Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm a Microsoft ohlašují 22 notebooků Copilot+ se Snapdragon X1

Tak nikdo snad nečekal že tohle bude v low endu pod 8 set dolarů, naopak, dalo se čekat že to výrobci budou primárně dávat do svých prémiových modelů a ty ceny zdá se, se ničím neliší od modelů s x86 CPU. Prostě základ bude třeba za 12 dolarů, chceš více RAM, ok 150-300 dolarů, větší disk, ok 100-300 dolarů, lepší displej, jasně 200 dolarů a šup, už jsme na 2 tisících za tu samou mašinu.

Tak to bylo vždy.

Osobně jsem byl nadšený z XPSka, ale když jsem teď viděl Surface Laptop 6, který má začínat na tisíci dolarech a má i haptický touchpad, případně Surface Pro i s OLED, klávesnice opět s haptickým touchpadem... Tak mě to láká spíše k MS. Ten Surface je daleko víc sexy než XPSko.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

'' základ bude třeba za 12 dolarů,''

ten zaklad bych bral..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Taky, ale nedělá mi problém když to bude 12 set :) prostě taková normální cena za rozumný laptop

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"...opět s haptickým touchpadem...je daleko víc sexy..."
Človeče, ty si asi mýliš nákup výpočtovej techniky s erotickými pomôckami. Nás ostatných zaujíma hlavne výpočtový výkon, spotreba, kvalita chladenia a hluk, no a samozrejme softvérová podpora.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Třeba ho to vzrušuje....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem komentoval jinde s ohledem na to zmíněné XPSko, pokud to bude při mé typické zátěži pasivně chlazené stejně jako MBP, pokud to vydrží 10+ hodin 4k HDR Netflixu (s OLED), tak je to zajímavá alternativa k MBP, pokud to cenou bude někde do 40-45 tisíc, což by to XPS se SG mělo.

O výpočetní výkon se nebojím, toho budou mít Snapdragony víc než dost, stejně tak se nebojím o SW podporu, vše co používám na Windows for Arm funguje už nějakou dobu, většina má i nativní Arm build a to co nemá ho brzy dostane, ale běží to i jako x86/x64.

Touchpad s haptikou je za mě věc, kterou by laptopy měly mít, A že se mi XPSko nebo MS Surface líbí je příjemný bonus. Surface 6 má výhodu ve fyzické řadě funkčních kláves, to je největší slabina XPSka s jeho senzorovými tlačítky, zase může mít OLED. Surface 6 v 15" verzi navíc netrpí morem v podobě numerického bloku, to třeba vyřazuje ze hry větší Samsungy, který bych preferoval kvůli funkčnímu ekosystému, tedy, kdyby u nás Samsung ty laptopy prodával.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Opakovaný vtip (doporučit XPSko) přestává být vtipem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdo a komu něco doporučuje? Mimochodem XPS 13 Plus je velice oblíbený model od Dellu, třeba mezi studenty. Je to mlaé, lehké, má to kvalitní konstrukci...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

...blbý chlazení a strašnou klávesnici.

Ale zase pokud studenti rádi rozhazují peníze a nevadí jim trpět, může to být dobrá volba.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak musí ukázat, že jsou bohatý. Apple je spotřebka, tu má spousta.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mít laptop znamená bohatý? Když platíš 50 tísíc ročně školné a dalších 30 tisíc ročně tě stojí živobytí, tak že máš laptop za 15-20 stovek znamená že jsi bohatý? Ale no tak.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Každý má laptop, ale někdo musí mít "lepší". Stejně jako třeba boty.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No jde o to že být student už samo o sobě znamená, že je člověk bohatý, samozřejmě chápu že jsou tu různá stipendia apod. ale na ty nedosáhne každý a když pak ve státní škole platíš 30 tisíc dolarů na soukromé 50 tisíc za rok, na těch nejprestižnějších to bude i násobně víc,

Pokud máš počítač za 1000 nebo 2000 dolarů, tím fakt neukážeš že jsi bohatý. Ten počítač vydrží celé studia, kdežto takovou částku utratíš každý měsíc za živobytí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi etalon člověka, který je upjatý na konzum a sociální status si kupuje tím, že si pořizuje především drahé věci a (papírové) diplomy. Víc takových jako jsi ty a lidstvu nepomůže ani svěcená voda ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někdo tu klávesnici miluje, a chlazení.. ty jsi to měl v ruce a používal, když se to ještě nepordává?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem o nikom takovém neslyšel. Ale když může někdo chtít být v letecké kukle mlácen řapíkatým celerem...

OK, možná to řeší Qualcomm, tohle je problém Intelu (a pohříchu i těch větších zprasených XPS, v Dellu totálně zabíjejí mou oblíbenou řadu).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já měl v hledáčku jen DellXPS 13 Plus a případně 2v1, ten se k nám ale nedostal a vadilo mi tam provedení klávesnice spojené se stojánkem a ne odpojitelná jako u Surface.

Ale teď bych byl nakloněný více tomu Surface 7. U nás začíná na 31 tisících s daní za 13,8" model 16GB, 256GB disk, za 512GB disk si MS řekne o 6200 navíc. Podobně je příplatek za Elite vs Plus. Černá barva je vyhraněná top modelu s Elite a Plus, tzn s 512, resp 1TB diskem.

V předprodeji není možné měnit RAM, měly by ale nabídnout až 64GB pro ty co potřebují.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Shit jak prase s rozpadávajícíma se pantama

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> …Windows on ARM. Ty předchozí většinou dopadly poměrně neslavně…

Protože to Microsoft vždycky nějak softwarově uměle dojebal. Vzpomínám si na Windows RT - ke hmatatelnějšímu úspěchu tomu chyběla jen možnost spouštět cokoli, ne jen ty metrosračky ze Storu. Jinak to byly v podstatě normální Win8.x.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Možná bude lepší nevzpomínat a vyzkoušet. Osobně nevnímám rozdíl, jestli Windows nebo Windows for Arm, vše funguje stejně. Stejné aplikace, stejná funkčnost. A to je provozuji jen virtualizovaně na 4c/4t + 8GB RAM.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Protože v Parallels na Macu funguje Windows on ARM lépe než na fyzickém HW. Např. tam máš ovladače grafiky ;-)

K WIFTovi: Windows RT měl zablokované spouštění Win32 aplikací (protože Intel zatlačil), takže to byl Windows, kde nefungovaly Windows aplikace. Ztráta pro Microsoft $1bn a pro výrobce počítačů další $1bn. Lidi to ale hackli a překompilovali všechny OSS aplikace (Quake 3, 7zip, ...). Další vlna Windows on ARM neměla ovladače (OpenGL, OpenCL, Vulkan) a emulaci x86-64bit. Teď ale i ty počítače s Qualcommem ovladače grafiky budou mít a 64bit emulace tam už taky je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužívám Paralels ale VMWare, za Paralels nebudu platit, když to nepotřebuju a chtěl jsem to jen vyzkoušet pro případ, kdyby náhodou... SW, který běžně používám funguje a velká část je už dávno nativně pro Arm a v ničem mě to nelimituje. Výkonově by pro mě byly dostatečné i současné SG.. Takový Snapdragon 8cx Gen 3 je výkonem srovnatelný s pracovním počítačem co mi leží v kanclu na stole a ten počítač je víc než dostačující na všechno co potřebuji na počítači dělat. Nový SG X Plus/Elite na tom bude daleko lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně výkonově stačí i mobil, takže to neřeším. Ale ty ovladače grafiky se hodí na některé hry nebo CAD/CAM aplikace. Ale samozřejmě když to nepotřebuješ, tak proč platit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a CAD/CAM profi soft na ARMu nepojede a hry tam taky nepojedou a i kdyby jeli tak to na ne nebude mit vykon (ono se staci podivat jak fungujou Intel grafiky a o rad hur bude fungovat GPU v ARMu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle lidi jsou fakt vtipný, nepojede, nebude fungovat, NEMŮŽE fungovat... protože jsem to řekl, a basta. A přitom to zařízení neměli v ruce. Tak já vám něco povím, mně to tam funguje ;-) A iGPU je v ARMech právě že o hodně lepší než v Intelu, protože není nic horšího než Intel, logicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hry na Arm jsou a jedou i dnes. Natož na novém HW. Ano nepojede tam každá hra, ale ty stroje nejsou určené na hraní.

