Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm připravuje aptX kodek pro přenos zvuku ve vysoké kvalitě přes Bluetooth

Text článku neodpovedá realite. AptX HD nie je budúcnosť ale súčasnosť. Qualcomm uviedol aptX Adaptive.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem pochopil tak se u aptX adaptive snizi prenosova rychlost vs aptx HD a z efektivni prenos takze bude zarucena stejna kvalita ruku v ruce s nizsi latenci ...takze LDAC je porad nejkvalitnejsi ac s horsi latenci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kabel je stejne kabel a muzou tu byt i Bluetooth HD, AptX HD a jine AppleIN ptakoviny...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Taktak, drát je drát!!! :-) Vše ostatní bude vždy trpět kompromisy :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, jestli je AptX budoucností. Jedná se o licencovanou technologii, proti které stojí volně dostupné implementace AAC a LDAC v Androidu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A komu tím prospějete?! :-)
Fyzika se občůrat nedá. Zatím co do místnosti 10x10 metrů nasáčkuju klidně 20-30 telefonujících lidí s drátovýma bondovkama (a s náklady 0,000prd), na totéž bezdrátové řešení pojede max. 10 lidí a náklady budou úplně jinde.

Tohle není v souladu s filozofií KISS!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na clanky od jiri-kutlak se uz fakt nemuzu koukat. Dalsi uplne zbytecna splacanina blabolu.
Ten clovek si ani neotevrel wiki o aptX, jinak by vedel ze tam nema spravne skoro nic...
aptX-HD bylo uvedeno april 2009.
aptX low latency (garantujici e2e odezvy pod 40ms) je tu uz taky nejakou dobu.
aptX adaptive o kterem autor dostal za ukol psat je ale ale algoritmus ktery rozpozna o jaky jde obsah a prepina mezi ruznymi kodeky/standardy.
Mimo informace z uvedeni si autor mohl odpustit uvazovani nad nesouvisejicimi nesmysly, a kdyby se nedal tak nadhodit treba jak bude vyresene prepinani mezi kodeky s ruznymi parametry bez slysitelneho preruseni - jen napad.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"přenos zvuku ve vysoké kvalitě" Konečně nepíšete o: rozlišení... zvuku, ale o: kvalitě! (zvuku) :-) Zozlišení má digitální obraz! Zvuk z repráků se line dokonce analogový a je buďto kvalitní, nebo nekvalitní - zkreslený, zašuměný, fekvenčně omezený... Analog. zvuk nezná žádný (H)D ;-)

vše je dnes HD... - Např. Integrovaná grafika IntelHD (co nestíhala zobrazit ani FullHD v 50p..., takže byla spíše ne-HD :-))..., HD zvuk je taky jen marketingový termín...

Nebo: vše bylo nejdříve Mega, dnes Giga (Gigasport) a zítra bude vše: Tera? :-)) Jo a vše je dnes taky např.: Gemini :-)))))

Profláknuté medializovné termíny :-(.........................

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az na to ze prenos zvuku pres BT je jeste vetsi blbost :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však HD je 1280x720 a to ta grafika ani řešit nemusí, to upočítá procesor :D

A dneska frčí MegaGigy!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"výsledný zvuk produkovaný ve sluchátkách je téměř bez komprimace"

Ja se o zvuk nezajimam, ale koukal jsem na to na netu a ctu tam neco o vysoke kompresi (komprimaci) dat, tak nejak ten clanek nedava smysl. Ne ze by to u tohoto autora bylo neobvykle.

Skoro bych si tipl, ze tam bude pri kompresi dochazet k minimalnim ztratam a ze to autor zase popletl?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona ta veta sama o sobe podle mne nedava moc smysl, protoze kazdy zvuk, ktery je uz produkovany ve sluchatkach je analogovy a presel pres nejaky DAC, tudiz nic komprimovaneho na nem byt z principu nemuze :)) Jak spravne poznamenal ODSka, zvuk uz pak muze byt jen kvalitni a nebo srajda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože to je ždímané z marketingových obratů. Které rozverně praví, že komprese je "téměř bezeztrátová" ("near lossless"). Což je fantastický způsob jak říci, že bezeztrátovou kompresí to pořád přes modrý zuby neprotlačí, je to jakýsi hybrid bezeztrátové a ztrátové komprese (takže to je ztrátové, ne že ne :-), ale musí se to obratně definovat pro frikulíny. Tuším, že se to nějak přepíná, aby se udžel v pásmu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezdratovy prenos audia pouzivam v aute. Jde nejak na androidu poznat, jaky audio kodek je pouzivan? Docela by me to zajimalo. (Samsung S8 vs VW Golf MK7)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost blbě. Jak kdy a jak kde. Existuje na to i nějaká appka, jméno už si nepamatuji, ale ne vždy funguje. Podporu by měl deklarovat výrobce, např. pro Qualcomm https://www.aptx.com. Problém ovšem je, že v případě nejen Samsungu záleží na regionu, kde se prodává - jiné výbavy (procesor, apod.), jiná podpora... S8 by měl podporovat obyč aptx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj zjistit se to dá v sekci pro vývojáře, teda pokud ji máš aktivovanou a neořezanou od výrobce. Já tam mám pod androidem 8.1 sekci "Bluetooth Audio-Kodek" kde se dá nastavit preferovaný kodek (pokud se vleze do té sekce). Aplikace/zařízení si to ale řídí a pokud neumožňují přednastavený tak se použije jiný. Pokud je ale připojené BTaudio tak je pod touto sekcí zobrazen použitý kodek.

Tu je odkaz kde je to popsáno: https://www.bestusefultips.com/change-bluetooth-audio-codec-on-android-8...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"konec drátových sluchátek" nastane, až se vyřeší napájení. Jinak je to stále není náhrada za drátová sluchátka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zabudnite, "HiFisti" nikdy Bluetooth neuznajú. Kompromisom je už kvalitný DAC pripojený priamo na I2C.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že většinové populaci jsou "hifisti" u koudele.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A mě jsou u koudele hlušci a bedráťáci... Drát je drát! Nemusí se pak komprimovat vůbec :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja moc hifista nejsem..ale pro celkem kvalitni polech hudby je beztratovy kodec neco jako flac a rozumny DAC + sluchatkovy zesilovac v nejakem samostatnem "mp3" prehravaci zaklad. Jsou to investice i se sluchatky, ktere se vejdou do 10k vcelku v pohode (pokud se clovek trochu uskromni).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda některé věty v článku mě trochu zmátly. Bez komprese (komprimace) by to asi nešlo, spíše jde o kompresi ztrátovou vs. bezztrátovou, kdy bezztrátová, jak už název napovídá, žádnou degradaci nezpůsobuje. Spíše u tohoto nového kodeku půjde, opět - jak název napovídá, o přizpůsobení ztrátovosti/bezztrátovosti podle použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.