Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Průzkum společnosti Intel: Ztracený notebook může firmu zlikvidovat

.."celková částka za jeden ztracený notebook významně přesahuje čtvrt milionu korun."
ať sčítám jakkoliv, jsem na cca (202 173 Kč. + 32 970 Kč + nový notebook cca 20tisíc (samozřejmě počítám, že se bavíme o cenách bez DPH)) čtvrt milionu, rozhodně ne významně přes ;)
Šifrování je samozřejmě pro většinu uživatelů nerealizovatelné, protože schopnost práce většiny zaměstnanců s PC je často na tristní úrovni.
Nadto se mi uváděné ceny zdaji velmi přestřelené, ale zřejmě jde jen o ceny vymyšlené firmou kvůli dalším podvodům na daních :D
Použitý notebook za 33tisíc bez DPH opravdu moc zaměstnanců nemá, stejně tak ztráta dat za 200tisíc je většinou jen další nesmysl - základem práce na PC je už dlouho samozřejmostí skladování dat na serverech společnosti - na PC zaměstnance mají být mimo aktuálně rozdělanou práci jen víceméně lehce dostupné podklady...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Šifrování je samozřejmě pro většinu uživatelů nerealizovatelné, protože schopnost práce většiny zaměstnanců s PC je často na tristní úrovni."
... a kde je problém? ... uživatel o nějakém šifrování nemusí ani vědět... prostě jenom zadává heslo nebo se scriptem tahá ze sítě po ověření MAC adresy a jiných ID. Navíc pokud je mi známo, tak "zlomit" např. Truecrypt je s dnešním vybavením neřešitelné...

Nicméně článek jako intelovský "marketingový krasožvást" a reklama na HW šifrování... pěkné...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O použití BitLockeru se dozví, až když zkusí hacknout heslo admina. Ten je naprosto transparentní, žádné heslo, jen přihlášení k OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Boze boze....jak ja na tyhle blaboly zacinam byt alergicky :-(((
200 tisic je nesmysl? EHM???
Me kdyby ukradl notebook nekdo z nasi konkurence, a dostal se k datum na nem, tak by nasi firme mohl objektivne udelat skodu nekolik desitek milionu korun rocne. Jsme totiz obchodni firma, a nase konkurence je schopna prodat obdobne sluzby, a pokud bude vedet ceny, za ktere jsme prodali, a pokud bude vedet komu, potom pro ne neni problem jit za tim nasim zakaznikem a rict : My vime, ze mate tu a tu sluzbu, my vam ji dame o 10% levneji, coz je xyz penez....
Jelikoz jsem obchodnik, potrebuju mit na svem notebooku veskere podklady - pristup k prezentacim, k ucetnim datum, k fakturaci, k cenikum, k seznamu zakazniku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a urcite mate NB aj riadne zabezpecené. Prave tu je zakladny rozdiel ktory NB zabezpecit. Ak zmizne odpoctarovy co sa stane? No niekto by zistil ze jozko mrkvicka spotrebuje xx toho a toho. Aj toto mozu byt zaujimave data, ale nie su az tak nebezpecne. Ale ked zmizne obchodnikovy tak to ste popisal presne. Ale mam skusenost, ze aj sifrovane NB je knicomu, ked ludia nosia data na nesifrovanych USB pamatiach a stracaju ich. U nas takto padla hlava okamzite po zisteni tohoto preslapu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny tyhle "fíčurky" s dálkovým mazáním či blokováním jsou stejně na dvě věci ... Pokud tomu ten kdo to čórne aspoň trošku rozumí, tak první co udělá je, že z toho vyrve baterku a žádná tady z těch technologií si ani neškrtne, popřípadě to zabalí do alobalu nebo šoupne do nějaké odizolvané tašky či krabice a veškeré lokační služby so mohou jít klouzat. Navíc "ne vysoké částky" v řádech až tisiců korun za měsíc mi (pro soukromé užití) tedy nepřijdou opravdu právě moc dostupné, navíc je spousta free dostupných a povětšinou i lepších řešení jak chránit / kryptovat data.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli sis nevšiml, v článku se píše o ultraboocích. A ty mají nevyjímatelné baterie. Aspoň ne bez servisního (= rozebrání ultrabooku) zásahu. Čili pro běžné zlodějíčky to znamená problém. A než ho dopraví k někomu, kdo to umí, mohou být data zablokovaná a přístroj lokalizovaný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no clanek neni ani tak o ultraboocich jako o nejake statistice, ze pokud je ztracen (ukraden) NB, tak pro firmy neni ani tak ztrata toho daneho stroje, jako toho co se v nem nachazi... ;) A az po te jsou zminovany ultrabooky, ze ty uz toto nejakou formou resi...
Ale predstava, ze nejaka vetsi firma bude platit mesicne za kazdy stroj 600-1000Kc je taky trochu mimo... Tohle uz davno existuje (i pred UBooky)... A zaplatil si to kazdy, kdo o neco takoveho stal... Ale dokud se nezmeni cenova politika, tak predpokladat, ze tohle bude nekdo platit u desitek stroju je fikce...

