Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Olympus: prodeje bezzrcadlovek OM-D a Pen výrazně rostou

Olympus OM-D E-M1 - Obrázek 3
Výsledky japonské společnosti Olympus za první čtvrtletí tohoto fiskálního roku jsou pozitivní. Firma zaznamenala meziroční nárůst prodejů fotoaparátů o 12,3 %.

Velký díl růstu prodejů jde na bedra bezzrcadlovek řad OM-D a Pen, které vzrostly dokonce o 25 %. Pomohly tak kompenzovat klesající prodeje digitálních kompaktů, které jsou nadále na ústupu, zejména pod tlakem smartphonů.

Obrazová divize Olympusu se nyní také po nějaké době navrátila k zisku, celkově dosáhla provozního zisku 8,8 miliónu dolarů (1,1 milardy jenů), což je v porovnání se ztrátou 15,2 miliónu dolarů (1,9 miliardy jenů) za stejné období minulého roku vynikající výsledek. Olympus v tomto ohledu vyzdvihuje nové produkty jako bezzrcadlovku OM-D E-M5 a Pro řadu objektivů M.Zuiko.

Kompakty nadále klesají, meziročně jich Olympus prodal o celých 11 % méně. Společnost se snaží eliminovat ztráty částečně tím, že zmenšila modelovou nabídku a snaží se nabízet produkty s přidanou hodnotou (pod tím si představte co chcete, mě v tomto horku nic moc nenapadá ;-). Každopádně výsledky Olympusu jsou v tomto ohledu podobné kupříkladu Sony, které také drží nad vodou její fotografickou divizi rostoucí zájem o vyšší a nejvyšší modely.

Na tohle téma, kterak bezzrcadlovky zachraňují své výrobce, jsem se zamýšlel již před více než dvěma roky. Od té doby se nic nezměnilo, jen trend pokračuje a prohlubuje se. Řada lidí pomalu ve svých úvahách o novém přístroji opouští svět zrcadlovek, protože se konečně podařilo i běžnému zákazníkovi, který nesleduje trendy, dodat myšlenku, že nejen zrcadlovky poskytují onu špičkovou kvalitu snímků i komfort obsluhy. Olympus je dle mého na výborné cestě, ať již vylepšeními v tělech jako OM-D E-M5 II (osobně jsem hodně zvědavý na nástupce OM-D E-M1), nebo v objektivech řady Pro, které se průběžně objevují. A příchod 20Mpix snímače do micro43 světa rozhodně uškodit nemůže, generační obměna poměrně úspěšně zajišťuje, že kvalitativně nedochází oproti 16Mpix k zásadní degradaci šumové charakteristiky snímače.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Olympus: prodeje bezzrcadlovek OM-D a Pen výrazně rostou

Pondělí, 10 Srpen 2015 - 09:43 | Anonym | Ja jsem si ted poridil uz 6. micro 4/3 telo,...

Zobrazit diskusi