Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První přepisovatelné 100GB BDXL má Panasonic

Souhlasim s tim, ze cena za toto medium je uplne mimo.
2TB HDD 3.5" - 2000 Kc. Rychlost zapisu nesrovnatelne vyssi, pocet prepisu taktez.

Kdyby to stalo 100 Kc tak to mozna nekdo koupi ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, bol by tu jeden podstatny rozdiel - hdd nestrcis do stolneho BD rekorderu. :) A hlavne v Japonsku su znacne rozsirene.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Disk v supliku do USB se snad da pripojit ke vsem novym prehravacum. Nebo pokud neni potreba velka kapacita tak na pametovych kartach pres ctecky za par korun.

Tohle je posledni krec optickych medii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak říká giff - v době, kdy se dá nahrávat i na disk, nemá tenhle předražený kotouček moc velký smysl. Čím je dána obliba těchto technologií v Japonsku, to fakt nevím. Nicméně takové DVD-RAM jsem si oblíbil i já, a to jakože hodně ;). Oblíbit si BD-RE XL za 2 litry, tam jaksi moje peněženka už dost protestuje ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No na první pohled je to úžasný...kdo by si před x lety představil, že se vejde tolik na placku :-). Ale ty možnosti praktického využití mi přijdou minimální. Leda bych si na to v důchodu nahrával ty nekonečně konečný seriály po x sériích a čučel na to doblba :-) což tedy není můj případ...mě pořád stačí placka DVD5 na většinu mých potřeb. Zbytek jsou HDD(USB, SATA, eSATA) či flash paměti :-). Každopádně souhlasím, že to je "pokus" trochu mimo běžné použití.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na zajimave veci v HD rozliseni je DVD uz malo, ale souhlasim, ze potreba vetsich a vetsich medii pro ukladani se snizuje.

Ja se spis uz vic zajimam o spolehlive zalohovani nez o kapacitu. Zatim to resim externim diskem, na ktery obcas neco presunu. Driv slo disk zalohovat na nekolik malo CD nebo DVD, ale dnes uz jen na dalsi disk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Páni asi nevedia čítať. Ale hlavne musia nesúhlasiť. :) Písal som "do BD rekordéru". Skúste mi vymenovať BD rekordér, ktorý nahráva na externý HDD... nech sa poučím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu o úroveň níž: proč něco takového pořizovat, když lze pořídit rovnou něco jednoduššího pro záznam na HDD? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc zrovna BD rekorder, kdyz uz se tech placek chcu zbavit, tak kdejakej HD satelit nahrava na externi medium

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, dnes to zvlada uz mnoho satelitnych prjimacov

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Za tu cenu by k tomu fakt uz mohli aspon pribalit aj nejaku dvojrychlostnu BD napalovacku...
Aleby tym chcu Japonci naznacit, ze zacinaju do koncovych cien svojich vyrobkov premietat naklady potrebne na obnovu krajiny po zemetraseni?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a co spolehlivost? odolnost proti otresum? u HDD nikdy nevite jestli se za pet let jeste vubec roztoci a pak z toho dolujte data... staci jedna rana, pripadne softwarova chyba a 2TB dat je fuc...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Krome toho muzete mit za deset let vubec problem ten disk nekam pripojit. Kupodivu 30let stare CD v beznem pocitaci stale prectu a bude to tak jeste urcite par let, zajimalo by me kam byste pripojoval 30 let stary MFM disk...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Starý MFM disk mám stále doma. Překvapivě na něm nemám nic, co bych potřeboval a kdybych měl, tak to prostě přehraju jinam. Řadič mám, desku s ISA slotem taky a funkční PC za účelem zálohy bych určitě poskládal.
Toho, že až bude potřeba data z disku dostat, že to nebude možné, bych se jednoduše nebál. A co se týče mechanické odolnosti, s tím také problém nemám. Dokážu se stejně tak dobře chovat k pevným diskům, jako se prasácky dokážu chovat k optickým kotoučům ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechystam se na 30 let odcestovat do amazonie. A u CD taky nevite jestli za pet let mechanika vubec pozna ze na nem kdy neco bylo ... o 30 letech nemluve. Zatim mi odeslo vic CD a DVD nez HDD :-).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

30 let staré CD přečtete ... to by mě zajímalo, odkud takový disk máte. Ano, před 30ti lety existoval CD-ROM, ale měl průměr 30,5cm. První CD naší velikosti bylo vyrobeno před 28.5 lety a jestli jste vlastníkem, tak klobouk dolů.
K zamyšlení je spíše to, že 15 let staré vypálené CD člověk přečte, ale 4 roky staré DVD dost často odejde (při stejném zacházení).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je třívrstvý záznam - pochybuji, že půjde přečíst za měsíc, natož za 4 roky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto už dneska pamětník, tak bych rád upozornil, že před třiceti lety, tedy v roce 1981, už existovalo CD Audio, a mám Smetanovou Vltavu z těch let, a věřte nevěřte, stále funguje. Pro případné šťouraly - i lisované CD je záznam...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

asi ani moc neverim. ja mam skor skusenosti ze po styroch rokoch neprecitam niektore dual layer dvd absolutne neposkrabane a korektne skladovane to nie neznackove medianca a podobne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá vec ktorá však prišla neskoro. Koho už dnes baví žonglovanie s plackami a ešte za takú cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro srovnání - mrknul jsem do eshopu a cena SSD je oproti tomuhle disku asi dvojnásobná, ale rychlost má daleko vyšší a troufám si tvrdit, že životnost v horizontu několika let je podstatně vyšší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, úmrtnost HDD je nižší než DVD, ale na druhou stranu z vadných DVD jsem dostal daleko více dat, než z mrtvých HDD (a to nemluvím o těch speciálních SSD s vadným FW :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale hlavně disk, nebo nějaký sektor, umře náhle. Zatímco kotouč degraduje pozvolna a měřením se to dá odhalit, navíc má promyšlenější opravné mechanismy. (pokud to ale někdo bude pravidelně testovat...)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Disky maji dneska taky hromadu samoopravnych mechanismu ... akorat jim nepomuzou protoze nejcasteji odejdou cele komplet ...

Na druhou stranu, pravidelne testovat stovky optickych medii ... to uz je lepsi mit to na dvou discich a doufat ze neodejdou soucasne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak náhle, v tomhle jsou si jak magnetické, tak optické kotouče velmi podobné. Podívej se třeba na SMART atributy u HDD, najdeš tam několik řádků o počtu a četnosti chyb opravitelných a neopravitelných. Čtení z disku úplně bez chyb je hodně velká vzácnost, proto mají všechní moderní záznamové technologie spoustu opravných kódů, které se běžně uplatňují. Díky tomu taky elektronika ví, kdy už je sektor na hraně a má se přemapovat jinam.

U optického disku je to samozřejmě složitější, protože při čtení se žádné opravy zápisem dělat nemohou. To bych řekl, že je jejich slabost a nevýhoda, která se tak často projevuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná, že jediné DVD, které má "něco jako S.M.A.R.T., je DVD-RAM, jehož součástí je Defect management ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za 18Kč ve spindlu bych ho možná i koupil...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.