Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pump & Dump v kryptoměnách: Tajemný příběh velkých zisků z podsvětí

Můžu se zeptat, kolik vám je? Přijde mi to jako článek žáka základní školy.
Vůbec jsem z něj nepochopil, jak to funguje. Tedy v praxi chápu, jak to funguje. Nakoupím kryptoměnu a přesvědčím jiné lidi, aby ji nakoupili taky. Cena vyroste a já ty svoje nakoupené prodám.
Ale nějak jsem nepochopil, jak v té diskusní skupině tlačí na ty lidi, aby nakoupili. Už vůbec jsem nepochopil, jak skupina "pomocí velkého kapitálu" vyžene cenu nahoru.
Zato jsem se dozvěděl, že ti "machři" používají emotikon žabáka.
Na to, abych se přiživoval na tomhle systému stačí nakupovat po poklesu a při prudkém růstu prodávat. Co motivuje lidi zapojovat se do takovýchto skupin?
Znovu opakuju, z vašeho článku jsem nepochopil vůbec nic. A nemyslím si, že je to tím, že bych byl nechápavý.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

motivací pro účast ve skupině bude to, že víš, kdy bude vlna uměle vyvolána. A snažíš se oškubat ty, co tam nejsou. Pokud tam nejsi, tak jen odhaduješ počínající růst/pokles. A to ne vždy musí vyjít.
Každopádně je to prasárna

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O žádný skupiny se smajlíkama a borcema alá guru Jára vůbec nejde.

Jde o to, že na burze je někdo kdo má dostatek kapitálu/komodity na to, aby mohl svými nákupy nebo prodeji (dá se spekulovat i na pokles) zásadně ovlivňovat graf. V podstatě stačí, že bude pár minut zadávat např. příkazy na nákup za stále vyšší cenu, čímž nastartuje daný trend a pak jen sleduje jak to jde nahoru.

Všichni ostatní účastníci trhu daný graf sledují (včetně automatů atd.) a pomocí různých technik se z něj snaží něco vyčíst. Čím méně zkušenější obchodník tím je větší šance, že se na daný trend nachytá, např. graf vykreslí požadovanou formaci pro vstup, na kterou už od rána obchodník čeká. Také funguje psychika, lidé podléhají různým mániím alá zlatá horečka. Většina lidí prostě udělá opak toho než co by udělat správně měla.

