Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prý že je analogová fotografie mrtvá aneb Rolleiflex a Lomo nás vyvádí z omylu

Lomography Belair X 6-12
Analogová fotografie samozřejmě mrtva není, ale nikdo asi nepopírá, že je ve stavu pozvolného ústupu již dobrých 10 let a tento ústup stále pokračuje. To ale nebrání dvěma velkým jménům fotografické historie uvádět nové, dokonce středoformátové fotoaparáty…

Rolleiflex FX-N

Začneme značkou „prestižnější“. Rolleiflex, který minulou dekádu prodělal dokonce krach, aby se později pod klíčovými zaměstnanci znovu zrodil, uvedl na letošní Photokině novou dvouokou zrcadlovku. Ano to není vtip, nový model FX-N navazuje na dosavadní Rolleiflex FX, jehož cenovka dnes ukazuje něco kolem 5 000 dolarů.

Rolleiflex z roku 1929Rolleiflex z roku 2012

Mimochodem, Rolleiflex je právě tím výrobcem, který TLR (twin-lens reflex) fotoaparáty na trhu prosadil, a to svým modelem uvedeným na trh v roce 1929. Z něj se pak odvozovaly další, až nám evoluce dala jak české Flexarety, tak třeba v podání šílenců firmy Mamiya a jejich modelů s výměnnými dvoj-objektivy, jmenujme třeba poslední typovou řadu C330.

Rolleiflex FX-N dosal do vínku nový hledáčkový objektiv Heidosmat 80mm f/2.8 a hlavní snímací Rollei S-Apogon 80mm f/2.8, s nímž nabízí nejkratší zaostřitelnou vzdálenost 55 cm. S Rolleiflexem jste před 60 lety mohli vidět fotit třeba Jamese Deana.

James Dean s RolleiflexemJames Dean s Rolleiflexem

Lomography Belair X 6-12

Značka Ломо (Ленинградское оптико-механическое объединение - Leningradské opticko-mechanické sdružení) už samozřejmě dnes není tím, čím byla původní sovětská výroba, jde o komerční subjekt, který zastřešuje vývoj, výrobu a prodej všeho co souvisí s fenoménem lomografie. Postupně přibývají nové a nové fotoaparáty a nyní výrobce nabízí nový model Belair X 6-12.

Rolleiflex FX-N

Ten evokuje vzpomínky na někdejší dálkoměry typu Voigtländer Bessa s vysouvaným měchem a formátem 6×9. Belair X 6-12 vedle 6×9 a 6×6 podporuje i panoramatický formát 6×12, přičemž nabízí dva výměnné objektivy 90mm f/8, který je na formátu 6×6/6×9/6×12 ekvivalentní ohnisku 52/40/32 mm full-frame, resp. širokoúhlý objektiv 58mm f/8 ekvivalentní 35/26/21 mm.

Přístroj se sám postará o expozici (nejkratší čas závěrky je 1/125), citlivost filmu je nastavitelná v rozmezí 50 až 1600, nechybí sáňky pro blesk a další obvyklá výbava. Do (před)prodeje míří tři verze lišící se barvou, případně použitím kůže na těle, cena začíná od zhruba 200 €. Lomography samozřejmě nabízí i bundly s různými typy svitkových filmů vlastní značky, samozřejmě jak se na komerční subjekt sluší, je vše toto poměrně drahé (samozřejmě vám nic nebrání založit dovnitř třeba levný český Fomapan). Ale podívejte se sami na některé snímky z Belairu z galerie na webu výrobce:

Rolleiflex FX-N - ukázková fotografieRolleiflex FX-N - ukázková fotografie
Rolleiflex FX-N - ukázková fotografieRolleiflex FX-N - ukázková fotografie
Rolleiflex FX-N - ukázková fotografieRolleiflex FX-N - ukázková fotografie
Rolleiflex FX-N - ukázková fotografie

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prý že je analogová fotografie mrtvá aneb Rolleiflex a Lomo nás vyvádí z omylu

Úterý, 30 Říjen 2012 - 13:15 | Pety | Čistá nekrofilie... :-)
Pondělí, 22 Říjen 2012 - 20:50 | Atlantis | Hardwarový instagram, to je pěkný ;-)
Pondělí, 22 Říjen 2012 - 13:31 | David Ježek | máš chybně příčinnou souvislost: lomografie = cca...
Pondělí, 22 Říjen 2012 - 13:19 | PV | Tohle bych už nepovažoval za analogovou...

Zobrazit diskusi