A netuším který CAD sw funguje a který ne, Ale to poslední čeho bych se bál, že ten SW pro Arm nevznikne. Vznikne, stejně jako hromada dalšího SW, Holt ti co budou potřebovat používat SW, který tam nepojede koupí jiný stroj, tak to bylo vždy. Nic nového pod sluncem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším co máš s těmi ovladači. Grafika ve Windows for Arm funguje. Osobně daily driver počítač nemám na hry, na to mám herní konzoli - počítač čistě na hry. CAD jde zcela mimo mě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam jen Direct3D. OpenGL je v Parallels (a možná po letech i ve VMware) a na fyzickém hardware bude OpenGL, OpenCL a Vulkan až s tou přicházející generací.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a teď to dodrbou cenovkou. ARM musí pro nějaký úspěch být z principu levnější. Cenou se prakticky zabili i mobilní grafiky. Praktické věci ale s takovou napálenou cenou nezajímavé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musi?

Dovolim si tvrdit, ze nemusi.

Tak, ako dnes valnu vacsinu ludi nezaujima, ci je v notebooku, co kupuju procesor od Intelu, alebo procesor od AMD, tak valnu vacsinu ludi by netankovalo, ci je tam x86, alebo ARM.

Jasne, kazdy mi hned najde 45 roznych aplikacii, ktore bud nemaju ARMovy build, alebo ani na x86tkovej emulacii nejdu. Bud poriadne, alebo vobec.

Otazka je, kolko z tych aplikacii taky bezny clovek pouzije? Ja si myslim, ze malokto.

Detto hry. Pokial si nekupim specificky hernu masinu, kolko beznych ludi, co zhanaju proste nejaky laptop, na tom bude hrat hry? Tiez si myslim, ze absolutne minimum.

Drviva vacsina zvysnych veci je dnes bud na webe, alebo je to Electronova aplikacia. Ak z tej Electronovej aplikacie neexistuje ARMovy build, spravidla nie je raketova veda ho vyrobit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

má pořád nevýhodu horší kompatibility. Jistě spousta ap je moderních jenže pro Win jich tolik není jako na Android. Na pouhou "mobilní kancelář" už dlouho postačují řešení Samsungu DeX či Motoroly "Ready For". Hlavně jsou podstatně levnější a výkoný ARM mají také ale i po letech vylepšování je to pořád paběrkující.
Ale hlavně platí že kdo chce přijít s novým hw a nepříliš kompatibilním sw tak musí držet cenovku nízko jinak sice něco prodá nadšencům ale bude to zmírat podobně jako řešení externí grafiky k ntb. Technicky zajímavě vyřešeno ale komplet to zazdila cena. Jednoduše, pokud chci něco nového prosadit tak to nejhorší co udělat pro rozšíření je napálit cenu higendu prověřené konkurenčního ekosystému.
Jako hračka na vyzkoušení za jednotky set USD proč ne, ale 1000+?
Spíš zkouší jak moc silná je značka a tahák jménem "AI". No uvidíme ale moc bych si na úspěch těchto předražených přístrojů nevsadil. Chvíli kolem bude haló a skončí to stejně jako předtím s konstatováním že stále čas ARM počítačů s Win nepřišel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Toto bol zo strany Microsoftu brilantny kusok, pretoze tym nezabili len WoA, ktory predtym defakto neexistoval, ale bol to aj celkom slusny klinec do rakvy Windows Phone / Mobile.

WP by to mozno rozchodili, ak by bolo k dispozicii standardne WINAPI a nejaka relativne rozumna sada kniznic na veci, ktore mobilna aplikacia moze potrebovat. Sice bolo stale nutne aplikacie prepisat z .notu do niecoho ineho, ale pri beznom WINAPI bola aspon sanca na znovupouzitelnost kodu.

Zaroven by to umoznovalo deploynut na WP cross-platformove aplikacie aj formou inou ako Apache Cordova.

Samostatny vyvoj od 0 sa nikomu nechcelo platit. A ludia moc nechceli zariadenia na ktorych bolo vseho vsudy 15 aplikacii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem WP7, WP8 a W10M telefony, fakt smutná historie. První verze Continuum uměla aplikace jen maximalizované (jako DOS :-) ), druhá už i okna (však se to jmenuje Windows se "s" na konci). Pak telefony zrušili, ale vznikl desktopový Windows on ARM. A ten dokázali lidi spustit na těch telefonech:

How to install Windows 10/11 on Lumia 950/950XL
https://www.youtube.com/watch?v=AjND-lXOtK8

Tzn. kdyby to MS nevzdal, tak jsme měli OFICIÁLNÍ desktopový Windows s emulací x86 na (ARM) telefonech, když k nim připojím monitor, klávesnici, myš apod. U srdíčka mě bolí, když na to myslím. V poslední době mě ale utěšuje, že Windows vlastně už lidi nepotřebují, že už jen dojíždí ze setrvačnosti. Dobře jim tak. Myslím, že je to nejméně vydělávající sekce MS (i Xbox dělá víc).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> „…Toto bol zo strany Microsoftu brilantny kusok, pretoze tym nezabili len WoA, ktory predtym defakto neexistoval, ale bol to aj celkom slusny klinec do rakvy Windows Phone / Mobile.…“

Musím říct, že až zpětně jsem si uvědomil někdejší potenciál Windows Phone. Dodnes mám doma jednu Lumii s Windows Phone (asi ne tak dobrou, aby tam šly full Size desktop Windows, má to jen 1 GB RAM), ale ten telefon je prakticky k ničemu, protože na to nejsou aplikace. To je základní kámen úrazu celé platformy, ale jinak to nebylo tak zlý, ale jak říkám: dochází mi to až zpětně. Duopol Android/iPhone by potřeboval pořádnou konkurenci jak prase drbání. Microsoftu se to mohlo povést, kdyby tam nedělali indický diletanti (ale zase kde dneska nejsou indický diletanti, že … jen mi přijde, že v Microsoftu je někde skupujou ve slevě).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ked tie Lumie vysli, tak som mal moznost omakat si jednu, ktora bola v prevadzke nieco malo cez tyzden. Jednalo sa teda o telefon nezapraseny.

Nemozem povedat, ze by som bol z rychlosti toho softu zrovna nadseny. Kdejaky lacny Android bol responzivnejsi.

Ta pozicia Microsoftu v tej dobe je otazna. Zalezi od toho, ako sa to berie.

Ak by nevymyslali voloviny, zahodili hned z kraja cele WinCE a rovno poskytli WinAPI s nejakou rozumnou sadou kniznic, takze by bolo mozne robit cross-platformove aplikacie tak, ako sa to robi iOS/Android (core je jeden, v C++, alebo niecom inom co ide skompilovat na oboch a frontend je len tenka slupka napisana v Kotline, resp. tom, co teraz prefereuje Apple), mali sancu sa uchytit.