Ve světě kryptoměn to má úplně jiné dimenze než na klasických burzách, jelikož neexistují žádné regulace, dá se tam hromada věcí ojebávat, je tam spousta lidí, kteří si danou měnu předtěžili a díky tomu vlastní obrovské množství, trh je poměrně malý, nejsou tam další velcí hráči, je tam spousta naivních obchodníků atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A hlavně nikdo nikoho k nákupu ani nutit nemusí spokojeně si to mohou prodávat a nakupovat v menší skupině mezi sebou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mi vysvětlete, jaký to má efekt. Když by to nakupovali mezi sebou, tak se poptávka a nabídka nemění, tedy není důvod, aby se někam hýbala cena. S cenou pohnete snad tehdy, když buď intenzivně nakupujete a pohnete výrazně poptávkou směrem nahoru, pak cena roste, anebo intenzivně prodáváte, čímž pohnete nahoru nabídkou a cena klesá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak nemění. Tím že si to kupují tak se naopak poptávka mění oni sami ji uměle vytvářejí, ten někdo kdo nakupuje jsou oni sami kapišto?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem natvrdlej, ale když dám příkaz ke koupi, tak zvedám poptávku (s tím naprosto souhlasím). Ale když to chci sám od sebe koupit, tak musím dát příkaz k prodeji, čím naopak zvedám nabídku. A jelikož cenu neurčuje velikost poptávky ani velikost nabídky, ale jen a pouze nesoulad mezi nabídkou a poptávkou, tak když dávám stejnou poptávku jako nabídku, tak s cenou neudělám vůbec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou a pomalu obecně cenu určuje ten kdo prodává plus ten kdo je ochoten ji zaplatit. Pokud nikdo není ochoten zaplatit vyšší cenu tak cena zůstává či klesá pokud někdo opravdu chce prodat. Ale když se domluvíme že já prodávat za niší cenu nebudu, ale naopak ty schválně přijmeš i vyšší cenu ode mne )a uděláme to v dostatečném objemu) tak momentální cena uměle poroste , v ten moment žádné teoretické zákony poptávky a nabídky neplatí. Tím že ostatní vidí že se daná komodita kupuje a že se kupuje za stále vyšší ceny začnou podle toho jednat... A pokud si tu pomoditu navíc prodáváme navzájem tak ztrácíme prakticky jen náklady na obchod, protože oba dohromady furt máme jak tu původní komoditu tak ten objem peněz.
Poptávku vyvoláme tím že ostatní budou přesvědčeni že cena té komodity roste. Navíc tady neplatí ani to že ta komodita je něco potřebného tady jsou to zase tulipánové cibulky (spodní ani horní hranice ceny prakticky není).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jste vedle jak ta jedle. Když je aktuální cena třeba 100 a při této ceně je vyrovnaná nabídka s poptávkou, tak vy, když zadáte příkaz k prodeji za 105 a k nákupu za 105, tak se vám s velkou pravděpodobností zrealizuje nákup, ale ne za 105, ale za cenu cca 100 či 101 a prodej se nezrealizuje vůbec. Tedy vy jste sice trošku vyhnal cenu nahoru, ale jen tím, že nakupujete a neprodáváte.
Myšlenka, že tím, že cena roste, vyprovokujete nákupy jiných, je hezká a někdy i pravdivá. Ale to nesmíte prodávat, musíte jen nakupovat. A když ten trh vyprovokujete dostatečně, tak je možné, že následně stačíte prodat se ziskem. Je ale také možné, že trh nevyprovokujete a to, co jste nakoupil, vám zůstane (a ostatní se radují, že dobře prodali). A v okamžiku, kdy se toho budete chtít zbavit, tak tu cenu srazíte dolů výrazně níž, než byla původně.
Jinak je zajímavé, že u tulipánových cibulek chápete, jak to fungovalo a tady to pochopit nechcete. Kdyby to totiž fungovalo tak, jak si myslíte, tak by cena nikdy neklesla, protože vy byste si ji mohl udržovat na libovolné výši. Ve skutečnosti ale na trhu nejste sám a jakmile je cena vyšší, než si ostatní myslí, že by měla být, tak vám začnou ve velkém tu komoditu/měnu/akcie/dluhopis prodávat a vy jen a pouze nakupujete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt nechápeš, že tohle platí jen pokud se prodávající a nakupující nedomluví! Cena se stanovuje na burze a ta ukazuje cenu podle posledního uzavřeného obchodu. Jaká ta cena bude ale záleží nikoli na tom kdo organizuje burzu ale na těch co prodávají a kupují a když tohle udělá někdo schválně tak aby nakupuval a jiný prodával stále dráž, tak cena poroste.... tvrzení že se místo toho koupí za 100 je nesmysl, stačí totiž skoupit tu nabídku na 100 a pak už nakupovat za těch 105 stejně tak stačí nastavit dostatečný objem atd. Jakmile se cena rozjede nikdo už nebude nabízet za 100 když támhle se prodalo za 105.. Navíc když roste cena lidem se nechce prodávat. Není třeba všecko skoupit a donekonečna nakupovat stačí tu spirálu jen rozjet a pak přiživovat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde vidíte jen náznak toho, že bych tvrdil, že cenu stanovuje burza? Burza jen páruje nabídky a poptávky. Tedy vy si nemůžete vybrat, od koho nakoupíte. Nakoupíte od toho, kdo aktuálně nabízí nejnižší cenu. Většinou na burze visí poptávky i nabídky. Tedy rovnovážný stav je 100, ale na burze je poptávka třeba za 99,9; 99,5; 98... a nabídka za 100,1; 100,9;105;120... Dokud nepřijdete vy. V okamžiku, kdy vy přijdete a dáte pokyn k prodeji za 105, tak se nic nestane, jen do seznamu nabídek přibude další položka. V okamžiku, kdy dáte příkaz k nákupu za 105, začnete nakupovat všechno, co je ve frontě nabídek mezi aktuální cenou a těmi 105. Tedy pokud tu cenu budete chtít opravdu dostat na 105, budete muset koupit úplně všechno, co je v nabídce za méně, než 105. A to všechno není to, co zároveň prodáváte, ale to, co prodávají jiní. Teprve, když všechno vykoupíte, dostal jste cenu na 105. Ale tady nemá smysl prodávat, protože tím, že si sám koupíte to co prodáváte, nezískáte vůbec nic, protože na ceně 105 už jste. Tedy zatím jste nakoupil víc, než jste prodal. Vyrostla cena o 5 % a vy jen doufáte, že to přitáhne víc těch, co za tuto cenu chtějí nakupovat, než těch, co za ní chtějí prodávat. Ale to je samozřejmě jen vaše spekulace. V reálu to bývá spíše opačně. Tedy, že kdo nechtěl nakupovat za 100 nechce tuplem nakupovat za 105 a naopak ten, kdo nechtěl prodávat za 100 už cenu 105 k prodeji akceptuje.
Jediný způsob, jak to může fungovat je ten, že nenakupujete vy, ale přesvědčíte, aby nakupoval někdo jinej, kdo tu ceny vyšponuje a vy to jemu za tu vyšší cenu prodáte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to co popisuji je teoreticky mozne, pokud je hloubka trhu nula, nikdo krome tech 2 akteru nema zadne jine existujici prikazy, coz je na normalni burze nesmysl, u krypto nevim (podle meho nazaru je to jeden velky scam). Dalsi moznost jak by k tomu mohlo dojit, pokud neexistuje regulace, je ze by ruzne krypto burzy sdilely data a neoverovaly zdroj - v takovem pripade bych mohl vytvorit "privatni" burzu kde krom mych akteru neni nikdo jiny schopny obchodovat (pak zrealizuji fiktivni transakci a jine burzy to prevezmou jako cenu; pokud je na nich dostatecna likvidita, tak takovy vykyv okamzite zmizi, pokud ne, cenu to vychilit muze)