A vetsina zlodejicku (fetaku, co potrebuji na drogy) ani nevi co ukradla, nebo ze neco takoveho v NB existuje... Takze urcite nebudou resit jestli to NB ci UB ma, ale jedine co budou resit kde to co nejrychleji "strelit" vetsinou nejblizsi bazar ci hospoda....

Pokud se samozrejme jedna o kradez na zakazku, tak to uz jde o prumyslovou spionaz... :D :D Ale to bude zlomek pripadu ukradenych stroju... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

moje reakce byla na kometnář o dálkovém mazání atd., ne k článku. A o placení této služby, tu nebude platit firma každému, ale jen těm, kteří z principu musí mít citlivá data na NB. A firmy si cenu dat začínají čím dál více uvědomovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lokalizacia je ti naprd pokial policia kasle na teba. Skusenost nie teoria. Pracoval som na oddeleni a mal som nastarosti vsetky skody IT. Hmm nasere ked policajti po nahlaseni mena a adresy cakaju minimalne 2 - 3 tyzdne kym zacnu konat. Nabuduce im nahlasim asi detske porno aby si pohli. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Anti-Theft technologie se rovná legální šmírování...
- Ani toho kdo Vám ukradne notebook nemůžete šmírovat kamerou, nebo mu notebook zpět ukrást.
- Jediné co můžete je poskytnou identifikační údaje policii a ta bude konat(nebo nekonat)

Navíc všechny blokační technologie, které znemožní užívání notebooku(heslo pro login, šifrování disku, zablokování CPU) nevyhnutelně přivedou NB k prefesionálovi, který z NB smaže všecky data a přeflešuje co se dá. Výsledkem je, že NB už nikdy neuvidíte.

Já doporučuju nízké zabezpečení a nainstalovat tichý monitorovací software.
- Tohle povede k okamžitému prodeji NB "komukoliv", bez účasti profesionála který by vše smazal. Nový uživatel pak maximálně smaže pár ikon z plochy.
- Pomocí sledovacího programu, pak stačí zjistit jméno, emailovku(Facebook cookie) a bydliště(to bude taky na FB)
- Info předat policii a čekat

Navíc vzhledem k tomu, že nově podle občanského zákoníku můžete nabýt vlastnictví i od zloděje, tak velmi pravděpodobně už svůj NB nikdy neuvidíte. Platí zásada číslo 0, neztratit notebook!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je nutne si uvedomit, ze notebook JE ztraceny, a zamerit se na ty data. Pokud profesional smaze z NB vsechny data, ucel ochrany je splnen, protoze to znamena, ze ty data nikdo nezneuzije.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono odemkout sluště zabezpečený notebook není zase tak jednoduché a pokud není onen "profesionál" členem zlodějského gangu, může vést k zadržení jak notebooku, tak zloděje. Kamadár z jedné firmy už má takových zářeřů 6.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

staci obycejne heslo k HDD, to umi snad vsechny NTB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... pokud myslíš takové to základní "ata password", tak to umí profík odstranit... data jsou volná, nekryptovaná :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono není špatné ani to, že pokud případný (náhodný) zloděj nezíská krádeží žádný užitek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