S platformou zalozenou na WinCE (AFAIK aj WP7 podedil jadro CE, nemal plnohodnotne jadro NT) to bol asi dopredu prehrany boj. CE nevedelo plne WinAPI. API CE je dost ufonske a jadro samotne bolo zufalo nestabilne. Mal som tu cest vyvijat aplikaciu pre WinMobile 6.5 a v zivote som ziadne zariadenie (ktore nemalo vadny HW) nevidel havarovat tolko krat za tak kratky cas.

Silverlight, ci co to na WP7 mali bola vlastne zaplata na to, aby na WinCE slo vyvijat aspon trocha rozumne a s prizmurenym ritnym otvorom aj cross-platformovo (myslene Win desktop a Win mobile). Neuchytilo sa to a Microsoft ten problem vyriesil dalsim blbym napadom. Zatlkal tak jeden klinec do rakvy svojej mobilnej platformy za druhym.

A to je nutne povedat, ze (ak si odmyslim Ericsson s R380 a Nokiu s Communicatorom - ani jeden neumoznoval instalaciu 3rd party aplikacii), tak na poli smartfonovych OS bol vlastne Microsoft prvy. Uz nejake WinCE 4.2 v roku 2002 vedeli telefonovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na papíře ty ntb nevypadají špatně, ale jaký je skutenčý výkon? Podle několika málo testů je výdrž na baterii lepší o cca 10-15%. Výkon grafiky ve hrách je podle předběžných něolika málo ukázek oproti amd 8840 cca třetinový, výkon CPU vypadá zatím dobře, ale chybí nezávislé testy. Cena je je oproti AMD vyšší. No zatím to na mně moc konkurenceschopně nepůsobí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Skutečný výkon bude dostatečný pro užití pro které to je. Výdrž na baterii uvádí někde o nemalé desítky procent vyšší. někde i násobně. Hry jsou irelevnatní, na ty zatím ty stroje necílí, ale nebál bych se toho že nebudou nebo nepoběží, až se trh s těmi zařízeními rozšíří. Na Windows for Arm dnes máš spousty funkčních her dokonce nativně a to i ty nejhranější jako Minecraft nebo CandyCrushSaga.

A nezávislé testy? Koho to zajímá, žádný test nevystihne tvůj konkrétní use case, takže nejlepší je vyzkoušet na vlastním způsobu užívání. A jaké testy bys chtěl, když se ty stroje teprve představují a včera byli novináři na velké reveal akci, kde ty stroje mohli vyzkoušet.

Ty výkonové testy stejně zajímá jen malé procento uživatelů. Je jedno jestli to v nějakém testu bude mít 100 nebo 1000 bodů, pokud to bude dělat to co potřebuješ, je to zcela irelevantní. Výkon bude dostačující pro běžné užití a víc netřeba, nejsou to pracovní stanice

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

'' Skutečný výkon bude dostatečný pro užití pro které to je. ''

naprostej marketingovej blabol.. bude je to rychlejsi nez konkurence nebo pomalejsi.. podle cen je to drazsi nez konkurence a to podstatne, takze by to melo bejt i podstatne rychlejsi.. clovek by musel bejt dement aby si priplacel za horsi vykon a omlouval to tim, ze je dostatecnej..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale k čemu ti je výkon který nepotřebuješ? Vyšší výkon ti umožní přemýšlet rychleji? Budeš na rychlejším HW psát rychleji? Nebo číst či sledovat video rychleji? Budeš rychleji kreslit, nebo retušovat?

Rychlejší HW je k ničemu když ho neumíš využít.

A platit víc za horší výkon...
1. ty znáš výkon? A znáš výkon v použití každého kdo si to koupí? Znáš cenu za kterou to ten user koupí, abys spočítal že něco jiného pro jeho použití bude výkonnější?
2: Takové tajmeství ti prozradím, cena nemusí být úměrná výkonu, jsou věci, které jsou podstatnější než výkon. Když si k novému autu koupíš příplatkové disky za 50 tiísc nebo si ho necháš za 30 tisíc nastříkat jinou barvou, taky se nezmění výkon, přesto je to naprosto normální, že to lidé dělají, platí i za pěknější koberečky, obložení atp....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsou lidi, co rádi ukazují, já mám prachy, já na to mám. A pak jsou lidi, co kupují věci, které potřebují a využijí. A vzhled je třeba ani nezajímá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Začínám mít pocit že jsi nikdy nepotřeboval mít něco na pc rychle. Ono třeba když denně exportuješ stovky fotek nebo kompiluješ aplikace nebo pracuješ s velkými databázemi tak věř tomu, že každá vteřina se počítá, dohromady jde o moře času ušetřeného za den. A opravdu ne každý chce nebo může mít na tohle obrovský workstation co žere 1kw. A jestli má být stroj za 1000 - 2000 usd jen na to co jsi psal tak to je hodně špatný příklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jako s tím autem, není potřeba ten výkon denně, ale jsou situace, kdy se fakt hodí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nikdy jsem nepotřeboval exportovat stovky fotek, i když toho bych se vůbec nebál, stovky 48MPx fotek v RAWu z Lightroomu to dá rychleji než si stihnu uvařit kafe. Takže by bylo jedno zda to bude trvat 1, 2, 3 nebo 4 minuty.

Nekompiluji pravidelně, občas ano, světe div se, domácí počítač mi to zvládá asi 2x rychleji než pracovní a rozhodně bych se toho nebál i kdybych to dělal pravidelně, zrovna pro rychlost kompilací si lidé Macy kupují.

A databáze mě živí už bezmála čtvrt století, ale až na pár výjimek jsem nikdy nepotřeboval mít databázi lokálně, natož takovou kde by byl větší objem dat (stovky GB až jednotky TB, se kterými typicky pracuji).

A stroj za 1000-2000 dolarů je normální cenovka, obyč korporátní stroje, vyšší střední, běžné prémiové modely, žádné specialitky. Mám stroj s ofiko cenovokou 2000 dolarů, stál mě cca 1350 (40 tisíc), stejnou cenovku má třeba mobil, který používám. Ale co je to dnes 40 tisíc, před 20 lety jsem si kupoval první fungl nový laptop za 53 tisíc, to bylo drahé, desktop mě stál taky kolem 50, akorát když srovnám tehdejší a dnešní příjem, tak stroj za 40 je směšně "levný".

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"zrovna pro rychlost kompilací si lidé Macy kupují" :D tak jo, tady končím, s fanatiky oslepenými ohryzaným jabkem se nemá cenu bavit, to už mám vyzkoušené.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co se podívat na internet, jaké jsou konkrétní výsledky. Kdo je tady pak zaslepený ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jeden příklad za všechny: https://www.youtube.com/watch?v=QSPFx9R99-o