coz je v kostce cely problem neregulovaneho trhu, neda se na nic spolehnout a cely princip je ze tam velci hraci skubou najivky o opravdope penize, a to crypto je pouze nastroj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o žádnou fiktivní transakci prostě když mám dost prostředků zmanipuluji celou burzu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je samozrejme taky moznost, pokud je miziva likvidita

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pokud je mizerná likvidita, tak sice snadno pohne cenou nahoru, ale o to rychleji bude cena padat dolů v okamžiku, kdy začne prodávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tam je myslim ta myslenka ze to napumpujete dokud je miziva likvidita a na to jak to strme stoupa v cene se chytaji ti hejlove co skubete, kteri dodaji likviditu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si pekne natvrdly. V kryptomenach je okrem cenovej ponuky a dopytu aj dolezite ake mnozstvo sa obchoduje v dany moment. Cim je obchodovanejsia, tym je vacsi dopyt po nej (nie po jej cene), pretoze v malom trhu je vyssia sanca na naivneho zakaznika. Kryptomeny maju pocitacmi riadene nakupy a predaje, ktorymi vo velkom mnozstve operacii dokazu neustale rozhybavat cenu hore aj dolu. Takto sa lahsie najdu zakaznici, ktori hladaju indicie na vstup nez pri statickej takmer neobchodovanej mene.

Kryptomeny sa daju delit na drobne. Velkej vacsine zakaznikov je ukradnuta aktualna cena, pretoze to nemaju cas sledovat. Nakupia BTC za 100 a veria ze o par mesiacov budu mat dvojnasobok. Castejsie nakupuju ked cena uz davno rastie a predavaju ked uz davno klesa, ale stale na tom mohli zarobit aj ked potencial vyuzili neefektivne.

