Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První test staví Kaby Lake-G až na úroveň Radeonu R9 290X / RX 480

Můžu napsat ještě třetí článek, ve kterém znovu vysvětlím, že architektura GPU ≠ GFX IP, ale hádám, že když to dvakrát nestačilo, tak potřetí to bude zbytečné ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ach jaj, strata casu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Můžu napsat ještě třetí článek, ve kterém znovu vysvětlím, že architektura GPU ≠ GFX IP"

článek klidně napiš, ale myslím, že to vůbec není napsáno správně.

když už tak platí, že konkrétní GPU ≠ GFX IP ( slovo architektura tam vůbe nepatří ! )

Pokud je mi ale známo a programovací manuály pro GCN to potvrzují , tak pořád platí tahle rovnice : architektura = GFX IP

jde to krásně vidět jednotlivých generacích GCN GPU:

Tahiti gfx 7.0
Bonaire gfx 7.2
Hawaii gfx 7.3
Tonga gfx 8.0
Fiji gfx 8.0
Polaris gfx 8.1
Vega gfx9.0
Navi gfx 10

atd.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som len pripomenul, že zrejme len AMD vie, "čo robí Vegu Vegou", aneb. čo (aké vlastnosti) rozhodlo že to už nenazvú Polaris, ale Vega. Preto podľa mňa nie je na mieste vyhlásiť, že niečo nie je Vega, len preto, lebo to má podľa_zatiaľ_dostupných informácií používať totožný programovací model (GFX IP) ako Polaris. GFX IP je predsa len SW vrstva, tzn. nevypovedá o tom, či nastali nejaké zmeny v HW.

A z toho tvojho bľabotania mi nie je jasné, ako_presne_ty_chápeš vzťahy medzi architektúrou, generáciou_GCN a konkrétnym_GPU. Nie že by na tom záležalo, podľa mňa je v tom dosť bordel, samo AMD myslím v jednu dobu použilo skôr termín "rodiny GPU" a odmietalo termín generácie.

BTW: Prečítaj si svoj koment na túto téme spred roka, celkom sranda:
https://diit.cz/clanek/amd-2017-roadmap/diskuse#comment-993966

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

každá nová generace GPU sdílí totožnou verzi nebo podmnožinu verze GFX :- )
s tím, že dochází u nových GPU (až na některé vyjímky) vždy k navýšení verze GFX

Southern Islands: TAHITI

Carribean Islands / GFX7: MILOS, KRYPTOS, HAWAII, NEVIS, PENNAR, BONAIRE, Kabini

Volcanic Islands / GFX8: ICELAND, TONGA, CARRIZO, BERMUDA, racerx, FIJI

Polaris GFX81: AMUR, STONEY, ELLESMERE, DERECHO

Vega GFX9: GREENLAND, RAVEN1X, VEGA10, VEGA11

Takže například neexistuje žádný čip architektury Vega, který by měl GFX 7.0 stejně jako neexistuje Tahiti s GFX9.0

Polaris je v tomto ohledu zvláštní případ, protože sdílí stejný programovací model jako/shader core jako Volcanic Islands, co přesně je uvnitř ví jenom AMD a myslím, že jsme to poměrně detailně probírali na pctuningu:

https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=9130631#p9130631

Podobný případ jsou Pirate Islands, aka Radeon Rx300. Tam se také nejednalo o opravdu novou architekturu, ale byla to pouze refreshlá řada čipů Rx200

Z toho je zřejmé, že těmi názvy souostroví AMD nemyslí architekturu čipů, ale pouze skupinu grafických čipů/karet. Čímž se zase zpětně dostáváme k meritu věci a totiž tomu, že jednotlivé GPU architektury se od sebe odlišují rozdílnou verzí GFX ;-)

Jsem si vědom, že to stejně nepochopíš nebo překroutíš, ale jako odpověď ostatním to bohatě postačí :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím že je potrebné čokoľvek prekrúcať...

Kvôli prehľadnosti začnem meritom veci: skutočné meritum veci je, že sa tu niektorí ľudia cítia byť oprávnení rozhodnúť, ktorý čip je alebo nie je Vega, a to aj napriek faktu, že nikto (snáď okrem AMD) vôbec nevie, čo to "Vega" vlastne je.

