Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První stabilizační vydání Mageia 6

Mageia logo 2013
Ač proces vydání linuxové distribuce Mageia 6 stále nabírá zpoždění, můžeme se konečně podívat na první stabilizační vydání, které už lze pro odvážné doporučit i k běžnému užívání. Zaujme například nejnovějším kernelem 4.6.3.

Mageia 6 totiž směřuje ve finální verzi k jádru Linux 4.7, které je teprve ve vývoji (aktuálně rc6 vydání), takže si zatím musíme vystačit s číselně nižším jádrem. Ale nevadí, ba naopak. Každopádně zejména pro uživatele grafik AMD, zejména nových Polarisů, kterým z hlediska otevřeného ovladače AMDGPU právě jádro 4.7 velmi prospěje.

Výchozím loaderem systému je Grub2, neboť jednička si rozumně neporadí s novějšími verzemi filesystémů (XFS v5 či Ext4 formátovaným pomocí e2fsprogs 1.43), nechybí Glibc 2.22. Desktop KDE povýšil na Plasmu 5.6.4, je tu dále GNOME 3.20.3, Mate 1.14.1, Cinnamon 3.0.1. LibreOffice je ve verzi 5.1.4.2, Firefox se stále u Mageiy drží ESR vydání, tedy nyní verze 45, stejně jako Thunderbird. Chromium je tu ve verzi 51.

Sluší se podotknout, že je zpátky také ARM port distribuce, a to pro platformy ARMv5 a ARMv7 (ta je novinkou). Došlo k aktualizaci na RPM 4.13.0, vedle urpmi je přítomen nový správce RPM zvaný DNF. Ovládací centrum Mageia bylo předěláno z GTK+2 na GTK+3.

Snad ještě doplňme seznam desktopů o samozřejmou podporu KDE řady 4, LXQt, které nově nahrazuje RazorQt, Enlightenment E18, LXDE, Xfce či třeba várku malých GUI jako afterstep, awesome, dwm, fluxbox, fvwm2, fvwm-crystal, i3, icewm, jwm, lightdm, matchbox, openbox, pekwm, sugar, swm, či windowmaker.

Pro tuto verzi je nutno dodat, že není podporován upgrade starší verze s LiveCD, podrobnosti k upgradu najdete na domovském webu. Doporučuji také projít seznam známých chyb.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První stabilizační vydání Mageia 6

Žádné komentáře.