Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Původní Steam Link ke streamování PC her končí, přesouvá se na Raspberry Pi

Ti, kdo okusili možnosti domácího vzdáleného hraní, nemusí plakat nad ukončením podpory Steam Linku. Valve přináší levné řešení.

Kdo má doma pod schody místo, kde měl dříve pelech nějaký dětský kouzelník, rád tam umístí hučící mašinu, diskové pole a další hlučné součásti, aby horko, cvakání a pískání nerušilo ticho tam, kam nepatří. Pokud tedy chcete osvobodit obývák, ložnici či kuchyni pro jiné zvuky, nezbývá než se smířit s absurdně dlouhými kabely od periferií, což často není ani možné realizovat, nebo zavést domácí streamování po LANu.

Odpoutejme se nyní od řešení vymyšlených pro okamžiky zoufalství, jako je například VNC nebo vzdálená plocha, či prachsprostý přenos videa přes DLNA na chytrou televizi. Nadřazená rasa PC hráčů si může od prosince roku 2015 vychutnávat i Steam Link, který umožňuje přenos obrazu her z profláknutého obchodu. Další pak využívají streamování obrazu mezi dvěma počítači, kdy lze hrát kdekoli v domě na slabém a chladném notebooku, zatímco server se potí v suterénu.

Pokud sledujete obchod od Valve pravidelně, museli jste si všimnout výprodeje těchto zařízení. Má to důvod - výroba Steam Link končí. Gabe prostě řekl dost, už se to vyrábět nebude a hotovo. To ovšem neznamená, že máme utrum a začneme se slzou v oku rozebírat serverovnu. Steam Link totiž využíval Linux a ten jak známo běží na kdečem, včetně na kutily oblíbeném Raspberry Pi, takže se Valve rozhodl vytvořit repozitáře pro Raspbian.

curl -#Of http://media.steampowered.com/steamlink/rpi/steamlink_1.0.7_armhf.deb sudo dpkg -i steamlink_1.0.7_armhf.deb

Nezbývá než doufat, že to Valverům vydrží a nezabijí tuto iniciativu už v zárodku. Pokud vám doma leží zbytečné Raspberry Pi 3 nebo 3B+, je čas ofouknout z něj prach, hodit za televizi switch a začít bastlit. Jinak se ale nejspíš vyplatí počkat na omodlenou verzi 4, která by mohla přijít někdy v březnu 2019.

Tagy: 
Zdroje: 

Drahomír "DrStr" Strouhal

Mám opravdu rád vědu a techniku. Kdo ví? Třeba se tím jednou budu živit.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Původní Steam Link ke streamování PC her končí, přesouvá se na Raspberry Pi

Žádné komentáře.