Z tvojho príspevku mi vyplýva, že v tvojom ponímaní generácia = architektúra, ok. Taktiež, to čo si napísal popiera záver, ktorý si spravil, viď Polaris. Tiež, v predošlom príspevku píšeš, že Tahiti je GFX 7, to by tiež bol rozpor s tvojím záverom, nakoľko to určite nie je rovnaká generácia/architektúra ako Hawaii a spol. Môj názor je taký, že žiaden taký systém ako tu predostieraš tu neplatí. Prečo je to tak, to neviem, AMD možno tie čipy vyvíja tak evolučne a nedá sa vždy jednoznačne rozhodnúť: "Tak, toto je už nová vec." Takže to dávajú ako príde, niekedy dôjde k inkrementácii hlavnej verzie GFX, niekedy len "podverzie". :-)

Mimochodom, čiste teoreticky, že "neexistuje žádný čip architektury Vega, který by měl GFX 7.0" ešte neznamená, že ani existovať nemôže... chápeš... logický dôkaz. ;-)

Mimochodom 2, programovací model nie je to isté ako shader core, tak to prosím nepleť. Že má niečo identický programovací model neznamená, že je HW totožný. V minulosti si to podľa všetkého chápal (viď môj predošlý príspevok).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D :-D

lebo zatial nikdo Big Foota neobjavil, takže to ešte neznamená, že ani existovat nemôže... chápeš... logický dôkaz. ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Pokud je mi ale známo a programovací manuály pro GCN to potvrzují , tak pořád platí tahle rovnice : architektura = GFX IP“

Žádný manuál nic takového netvrdí. Můžeš mi to vyvrátit konkrétní citací a odkazem. AMD naopak tvrdí: „GPUs are more than just graphics IP“. Ono by stačilo poslouchat, co k tomu říká výrobce a nebylo by třeba vymýšlet bláznivé konspirační teorie.

„jde to krásně vidět jednotlivých generacích GCN GPU“

Zaměňuješ korelaci a kauzalitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GPU je skládanka různých IP a jedno z těch mnoha IP je GFX a podle lze poznat o jakou generaci GCN se jedná. Jiný řadič např. u Fiji nebo nové UVD z toho neudělá novou generaci GNC i kdyby to tak AMD třeba 1000x nazývalo (z důvodů marketingu například)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opýtam sa Vás priamo: Čo Vás oprávňuje hovoriť čomu môže hovoriť výrobca nová generácia a čomu nie? Kto Vám dal tú moc povedať čo je Vega, Fiji a iné v terminológii AMD? Je to len a len vec AMD ako si to nazve. Je to ich vec ako pomenujú tú danú architektúru, rodinu, GPU, jednotlivé IP, GFX a podobne. Je to len a len ich vec a to že to Vy vnímate inak, alebo si sami vytvárate definície, ktoré nie sú priamo podložené písomným vyjadrením AMD je len vaša vec. Ale povedať že ak by AMD nazvalo nejako svoj výrobok tak to nebude pravda, lebo podľa vašej definície to nesedí je podľa môjho názoru vrcholná drzosť a namyslenosť, že môžete diktovať výrobcovi ako má nazývať svoje produkty.
To je niečo podobné ako keď napr. výrobca automobilu zmení v pohonnej jednotke jeden z dielov a nazve to novou generáciou. Aj vtedy by ste povedali že to nie je pravda? Je to len vec daného výrobcu ako si čo nazve. On si vytvoril v rámci svojho produktu dané pojmy a bude ich používať ako uzná za vhodné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD to samozřejmě může nazvat jak chce, to je přece jejich věc :-D
Z technického hlediska je to ale jiná věc. Kdyby AMD vzala například čip v Radeonu HD6970 a přidala mu třeba řadič HBM, vyrobila na 14nm výrobní procesu a dala tomu nálepku Vega, tak to z technického hlediska Vega nikdy nebude a každý kdo se v těch čipech aspoň trochu vyzná by na to po právu poukazoval.
Nakonec od toho mají ty jednotlivé generace nejaké číslo GFX. Kdyby to bylo jedno, tak se to nemusí čislovat ;-) Je poměrně zřejmé, že co nová generace to vyšší číslo, to si může vyhledat úplně každý.....
Nicméně pro firmy na zakázku vyráběné čipy semicustom divize mohou navrhnout nestandartní kombinace čipů, kde se nakombinuje různé IP, jako třeba GPU čip pro PS4 PRO, který nese Polaris s podporou 2xFP16 (jakou má Vega10, ale přesto se o Vega architekturu nejedná)
Je to podobné jako s některými low endovymi čipy Nvidie, nesou sice označení jako čipy poslední generace, ale každý ví, že jsou stále postavené na architektuře Fermi. A když na to někdo poukáže, nikdo to nenazývá vrcholnou drzostí a namyšleností ;-)

Mumak tady poskytl docela cenné informace, za které byste měli být vděční a namísto toho se dočkal samých mínusů a napadání jen proto, že se vám ta informace nelíbí... řekl bych že ty vaše výrazy jako vrcholná drzost a namyšlenost odráží spíš váš vlastní postoj.

