Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Projekt Aurora postupuje zdárně, počítá se s kompletací roku 2021

Intelu by nejvíc pomohlo, kdyby trh konečně začal ignorovat jeho 14nm produkci, ještě možná s vyjímkou nové architektury na 14nm, pokud se povede. Proč se namáhat, když stále máte odbyt? To je problém Intelu - prodejci vychcánci a zákaznici BFU.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Trhu je nějaká výrobní technologie naprosto u zádele, dovolím si odhadnout, že 90% zákazníků ani netuší že nějaké nm vůbec existují.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že právě na to Palomino naráží. Pokud by tito zákazníci (odběratelé v OEM segmentu, tzn. kupující hotových sestav) reagovali podobně jako retail, musel by Intel přistoupit k razantnějším krokům a ve výsledku by z toho měli prospěch všichni zákazníci.

Intel mohl např. namísto čtyřjádrového Kaby Lake rovnou vydat šestijádrový Coffee Lake (technologicky mu k jeho přípravě nic nechybělo, 14nm proces i architekturu Skylake měl), ale stálo by ho to větší investice do výrobních kapacit. Protože má stále dost zákazníků v OEM segmentu, nic ho k takovým krokům netlačilo a ve výsledku nejsou na trhu takové produkty a za takovou cenu, jaká by byla, pokud by byl propadem prodejů nutný výrazněji reagovat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna těmhle zákazníkům je to právě tam, kde zmínil TOW. Vem si, že jsou to z 90% aplikace, kde jsou 4jádra a 8GB RAM luxus. Jde v podstatě o PC na brouzdání po Internetu.
Dokud někdo nepřijde s výpočtem TCO, že 4 jádra Intelu, žerou na 2000 PC o 300kKč ročně víc než konkurence, tak to ke změně nepovede. Navíc i v tomto případě je to u zákazníka se 2k PC plácnutí do vody. Na druhou stranu, koruna neutracená je koruna vydělaná ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejde jen o top model, pokud by top model měl o 50 % více jader a za nižší cenu, pak by i mainstream byl výhodnější a totéž low-end. Core i3 by nebylo dvoujádrové, ale čtyřjádrové a tak dále. Takže by to mělo dopad i na „tyhle zákazníky“.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak 300k to je tak mzdový náklad měsíční náklad na 3 lidi co na těch PC pracují. Je to plivanec. na takových věcech se reálně neušetří. Když už tak to spíš bude hrát roli na image - jsme víc eko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To teda není. Spousta kancelářských lidí v podpůrných službách bere podprůměrné platy, obzvlášť v regionech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Běžný administrativní pracovník stojí 100 000 Kč měsíčně a úspora 300 000 Kč ročně nikoho nezajímá?
Trochu jste si zapřeháněl, že?
:-)

Se klidně vsadím, že pokud může firma ušetřit 300 000 ročně jen výběrem jiné položky z ceníku, většina by po tom hrábla.

Spíš bych problém viděl v tom, jestli tak nepřímé úspory někdo řeší. Spíš mám často pocit, že náklady na počítače se snižují prostě výběrem nejlevnější položky z ceníku dodavatele.
Navíc efekt nižší spotřeby se dost těžko přesně určí a těžko budete řediteli prezentovat hezký grafík s částkou, kolik se ušetřilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Retail nereaguje na NM výrobních procesů ale na poměr cena/výkon, ten s 10. generací intel vyrovnává nabídce AMD.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

loool.. kde si tu desatou generaci se stejnym pomerem cena/vykon muzu koupit? (((: jesli jako nekdy za mesic intel dorovna rok starou nabidku amd, tak to bude fakt terno.. no a dva mesice potom muze prijit zen 3..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesněji:
Budoucí generace Intelu se (snad) v poměru cena/výkon vyrovná dosavadní generaci Ryzenů s dosavadními cenovkami.

To mi nepřijde jako nějaký úspěch, naopak by byla dost tragédie kdyby nová generace Core nedokázala vyrovnat ani starou generaci Ryzenů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to bral v kontextu..na Intel je to uspech ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to jen zajímavost, v podstatě marketing. Zajímá nás počet jader, frekvence , paměťový řadič, spotřeba a někdy počet PCI-E linek, velikost cache a velikost adresovatelné paměti. Ještě více zřídka počet socketů per server (>2).
Samozřejmě, že výrobní proces část z výčtu ovlivňuje, ale ten vztah je prostě obráceně.
Edited: To mělo být pod TOWa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake mají jádra Willow Cove a nikoliv Sunny Cove.

2021 bude mít Alder Lake nové jádra Golden Cove a pokud to bude v čipletové konfiguraci tak to ještě bude hodně veselé i v serverech. AMD třeba neumí 4P systémy což Intel ano. Navíc Intel nasadí Snow Ridge na jádrech Gracemont (vylepšený Tremont s AVX512), které bude dosahovat 70% IPC velkých jader při 1/4 plochy. Takovej 256-jádrovej CPU složený z čipletů může dost dobře smazat výkonově 64-jádrové EPYCy a AMD proti tomu nemá nic. Proti tomu nepomůže ani Zen3.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

=>4S servery jsou sice fajn, ale stěžejní část trhu je 2S.
A s 256 jádry u Intelu se bavíme v horizontu kolika let ?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Velmi často 1U.

