Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přivítejte 13TB SSD od Fixstars

Výborná věc pro starší SATA/SAS servrové instalace, pro přímou náhradu starých točivých disků.

Když to vezmu od oka, nahradí to kapacitně 8x 4TB (RAID10 kapacita cca 16TB), to je cenově i s kusem bedny a řadičem přes 100 tisíc korun. V sekvenční rychlosti to dá cca stejný výsledek, ale v IOPS a latenci vede jednoznačně SSD alespoň o dva řády. Ve spolehlivosti to bude také minimálně o řád lepší řešení, v odběru (a chlazení) také.

Při použití 15nm NAND by takovéhle věci mohly slézt velmi brzy na cenovou hladinu, kdy se vyplatí staré disky nahradit, i kdyby ještě něměly "odtočeno". Nebo tím lze zvýšit úložnou kapacitu, na 3-4 násobek, při stávajícím železe a konfiguraci. Pěkné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kupte to a přineste nám ho , my vám ukážeme jak to vaše o řád spolehlivější řešení odejde do věčných lovišť během méně než 3 měsíců používání. Fakt nechápu jak může někdo ve spojení s SSD s životností v řádu stovek zápisů hovořit o spolehlivosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba tak, že provozuje několik tisíc disků, HDD i SSD. A něco o tom ví, na rozdíl od jiných.
:-)

Řád stovek zápisů je pořád více, než mají dnešní velkokapacitní točivé disky, v realitě.
Například WD RED má "doporučenou roční zátěž" 120TB při 4TB kapacitě, s tím, že dokonce jde - na rozdíl od SSD - o čtení+zápis dohromady. A to znamená, 30x ročně můžete disk přečíst+zapsat, to je ta doporučená zátěž.
Za tři roky záruky je to 90x.

Pokud to překročíte, spolehlivostní čísla - MTBF/AFR - klesají jen na tisíce až stovky hodin/letí do nebes. Protože spolehlivost je funkcí zátěže, u mechanických točivých disků. Čím větší zátěž, tím horší spolehlivost, vztah je nejméně lineární, od určité meze dokonce exponenciální (zátěž/poruchovost).

Přitom je většina nasazení takto velkých disků s výraznou převahou čtení proti zápisu, například 10:1, takže ve skutečnosti je výhoda pro SSD ještě desetkrát větší. Pro "cold-data", kde se tyto mizerné WD RED (Pro) používají, je poměr čtení a zápisu ještě větší, třeba 1000:1.

Podobné je to u lepších "enterprise" disků, například WD RE4. Ty mají psaných 550TB/rok, pro 4TB disk, tedy 137x čtení+zápis ročně. Což představuje utilizaci v 24/7/365 provozu asi 11%. Jak to překročíte, i lokálně, v kratším období, disky začnou rychle odcházet.

Aby to bylo vůbec provozovatelné, musíte jich mít hodně a kontrolovat rozložení zátěže. U SSD je situace mnohem lepší, ty mohou - pokud vyhoví chlazení - běžet v utilizaci 100% (při čtení) a nic se neděje.

Takže ano, SSD jsou mnohem spolehlivější a odolnější, i na zápisy. Dokonce i tyto 15nm NANDy, s pár stovkami zápisů. Nehledě na další věci, třeba chvění nebo rozsah teplot. Když u HDD instalace odejde klimatizace a teplota v provozu přeleze 60-70°C, máte velkou smůlu, dokonce ani reklamovat je nemůžete, protože mají v sobě teplotní log na překročení provozních podmínek, uživatelsky nedostupný, ale reklamační oddělení si to přečte. U SSD to nevadí tolik, pokud nemají superkapacitory, což ty dnešní enterprise SSD už nemají.

Takže tak to je. Kdyby to tak nebylo, tak by takové "podivné" bazmeky z 15nm NANDů nikdo nevyráběl a nemohl je prodávat za takové ceny, za jaké je prodává. A prodává je, protože se to provozně vyplatí, více než HDD řešení.

To snad pochopí každý, tento "důkaz trhem".
:-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, chapu: spolehlivost SSD je porad mensi nez spolehlivost beznych jednoplotnovych disku, ale kdyz se to srovnava s velkymi hodneplotnovymi disky se sindelovym zapisem nebo heliem, tak uz je to o necem jinem, a kdyz mate neco na cem vyrazne prevazuje cteni nad zapisem ... finalni dukaz trhem se uvidi podle realnych reklamaci, ale je pravda, ze ta firma musi byt presvedcena ze to neco vydrzi nez s tim pujde na enterprise trh, to neni jako bezni maly zakaznici ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To dávno není pravda, tedy že "spolehlivost SSD je pořád menši nez spolehlivost běžných jednoplotnových disku". SSD jsou stejně spolehlivé jako ty nejlepší HDD vůbec, enterprise 15k 2.5" 300GB jednoplotnové modely, ne-li více. Ve srovnání s HDD vždy SSD vítězí úplně ve všem, mimo ceny, zatím.

Ale jen jednotlivě, ve větší instalaci SSD vítězí i celkovou cenou. Protože pro danou zátěž a IOPS jich použijete mnohem méně, tím pádem méně prostoru, méně beden, řadičů, příkonu, chlazení ...

Při těchto >4TB SSD z levných čipů je už levnější nasadit SSD než enterprise 1-6TB HDD, v mnoha případech. Nebude dlouho trvat, a takové HDD jako třeba WD RE4 zmizí. Nějaký čas zůstanou jen ty héliové a šindelové >10TB, pro záznam vyloženě mrtvých dat.

Další věc je UBER, ten má i to nejhorší spotřební SSD pořád 1/10^15-16, tedy o řád až dva lepší než spotřební HDD. Spotřební HDD mají MTBF pod milion hodin všechny, SSD skoro všechny 2 mega. A necitlivost na chvění, menší citlivost na mizerné chlazení, nejsou omezené na počet start-stop cyklů, ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si to troufl ještě trochu kvalifikovat: uvedené platí s rozumnou zátěží, která v SSD pokud možno nenásobí počet mazacích cyklů. Pokud ale máte zátěž, která je write-mostly, nebo třeba read-mostly, ale zápisová složka se skládá z drobných transakcí o vysoké četnosti, můžete narazit velice rychle. Máme vytipovanou jednu průmyslovou aplikaci, konkrétně nejmenovaný SCADA produkt, který umí (na přání) zálohovat konkrétní datapointy na disk - a to tak, že je ukládá pořád dokola. Je toho třeba jenom pár kB, ale zapisuje fakt pořád dokola na jedno místo v nějakém poměrně rychlém taktu. Menší průmyslové flashdisky (jednotky až nízké desítky GB), které vydrží kolem 20-30000 přepisů, odcházejí v takovém nasazení po 3 měsících - a hodnoty průměrného a maximálního počtu výmazů (disk si interně vede statistiku per erase block) potvrzují, že wear leveling dělal co mohl. Točivý disk se zapnutou WB keší vydrží řádově pár let. Optimálním úložištěm pro toto nasazení by byl ramdisk zálohovaný baterkou, ale toto není často k vidění, ať už se bavíme o velkém a rychlém DRAM disku s velikou baterií, nebo o relativně menším a pomalém SRAM disku (řádově 1 MB), kterému stačí na zálohu knoflíkový článek na úrovni CR2032.
Ono i jako systémový disk pro plné stolní Windowsy ve 24x7 nasazení je flashdisk lehce na pováženou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pro zákazníka provozujeme 6TB SSD pro servery s oracle DB. Běží už 4. rokem. Za tu dobu se měnilo pouze jedno SSD. SAS se mění častěji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.