Ryzen 9 5900HX vs M1 Air, Android Studio, Ryzenu to v průměru trvalo o 45% déle (95 vs 138), navíc Ryzen musí být připojený k napájení, na baterce bude ještě pomalejší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Propad AMD CPU po přepnutí na baterii je propastný. Pro mě asi number 1 vada na kráse.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není vlastnost AMD ale obecně x86. Na druhou stranu to mě vůbec netrápí, poslední x86 laptop měl CPU s default power limitem PL1 25W PL2 40W, max perf měl 40/64W, dobrovolně jsem to provozoval 15/25W, což dávalo i na baterku a průměrná spotřeba CPU za celý pracovní den byla 6W. To CPU bylo naprostý overkill, stačila by i3, ale Lenovo to s horším než 1240P nedělalo, takže jsem měl zbytečně 2x tolik jader. Bez nich mohla být výdrž o něco lepší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o výchozím nastavení (představ si, že jsem BFU). A ne, Intel to (tolik) nedělá, takže to není obecná vlastnost x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. průměrná spotřeba CPU za celý pracovní den byla 6W .."
Takže se vetšinu dne flákal a zbytečně žral elektřinu.
Kdybys ho mimo dobu, kdy na tom opravdu pracuješ, uspal nebo vypnul, byla by ta spotřeba ještě menší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi toho JirkaK zakriknul... radi tu jak cerna ruka :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jenom tady ...
Poslední dobou z něj jeho zaměstavatel moc užitku nedostal.
Možná neměli na té vrátnici takový nával ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to byla doba kdy se na tom pracovalo. M1Pro je cca na 1W a mac skutečně nevyznám, maximálně úsporám pokud je odpojeny od monitoru (napajeni), zůstává aktivni bt aby se dal probudit klavesnici/mysi. Ve sleep to ale vydrzi v pohodě týden. Kdyz ma zavřený displej, probudí se rychleji než ho otevru a cca sekundu nez se automaticky odemknout pomocí hodinek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5900HX mal spotrebu 60-90W.
Novy 8840HS ma vyssi vykon pri 32W, sice v Cinebench R15 MT, ale v kompilovani to moze byt podobne.
https://www.notebookcheck.net/R7-8840HS-vs-R9-5900HX_16413_13007.247596....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

..ze mu odpovidas.. masturbator JirkaK jede na baterku vsechno a meri vykon na baterku. 99% normalnich uzivatelu jede v baterkovem modu vetsinou office, kde je to uplne jedno. Pokud potrebuji neco vic, maji to plugnute v siti, zvlaste dnes, kde mas zastrcky ve vlaku (IC, EC, SC), letadlech (autobusy nevim, tema dalkove nejezdim)
Pro mne je pracovni nastroj notebook od rooku 2001.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím tomu argumentů. Nejvýkonnější amd mobilní cpu vypraskal v kompilaci v android studiu nejzákladnější cip apple a to dost výrazně. Stejne tak tomu je v mnoha jiných situacích, kompilace jsou testovane i v nekterych recenzich. Kdyz vysly první procka na apple silicon, spousta firem to nakupovala ve velkem právě kvůli výraznému urychlení kompilaci.

Mezi sw vyvojari je mac zastoupen zhruba v 40%, podobne jako linuxy. Windows maji cca 75-80%. Součet je vyssi nez 100% protože někteří vyuzivaji více platforem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to gratulujem, nasiel si 1 test kde bol M1 rychlejsi, ale vo vacsine benchmarkov dostal na prdel. 5900HX bol rychlejsi v CB R23 o 64%, v R15 o 100%, v 7zip o 70%, v Blenderi o 180%.
https://www.notebookcheck.net/M1-vs-R9-5900HX_12937_13007.247596.0.html

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To není jeden test, to je jeden typ testů. Pokud jsi vývojář (různé programovací jazyky), tak fakt nechceš zbytečně čekat na pomalé x86.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To fakt neplati vseobecne pre kompilovanie.
Ryzen 5600X je o 62% rychlejsi nez M1 Mac Mini v Linux Cross Compile.
https://www.jeffgeerling.com/blog/2022/mac-studio-4x-more-efficient-my-n...
Asus Rog Ally Z1 Extreme je o 70% rychlejsi nez Macbook M2 Air v DBG GNU Debugger Compilation.
https://www.phoronix.com/review/apple-m2-zen4-mobile/5

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. První odkazovaný článek má název "Mac Studio is 4x more efficient than my new AMD PC" ;-)
2. Ohledně výkonu v tom testu "Linux Cross Compile" tam píšou, že na Macu nemohl využít všechna jádra kvůli bugu.
3. Ten test "DBG GNU Debugger Compilation" je jen jeden z desítek testů.

Hezké shrnutí testů:
"Seems like when the M2 does well, it tends to do very well. When it does poorly, it does very poorly."

Je to úplně odlišná architektura. Až tak, že někteří místní by to ani nenazvali PC. Na to si to vede dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. na spotrebe tu nezalezi. ide o to ze stare 6 jadro na 7nm rozsekalo M1. Ryzen 5600 v mini PC na 30W by to zrejme tiez zvladol.
2. to plati len pre 20 jadrovy M1 Max.
3. to je jediny test na kompilovanie a teba zaujima prave kompilovanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A M1 není starý? Spotřeba není důležitá? A opravdu je to jediný test na kompilování? V tvém předchozím komentáři jsi uvedl hned dva.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

M1 je na 5nm, optimalizovany na spotrebu. Ryzen 5600 je 7nm, desktopovy, neni to monolit, ma 650W zdroj, dedikovanu grafiku, na spotrebu sa prdelo.

Je to jediny test na kompilovanie na Phoronixe.

Ak chces porovnavat spotrebu, tak je tam 30W Rog Ally, ktory porazil M2 o 70%. A porazil by ho i na 20W. Na 9W by bola mozno remiza.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cherry picking, těch testů tam je desítky. Možná ne kompilačních, ale těch ti najdu spoustu taky jinde (plus osobní zkušenost, protože se programováním živím).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by si mohol nieco najst, lebo zatial si vela konstruktivneho nenapisal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jsi to jen nepochopil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozn. 20 cpu jader (16+4) má až M1 Ultra (M1 Max má 8+2).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Apple_M1

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady tvým argumentům rozumím. Nicméně nevidím žádný důvod proč si kupovat novinku bez uživatelské historie, jen protože je to je nové a navíc ještě dražší, než to co je lety prověřené dobře fungující. To je ten tvůj pohled konzumního rádoby elitáře, který tu s tebou málokdo sdílí. :-)

PS: Na druhou stranu, co by firmy s vysokou (hogo-fogo-rádoby) přidanou hodnotou bez takových jako jsi ty dělaly ... ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Testy zajímají spoustu lidí, protože se takto dá srovnat s konkurencí, proto se ty testy dělají a ano chtěl bych je, stejně jako většina normálních lidí, co nejdříve, pardon že jsem tak náročný. Už jen z toho důvodu, že je kolem toho tolik dezinformací, že fakt nevíme co od toho čekat. Minimálně ceny jsem čekal teda nižší, když chtějí uzurpovat část trhu s cpu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pořádné testy budou ale až dlouho po vydání. Vzpomeňte na Apple Silicon, a to má Mac 16 % marketshare. Windows on ARM počítače budou promile.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a taky Apple HW ztrácí. Něco dělají blbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co dělají blbě? Mají víc než kdy jindy a jsou nesmírně populární. Vývoj Apple Silicon pak trochu zpomalil, protože inženýři odešli (nyní v Qualcommu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No uvidíme, alespoň to zdá se výrobci párují s normálním hw > 8000MHz LPDDR5x a docela i s vyšší kapacitou, potenciál by tam asi byl, ale nechám to otestovat odvážnější :) já jsem bohužel zatím odkázaný na win stroje, takže alternativa k x86 by byla hezká, ale cena by tomu musela odpovídat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prodávají stále méně. Nakonec skončí téměř jako SW firma. SGI už je jen SW firma a IBM k tomu má taky blízko, podle některých.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SW firma je NVidia. Apple vždycky bude dělat HW pro obyčejné lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych že, NV má víc obyč zákazníků. Hráčů je stále dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že nejvíce se hraje na mobilech, pak na konzolích a na PC je většina Intel (a trochu AMD) iGPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano. Ale v mobilech Apple taky ztrácí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ztrácí, ale stále má 85 % zisků z mobilů.