Do toho sa kryptomeny snazia dvihat objem predajov a nakupov realnymi zmluvami s praktickym pouzitim, ktore su obcas len marketingoveho charakteru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy to furt nechápete, na začátku je tam sice hodně nabídek za nižší ceny ,ale jakmile je jeden zkoupí už tam nebudou co na tom nechápete? Prostě zrušíte tu rovnováhu a uměle začnete navyšovat cenu. V momentě kdy nebude dost těch co by prodávali za nižší cenu tak přijde na řadu ta vaše vyšší. Uvědomte si že každý na té burze prodává jen určité množství. Navíc pokud si budete přeprodávat mezi sebou tak tím ani nebute moc tratit a tu část, co jste předtím skoupil levněji, ještě využijete v dalších transakcích k navyšování ceny, vám nebude vadit že prodáte když stoupá cena protože to prodáte "sám sobě". A to kdo to koupí lze ovlivnit třeba objemem (v momentě kdy nikdo jiný takový objem neprodává).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že tam nebudou, až je všechny vykoupí, je pravda vždy jen pro krátký časový úsek a pro interval ceny. Jakmile začne nabízet vyšší cenu, opět se narazí na další frontu nabídek. A samozřejmě, když roste cena, začnou přicházet další a další nabídky, kdy počítačové obchodování je nastaveno třeba na zisk 5 % a jakmile cena tento zisk zajistí, zadá se prodejní příkaz.
Takže vyženete cenu nahoru (za své peníze kupujete od cizích) a pak čekáte na zázrak, že se na trhu objeví poptávka od někoho jiného, komu to budete moci všechno prodat. Je ale zajímavé, že v době, kdy vy vytváříte cenu, tak nikdo neprodává ani nekupuje, a zrovna v tom okamžiku, kdy se rozhodnete prodat, se objeví kupec, co nakoupí všechno, co jste dosud koupil.
Ale klidně si to myslete a můžete to s kapesným vyzkoušet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt to nechápete ten fígl není o čekání na někoho jiného, zorganizujete/pojistíte si to sám. Ten cizí nemusí být pro vás cizí. Máte pak jistotu že to koupí... plus že neproděláváte protože přicházíte je o náklady na transakce. A není to krátkodobá záležitost klidně to může být otázka měsíců když na to budu mít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abyste vydělal, musíte to prodat někomu jinému. Tak mi nevykládejte pohádky o tom, že ne.
A s těmi měsíci jste tomu nasadil korunu. Vy jste na trhu sám? Vy víte, jaké hry zrovna rozehrávají jiní?
Mimochodem sražení ceny za účelem strhnutí výprodejů, se také děje. A klidně se může stát, že vy chcete vyhnat cenu nahoru, zatímco jiný "koumák" zrovna chce srazit cenu dolů.
Otázka je však nakonec jediná. Proč to nedělají všichni, když to funguje? Trhy jsou efektivní. Když se něco osvědčí, tak se toho chytnou ostatní.
Teď to bylo krásně vidět na snížení cen akcií při pandemii. V březnu začali lidé bláznit a prodávat. Ale jelikož zkušenost spousty investorů říkala, že při poklesu je třeba nakupovat, ty akcie se rychle vzpamatovaly a vrátily se tam, kde byly předtím, než je panika z koronaviru srazila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může se to dělat (a taky dělá) v podstatě jenom u kryptoměn. Na regulovaných trzích je to zakázané, takže když byste to zkusili na tradičních finančních trzích, u akcií nebo na komoditách, tak to dozor zjistí, pošle vás k soutu, ten vás strčí natvrdo do basy a jako bonus vám zabaví všechny prachy co jste do toho nasypali (ono je to mimochodem v tom článku napsané).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč to nedělají všichni? Třeba proto že jen málokdo na to má prostředky. I to co se popisuje v článku potřebuje, aby se hodně lidí naráz domluvilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,
vysvětlovat základní principy tržní ekonomiky nebylo zrovna účelem článku, nicméně podívám se na to a zkusím tedy poodhalit tu problematiku lépe. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tajemný příběh.."
no, tiež som čakal viac.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.