Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm připravuje konzorcium, které koupí ARM, pokud to nevyjde Nvidii

Ano, toto by bylo daleko lepší řešení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

těžko říct, asi mi to je jedno, nvidia amr nechce pohřbít chce z něj udělat nástupce x86 a jestli si za pár let koupim intel/amd nebo qualcomm je mi fakt jedno, co mě naučila cryptomanie tak je to kupovat hw když je vyhodnej a ne kdyz ho potřebuju, na druhou stranu čím dál tím míň hraju velký 3A tituly takže ten výkon už tolik nepotřebuju

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Člověk co je na PC nějak závislý stejně musí upgradovat častěji a díky tomu mít minimálně jeden záložní stroj. Všichni ostatní se na syslení HW můžou taky vykašlat. I během té nejhorší kryptohorečky šlo vždycky koupit notebook. A hlavně do budoucna se dnešní monopolní postavení firem umrtví. Věřím tomu, že v roce 2022 si něco nedotykového bez x86 a Nvidie/AMD koupím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To právě není pravda. Mě počítače živí 20 let, a když pominu zábavu na počítači v podobě hraní her. Tak před těmi 20 lety jsem upgradoval počítač průběžně snad co rok/dva, výkon HW výrazně rostl, rostly výrazně i potřeby toho výkonu, výrazně rostly paměťové nároky, nároky na úložiště a přenosové rychlosti.

Ale už to bude cca 10 let zpět kdy ten pokrok ve výkonu začal stagnovat a příliš nerostl, stejně tak se zpomalil růst nároků na výkon.

Pokud má člověk alespoň střední třídu počítače pořízeného někdy před 8-10 lety (Sandy Brigde a novější, i5+, 8GB+ RAM a pořídil později SSD) a má to na internet, na video, na fotky a kancelář, tzn. to co na počítači dělá drtivá většina uživatelů, tak si s tím pořád vystačí bez toho aby byl nějak tím železem limitovaný. Pravda u těch 8-10 let starých počítačů ta potřeba upgradu bude, ale víc než z důvodu výkonu, tak z důvodu morálního zastarání, nespolehlivost atp.

Tempo upgradů počítačů se zpomaluje mimo jiné proto že i low end už má pro drtivou část uživatelů výkonu více než dokáží využít.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kromě výkonu je tu i hledisko poruchovosti. Upgradovat častěji znamená upgradovat častěji než průměr.

A opět ta sebezahleděnost - ty výkon nepotřebuješ, ale někdo jiný ano. Threadrippery atd. existují proto, že se kupují. Pokud někdo pracuje na PC se Sandy Bridge a nemá ve své blízkosti okamžitou náhradu pro strýčka příhodu, tak no comment - to si nedovolí ani účetní s mozkem bez jakékoliv IT znalosti. Stačí jí zkušenost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, která část je ta poruchová. Jak často ti odejde procesor a kvalitní deska? To je prakticky věčná záležitost.
Sedím u Sandy Bridge, 16 jader (2x8) takže i dneska není zas tolik výrazně výkonnějších náhrad
Pravda, že nejsem bez možnosti náhrady, ale zase není důvod obměňovat když funguje

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

16 jader SB nemá šanci ani proti mainstream 12 jádrům Ryzen. Desky odcházejí kvalitní i nekvalitní. Takovéhle nenažrané hovado se dnes vyplatí provozovat jen při malém počtu hodin v plné zátěži, obří RAM atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak netvrdím, že je to dneska dělo, ale když se podívám na aktuální cenu Ryzenu a k tomu 64-128GB pamětí (ještě když chci zachovat ECC)
Tak ten rozdíl v elektrice za to určitě nestojí
Tady šlo spíš o to, že i po skoro 10 letech je to pořád slušnej mainstream, rozhodně ne něco, na čem sotva přečteš email

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Kromě výkonu je tu i hledisko poruchovosti.“

Což ovšem mluví proti upgradu.
Podle mě riziko, že aktuálně bezproblémový počítač do roka sám od sebe přestane fungovat je výrazně menší než že přestane fungovat právě v důsledku toho upgradu.

„Pokud někdo pracuje na PC se Sandy Bridge a nemá ve své blízkosti okamžitou náhradu pro strýčka příhodu, tak no comment“

Na stáří počítače nezáleží, pokud slouží k něčemu důležitému, je rozumné mít plán pro situaci, že přestane fungovat.
(A jak jsem psal výše, z tohohle pohledu rizikový moment je upgrade počítače.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přeci právě kvůli zvýšenému riziku u nezajetého PC je dvojnásob důležité dělat upgrade (koupi CELÉHO nového PC) v době kdy starý PC funguje, aby bylo kam se vrátit.

Mít starý PC a bát se upgradu kvůli možnosti poruchy nového PC? Napadá mě, že já o koze a ty o voze. Psal jsem o upgradu PC za PC, ty asi myslíš komponentový upgrade starého PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ty výkon nepotřebuješ, ale někdo jiný ano"

A já snad napsal že nikdo nepotřebuje? Já psal že cyklus obnovy HW se produlužuje protože lidi mají výkonu dost.

