Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První 28nm grafické čipy již na podzim?

hmm, dávalo by to smysl. Za posledních pár let se ukázalo, že architektura Radeonů je rychleji adoptovatelná na menší výrobní proces. "Menší" Radeony přicházejí na trh vždycky dříve než Geforcky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jsme tedy viděli nejjednoduší procesor ARM Cortex-M0 s pár desetitisíci tranzistory a nyní FPGA, což taky není komplexní záležitost a využívá se pravidelně k testování nových procesů. Xilinx uvádí ve svým datasheetu, že XC7K325T má 326 080 logických buněk, což nevím kolik je tranzistorů, ale jelikož uvádějí, že z toho lze využít až 16 Mb block RAM, tak to bude minimálně v desítkách milionů. Přesto bych řekl, že k celému komplexnímu GPU je to ještě daleko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně dokud někdo GPU na 28nm vyrobit nenechá, tak prostě žádné existovat nebude :-) Někdo musí být první.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

budou to stovky milionů, možná že i přes miliardu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ono by to také znamenalo, že spekulace o tom, že výpočetní jednotky GCN pojedou na vyšší frekvenci jako u nVidie, jsou mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi asi uniklo. Dá se o tom někde dočíst víc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já jsem někde četl, že TSMC bude dělat jen karty na bázi VLIW-4 a Globalfoundry GCN. BYlo by tedy možné, že by na tomto procesu TSMC vyrábělo jenom karty v mid a low segmentu, zatím co GFoundry by varáběla Highend GCN ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co vím, tak GF je s 28nm výrobou za TSMC, takže se mi to nezdá. Nicméně možné je všechno a nakonec by mě nepřekvapilo, ani kdyby AMD první produkty vyráběla na 32nm SOI u GF. Už několikrát nepochopitelně promrhali výhodu, kterou měli oproti konkurenci, tak by alespoň tentokrát mohli půlroční náskok nějak rozumně zužitkovat. Mimochodem, v driverech jsou všehovšudy 2 ID pro VLIW-4 čipy. Jedno pro Cayman, druhé pro Trinity. Pokud VLIW-4 produkty budou, muselo by jít o čip, který by byl konfigurací velmi blízký Caymanu (něco, jako byla RV740 / HD4770 oproti RV770 / HD4800). To je maximum, pro co tam je prostor. Takže to minimálně v tuhle chvíli vypadá, že 28nm VLIW-4 GPU bude jediné, pokud vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no mě by i přišlo logické, že GCN bude jen pro High-End a výpočetní sféru.V lowendu a mid by ta GCN byla IMHO zbytečná, protože je arch. více optimalizována na výpočty než na 3D a právě VLIW4 vyplní ten zbytek.
VLIW4 má být nakonec i v APU Trinity a je otázkou zda 28nm nástupci Zacate a Ontario nebudou taky obsahovat grafiku na bázi VLIW4 ( ty ostatně bude TSMC také vyrábět ). Ale jen tak spekuluju, netvrdím že to tak bude...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukám, že mi systém useknul post :-) mělo tam být "plu s méně než 300mm² 28nm GCN čip" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já to jen odvozuji z tvého článku.
Pokud nVidia nemůže použít HPL, kvůli dvojnásobné frekvenci Cuda jader, tak AMD by v případě vyšších taktů CU nemohla HPL využít také. IMHO

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem odkud pochází spekulace, že výpočetní jednotky GCN by měly běžet na vyšší frekvenci :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vzpomínám si, že to bylo nějaké diskusní fórum v průběhu AFDS.
Vzhledem k tomu, že ho už za Boha nemohu najít, tak jen doufám, že ta diskuse neprobíhala jen v mé hlavě :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě :-) Já mám právě dojem, že někdo konstatoval, že to s ohledem na zveřejněné inforamce o architektuře není možné, ale taky už bych marně vzpomínal, kdo to byl :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víme prd. Zatím se ani neví jestli bude vše na 28nm od AMD na nové architektuře nebo té staré VLIW. S ohledem na tvorbu ovladačů je řešení nvidie (Fermi - Kepler) lepší. Dělat ovladače pro VLIW-5, VLIW-4 a ještě tu novou architekturu mi nepřijde efektivně zvládnutelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače pro VLIW-4 a VLIW-5 se liší jen kompilátorem, který je hotový od vydání Caymanu. Nové ovladače se budou týkat až GCN.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zminka o frekvencni zavislosti unikovych proudu opet ukazuje, ze starej Charlie nevi o cem mluvi. Coz bohuzel neznamena, jak se v minulosti ukazalo, ze se nemuze nahodou trefit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde to zmiňuje? Nemůžu najít jak to přesně formuloval, nicméně v zásadě to souvisí. Už Baumann z AMD v době vydání čipu Cypress výslovně mluvil o závislosti dosažitelných frekvencí na leakage daného kusu. Oba výrobci (přinejmenším od té doby) dělí větší čipy podle leakege charakteristik a podle toho určují jejich použití (frekvence a napájecí napětí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uniky jsou staticke a dynamicke. Pouze dynamicke jsou zavisle na frekvenci (primo umerne) a neprimo umerne na rozmeru baze. Staticke jsou zavisle na typu procesu, zjednodusene jsou neprimo umerne rozmeru baze, ale zalezi na technologii. Proto ma obvykle novy mensi proces mensi uniky nez ten stary, pres fyzikalni zakony - protoze technologie rostouci ztraty prekona. V zadnem pripade nelze rict, ze vyssim frekvencim brani jen dynamicke ztraty (parazitni kapacity a indukcnosti), jde predevsim o pohyblivosti nosicu a tu urcuji technologie jako predepjaty kremik, jehoz hlavnim prinosem je prave zvyseni pohyblivosti a tim i rychlosti.
Jenze tohle se na novinarske stredni neuci, takze Demerijan si vari nejake kydy co zaslechl nebo si vymyslel, a nevi o tom ve skutecnosti nic, jako obvykle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čas ukáže jestli CHD trefil sólokapra nebo pouze kachnu :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zatím mu ty předpovědi dost vycházely :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musis ty jeho "clanky" cist pozorne a chronologicky. On pise vzdy behem casu - muze to byt a) b) c) , vyjde c), ha! mam zase pravdu. Je fakt dobrej manipulator. Ja si toho vsiml az prave na chybach v popisu litografickych technologii, ze je mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.