Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PRO verze Threadripperu zvládne 2TB RAM, chystá se nejspíš na příští týden

"..takže Epyc PRO by mohl stát někde v rozmezí těchto dvou částek, snad mezi $5000-6000" Asi skor Threadripper PRO, ci nie?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skoro by se dalo říct, že v serverch amd pšenka nekvete tak zkouší prorazit zespoda threadripperem, protože do pracovní stanice 2TB je fakt úplně mimo

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

V serverech AMD pšenka nekvete, a proto jí stabilně roste podíl na trhu, pravidelně posílá tiskovky o stále větším počtu získaných zakázek a je výhradním dodavatelem procesorů i akcelerátorů pro nejvýkonnější chystaný superpočítač na světě?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

ono z 1% market share se roste dobře kor když mají velmi dobré produkty za dobrou cenu, ale trh se serverama je zatemovený, kde cena i výkon nehrají takovou roli v rozhodování při koupi nového železa, proto amd neroste tak rychle asi i jak očekává, kolik se stavělo serverů 30% max? nebo kolik superpočítáčů na opteronech v době jejich největší slávy?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„proto amd neroste tak rychle asi i jak očekává“

AMD ohlásila, že do konce roku 2020 dosáhne podílu 10 % a podle nezávislých analytiků toho dosáhla už někdy na jaře. Zajímalo by mě, čím je podloženo tvrzení, že neroste tak rychle, jak očekává.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano 10% má nastaveno do konce roku, ale co to je za cíl, když ho splní na jaře a ne ke konci roku? uvidíme na konci roku kolik bude mít, ale jak dlouho trvalo opteronům než došáhli na 25%? 2 roky? a to opterony nebyli v tak dobré výkonové a cenové pozici jako dnešní epyc, virtualizace nebyla tak dobře zvládnutá a další věci, které mají epyc k dobru vůči tehdá opteronům. Možná až se zen2 se teprve začíná uvažovat o amd během klasické výměny hw težko říct, každopádně po 3 letech mít 10% je málo

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„ano 10% má nastaveno do konce roku, ale co to je za cíl, když ho splní na jaře a ne ke konci roku?“

Co je to za otázku? Ptal jsem se, čím je podloženo tvrzení, že AMD nedosahuje stanovených cílů. Čekal bych odpověď. Až bude, můžeme se přesunout k další otázce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano když si nastavíš cíl na 10% pro rok 2020 a splníš ho už na jaře tak ano splněná očekávání budou vůči vyřčenému cíli, dokonce už na jaře a cokoliv nad, do prosince bude prostě bomba. Takže ano máš pravdu.

"Všichni si zatleskaj a další rok budou pokořovat 12% metu a splněj jí už v únoru není to prostě super?"
Když vezmu, že 3 roky v serverch má AMD levnější procesory doslova v násobcích a výkon vyšší doslova v násobcích tak 10% je docela málo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že pro lidi z AMD budou asi podstatnější cíle které si stanovili oni než to, že si Pajka z diskuse na netu myslí, že by měli mít tržní podíl 200 %.

Čili pokud se jim daří lépe než čekali, asi nemají důvod panikařit a uvádět produkty, které by měly něco „zachraňovat“.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu napíšeš že "trh se serverama je zatemovený, kde cena i výkon nehrají takovou roli v rozhodování při koupi nového železa" a na druhou stranu se divíš, že si nedali za cíl dosáhnout 20% podíl?
Trochu chaotické, nemyslíš?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Keď hejterovi dôjdu argumenty, tak úspech u konkurencie prehlási za neúspech :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za cíl? No to je jednoduché: chtěli do konce roku dosáhnout 10% podílu na trhu serverů. Nepřijde mi to nijak složité na pochopení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2TB pri 128 vlaknech je 16GB na logicky procesor. Sice relativne dost, ale tvrzeni "uplne mimo" je... uplne mimo. Me osobni optimum na praci je 2GB / logicke jadro ale predstava ze nekdo potrebuje 16G / jadro je velmi realna. I kdyby jste nemel software ktery umi vyuzit 128 vlaken - v mnoha pripadech muzete usetrit spoustu casu tim, ze jednoduse pustite vicero instanci toho softwaru najednou. K tomu ale vzdy potrebujete dostatek RAM.