PS: zpráva pro Mumaka prosím napiš mi SZ na pctuningu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:D chtěl ten no-Xův face palm, když tohle četl :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to podivne, ze AMD kupi Ati za 5 miliard aby najlepsie APU v PC segmente vyrabal Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:)) ..to bude asi tim, ze toto kaby vzniklo nejpsise i v dobe, kdy bylo AMD na dne. Tudiz kazda kacka dobra. Mozna to bylo i z duvodu, aby to nepbsadila NV, mozna z duvodu Apple... Pokud neznas detaily, tezko se da hodnotit, proc to neni AMD chip. Dneska by to mohlo byt klidne na ryzenu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, je nad slunce jasnejsi, ze kdyz AMD koupilo to ATI pred deseti lety, jejich jediny cil a vize v tom momente bylo, aby o deset let pozdeji mohli vyrabet GPU pro Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja uz od nastupu PS4 pred 4 a pol rokmi cakam na poriadne APU do PC a nikde nic. Oni svoju technologiu radsej zapredaju Intelu :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD by jistě podobné APU vydala, ale na trhu jaksi nejsou desky se sloty pro GDDR5, ani paměťové moduly s GDDR5, aby se koncept PS4 dal přenést do světa PC :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sapphire by im tu jednu dosku dokazalo vyrobit. RAM nemusi byt upgradovatelna, stacilo by 8GB verziu pre socky a 16GB pre narocnejsich. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne to neni technicka, ale obchodni otazka. Vzhledem k tomu, v jake AMD byla situaci, tak si IMHO nemuze dovolit experimentovat s APU, kde ten trh je zatim dost omezeny. Staci se podivat, jak dlouho jm trvalo vydat celou radu Ryzen produktu...cely rok.
Jak je velky trh pro takove APU..100k, 500K ... Ryzeny se jim prodavaji v milionech ks, to stejny PS4 a Xbox chipy

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ta intelácká Vega M není náhodou tak custom, že až to AMD vydá na Ryzenu, půjde o jiný čip opět s pouze 32 ROP a i přes vyšší core count to bude slabota. Managementu AMD bych to přál, vyházet je všechny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD se potrebuje soustedit na serverovy trh. V Desktopu jim zbyva pokryt segment Pentia a principielne to maji. V Serverech je ale lepsi odvar, takze tam potrebuji investovat. Tyhle APU zatim nemaji velky trh, pokud by nedostali Apple..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Se servery souhlas (byť tam mají Epycy a TR), ale pokrýt musí hlavně mobilní segment, to jsou dnes největší prodeje a zároveň je tam největší šance prorazit s výkonným APU - Intel nemá srovnatelné APU a nvidia musí spoléhat na budlování s Intelem, tudíž nikdy (ani společně) nemají šanci dosáhnout takové efektivity jako může dodat AMD. Nicméně do notebooků se obecně proráží dost obtížně a v tomto ohledu beru Ryzen-G (resp. jeho stávající modely) jako zaváděcí produkty, které mají "pouze" připravit půdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sohlasim, notebooky je potrba taky. Tam zacali s "U" radou, ktera je hodne nadejna. Viz treba novy test tady https://www.notebookcheck.com/Test-HP-Envy-x360-15-Ryzen-5-2500U-Vega-8-...
Potebovali by ale jeste nejaky levnejsi kousek pro "office" notase a pak jeden, dva kousky pro 45W DTR.
S grafikama nevim..tam je to myslim stale bida, alespon jsem nikde nic nezaregisroval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak je tu update co se tyka dalsich notebookovych CPU.. Ryzen 3 2200U a Ryzen 3 2300U.
https://www.computerbase.de/2018-03/hp-elitebook-700-g5-ryzen-mobile/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tazko management AMD robil, co sa dalo, skoro 100 modelov CPU, GPU a APU za rok, ktory ma realne 250 pracoivnuch dni, je velke cislo. Ked sa popri tom este stahuje riaditelstvo/sidlo. Hlavne ak sa z 8200 zamestnanoc stahovalo skoro tisic..

Supporting Quotes/Citaty na podporu vyjadrenia
AMD Ranked on Fast Company’s World’s Most Innovative Companies 2018 List
SANTA CLARA, Calif. 3/1/2018

“In 2017 AMD introduced an unprecedented nearly 100 different high-performance CPU, GPU and APU products,”
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-ranked-on-2018mar01.aspx

AMD Announces New Silicon Valley Headquarters Location
Sunnyvale, Calif. 8/19/2016
Employee and equipment moves are expected to begin in Q3 2017 and be completed by the end of 2017.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-announces-new-2016aug...

https://www.amd.com/Documents/AMD-Headquarters-Move-FAQs.pdf

AMD officially opens their new HQ in Santa Clara California
9th February 2018
The building is located within the Santa Clara Plaza and is designed to accommodate over 1,000 employees
https://overclock3d.net/news/misc_hardware/amd_officially_opens_their_ne...

Advanced Micro Devices

Market Cap As of May 2017

Employees
8 200
https://www.forbes.com/companies/advanced-micro-devices/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A máš pocit, že 100 řešení vydal management? Já ne. Mám naopak pocit, že 90 z nich bylo vydáno managementu navzdory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.