"Threadrippery atd. existují proto, že se kupují"

Ano, v prvním čtvrtletí se letos prodalo téměř 70 milionů počítačů, kolik z toho bylo Threadripperů?
A ty potřebuješ Threadripper na to že si přečteš mail, koukneš na fotky na sockách, zkoukneš HBO? Možná k tomu chceš ještě pustit word nebo excel, tak se místo pentia musíš pojistit Threadripperem. Ne TR fakt není počítač co má běžný člověk doma ani v práci.

"Pokud někdo pracuje na PC se Sandy Bridge a nemá ve své blízkosti okamžitou náhradu pro strýčka příhodu, tak no comment"
A kdo potřebuje okamžitou náhradu? Domáců uživatelé těžko. Ani spousta pracujících to nutně nepotřebuje. A mission critical pozic které nejsou nahraditelné a potřebují okamžitý replacement zase tolik není, ale tam samozřejmě technika rezervní je, nehledě na to zda je 10 let stará nebo je čerstvě vybalená z krabice.

Navíc přesně nespolehlivost jsem uváděl jako pravděpodobnější příčinu upgradu než samotný výkon, přečti si to výše nebo opakuji zde:

Pravda u těch 8-10 let starých počítačů ta potřeba upgradu bude, ale víc než z důvodu výkonu, tak z důvodu morálního zastarání, nespolehlivost atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že si budeš moct něco nedotykového bez x86 a nv/amd v příštím roce koupit, ale zaručeně to na sobě bude mít logo jabka. Pokud by to mělo být od někoho jiného, tak už by vzhledem k produkčním termínům pomaličku měly prosakovat informace o tom že se něco chystá a to se zatím neděje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesleduješ Čínu, Qualcomm a nějakou tu drobotinu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2022 je už (z hlediska výroby a distribuce) vyloženě za rohem, osobně si myslím že to co zmiňuješ bude ve větší míře dostupné až tak 2023

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už dnes jde sehnat arm notebook s linuxem, ale je to drahý a výkon jak mobil nebo spíš dokonce menší. Jenže to dělá americká firma a vnímá to jako něco exkluzivního, není důvod aby něco takového stálo tak šílené prachy. Jméno firmy už nevím, v ČR to ofiko přes nějakého dealera dostupné není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně teda vnímám rozdíl mezi "něco jde sehnat ale moc to nejde používat" a "něco jde sehnat, dá se to rozumně používat a nezbankrotuji u toho" a samozřejmě ve svých komentářích uvažuji ten druhý případ. Sehnat samozřejmě můžeš i ARMový Surface, ale k použití to moc není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' nvidia amr nechce pohřbít ''

jo? a kdyz kupovali ULI, icera, ageia nebo 3dfx tak snad tvrdili ze je chtej pohrbit? (: chapu likvidaci konkurenta 3dfx, ale likvidace ULI, icera a ageia bylo jen totalni ignoranstvi nVidie.. nezvladli je pouzit ke konkurencnimu bojit, tak je zarizli.. zrovna ULI je fakt skoda, delala zajimavy chipsety kdyz to s chipsetama via slo do kelu.. nVidie zabila posledniho zajimavyho vyrobce chipsetu, takze tu ted mame dva monopoly - intel pro intel, amd pro amd, zadnou konkurenci a ceny desek totalne v hajzlu.. v době ULI se dala koupi hi-endove vybavena deska za dva litry.. co stoji hi-end dneska? (:

kdo si mysli, ze kdyz nVidie koupi neco tak velkyho jako arm, tak to driv nebo pozdejc totalne nerozmrda trh, je fakt naivni..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak myšlenka nvidie fakt není pohřbít arm, chce bejt jako amd a intel, kde vlastně každej má svůj procesor a svoji grafiku to si myslím, že je hlavní myšlenka
to jak to dopadne nevíme, co se týče akvizicí nvidií tak 3dfx se vpil do struktur nvidie a některé technologie a části architektur z 3dfx se objevili v geforce, uli acera pokud vím tak nvidia měla nejlepší chipsety pro amd nějakou dobu takže tam platí to samé konkurence a technologie, ageia byl jenom startup který by reálně nepřežil další rok a jenom měl nalákat někoho kdo má peníze, nvidia to zabila to je pravda, ale výsledek jak to celé dopadlo známe v podstatě veškeré náklday spojené s physx může nvidia odepsat protože to je mrtví, ale neznamená to, že nemáme fyziku ve hrách nebo jinde
a ikdyby to rozmrdalo trh na cucky, tak to myslíš že najednou si nebudeš moct koupit telefon?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže Softbank podpísali a dodržali, že ARM bude nezávislý na akomkoľvek výrobcovi ARM CPU....