2023/08/04
Apple iPhone dominates with 85% smartphone profit share
https://macdailynews.com/2023/08/04/apple-iphone-dominates-with-85-smart...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je dobrý i Marketshare, v US má přes polovinu trhu (a u nás jsou srovnatlení se samsungem) a v mladé generaci je na 90% market share a zhruba stejné procento odpoví na otázku jaký další mobil si koupí, že to bude Apple. Ti mladí mají čerstvě, nebo brzy budou mít děti.. jaké telefony asi budou používat, když rodiče budou na iPhonech... Pokud nepřijde něco zásadního, tak s další generací bude mít Apple 70 market share a s další generací 90% :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V Japonsku měl Apple většinu už dávno, teď má nadpoloviční i v USA. A stále to roste, protože standardní obměna populace, jak píšeš. Není důležité, co mají důchodci. Proto už taky na něj tlačí antimonopolní úřady (obchod, webové jádro).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ztrácí? Dle jakých dat? Čtvrtletní za 1Q letošního roku a Samsung posílil? Pro Apple je 1Q slabý, pro Samsung naopak nejsilnější, souvisí to s cyklem vydávání nových produktů, Apple nejvíc těží 3. a 4. kvartál, Samsung 1. kvartál.

Neviděl bych v tom něco převratného, Apple se drží pořád na špici. A jeho ztráty by chtělo mít spousta firem :)

Hlavně je to úplně jedno, podstatný je produkt/služba a zda člověku vyhovuje, to jaké výsledky má který výrobce mu může být ukradené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Apple vždycky bude dělat HW pro obyčejné lidi." <= Máš na mysli obyčejné lidi jako je JirkaK, ty a americký konzument s mozkem vymytým reklamou a potřebou kupovat si status tak, že si bude pořizovat luxusní věci a dávat je na odiv? Vím, že v USA Apple není žádný luxus, v tomto ohledu to byl jen příjměr. Apple prostě v rámci ČR, ale i celého světa nedělá HW pro obyčejné lidi, ale pro obyčejné lidi, kteří jsou ochotni si za to připlatit, aby ukázali že jsou něco lepšího.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple je masovka a spotřebka. Status jen v nejzaostalejších zemích (neříkám chudých). Ani není drahý, když nekoukáš jen na absolutní cenu. U mobilů třeba když podělíš počtem let softwarové podpory. A u počítačů, jak jsou výkonné ve vybraných oblastech (pokud potřebuješ výkon v jiných oblastech, tak na to je specializovaný HW).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple je masovka a spotřebka pro movitější lidi s výjimkou nejvyspělejších zemí. U mobilu mi dřív přestane stačit výkon na snesitelný provoz než, že by SW skončila podpora a to podle mého neinformovaného názoru bude platit pro iPhone i čínský low-end.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč bys to srovnával s konkurencí, stačí že to dělá co potřebuješ. A to zjistíš jednoduše, koupíš, vyzkoušíš, není to ono vrátíš, koupíš něco jiného. Jak jinak si vyzkoušíš jak to funguje přesně tobě? To že někdo bude testovat něco co vůbec nepoužívám nebo to používám jinak mi nedá žádnou rozumnou informaci.

A netuším kolem čeho je kolik dezinformací? Žádných jsem si nevšiml, vidím jen jasně prezentované informace.

Stačí se kouknout na specifikace jednotlivých modelů a jejich výbavy. Například nemůžeš počítat s 20h provozu na baterii když si koupíš Surface 7 13.8", i když má jen 2,3k IPS displej, má jen 54Wh baterii. 15" má 64Wh baterii a asi o 2h vyšší výdrž, ale i tak se bavíme o "up to" 13 a 15 hodinách internetu. 20h ve specifikacích mají stroje s výrazně většími bateriemi. Elite bude pravděpodobně s menší výdrží než Pluska, pokud Elite stroje nedostanou vyšší baterii. Stejně tak stroje s 3.2k displejem budou asi žravější než ty s 2,3 či 2,5k, stroje s IPS budou asi méně žravé než ty s OLED, pokud tedy OLED zrovna nebude zobrazovat černou obrazovku...

Stejně tak to není výdrž na maximální jas, ty jsou mimochodem docela zajímavé, třeba Surface Pro má mít SDR jas 600nit a HDR k tisícovce. Současné OLEDy v Laptopech mají typicky 400 SDR a cca 550 HDR. Výrazný rozdíl... Ten se určitě také projeví ve spotřebě. Proto bude dobré srovnávat stejně vybavené stroje - stejné velikosti baterek, stejné displeje při stejné činnosti a stejném jasu, obvykle se ty testy výdrže dělají při 150, případně 200 nitech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky mě pobaví, když někdo testuje výdrž s jasem "na polovinu". Levný IPS 60% NTSC má jen 250 nit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to smysl má, ale je třeba porovnávat co se testuje vs jak to používám a proto mě ty testy nijak zásadně neberou, k čemu mi je kolik to žere v zátěži, kterou tomu stroji nikdy nedám, když mě zajímá výdrž třeba při tom 4k netflixu pro mě přiměřeném jasu a hlasitosti.

MBA mi při tom netflixu baští do 6W, jas je poměrně nízký, hlasitost taky, když dám jas a hlasitost na maximum, jsem někde na 12-14W, jen to volume dělá 3W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za takový návod tě prodejci budou fakt milovat. Je to obchod, kde případně můžeš vrátit, ne půjčovna zdarma, oni s tím mají náklady a vrácené už za původní cenu neprodají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Brácha se ptal v Alze a prý to tak máme dělat. Je sice hezké, že s tím mají náklady, jenže na jiné cesty nejsou procesy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Alza si to může dovolit, dokonce jim to i přeju. Ale jiným obchodům bych to nedělal. Nehledě na to, že zákon se kterým to přišlo, takto myšlený určitě nebyl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mi umožní si to půjčit a vyzkoušet, tak proč ne. Ani si to nepotřebuju brát domů. Aplikace nainstaluju z USB flash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://order-help.us.samsung.com/hc/en-us/articles/1500000105641-How-do... - 15 dní
https://www.dell.com/en-us/lp/return-policy#Return-Policy-and-FAQs - 30 dní
https://www.lenovo.com/us/en/shopping-faq/?orgRef=https%253A%252F%252Fww... - Lenovo 30 dní
https://www.hp.com/gb-en/shop/faq.aspx?p=terms-and-conditions#consumer-c... HP 14 dní, 30 na unopen
a tak se dá pokračovat.

A třeba Apple jde leckdy dál a vymění ti zařízení, když tu dobu o trošku přetáhneš, nebo ti místo opravy dají nové zařízení, myslím teď novější model.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to není myšlené tak, že každý každý druhý to bude dělat. Vůbec nejde o Alzu nebo jiné (výše zmíněné), ale jsou s tím spojené zbytečně vynaložené náklady a tím nemyslím, že to nejsou moje peníze, náklady totiž nejsou jen finanční ... Ale to bys ty asi nikdy nepochopil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč tedy výrobci nabízí možnost vrátit zboží když si s ním nespokojený? A vrácené zboží znovu neprodávají, typicky jde do refubrished programu a případně prodávají jako refubrished, nebo to skončí v servisu jako replacement.

Nebavíme se tu o EU a možnosti vrátit vyzkoušené zboží do 14 dní pokud si ho koupil mimo běžnou prodejnu. Klidně si to můžeš koupit v kamenné prodejně a vrátit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale ne tak, tímto způsobem vystřídáš větší počet typů. Co vím, tak úplně původně to bylo kvůli špatně zvoleným darům.

Nebo jinak, je rozdíl něco využívat a zneužívat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však ano, nikdo toho nezneužívá, prostě koupíš, vyzkoušíš vrátíš. Já třeba zabalil laptop po tom co jsem připojil 4k monitor a párkrát kliknu a zjistím že to nemá výkon na 4k (N5000), nebo když se tomu pustil ventilátor a slyšel jsem to z vedlejší místnosti (Ryzen 5800H).