Tudiz pokud nekdo mel 512G ram tak mohl byt omezen na pouziti treba 16/32 jader kvuli pameti. Ted si muze koupit 64C workstation s 2T ram (za mensi prachy nez server) a vyuzivat ten procak na plne koule. Hadam ze AMD by se s timhle nesralo pokud by nemelo jistotu ze nejaci zakaznici se najdou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

by mě zajímalo o jakém SW se bavíme který může běžet na WS v několika instancích a člověk využije několikrát spuštěnou aplikaci a k tomu tu hromadu ramky? díky za info

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je toho docela dost:
* virtuální mašiny
* paralelní překlad: např. GCC při překladu C++ plného složitého metaprogramování klidně sežere i 5-10 GB. Pokud spustím build s 64-128 paralelními GCC (na každé jádro jeden), tak mi i v 512 GB paměti může být brzy těsno...
* KDB (in-memory database): velké datasety zaberou hoooodně RAM, v práci máme i databáze, které polknou přes 1 TB RAM
* atd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ok díky za info
btw nejsem programátor, ale takhle velký db, aby museli celé běžet v ram se nejspíš na workstation neprovozujou
šlo mi o to kolik lidí si řekne joo konečně můžu mít pod stolem počítač s 2TB, který zoufale potřebuju ke své práci protože 1TB je pro mě fakt málo, ale server z nějakého důvodu nechci/nemám, asi moc ne. Ten důvod proč tohle amd udělala není nejspíš kvůli těmhle uživatelům.
Ještě mě napadlo stříhání 8K videa asi je fajn mít to celé v ram, ale stejně se bavíme o stovkách gb ram.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> šlo mi o to kolik lidí si řekne
> asi moc ne

Kolik lidi si rekne "jsem ochotnej zaplatit za procesor 5K USD" ? asi moc ne, ze. AMD muselo byt od zacatku jasne, ze tohle nebude mit mraky zakazniku.

> Ten důvod proč tohle amd udělala není nejspíš kvůli těmhle uživatelům.

Ale ano je. Staci ze prodaji treba smesnych 10 tisic kusu za celou dobu, kdyz si vemes ze procak bude stat 5K, rekneme at na 1 CPU vydelaji 1000 USD, to mas dokopy 10 mega cisty zisk. I kdyby to bylo min, tak se jim asi oplati dat do toho "vyvoje" penize, jelikoz ten "vyvoj" je akorat poskladani noveho produktu z existujicich kosticek. A tech ~10 tisic kusu IMO prodaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No o tomhle zase mluvil Linus, kdy pro stříhání videa v 8K je potřeba hodně RAM a tam měl novej Threadripper problém oproti Intelu:
https://youtu.be/1LaKH5etJoE?t=885

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem někde četl diskuzi přesně o tomhle. Dotyčný tam vysvětlovat, že třeba v SW pro simulaci proudění tekutin a plynů, který v práci používají, naráží pomalu na limity pamětí a 512 GB je málo. Říkal, že takové 2TB by byly super, protože by mohli provádět náročnější výpočty. Tenkrát se to diskutovalo právě kvůli tomu, že nový Threadripper poskytuje brutální výkon v porovnaní s EPYC nebo Xeon procesory, ale je dost omezen maximální velikostí paměti, tak je pro některé aplikace nevyhovující...tak AMD teď řeší i tento problém...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