No a zde AMD může nabídnout zajímavou hustotu jader na jedno U, konkurence podle mě nenabídne 128C/256T řešení v 1U ;)

Ano existují různé blade žiletky s dvěma CPU, ale ty jsou i s EPYCy.

Jinak nejčastěji vídám v provozu 1U servery, 2U zase tak často ne. A čtyřsocketové servery jsou licenční noční můra a je to celkem specialitka. Mnohokrát jsou ty servery jednosocketové a EPYC zde nabídne mnohem více jader než Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> čtyřsocketové servery jsou licenční noční můra

myslel jsem ze licence jsou vetsinou na (logicka) jadra, ne na sockety ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na produktu, typicky jsou to fyzická jádra, ale někdy i sockety, alespoň MS to tak dělal, že máte licence pro dvousocketový server + nějaké množství jader a když chcete více jader, tak si přikoupíte licenční balíčky pro jádra a případně sockety. Oracle a IBM to myslím dělá svým způsobem taky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft (Windows Server) už tvrdě jede na jádra. V podstatě při přechodu ze socketů na jádra řekli, že 2 sockety je 16 jader. A zbytek dokupujte po 2 jádrech. Dokonce snad ta 16 core licence je základ pro fyzický server. Zbytek produktů je buď na server nebo na jádra.
Dneska už všichni přecházejí na jádra. Naposledy třeba VMware. Ten říká, že 1 socket = 32 jader (říká licence). To konkrétně u mne je zajímavé v tom, že 2x10 jader server chci vyměnit za 1x 32. Nicméně s cenou hardware mi to (u HPE) moc nehýbe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malý jádra jsou odepsaný, nemají dost ALU:). BTW hodně plochy zabírají cache - to bude asi další bolístka malých jader. Stejně je smázne ARM, tak co.
4S systémy nejsou žádná velká výzva, AMD je nedělá, protože by se jim to zatím nevrátilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, jak to nemá 6xALU tak je to fosil :)

Hele ale ten Tremont je docela široké jádro, 3xALU+1xJump což je docela podobné Cortexu A76 (taky 3xALU + 1xJump). Intel není úplně marnej když nezávisle na sobě dospěli k podobné konfiguraci.

Nicméně ARM je zadupe do země tak jako tak. Protože loňský A77 už byl 4xALU + 2xJump, plus přidali 2xStoreUnit a má to větší IPC než Zen2. Když nyní 64 jádrový monolit Graviton 2 má spotřebu 100W, tak G3 na 5nm bude mít 128 jader při spotřebě 140W. IPC +30% díky A78 jádru místo A76 a s 2,5x výkonem to vydrtí Zen3 i Golden Cove serverové systémy.

Zen4 na 5nm zvýší počet jader na 96 nebo 128, tak se zase dotáhne zpět, ale v té době už bude na trhu Matterhorn s novou ARMv9 a 2048bit SVE2, IPC jako 6xALU A12. O rok později 2023 Nuvia s něčím jako 8xALU + SMT4 monstr jádrem také bude umět 2048bit SVE2. Od té doby si x86 už v serverech výkonově ani nečuchne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AMD třeba neumí 4P systémy" meziprocesorovou komunikaci ovlada i AMD (i nektery 8bit MCU ji ma).

XEON 2-3 UPI linky ---- 2- 3 linky 83 -125GB/s
EPYC 64 linek PCIe.3 ---- 1 linka 128GB/s

Az bude AMD potrebovat tak bude mit 4P podporu taktez. Hlavne si pak nezapomente koupit XEON se 3 linkami (vetsinou drazsi), jinak mate mensi propustnost narozdil od EPYC ktery ji ma pro vsechny EPYC.

Predevsim u 4 socket systemu rozdeluje linky na kazdy CPU tim se snizuje propustnot jeste vice CPU-CPU 41.6GB/s.

Tim nechci shazovat vyhody 4 socket systemu intelu, ale maji i sva omezeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom jsem tím chtěl říct, že Intel když chce tak umí vykompenzovat 64-jádrový EPYC pomocí 4P systému. To vysvětluje proč se AMD špatně prosazuje v serverech.

To že by bylo nejlepší mít 128-jádrový 1P systém je bez debat. To zatím neumí ani jedna firma. Přitom za rok to budou umět serverové ARMy jako 128 jádro Graviton3 na 5nm nebo Ampere Mystique (160 jader).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bylo dlouho, co jsem o tomto projektu slysel, nakonec se to potvrdilo.
https://en.wikichip.org/wiki/supercomputers/aurora

Zkracene uz v.r. 2015 si U.S. Department of Energy's nasmlouval s Intelem super pocitac s kompletaci 2018.
Jak to slo s Intelem "z kopce" tak posunuly termin a parametry Aurory.

Ponte Vecchio je podstatou "Xeon phi - GPU na x86 architekture"

Intel ma radne nahnojeno, tak uvidime kdy z neho vypadne najaky ten desktopovy 7nm CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto bych raději než tu současnou úvodní fotku, zvolil raději fotografii jiného plavidla - titanicu. Ten měl také velkohubé plány, které se v rámci úspor lehce očesaly a jak to dopadlo, víme. U intelu sice počáteční hodnoty asi nebyly stejné, ale výsledek zřejmě bude :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

7nm z nej vypadne nekdy v roce 2022 predpokladam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

treba si ty xe nechaj vyrobit u taiwancu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozny je vse, nicmene ja to myslel v reakci na 7nm desktop procesory :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.