Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Příští generaci AI akcelerátorů pojmenuje Nvidia podle Very Rubin

Tradice pojmenovavat architektury po vedcich (resp vedkynich) je krasna. Na diskuzich v zahranici nekteri jedinci uz oznacuji nvidii za woke,protoze ada-blackwell-rubin zena-cernoch-zena. Jesteze si nevsimli,ze Turing byl gay. Ale ja davam palec hore. Veru Rubin a Blackwella bych neznal nebyt tomuto.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ano, tohle je opravdu hodně cool.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ale můžeme jen doufat, že to je jen náhoda a ne záměr. Mě tohleto dávání prostoru příznivcům božského stvoření světa (muž-žena, běloch-černoch-šikmoočko) dost vytáčí. Dávno je vědecky dokázáno, že na začátku byl jen jeden organismus a všechno ostatní je jen reakce přežití na vnější fyzikální podmínky - slunce, sníh, dělba práce atd. Nechápu, proč tomuto poznání musí někteří za každou cenu vzdorovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A co je za problém? Začali přece s Enricem Fermim, pak to vzali třeba přes Maxwella, Ampera, Pascala, Keplera atd atd atd. Strčte si tyhle woke náznaky někam. Jensen nemůže za to, že v IT a vědě byly i schopné ženy či černoši, navzdory úcthodným "bílým heterosexuálním mužům", které imho třeba Feynmann a spol měli dost u m. glutea maxima.

Jinak ten prostr je pořád dost velkej, třeba vedle právě Feynmana ještě nebyl třeba Planck, Einstein, Heisenberg (toho si jistě schovávají na první kvantový čip), Marconi, Bohr, Schrödinger, Pauli, Bardeen / Brattain / Shockley, Landau, Bethe, Noyce (to asi neprojde, bo Intel - leda až ho Nvidia koupí), Kilby, a to jen vzpomínám na pá rvelkých jmen z fyziky, IT ani nemluvě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ty brďo. A kde sú tí vo vede a IT schopní černosi?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak z vědy třeba možná tento pán?

https://en.wikipedia.org/wiki/Neil_deGrasse_Tyson

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neil deGreasse Tyson je spíš celebrita než vědec, v poslední době je vyloženě anti-vědec, viz například jeho rozhovor na Triggernometry.

Ale abych odpověděl na původní dotaz, třeba Dorothy Vaughan splňuje vše a navíc je to žena! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Einstein byl, ale během vývoje změnili označení a vydaný produkt byl nakonec uveden jako Volta. Jaké k tomu byly důvody, není známo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni žádný problém a pokud ty pojmenování NVidia nedávala kvůli multikulturní vyváženosti, tak je vše naprosto ok. Ale do hlavy jim nevidíme.
Obecně, když to vezmeme třeba podle počtu obdržených nobelovek, tak nejvíc toho mají Židé. Zdůvodnění je, že rozhodně nejsou chytřejší, ale byli v minulosti ponižovaní a když chtěli něčeho dosáhnout, museli se víc snažit, proto mají nejlepší výsledky.
Nejmíň toho mají černoši, protože Afrika byla zaostalá a nebyly k dispozici školy pro většinu z nich. Ale třeba u amerických už to neplatí.
Takže i z toho je zřejmé, že jsme si všichni rovni úplně stejně a záleží jen na vlastních schopnostech každého. Nikdo by neměl být zvýhodňován.

Zajímavostí je, že skupina lidí, která je společnosti úplně na nic a nic dobrého z nich nevyšlo, jsou muslimové. Na poli vědeckých úspěchů u nich zeje velká nula. Přitom hodně muslimů jsou zároveň Arabové a ti měli kdysi dávno zásadní podíl na rozvoji společnosti a vědy, ale ještě před islámem nebo v jeho počátcích. Tohle je nezpochybnitelný důkaz, jak je to náboženství pro společnost škodlivé a ničí ji!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Slavných Peršanů je dost (a jistě i v dalších podrobených zemích nebylo před džihádem vakuum). Arabské vědce/osobnosti před Mohamedem ale neznám, mohl bych dostat nějaká jména?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamaráde, pokud si myslíš, že přišel nějakej Mohamed a ze všech hned byli islámisti, tak je jakákoli diskuze marná.
A navíc, kdybys uměl číst, tak to ve svém komentu píšu. Postupem doby se islám tak protknul s celou společností, že ta začala upadat.
Jestliže slavný arabský matematik žil nějakých 300 let po Mohamedovi, tak zdaleka ještě nebyl tak zideologizován jako tomu je o tisíc let později.
A o tom to je. Celkově to náboženství vede k úpadku.
A netýká se to samozřejmě jen islámu. Křesťanství by bylo to samé, kdybychom se z něj nevymanili, možná rozdíl je v tom, že to křesťanství umožňovalo lidem jít pryč, u islámu je to možné leda v pouzdře!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten upadek vedy v arabskych zemich byl z velke casti zpusoben tim, ze jakysi velmi slavny iman nekdy celkem chvili po Mohamedovi prohlasil matematiku za dilo satana a pocitani s cisly tedy neco napro nevhodneho pro spravneho muslima. Nevim proc to tak mel, treba mu matika moc nesla, nebo mel hodne prisneho ucitele matiky a tohle pak byla jeho pomsta. Tohle prej zpusobilo zasadni upadek matematiky i dalsich ved matematiku vyuzivajici (treba astronomie).