I SW, co neumožňuje běžet v několika instancích (třeba hlásí licenční šroty apod.) tak lze většinou spustit ve více instancích, stačí jen každou instanci spustit pod jiným uživatelem.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že sa dá z RAM vs. vlákno urobiť vzorec, t.j. 1t = 2 GB RAM, lebo kto má 20vlákno, mal by mať 40 GB RAM a kto má 4vlakno, tak len 8 GB? Aj s 3000G by som chcel 16 GB, ale pri 32vlákne by som nevyužil nad 32 GB ak by som mal PC na konvert fHD videa. Druhá vec ak ide o server s virtualkami. Mám pomalé 4jadro, ale mať možnosť, idem asi až do 20 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze TR-PRO je EPYC2 bez podpory REG pameti a bez ECC ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ECC umí všechny TR. Ale neumí Reg.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ten 512GB limit pro Threadrippery je v podstatě teoretický. Potřebné 64GB moduly nejsou prorože LR tomu nechutnají a desky s trx40 uvádějí podporu 256GB. Takže limit je de facto 256.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

64GB moduly nejsou? Já jsem na jaře objednával u DELLu server R6515 s EPYCem 7542 a 8x64GB 3200MT/s pamětma... Leda by k TR nešly použít "dual rank"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dual ano quad rank neva. Ale urcite byly LR (Load-Reduced) pameti, ktere pouzit u TR nejdou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jóóó... Nedocvaklo mi co je to LR :-D Ale je pátek :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kromě osaditelnosti Registered případně Load-Reduced DDR4 je tu také otázka reálného profitu z 8-channel osazení u modelů s menším počtem jader. Pokud se podíváme na nižší třídu Epyc 7002 rozlišují se ty Epycy s efektivně "quad-channel .. ~100GB/s na socket" a "octa-channel .. ~200GB/s na socket při 3200MHz" RAM. Všechny modely podporují osazení octa-channel RAM, ale pouze ty kde jsou jádra využita z většího počtu CCX (aspoň 8-mi?) mají větší(octa) průchodnost. Například cenově příznivé 16-core EPYC 7282 je patrně realizováno z core ve čtyřech CCX(4x 16MB L3).

Pokud tomu bude takto i u těchto Threadripper Pro modelů (pro reálný profit z 8-channel budou muset být jejich jádra využity z 8 CCX), čím budou výkonostně trpět úlohy, kde se intenzivně pracuje nad jedněmi společnými daty.

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-epyc-7282
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-epyc-7302

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ulohy pracuji nad spolecnymi daty tak ten problem, ktery popisujes bude ten nejmensi. Cekani na zamky, vzajemne invalidovani radku v L1 a L2 vykon takove aplikace zcela zabije nezavisle na typu procesoru. Proto se multithreadove aplikace delaji tak, aby kazde vlakno pracovalo pokud mozno na disjunktni podmnozine dat a pristup ke sdilenym datum se omezuje na minimum (zejmena pri zapisu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v clanku jeste chybi zminka o tom, ze PRO TR maji mit 2x vice PCIexpress 4.0 linek nez bezny TR

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takze to je defakto EPYC v socketu pro TR desky? :)) nebo v cem se to tedy lisi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EPIC moze byt 2 socketovy. A predpokladam, ze najlepsi kremik bude ponechany pre EPIC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jsou opravdu oba biny konkureční? Pro EPYCy bych očekával jako prioritu pro výběr chipletů ty s co nejnižší spotřebou (frekvence base/boost EPYCů jsou dost skromné) a pro TR naopak schopnost dosahovat vyšších taktů při sice vyšší (ale stále přijatelné) spotřebě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje jen jedna primo umerna metrika - na cipech se meri leakage, tj. spotreba na testovaci frekvenci. Cim mensi, tim lepsi ten cip je. Schopnost dosahovani vysokych taktu je pak neprimo omezena tim, ze horsi cipy s vetsi leakage prekroci fyzicke limity na TDP driveji, protoze od pocatku meli horsi predpoklady.

Takze schopnost dosahovat vysoke takty dokazou jenom ty cipy co maji nejnizsi spotrebu - vas predpoklad ze je to protichudna umera neni spravny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.