Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ptejte se OKI na co chcete, OKI vám na co chce odpoví

Tedy dotazy:
Společnost OKI ještě existuje? Jedna se o mirne ironizujici otázku, ale vysvetlim: Pokud si chci koupit tiskárnu, jdu do mého oblíbeného eshopu a nejspíše si koupim nejaky Samsung, pokud budu chtit CB laserovku/CB laserovou multifunkci, pripadne si asi koupim Canon, pokud budu chtit barevny inkoust/+multifunkci, pripadne si ještě vybavim, ze existuje Epson, ačkoliv bych si od nich nic nekoupil, neboť pamatuju, ze barevne inkoustovky oproti Canonu nestaly za nic.
Ale OKI? Pamatuju kdysi davno jehlickovky, a pak nic. Zadna reklama, o te značce nevim a kdyby ted nevysel clanek, tak by me v zivote nenapadlo si koupit tiskárnu OKI.
Tedy: OKI ještě existuje a dela fakt tiskarny? Proc bych vůbec o tehle značce mel uvazovat, když ji povazuji za mrtvou? A odpověď bych prosil, aby to nebyl nejaky marketingovy krasozvast :-))
Dekuji...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, OKI je průkopníkem v oblasti LED tiskáren, a předpokládám, že je stále ještě vyrábí, sám jsem před pár lety asi 2 modely recenzoval na konkurenčním webu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jdi do sveho oblibeneho obchodu a podivej se, kolik tiskaren OKI nabizi - nejspis jich bude par desitek.

Primarni zamereni OKI je ale jinde - skus koupit par desitek multifunkcnich tiskaren do firmy a uvidis co ti dodavatel nabidne - Samsung? Canon? Epson? Haha! Bude to napriklad Oki, Minolta nebo Ricoh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jeste bych zminil HP, to ma dlooooouhe prsty minimalne ve statnich firmach a statni sprave ))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

My používáme Oki ML3410, což je jehlička. Pokud jde o černobílý tisk, tak zásadně HP, aktuální serie HP3015 je to nejlepší, co může být. Vydrží to šílený kvanta tisků.

Pokud jde o multifunkce a barvu, tak jsme jeli na Canon, ze začátku 3170, pak 2025, 2225 a jejich lehčí varianty jako ir1024, 1731i apod. Nicméně Canon mi přijde naprosto šílený na údržbu.
Zkoušíme nahradit menší multifunkce Canonek právě Okinou MC352, MC562 a zatím spokojenost. Velkým bonusem je oproti Canonu cena a tříletá záruka. Zatím je máme asi rok, záruční servis proběhl asi na jedné z 10 s tím, že nejsou v moc pěkných podmínkách.
Pokud bych měl volit barevnou tiskárnu, tak bych teď také sáhl po Oki (C301, C321 apod.).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HP? To snad ani ne, to nevydrží nic. Je to celé mechanicky z plastů a lepší+dražší modely na tom nejsou o moc líp. Ani velké MFP kopírkovitého typu.

Poslední kvalitní laserjet byla 4000, tam se dalo počítat, že bez potíží ty 2 miliony udělá.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mno, my jedeme jinou cenovou. HP 3015 stojí kolem 10-12000,-Kč. Serie 4000 je cenově zase někde jinde.
Nejvíce vydržely HP 2300 (stále ta samá cenová), ale ovladače nic moc, jetdirecty zlobily apod.
Pak přišly řady 2420, 3005, to byly tragedie, vyloženě shity. Mno a pak přišla 3015 a od té doby jsme z těch desítek tiskáren vyhodili dvě. Výměnu pickup rollerů a padů si děláme sami, takže většinou neztrácíme ani čas servisem.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokrocila nejakym smerem LED technologie (treba od modelu Okipage 4W)? Mel jsem totiz tenhle model este v roce 1998 a pamatuji si ze byl levnejsi nez HP a umel zrcadlovy tisk.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,
dlouhou dobu používáme a ještě používat budeme jehličku OKI ML3410. Tento typ jistě zaznamenal nemalý úspěch a stále se prodává beze změny (podle mně v dnešní době za celkem šílený peníz). Tato tiskárna je čistě jen na LPT port. Zajímalo by mne, zda se někdy přemýšlelo nad vylepšenou verzí s podporou usb, popř. sítě?