A jako zákazník máš právo na to si to pořádně vyzkoušet, když nemůžu na kamenné prodejně, tak holt doma, Na té kamenné prodejně by to stejně museli rozbalit tak jak tak aby ti to předvedli.

Navíc pořád tu jsou ty nabídky výrobců a ti fakt nic jako otevřené boxy neprodávají a vrácené zařízení repasují/dávají do servisu jako replacement.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Alza normálně nabízí "rozbaleno". Protože spousta lidí řadí podle ceny, tak to bude dřív než nerozbalená verze. Jak bys to chtěl repasovat, když nejsi výrobce, ale prodejce? Kde seženeš třeba nepoškrábané vnější plasty nebo dokonce kovy?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Alza není vyrobce. Vyrobce ti rozbaleny produkt neprodá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiní výrobci než Apple ale v Česku přímo neprodávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přímo v Česku z Irska? Nebo mi uniklo, že by Apple měl v ČR své zastoupení (naše IČ)?
https://www.apple.com/cz/contact/

Není to tak, že Apple výrobky jsou u nás dostupné pouze přes třetí strany (iStyle, Alza, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálně máš apple store na webu. Dokonce se studentskou slevou, kdyz jsi chytrý a zascrolujes. Balík tusim posílají z NL.
https://www.apple.com/cz/shop/buy-mac
Obchod pro školství v patičce stránky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samsung ma dokonce kamenné prodejny. Ale ok u nás nemá galaxy booky. Microsoft taky prodava přímo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výdrž je o hodně větší, protože ty koukáš jen na výdrž/spotřebu v idle a max load. Typická zátěž je ale střední, protože máš několik karet ve webovém prohlížeči a v traybaru electronové Teams, Steam apod. Plus samozřejmě Windows furt něco v pozadí dělá.

Nicméně jakmile bude většina aplikací emulovaná, tak výdrž bude fakt jen o těch 15 % víc nez x86, což za to nestojí. Lidi pak zápasí, aby měly v běžném fungování/práci vše nativní ARM, a když toho po letech dosáhnou, tak zažijí nirvanu, že teď, teď to konečně má tu výdrž a výkon :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že deb*ilní DELL bude s ARMem dělat jak Latitude, tak XPS, ale s AMD to odmítá... Chápe to někdo? A 12 hodin na baterku (web) vydrží i obyč Latitude za 18 klacků, nechápu, proč bych za tři zbytečné hodiny navíc měl připlácet dalších dvanáct, že

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Asi si to nechtějí rozházet s Intelem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A se stejnou výbavou vydrzi tak dlouho? Baterka je stejná? Displej je stejný?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, za 1100€ sa dá kúpiť štandardný notebook v konfigurácií AMD Ryzen 7 8845HS, 14" OLED lesklý 2880 × 1800 120Hz, RAM 32GB LPDDR5x, AMD Radeon 780M, SSD 1000GB, podsvietená klávesnica, webkamera, USB 3.2 Gen 1, USB-C, WiFi 6E, WiFi, Bluetooth, hmotnosť 1,46 kg, Windows 11 Home.

Vysvetlí mi niekto, prečo by som mal zvažovať alternatívu s ARM za rovnaké, alebo oveľa väčšie peniaze???

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To vysvětlit nejde, výrobci si evidentně myslí, že jsou Apple. A ten Ryzen bude beztak výkonnější, včetně toho integrovaného Radeonu a jestli to nevydrží 20 hodin, tak a co? Kdo to potřebuje? Většině lidí stačí polovina

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle některých tady se notebook používá zásadně na baterku. Takže stačí tak 2 hodiny na cestu k další zásuvce ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já ho taky používám na baterku, když si tou nabíječkou nabíjím mobil :-D Ne, používám to běžně na baterku, ale víc jak 11-12 hodin nikdy. A můj Latitude má potom furt ještě tak okolo 5%, tak naco předražený krám s ARMem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkáme na benchmarky a testy výdrže...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Poslední čísla o výkonu a spotřebě jsou poněkud jinde (horší), než to, co slibovali v listopadu.
Počkat si na něco, co se alespoň bude snažit vypadat nezávisle, vypadá jako rozumný krok.

Chtěl bych nahradit 8 let starou pasivní hračku. Zatím to vypadá, že si počkám.
Ryzen Z1 / Z1 Extreme ... šlo do handheldů
Oryon .. s 28W asi pasivní nebude
Intel Atom .. uvidíme, jestli to bude "Katování kostů" anebo "Více čárek"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? Žádné jsem nepotkal. A vydrz se samo bude lišit model od modelu. Dle použitého displeje, oled zere vic, rozliseni displeje hraje také roli, refresh rate displeje taktéž. Také konkretni cip bude hrát roli, neni rozdil jen v plus a elite, ale mají více verzi, různé takty. A nakonec i vyladění konkretniho stroje. Treba Asus ma power profil az na 70W, MS na 23(28?).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Žádné jsem nepotkal .."

A přesně "Wo to go"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš: Poslední čísla o výkonu a spotřebě jsou poněkud jinde (horší), než to, co slibovali v listopadu.

Potkal jsem čísla výrobců. Nepotkal jsem Čísla, které by říkaly něco jiného. Ty teď pises že také ne. Já si nevšiml žádných rozdílu ve vydrzi které jsou teď na stole a o kterych se mluvilo loni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. čísla o výkonu a spotřebě .."
Můžeš, prosím, najít tu čáast, kde píšu o ".. rozdílu ve vydrzi .." ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš že slibovali něco jiného. Tak se ptám co jiného a kdo sliboval

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná bys měl příště vzít něco s více než 8GB paměti.
Aby se tam vlezlo víc historie, kterou by ti AI pomohla prohledávat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Wifi 7, BT 5.4, nižší hmotnost... Thunderbolt/USB4... delší výdrž

A který konkrétní model, můžeš mi ukázat třeba Yoga 7, Dell XPS, Surface který to AMD má v sobě a stojí výrazně jinak než ty se snapdragonem?

Tady vidím lidi nadávat jak to stojí strašně moc a reakce ve světě jsou velice pozitivní protože jsou překvapení nízkou cenou.

Co jsem koukal, MS začíná na 1000 dolarech, Lenovo 1250, ASUS 1150, HP asi 1300... ty ceny jsou v zásadě srovnatelné s tím co stojí stejné modely s Intelem/AMD. Nebo jsou dokonce ještě levnější, Třeba Microsoft má Surface Pro levnější než loni.

liší se to použitými displeji, liší se to použitím různých čipů. Není jen X Plus a X Elite, ale mají i další binning, třeba Elite X je minimálně ve dvou variantách.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono totiž levnější notebooky mají starší, výběhové, vnitřnosti. Proto musí počkat na další generace počítačů, až aktuální ARM highend bude v levných laptopech. Podobně jako je zatím omezená nabídka starých elektroaut.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že starší modely se prodávají časem levneji. Ale ty ceny ai pc nejsou nijak vysoké. DELL XPS začíná na stejných cenách jako modely s intelem v minulosti, surface pro je dokonce levnejsi nez dříve. A u dalších výrobců jsou ceny +- také stejne jako u x86 verzi daných produktových řad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě bude zásadní tablet, co bude mít ve zhruba 12 palcích retina displej a plnotučnej OS s možností připojení klávesnice a myši. Něco jako iPad Pro, ale ten nemá plnotučnej OS ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však to máš Microsoft Surface Pro. Můžeš si vybrat za litr IPS, za 14 set dolarů OLED.