Dalsi obecny ekonomicky upadek v muslimskych zemich byl pry zpusoben tim, ze Islam ma/mel v dedeni jasne pravidlo, ze vsichni potomci museli byt vyplaceni rovnym dilem - takze pak nebylo mozne, aby rodinnou firmu zdedil jeden potomek (coz treba u nas byval typicky nejstarsi syn) a firma vzdy tedy zanikla a majetek se prodal a rozdal mezi syny (a mozna i dcery, ale to uz nevim).

Takze priklad, kdyz nekdo cely zivot budoval treba uspesnou dilnu na vyrobu kobercu, tak s jeho smrti v tom nemohl pokracovat jeden ze synu. Doslat treba 20% hodnoty (bo bylo 5 potomku) a musel kdyz tak zacit nanovo.
Takze nebylo mozne firmu rozvijet do velkych koproraci, jako treba Skodovka, Merdedes a dalsi velke firmy s dlouhou historii - to melo za nasledek i upadek vynalezavosti, pac se proste vzdy prerusila kontinuta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rubin nie je uplne vhodne meno. Bezny hrac si to skor spoji s drahym kamenom (co sa z jeho GK nakoniec stane, a bude rad ak ho lacno preda na Bazosi :-) ). Mne by sa skor pacilo nieco ako Verlinde, co by mohlo podnietit mladych ludi k studiu fyziky a zijucich vedcov podporit v slubnom vyskume.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Sikmoocko"? Jako fakt?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak sešikmení očí u populace, která se kdysi dávno odstěhovala do Asie, dodnes není uspokojivě vysvětleno. Nejpravděpodobnější variantou je nákaza nějakým virem, který to zapříčinil, ale nevíme proč. V Asii je virů vzhledem k dobrým teplotám i vlhkosti víc než kdekoli jinde na světě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Snad si v některé následující generaci povšimnou českého velikána a génia a použijí písmenko C :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Az budeme mit v CR cpu firmu,tak prvni arch bude Jara ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Guru Jára?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fuj ten ne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ne. Jedině snad, kdyby Intel opustil jezera a také začal procáky pojmenovávat po geniálních vědcích minulosti. Myslím, že Intel Cimrman by bylo vysloveně trefou do černého, protože jak Jára, tak Intel zkouší i slepé uličky, protože někdo to přeci vyzkoušet musí, aby se to definitivně vědělo, že tudy cesta nevede.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Po kom pomenujú ďalšiu generáciu grafík je asi posledná starosť hráčov. Faktom ostáva, že Nvidia po ťažbe kryptomien si našla ďalšiu "zlatú baňu", takže nás čakajú predražené a ťažko dostupné herné grafiky :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To som nevedel ze temna hmota je uz dokazana. A z coho sa sklada? Axiony, neutrina, mini cierne diery, WIMPy? Este stale to moze byt len nase nespravne chapanie gravitacie. V anglickej wiki je pouzite slovo 'evidence', co u nas prekladaju ako dokaz. Ale spravnejsie by bolo skor 'silny predpoklad'. Kym nebude presne popisany mechanizmus, tak je temna hmota stale len hypoteza.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_matter

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Evidence“ se jako „důkaz“ překládá obecně. Používat jiný termín by naopak byl úprava významu. „Evidence“ se používá i v soudnictví přesně tam, kde se v češtině používá „důkaz“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V kontextu uvedené wiki stránky je správný překlad .. pozorování.
Ve smyslu něčeho nezávislého na teorii nebo "modelu".
Zvlášť pokud se použije .. "observational evidence".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že dostala cenu za pozorování tak bych se k vašemu výkladu též připojil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano existence temné hmoty prokázaná je už poměrně dlouho. Právě Pozorování Very Rubinové galaktické rotační křivky odstartovalo výzkum všichni dobře viděli že tam leží obří hmotnost která velmi silně ovlivňuje gravitačně galaxie a bez temné hmoty by se zkrátka galaxie ani nebyli schopny zformovat neměli by dostatečnou gravitační sílu je to vidět na galaxiích které mají té temné hmoty málo. Otázkou jen zůstává co za látku to je a jestli je to látka atomární povahy. Neutrina to zcela jistě nejsou jsou to částice standardního modelu též černé díry atd. Ty to věci se zakládají na částicích nám dobře známých tedy standardní model. Tyto částice tvoří cca 4% pozorovatelného vesmíru tedy látka atomární povahy těch 23% temné hmoty je látka nám prozatím nedetekovatelná což je dáno tím že nevíme jaký a jak detektor sestrojit víme jen že tam je že jí je hodně že bez ní by se galaxie nezformovali tak jak vypadají neměli by na to hmotnost. důkazy vidíme zřetelně na gravitaci a tvaru galaxií vidíme i kde ta temná hmota se nachází. Bohužel tím že to není látka atomární povahy jen gravitačně interaguje tak nejsme zatím schopny zajistit detekci a ani nevíme jestli je to možné. Hypoteticky se můžeme bavit spíš o temné energii. Temná hmota tam opravdu je a je vidět kde je a jak ovlivňuje své okolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se mi na tu 4090 trochu práší, chtělo by to už něco nového co :-D. Jenom čas na ty hry moc není hehe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.