s touhle ochranou můžou mít opravdu jen příležitostní zloději, jak se to rozkřikne tak se prostě UB hodí do izolované brašny a přenese k překupníkovy do odizolované místnosti a ten už provede platbu a pak i odbornou pitvu :-)
Nejlepší řešení k ochraně citlivých dat v UB je tvrdé šifrování a jen těch zneužitelných dokumentů a zamaskovat to tak aby jen opravdový expert poznal že se na disku nachází něco schovaného. Přeci jen kompletně zašifrovaný pc vzbudí větší zvědavost než zajištěný obyč heslem a tvářící se že je používán hlavně na sledování videí a brouzdání po netu. Aby to pak někdo našel tak by musel přesně vědět po čem jít....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam k tomu prakticky dotaz:
Kazdy den mi v emailu z firmy chodi soubor, ktery by nejake nasi konkurenci mohl prinest teoreticky zisk v radu milionu korun rocne. Tento soubor vsak potrebuji ke sve praci, nekdy se do neho nekolikrat denne divam.
Jak to resit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady záleží na tom kde s ním pracujete. Jestliže doma tak nějaké velké nebezpečí nehrozí (leda by po Vás šel někdo na zakázku a tam by buď měli experta který by i přes sebe lepší zapezpečení věděl kde hledat nebo by Vás chytili maníci a heslo by z Vás zkusili dostat a tam by záleželo jak by byli schopní a kolik Vy byste snesl bolesti). Dobré zapezpečení je základ - šifrování, ale také aplikace na důkladné smazání zbytkových souborů ze kterých by šlo leccos rekonstruovat. Dobrý nápad je také mít zapnutou automatickou defragmentaci při nečinnost - přepiskupují se data a tím se i zhoršuje možnost rychlé rekonstrukce. Taktéž volba hesla k souboru je důležitá, ale je třeba pečlivě zvážit jeho formu aby bylo zároveň snadno zapamatovatelné (třeba si na podporu paměti vymyslet říkanku) a vyvarovat se ho zapisovat na lístečky, to je většinou první místo kam se pachatel dívá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale takové akce by se děly když by šlo o úplně jiné sumy, v tomhle případě je třeba hlavně mít zabezpečené spojení mezi Vaším strojem a firmou, protože odposlech spojení je tou první věcí co by útočníka napadl. Fyzická krádež a tvrdší akce by přišly až nakonec. Nejsnažší pro útočníka je pokusit se napíchnout na komunikaci a nainstalovat Vám do stroje trojana a keyloger. Takže doporučuji kvalitní firewall a antivir a snažit se mít zabezpečné spojení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a konkrétně v tomto případě ať už stahujete soubor do pc či ho otvírate z mailu je jednoduché řešení - po použití smazat a použít na něj aplikaci na úplné smazání a zároveň vyčistit i temp adresář.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pracuji jako obchodak - jezdim po republice, jednam, na notebooku prezentuju.
Za par let, co to delam, uz jsem 2x zapomel notebook u zakaznika:-)
Ja jeste jakz takz IT rozumim, ale mam kolegy / kolegyne, kteri jsou radi, kdyz zapnou excel...Takze v takovem pripade firma musi chte nechte resit problematiku pripadneho uniku dat, a presne pro takove pripady by tohle mohlo byt dobre - myslim ty veci z toho clanku.
Me kdyby nekdo ukradl notebook, tak na 99,99% proste zjisti, ze do windows je heslo, a jeste k tomu se to pripojuje do domeny, takze by proste vzal istalacni CD a preinstaloval to. Coz by pro firmu bylo dobre, data jsou fuc.
Kdybych vsak - teoreticky - nechal notebook na jednani, tam ho nekdo vzal a prodal nejake konkurenci, a ta si nekoho zaplatila, aby z toho ta data dostal, asi by se mu to povedlo, a to by mohl byt pruser.
Mimochodem trebas maily stahujeme pres zaheslovanou VPN...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a mít třeba lenovo s TPM a provázané s Bitlockerem - zloděj se k datům nedostane a a notebook mu taky moc k ničemu nebude - odemknout novější thinkpady (řada 60 a výš) je problém. Navíc to může být celé provedeno tak, že to bude zcela transparentní a můžou to využívat i neznalí kolegové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.