Je to 13" 2,8k (vyšší PPI než iPad 13), OLED dosahuje cca 1000 nitů, což je vlastnost všech těch AI PC, OLEDy už nejsou "bludičky" 400nit SDR a 550 HDR, ale v SDR jdou na 5-6 set, v HDR na ten tisíc. Daleko použitelnější.

Má lepší konektivitu - Wifi 7, BT 5.4, 2x USB4. 53Wh baterie u OLED, 48Wh u IPS. Klávesnice a myš se k tomu dá dokoupit, dokoupit se dá i cover klávesnice, nově i haptickým touchpadem jako Macbooky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple má před MS stále náskok. Nižší modely iPad Pro M4 jsou údajně HW osazeny 12GB RAM, ale uživateli je zpřístupněných jen 8GB. Kanibalizaci prodejů vyšších modelů (16GB) je asi třeba zabránit za každou cenu.
https://forums.macrumors.com/threads/do-m4-ipad-pros-with-8gb-of-ram-act...

Samozřejmě dalším možným vysvětlením by mohlo být použití cenově výhodnějších vhodně chybných pamětí jako za časů ZX Spectra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

haha co jsem říkal "uměla inteligence" bude líp sbírat data
https://youtu.be/uHEPBzYick0
bude ti screenshotovat obrazovku, aby sis mohl brouzdat svoji historií
asi zkusím linux příští rok až skončí desítky :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, bude to sbírat aby mohla lépe reagovat na hledání, často se vracím k tomu co jsem viděl v posledních dnech a je pěkná pruda to složitě hledat, abych byl aspoň z půlky efektivní jako ta AI tak si to budu muset screenshotovat sám a psát si do notýsku klíčová slova a kde to najdu... a pak se v těhc poznámkách orientovat.

Za mě super, slovně zadané vyhledávání omezi rozsah a z toho vyfiltrovaného si udělám vizuální selekci, bude to typicky rychlejší než hledat něco opakovaně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle zná spousta lidí, takže to využije. A ostatní si to vypnou, stejně jako třeba telemetrii (to tehdy taky bylo spousta brekotu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

si povíme, až ti bude volat personální ředitel jako dneska kámošovi, copilot ho "nabonzoval" že nenávidí ženy, protože měl nasdílený nějaký dokumenty na angličtinu, kde byl popsán vtipně můžský a ženský mozek

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Centrum pro "botičky a kabelčičky" ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A všechny ty booky budou podporovat Microsoft Recall (nebo Windows?) což je docela děsivá fičura.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je to dobrý, když je to dražší než x86 AMD platforma?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme.
Jestli to bude "dělat vlny"
nebo to bylo (opět) jen takové "plácnutí"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že právě neuvidíme. :-)

Já bych pochopil, kdyby byl nějaký takovýhle notebook levný, že by to lidi motivovalo přejít na Windows ARM, protože to prostě jako základ stačí a ty lidi potřebují jen základ, ale když je to dražší?
A ty lidi, co potřebují něco navíc, tak to něco je většinou nějaká Windows x86 aplikace nebo možná i výjimečně linux x86 aplikace a tím pádem tohle jde mimo ně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a právě takhle to nefunguje. Pokud chceš něco levného, tak vždycky bude levnější X generací výběhový procesor, na který se někde prášilo ve skladě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda jen castecne, pokud vubec. Mas ruzne rady vyrobcu, ktere volbou komponent cili na nizsi cenovou kategorii a muzes v tom mit aktualni CPU. Druha vec, ze napr jednu generaci stara CPU, jsou stale dostatecne vykonna pro vetsinu uzivatelu a nemusi se na ne nikde prasit.
Koncem minuleho roku jsem takhle pro nekoho kupoval 2 notase, super koupe pro dany vykon a ani jeden nebyl drazsi nez 20k, jeden dokonce s OLED. Oboji AMD 8 jadra se Zen3 nebo Zen3+ a jeden dokonce s dedik NV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a až ty nové Snapdragony budou taky takhle staré, tak je uvidíš v těch notebookách za 20k.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

o tom dost pochybuji, pokud cili na rady, jako je Dell XPS..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty tebou jmenované procesory taky tehdy cílili na vyšší mainstream. Až po letech se dostaly do nižšího a lowendu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dell XPS neni 'mainstream' ani vzdalene :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když MacBook Air je lowend? Když RTX 4060 je lowend?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sorry Ladiku, ale na tenhle druh debat je mi fakt skoda casu :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když není nic levnějšího než lowend? Leda výběhové modely z minulých let. A o tom jsem mluvil na začátku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XPS rada nema zadne "vybehove modely". XPS jsou drahe, zacinaji cca na 1400,- Euro a konci nekde skoro na 4000,- Euro. Tohle neni stredni trida. Kdyz chces vest polemiky, tak si prosim te aspon neco k tomu nacti. Takhle je to ztrata casu.
Jine firmy maji jinak koncipovany bussines model nebo rady. Tam muzes relativne levne kupovat a nemusi to byt "zaprasene ve skladu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jsou to výběhové komponenty, akorát v novém těle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bavime se o xps 13 plus. Ty byly bezne za 12-13 set dolaru a je to velice oblíbený model treba mezi studenty. A svete div se na stejne cene zacina i ten se sg. Je to stredni trida.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslis jako tady, kde maji vybehovy model za 1300,- Euro a ten normalni (nejlevnejsi) za 1500,-?
Tomu ty rikas notebooky pro studenty?
https://www.dell.com/de-de/shop/scc/sr/laptops/xps-laptops?sortBy=price-...
dej si studenej kybl s ledem na hlavu, protoze hadr neni dostatecny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží studenti kde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak je potreba si vybrat nejlepe jednoho studenta, kteremu ten noteook koupili rodice a aproximovat na celou skupoinu studentu. Pak to bude pravda, XPS jsou bezne kupovany studenty...

Nicmene ti co maji ten mozek v kebuli dokazou rozlisovat, ze jeden studen nejsou studenti a jedna zemne neni zemekoule. Ti co ten mozek nemaji, napisi bohuzel dalsi komentar na tema, ze XPS je oblibeny notebook studentu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mají studenti tam u vás aspoň na boty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne chodi na boso, je to zdravejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň si to umí obhájit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xps je premiovy model dellu. Cenově je to stredni trida, která se typicky pohybuje mezi 8 až 15 sty dolary a patří k nejprodávanější kategorii. Všechny ty představené AI PC se do toho rozsahu vejdou minimálně v základních konfiguracich. Nejlevnější zaklad ma Microsoft 999$, nejdražší tusim HP/Samsung cca 1300-1350. Asus 1150$, lenovo 1250$. Ty stroje se budou prodávat dobře.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je stejný, jako že se hodně prodávají drahá SUV. Fábii naopak už skoro nikdo nekupuje a ořezávají modely (např. kombi).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"která se typicky pohybuje mezi 8 až 15 sty dolary"
.. ty se Jiricku na vecirnicky radeji uz nedivej. Prenasi se to pak do tveho bezneho zivota a pises jednu pohadkovou mamlasovinu za druhou

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě že jsou i chudé země a v nich chudí lidé (tj. chudoba na druhou). Pro tyjsou právě ty notebooky třeba za 6 tisíc. Nové součástky v nich ale nenajdeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Pro tyjsou právě ty notebooky třeba za 6 tisíc .."
A i ty přijdou některým červíčkům drahé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč když může mít kvalitní ThinkPad se SandyBridge a TN displejem za 2 tisíce ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale tady se bavime o strojich na urovni dell xps a vyse.. ty nejsou za drobne. Jsou to premiove rady za premiove prachy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jejich základní verze jsou střední třída:

> Nejlevnější zaklad ma Microsoft 999$, nejdražší tusim HP/Samsung cca 1300-1350. Asus 1150$, lenovo 1250$. Ty stroje se budou prodávat dobře.