Jsem si vědom existence převodníků LPT->usb, nicméně občas s nimi bývá problém. Taktéž by se u této tiskárny dal vylepšit systém podávání traktorového papíru, který v současné podobě moc nezabraňuje tomu, když se traktorový papír nalepí na traktorové kolečko a zamuchlá se, protože tam není žádná pacička, která by tomu zabránila.
Každopádně i přes tyto problémy jedou po vyladění tyto tiskárny téměř nonstop a je neskutečné, kolik papíru přes ně projde.

Tisk je ovšem v tomto směru na ústupu, proto nevěřím, že by nějaká novější verze měla vyjít, spíš mně zajímá, zda se nad tím někdy přemýšlelo, nebo se to bralo jako výborný produkt k dožití?

Děkuji
S pozdravem
Max Devaine

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Maxi, nenapadlo tě za pár korun koupit tiskový server? Stojí necelou tisícovku.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nemám s nimi zkušenosti a když to na Win7 zlobilo, kde byl koupen LPT řadič do PCI-E AXAGO, tak jsme nechtěli zbytečně riskovat, ale samozřejmě jsme o tom také uvažovali.
Jinak se to chovalo tak, že windows po chvíli tisku začaly křičet, že došel v tiskárně papír.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S LPT tiskárnami jsem nikdy problém u tiskových serverů nezaznamenal. Chodilo vše, včetně obskurních printserverů (hlavně proto, že definice LPT je celkem pevně daná), narozdíl od USB printserverů. kde to byla vždycky lotynka zda bude printserver rozumět protokolu tiskárny (úchylky pro MFP, kde se emuloval virtuální USB port over ethernet snad ani nezmiňuju, to pořádně nefungovalo nikdy, protože se printserver musel přepnout do výhradního režimu pro jedno PC)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OKI také provozujeme 3410 a rozhodně oceňuji dobré dílenské zpracování, není vůbec problém jí rozebrat a podle servisního manuálu něco zkontrolovat či seřídit.
Přítomnost pouze LPT portu zcela chápu: snadno se na takový port mluví escape sekvencemi, jehlami se tiskne především ASCII nebo ANSI a na to tento typ portu stačí. Síťový provoz pak umožní samozřejmě printserver.

Zajímalo by mne, proč se obecně k jehlovým tiskárnám nepřipravují nějaké konfigurační utility, které by uměly načíst a zapsat konfiguraci právě po LPT formou escape sekvencí. U Epsonů jsem to kdysi viděl, ale nejspíš od toho také upustili: v DOSovém prostředí (spustitelné samozřejmě v okně Win) šlo vybrat všechny požadované parametry v přehledném dialogu a celé to odeslat do tiskárny. Jedním vrzem se tak zapsala nastavení o délce strany, kódové stránce, emulaci apod. Odpadla tak známá a zdlouhavá konfigurace tiskem na traktor. Dokonce by na to stačil jeden univerzální framework a pro každou tiskárnu by mohla existovat šablonová sada, jaké všechny parametry se u ní dají nastavovat a jakých mohou nabývat hodnot. Co brání tomu, aby u tiskáren byly takové pohodlné konfigurátory přiloženy?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mám OKI C610 a spokojenost se spolehlivostí, kvalitou tisku i možnostmi konfigurace. Vadí mi 2 věci:
1. výstupní podavač (váleček, který odebírá vytištěný papír) začal celkem brzy pištět, ten zvuk je otravný i když na funkci vliv nemá. Dodnes s pištěním vytištěno cca 25000 stran.
2. Při vkládání obálek kratší stranou, což je pro tuto tiskárnu standard, je muchlá tak, že jsou nepoužitelné. Vyzkoušeno s různými typy a kvalitami obálek. Podle diskusí na internetu je to častý problém.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímal by mě názor OKI na tisk fotografií na barevných laserových / LED tiskárnách. Postoj většiny výrobců je dost neurčitý, někteří o tomto mlčí, někteří tisk fotografií (nebo obecně tisk ve fotokvalitě) ve specifikacích neuvádějí - u jednoho výrobce jsem se setkal s tím, že v reklamních materiálech fototisk propagují - přesto pak na výslovný dotaz na doporučení média pro tisk fotografií uvádějí, že laserová technologie není schopna dosáhnout tisku ve fotokvalitě, a proto speciální fotopapír pro laserové tiskárny nenabízejí. Na stránkách OKI je sekce barevných laserových / LED tiskáren doplněna grafikou znázorňující fotografie, ve specifikacích je uvedena podpora pro papír - cituji "fotografie (4” x 6”, 5” x 7”)" - o fototisku jako takovém jsem ale nenašel zmínku. Jaké je oficiální stanovisko?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

