor na zdroji je 6+2pin, tedy normováno na 150 W). Při přetaktování tam teklo tak 250 W na konektor, takže přetížení o 100 W. Jak to jednou začne, spoj se rázně ohřeje, přechod se zhorší, až to začne oxidovat a tam už je průser. Pak to topí jako kamna a je schopno spálit pájku, vysmažit plasty atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak doufám, že fakt zakomponuješ přechodové odpory :-) ještě bys je mohl třeba testovat i delší dobu - přeci jen nevím, jakou dobu ty zdroje testuješ, ale tím jak je zdroj víc zahřátý, tak se mění i parametry účinnosti. Jestli jsi to někde psal, tak jsem to asi přehlídl :) a rovnou bys mohl měřit teplotu konektoru po 10h vytížení :-D sice je to možná i zanedbatelné, ale spousta mýtů by se tím vymýtila (a třeba by od tebe koupili recenzi bořiči mýtů :D)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ne, protože na to vždycky zapomenu a jak jsem uvedl, pokud není problém, tak je to jedno. Pokud je kontakt špatný, a je jedno jestli výrobní vadou nebo špatným zastrčením a je tam velký odběr, tak to vyhoří. Ale šance že se mi to stane v příštích deseti letech u testovaného zdroje je pořád zcela minimální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud zacne takovy kontak z nejakeho duvodu "jiskrit", tak je na problem zadelano...
modularni kabelaz pridava navic nekolik zdroju mozneho "samozapalu"...
ale tak je to se vsim, kde tecou zajimave hodnoty proudu....
pral bych vam videt krabice v baraku, kde rozvod byl jeste z dob 1. republiky jisteny 10A s "gumo/hadrovou" izolaci 0.5mm^2 Cu......

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu díš Behemote :). Sám jsem těžil deriváty bitcoinu a HD7950 (žrala 290W) jsem z nouze napájel přes zdroj kde jsem neměl 2x 8pin PCIe konektor.Musel jsem použít převodky ze 4 molexů na 2x 8pin. A musím říci, že ty molexy byly celkem horké, ale ne moc. Takže jsem jsem je aspoň dal, tak aby na ně foukali větráky a občas kontroloval jestli se neroztíkají :o) No, co k tomu říci . Byla to prasárna, ale jinak to nešlo. Měl jsem to tak asi 3 týdny. Takže ztráty na konektorech v praxi :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Kable maju podstatne vacsi vplyv a k samotnym stratam na konektoroch je tazsie najst informacie, ale skus si pozriet na tejto stranke http://goo.gl/hBSWV komentar tipka GenKhan2, ktory to rozoberal a dosiel k zaveru, ze strata je v desatinach percenta, v jeho pripade v priemere 0,2%.

Citujem:

Complete shenanigans! They are likely complaining about the additional cost of making a modular supply. Preying on people's need to be "green" is popular and profitable these days. Allow me to demonstrate.

-I have an Enermax Modu82+ 525W.

-It’s rated at 40A combined draw out of the 12V rails (480W).

-Two of those rails are dedicated to graphics cards.

-Those rails connect to the graphics cards via twelve pairs of 18AWG wire into what is roughly a Molex Mini-Fit Jr connector.

-I looked up the average resistance through mated connectors after 20 insertion/extraction operations from Molex. Here’s the results arranged by type of pin:

Resistance per connected pin pair
Gold plated brass = 2.62 mohms
Tin plated brass = 3.09 mohms
Tin plated phosphor bronze = 2.45 mohms

So the modular nature of my power supply adds two times the resistance listed above to each circuit. However, there are twelve circuits in parallel. So the resulting added resistance is the figure listed above divided by a factor of six, as shown below:

Total added resistance
Gold plated brass = 0.437 mohms
Tin plated brass = 0.515 mohms
Tin plated phosphor bronze = 0.408 mohms

Let’s assume I’m able to pull 100% of the total rated 12V current for my graphics cards. So here’s how much power is consumed by the pins:

Power wasted due to resistance of pins
Gold plated brass = 0.699 W
Tin plated brass = 0.824 W
Tin plated phosphor bronze = 0.653 W

Now for the nail in the coffin of their argument. Out of the imaginary 480W total power consumed in my example what percentage is wasted by the pins?

Percentage of total power wasted
Gold plated brass = 0.146%
Tin plated brass = 0.172%
Tin plated phosphor bronze = 0.136%

Yes, a modular supply is less efficient. It’s less efficient, in my example case, by a massive 0.227% on average. Completely negligible. By modular kids. Get your money's worth.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Supr díky :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm zajimave, o snizeni efektivity v souvislosti s odpojitelnou kabelazi jsem jeste neslysel.
Ztraty u konektoru sice nejake jsou ale zanedbatelne.

IMHO mhohem horsi je snizeni spolehlivosti zdroje - kazda soucastka, spoj nebo konektor navic snizuje spolehlivost (neboli zvysuje riziko poruchy).
soulasim s narozem, ze hlavni ATX napajeni, jeden PCI-ex kabel a jeden SATA kabel by mel byt v kazdem zdroji napevno. Zbytek at je klidne odpojovaci, ale ten zaklad musi byt v prakticky kazdem pocitaci (...no ten PCI-ex nemusi).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

SATA taky ne, nebot nektere desky maji mSATA konektor primo v sobe.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, navic dneska mame treba i M.2. slot takze SATA napajeni ani nemusi byt potreba.

Tak mi z toho vychazi, ze potreba je skutecne jen hlavni ATX napajeni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a tohle všechno se tu řeší kvůli konektoru od základní desky, kde je ale proti ATX 12V a PCI-E konektorům minimální zátěž! Napájení pro CPU jde přes ATX 12V, pro grafiku přes PCI-E a ten zbytek - nejspíš chipset, napájení PCI-E slotů ap. jde přes ten 24pin kabel/konektor do základní desky. PCIE 16x slot má limit tuším 75W, takže když to přeženu, poteče přes ten kabel do desky limitně nějakých 120W? Z toho 0,2% = 0,24W? To je fakt asi zbytečný řešit. Naopak, existují aplikace, kde kabel do desky vůbec není potřeba, resp. je potřeba jen kvůli zapnutí zdroje - pak se dá udělat nějaká hezká "zapínací" redukce bez nutnosti zasahovat do původní kabeláže. Takže záleží na způsobu použití, ale argument o ztrátách je asi mimo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mohlo rovnou zaznít, že zdroj se zdá být s výjimkou bílé krabice naprosto totožný s modelem Seasonic Platinum 1050 W (SS-1050XP3), už jen proto, že krom totožných parametrů má i stejné označení, že.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.