To, že jdou vymaxovat na tisíce $$$, je druhá věc. Ale největší prodeje jsou ty základní verze, v případě Apple pak ještě ta s příplatkem na 16 GB RAM (v PC světě se tady začíná na 16 GB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. v PC světě se tady začíná na 16 GB .."

Doufám, že tyhle AI hračky konečně vyhubí prodeje čehokoliv pod 16GB.
Doufám, ale moc tomu nevěřím :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidis, tak to rikej všem recenzentů kteří to tak člení a věci pod 800 dolaru označují jako ultra levne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mas takove to, cemu se rika mozek v hlave, vis co je to dell XPS a vis za kolik se bezne prodava?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsme ti tady několikrát řekli, na kolika začínají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano videl jsem, nasel jsem si to narozdil od vas na strankach dellu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže potvrzuješ, že jsme ti to tady napsali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne, potvrzuji, ze jste celou dobu psali nesmysly o "xps studentskych noteboocich". Primarne teda Jiricek, ktery mele houna casto a velmi tad, ale ty jsi ho tak nejak 'podporil'.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaky modely myslíš, ze mají? Businessový Latitude?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to začíná na 999 a končí na 1350 dolarech za základní modely , dle výrobce. Cenove nejprodavanejsi stredni trida. Navic vybava je pomerne nadstandardní. Zvláště OLED displeje, vše to ma minimálně 500-600 nit v sdružení a peek kolem 1000 nitu. OLED maji dnes typicky 400 SDR a peek HDR mezi 550-600 nity.

Cena není pro změnu jediná. Někoho může motivovat vydrz, konektivita (wifi 7, bt 5.4), zpracování, materialy, haptika u touchpadu. Jasnejsi displeje....

Ver tomu ze se budou prodávat velice dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na x86 platformě nabízejí výrobci různé řady notebooků s různou cenou, v podstatě okupují trh a jsou na něm dominantní. Asi jediný problém může být ta výdrž, ale je otázka o kolik ji při stejném výkonu bude mít ARM lepší. Nemyslím si, že uvidíme dramatický rozdíl.
Proto musí zákazníky ke změně motivovat něco dalšího, například cena a já v tomto případě žádnou motivaci nevidím, proto si nemyslím, že to uspěje, protože se domnívám, že tam prostě není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nokia taky okupovala všechny cenové kategorie trhu ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co dalšího? Můžu koupit za 12 stovek něco s intel/amd nebo neco se sg. Výběru to co mi vyhovuje nejvíce. Pokud to bude vydrz a provozní vlastnosti, tak to může být zásadní motivace, pro me treba ta nejvýznamnější. A vykonu to bude mít víc než dost. Tohle nejsou výkonné pracovní stanice, jsou to daily use mašiny, které budou vykonem pro většinu useru predimenzovane. Mám stary M1 Pro, binovany, a kdybych měl o cca tretinu slabší M1 budu mít vykonu pořád víc než vyuziju. Hodně vykonu navic supluji úsporné akceleratory a npu. Treba circle to search je luxusní funkce, nebo kliknout do fotky a vytahnout orezany subjekt, nebo diktovani, na tohle už netřeba ruční práci a hrubý vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A fakt je na to "daily use" potřeba noťas za 1200E? Přijde mi, že většina lidí se rozhlédne a řekne si, že za 400E se dá koupit něco dalšího a pořídí běžnej x86 noťas za 800E. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A fakt je na to "daily use" potřeba noťas za 800E? Přijde mi, že většina lidí se rozhlédne a řekne si, že za 400E se dá koupit něco dalšího a pořídí běžnej x86 noťas za 400E. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadarmo drahé.
-- Huang Jen Jsem Lhal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fandím tomu, výdrž notebooků s x64 procesory je tristní...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omluvte mou zaostalost a nevzdělanost, mohl by mi někdo srozumitelně vysvětlit, co znamená ...

"Podstatným prvkem Copilot+ s Windows 11 je požadavek na AI akceleraci (zejména pro inferenci) o výkonu přinejmenším 40 TOPS" <= ... co je to inference a co to je výkon 40 TOPS, neumím si pod tím nic představit.

"O těchto noteboocích lze dále říct, že často přicházejí s obrazovkou o poměru stran 3:2, slibují dlouhou výdrž při běhu na baterii a postrádají samostatné grafické čipy. Qualcommu se tedy na první pokus podařilo, o co se Intel marně snažil někdy od doby Ivy Bridge." <= Co se Intelu od Ivy Bridge v NTB segmentu nedařilo? Dlouhá výdrž při běhu na baterii, když NTB postrádaly samostatné grafické čipy ... ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, není blbé otázky. Tohle jsou stejně pro většinu uživatelů nové věci:

1. Umělá inteligence v dnešním pojetí je neuronová síť. Její učení probíhá na drahých výpočetních grafických kartách, tím vznikne naučený model, ten se pak nahraje do počítače nebo mobilu, a tam se vykonává/spouští. Např. neuronová síť je jako mozek, naučíš jí obrázky ptáků, tím dojde k "propojení" "neuronů" v tomto mozku (technicky nastavení vah pevně zapojených neuronů). Tento mozek, resp. popis zapojení neuronů v něm, resp. nastavení vah mezi neurony je pak soubor, který si stáhneš do počítače. Tam ho pak "vykonáváš", v tomto příkladě mu dáš obrázek ptáka a on pozná, jaký to je.

Na jeho vykonání (to se nazývá tou inferencí) lze použít obecný procesor (bude ale pomalé) nebo speciální koprocesor (NPU - Neural Processor Unit), který je o hodně rychlejší. To je stejné, jako že i malá iGPU zvládne specializovanou operaci - zde grafika ve hře - mnohem efektivněji než obecný CPU (tj. stačí i malá iGPU a výkon ve hrách bude větší, než když bys na kreslení vytížil celý CPU - a to hra potřebuje část CPU i na jiné věci). Taže s NPU i relativně slabý procesor pro tenké notebooky bude v té inferenci rychlejší, než většina počítačů s výkonným a žravým procesorem. Stejně jako dříve byl lowend PC rychlejší ve hrách, když jsi do něj přidal 3D akcelerátor, než silný PC kreslící jen přes CPU. Ty TOPs jsou pak jednotka výkonu toho NPU, které jde porovnávat s neurálními koprocesory v jiných zařízeních.

2. Intel má problém, že dlouhou výdrž má jen v idle. Ale reálné vytížení dnešních počítačů je střední zátěž. Tj. např. několik karet ve webovém prohlížeči, několik Electronových aplikací v pozadí (ikony v traybaru - Teams, Messenger, Discord, Steam, Epic Games Store, GOG Galaxy, Battle.net, Uplay, Spotify, ...) a plus samozřejmě Windows furt něco dělá (kdo nevěří, ať si otevře Sledování prostředků).

EDIT: Pokud ti to přijde jako příliš komplikované a ptáš se, proč používáme neuronové sítě, tak odpověď je, že přes to všechno je neuronová síť 1) méně práce a 2) pro vykonávání je potřeba méně tranzistorů, než programátorské řešení (lidmi napsaný algoritmus). Programátoři jsou drazí, v komplexním projektu se zamotají, budou donekonečna řešit nějaké problémy, a výsledný kód bude vyžadovat výkonější procesor spotřebovávající více enegie. Příkladem je samořízení elektroaut, kdy výkonný obecný procesor by svou spotřebou i znatelně snižoval dojezd auta na baterii.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Super, díky za trpělivost a výživné vysvětlení! (y)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.