na nic se ptát nechci, spíše jen vzkázat "díky, že podporujete i staré tiskárny v moderních OS, včetně x64 variant". Rozchodit 24 jehličkovou tiskárnu pod Win 8.1 x64 je pro mnohé výrobce nemyslitelné. OKI no problemo. Tisk výplatních pásek a jiných propisovaných dokumentů tak může pokračovat i s novým PC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji OKI za podporu starších zařízení. Mám ML590 a stále je připojitelná i v nových OS.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz: S tiskárnami OKI mám dobrou zkušenost (C3200, nyní C511). Co mě ale neskutečně vadí je omezení tisku podle jakéhosi interního počitadla toneru. Jakmile počitadlo napočítá konečný počet stran, tak tiskárna přestane tisknout a dožaduje se výměny toneru. Přitom ve skutečnosti v té kazetě kolikrát toner ještě je a mohlo by se klidně tisknout dál. Proč není v menu možnost "tisknout dál" i s rizikem, že tisk bude třeba méně kvalitní? Výmluvy na přesnost počitadla neberu, pro C3200 existují fígle jak v servisním menu změnit počet najetých stránek a moje zkušenost je taková, že se dalo vytisknout klidně 2x tolik stránek, než jak tiskárna hlásila konec ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se rád zeptal, co OKI a 3D tisk? Neplánuje vstoupit i do tohoto segmentu a participovat se na vývoji?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

V současné době je v módě různě znepříjemňovat život zákazníkům, kteří si chtějí pořídit spotřební materiál od jiné firmy. Do náplní se dávají různé čipy apod. Takováto řešení považuji za něco jako dotovaný prodej (prodám ti levněji tiskárnu, ale zavážeš se, že budeš kupovat u nás a nikde jinde). To může některým zákazníkům vyhovovat, ale některým nikoli. Co nabízíte té druhé skupině zákazníků, kteří chtějí koupit tiskárnu za normální cenu (tedy takovou, aby výrobce na tom přiměřeně vydělal jako u jiných elektrospotřebičů), ale nechtějí, aby jim výrobce jakkoli stěžoval možnost používání jiného spotřebního materiálu? Dokonce by bylo fajn, kdyby na to při návrhu myslel a zjednodušil to.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Při nákupu tiskárny jsem vždy preferoval HP kvůli výborné podpoře Linuxu, ale všiml jsem si, že na webu OKI lze rovněž dohledat ovladače pro Linux.
Můj dotaz tedy zní, proč OKI u svých tiskáren neuvádí podporu Linuxu, jsou dostupné ovladače nějak omezené proti Windows a OS X? Plánuje OKI zveřejnění ovladačů pro Linux pod free licencí, aby mohly být zahrnuty do jádra?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Skutečně je zapotřebí, aby ovladače pro tiskárny byly v jádře? Já myslel, že všechny bez výjimky běhají v user space. K posílání bajtů přes LPT, USB nebo TCP/IP stačí v jádře jen generický kód.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Je mi úplně jedno kde to bude, nejsem programátor a myslím, že je zřejmé, že účelem mého dotazu je zjistit, jestli budou OKI ovladače free, aby mohly být přibaleny přímo v distrech.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

používám C810. Chtěl jsem se zeptat, dají se na to sehnat jednotlivé díly? Zkoušel jsem psát na mail servisu, ale nedostal jsem odpověď.
A chtěl jsem se zeptat, jestli OKI neuvažuje o odemknutí spotřebáku, jako u HP, kde se zadá, že chci tisknout až do bílehé papíru. Nelíbí se mě, že válec má životnost 20.000 stran papírově, ale reálně kolem 13.000, ikdyž se tiskne kolem 30-100 stran na jedno zapnutí. Prostě počítadlo odpočítá svůj počet otáček a tiskárna se zablokuje. Samozřejmě se počítají všechny válce najednou ikdyž se tiskne černobíle. V porovnání nákladů spotřebáku na první pohled jsou pěkné čísla, ale reálné jsou jinde. U HP vytisknu více stran než se píše na toneru a OKI mě to nedovolí a je to reálně méně.

Děkuji za odpověď.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.