Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Průvodce vypalováním SecurDisc

SecurDisc logo
Na výstavě CES 2007 byla poprvé prezentována technologie vzešlá ze spolupráce společností LG a Nero. Reagují na absenci metody, jak ochránit datové CD a DVD proti neautorizovaným přístupům, na absenci digitálního podpisu autora, na dosud chybějící možnost ověřování integrity a autentičnosti obsahu a také si vzali na mušku zvýšení spolehlivosti uložených dat. Podobný projekt představil před několika lety Plextor. Premium s PlexTools a nástrojem SecuRec zapisuje CD-R chráněná heslem. LG a Nero se do problematiky zanořili výrazně hlouběji, krom bezpodmínečného použití hesla z minimálně 16 znaků přidávají digitální klíč a to na všech typech CD a DVD, včetně DVD-RAM. Pro zápis takto chráněných disků je nezbytný hardware nesoucí logo SecurDisc a odpovídající software, pro čtení postačí jakákoliv počítačová mechanika. Operační systém musí mít nástroj pro čtení, je jím InCD Reader 5.5. Hardware i software máme nainstalován, jdeme na to.

Kapitoly článků

1.  Průvodce vypalováním SecurDisc

Oficiální představení (pdf)

K aplikování ochrany datových disků potřebujeme optickou mechaniku s podporou technologie SecurDisc. Podle dostupných materiálů to jsou pouze mechaniky LG typů GSA-H42N, GSA-H42L a GSA-H30N (SATA). K těmto interním ze seznamu doplníme tu, se kterou budeme SecurDisc zkoušet my. Je jí LG GSA-H55L. Z externích typů lze použít GSA-E30N a E30L, slim (notebookové) mají podporu ve verzích GSA-T10N a GSA-U10N (ultratenká).

Zatím nedostatkovým zbožím je software. Pro zápis je nutný Nero Expess v.7.4.909.0 s přívlastkem Essentials. Na webu Nero jej zatím nenajdete. Překvapivě nemá podporu pro SecurDisc Nero Burning ROM, ale pouze jeho odlehčená varianta Nero Exress. Nero Express Essentials již obsahuje software pro čtení takových disků, je jím InCD Reader 5.5.1.17 rovněž s přívlastkem Essentials. Bez něj nelze v žádném případě disk s ochranou SecurDisc číst. Ani tato verze zatím dostupná není, i když je na ní odkaz přímo na každém disku s SecurDisc.

Další nepostradatelnou věcí jsou pochopitelně média, ta však nevyžadují nic speciálního, může být použito jakékoliv CD-R/RW, DVD±R/RW/DL i DVD-RAM.

Systémové požadavky rovněž nepředstavují nic přemrštěného, jen majitelé OS Windows 98/ME, MAC a tučňáci si zatím SecurDisc zřejmě neužijí.

Tvorba SecurDisc média s Protect data by password (ochrana obsahu heslem)

SecurDisc - tvorba média

V programu lze zvolit požadovanou kompilaci ze seznamu jako v každé jiné verzi Nero Express. Ve verzi s podporou SecurDisc přibyla volba pro datové CD a DVD s možností chránit obsah heslem, nebo digitálním podpisem. Pokud je zvoleno Protect data by password, jste vyzváni k zadání hesla s minimálním počtem znaků 16. Aplikace informuje o kvalitě zadaného hesla:

Kvalita hesla

SecurDisc - heslo weak, medium, strong

Heslo zapamatovat (nejlépe zkopírovat a uložit na bezpečné místo) a případně poskytnout osobě, které hodláte udělit oprávnění k manipulaci s uloženými daty. Disk s ochranou SecurDisc je načten v každé optické mechanice, je vidět struktura i typy obsažených souborů. Jejich obsah je bez hesla (a bez InCD Reader 5.5) nepřístupný.

Zápis disku

SecurDisc - zápis

Čtení média s Protect data by password

PC bez InCD Reader 5.5

SecurDisc - čtení na PC bez InCD

SecurDisc - čtení na pc bez InCD, průzkumník

Pro případ, kdy není nainstalován potřebný software pro čtení SecurDisc, je automaticky spuštěna informace o typu vloženého disku s odkazem na příslušný software. Dialog se spustí automaticky i na počítačích, kde je autorun zakázán, zajímavé. (Stejnou navigaci používají disky s Mt.Rainier.) Odkaz zatím nevede na kýžené místo, ale jako všechny ostatní odkazy související se SecurDisc nás zavede na stránky SecurDisc, kde je zatím podpora nulová.

Na disk je krom datového obsahu zapsán automaticky soubor autorun a discinfo. Datový soubor (obrázek kvalita_bdav1) je zobrazen pouze ikonou, udává velikost i příslušnou asociaci s programem, bez hesla se však nezobrazí. Stejně jako všechny ostatní datové soubory na disk případně zapsané nelze používat bez hesla. Heslo lze aplikovat pouze s InCD Reader 5.5.

PC s InCD Reader 5.5

SecurDisc - čtení v PC s InCD

Pokud je nainstalován InCD Reader 5.5, každá mechanika automaticky spustí tento dialog. Opět i v případě, kdy je na ní autorun zakázán. Po zadání správného hesla je obsah souborů uložených na disku odemčen. Pokud heslo nesouhlasí, nelze s obsahem souborů pracovat.

SecurDisc - chybné heslo

Kapitoly článků
1.  Průvodce vypalováním SecurDisc

Diskuse ke článku Průvodce vypalováním SecurDisc

Středa, 5 Prosinec 2007 - 10:59 | WIFT | >> kinglion: Nejde. I kdybys tam...
Středa, 5 Prosinec 2007 - 09:27 | kinglion | Děkuji WIFT, taky jsem si to myslel. Jde nějak...
Středa, 5 Prosinec 2007 - 00:05 | WIFT | >> kinglion: Nelze, protože data...
Úterý, 4 Prosinec 2007 - 21:38 | kinglion | Lze zalohováný DVD film chráněný heslem (...
Středa, 4 Duben 2007 - 13:18 | Michal Zobec | zero_cdr Ale oni tam nepíšou "tyto mechniky...
Sobota, 31 Březen 2007 - 17:52 | Roman Zejbrlik | zobecm: To není námi uváděná mechanika, ale...
Sobota, 31 Březen 2007 - 13:08 | Michal Zobec | Chtěl bych upozornit na fakt že vámi uváděná...
Neděle, 11 Březen 2007 - 22:02 | netik | Šifrovať údaje na CD vedel a vie predsa aj...
Čtvrtek, 8 Březen 2007 - 16:16 | Roman Zejbrlik | kua jak jsem tohle dokázal napsat?
Čtvrtek, 8 Březen 2007 - 16:15 | Roman Zejbrlik | CrazyHorse: Tomu všemu se ještě budeme věnovat,...

Zobrazit diskusi