A to sa pri nVidia zmení. Prinajmenšom bude mať nVidia prístup skôr ako ostatní výrobcovia ARM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Softbank, jasne, ok. Jenze ted to prave kupuje NVidia a ta takovou dohodu ve smlouve mit nemusi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veď práve, to, že ju tam nemá spôsobuje problém pri protimonopolných schvaľovačkách..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak nevim, jesli nectes nebo nechapes.. ULI, ageia, icera a asi pet dalsich firem taky nekupovali aby je pohrbili, ale skoncilo to tak.. hele nVidie za svou historii koupila asi 12-15 ruznejch firem nebo jejich casti.. kazdou nejdyl do 10 let pohrbili.. vetsinou o hodne rychlejc.. proste jakmile jim nevyjde plan rychle z toho vytriskat prachy, poslou to k ledu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NVidia to ani nemusi chciet pochovat. Pochova to ale jej povest (Linusov middle finger...) a nerovne postavenie NVidie voci niektorym spolocnostiam s ktorymi si na niektorych trhoch priamo konkuruje. Nehovorim o trhoch PC ani mobilov, skor o embedded, kde Tegra konkuruje inym SoC prakticky kazdeho majoritneho vyrobcu ARM cipov. Sice som to pocul iba sprostredkovane, ale napriklad udajne ST Microelectronics sa vyjadrilo, ze ak ARM ziska nVidia, tak zmigruju celu svoju radu STM32 na RISC-V. Ono sa to zrejme stane tak, ci tak a moze to byt len marketingove vyhlasenie, ale pripadna kupa by to mohla urychlit.
Vysledok potom bude, ze si nVidia kupi nieco, co teraz zaraba peniaze na licenciach u tretich stran a po kupe sa objem licencovanych jadier znacne znizi, takze v zasade nVidii ostane len intelectual property bez vacsieho poctu zakaznikov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono snad něco brání NV mít svůj ARM procesor? Až dosud jsem žil tím, že ARM je otevřený a každý si může navrhnout vlastní verzi. Jestli ano, tak to by byla pro mě novinka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako vážně chceš srovnávat cenu dnešních desek s 15 roků starou historickou cenou? Cena desek není jen o ceně chipsetu a za tu dobu se na deskách změnilo defakto všechno. Jenom s inflací máš cenu navýšenou o cca 50%.

Jinak se záměry nvidie ohledně ARM souhlas. Dal bych tomu 3 roky než se to po*ere :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hiendová deska stojí dnes ~3 litry, problém není čipset, problém jsou ty srajdy, co tam Aušus a spol. lepí navíc, včetně těch blikavých.

Jinak ale souhlas, nvidia je potapěč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3dfx prohrálo konkurenční boj a nVidia tu firmu vytěžila - technologie, lidi. Ageia byla úplná kravina - další zbytečná karta, latence, ULI - to si ani nevzpomenu co to bylo, takže to nejspíše bylo naprosto dramaticky důležitý.. :) No prostě zlá nVidia!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

3Dfx neprohrála konkurenční boj. Nvidia nelegálně využívala technologie 3Dfx, byla za to zažalovaná a musela by vyplatit neskutečně vysoké odškodné 3Dfx. Nvidii se podařilo přesvědčit akcionáře, že vydělají víc, když 3Dfx Nvidii prodají. Toho dosáhla pár měsíců před vydáním Rampage, čipu s programovatelnými shadery, který s pasivním chlazením zvládal běžet na 250 MHz oproti 200 MHz s aktivním chladičem GeForce 3. Nvidia tím odstranila konkurenta, zbavila se výplaty odškodného a udělala si reklamu v podobě prvního DirectX 8 kompatibilního čipu, který by za existence samostatné 3Dfx neměla.

Kdyby akcionáři 3Dfx nepotopili, neměla problém fungovat dál. Měla peníze, měla produkt před vydáním, měla investory, kteří ji byli ochotní podržet.

Tvrdit, že Nvidia vytěžila technologie 3Dfx, může jen člověk, který neví, jaké technologie a plány měla 3Dfx a co reálně nabízela Nvidia. Klíčové technologie, které v té době 3Dfx připravovala, byly grafické karty podporující tile-based rendering (nic takového Nvidia nevyužila) a rozdělení GPU na více čipů; geometrický procesor + pixel pipeline (nic takového Nvidia rovněž nevyužila).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je obvyklé u lidí, kteří nemají informace přímo od zdroje, od lidí, kteří ve 3Dfx pracovali. Když pak člověk získá vhled dovnitř společnosti podložený funkčními prototypy produktů, které vidí na vlastní oči, drží v ruce a které jsou prakticky hotové a čeká je jen sériová výroba, vidí to jinak než lidi opisující dojmy z časopisů a webzinů, jejichž autoři nevěděli víc než co mohli opsat odjinud a co nevěděli, to si vymysleli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidé z firem a vizionáři jsou také často zcela mimo, zatímco si myslí, že mají v ruce nějakou bombu, už jim dávno ujel vlak, technologie a trh jde jiným směrem, konkurence je předhonila, nědokáží to posoudit v celkovém kontextu. Většina z nich by tvrdila něco jako, že kdyby ještě měli 5x natahovaný půl rok a 2x-10x větší rozpočet, že by všem vytřeli zrak.

Také se najdou fanoušci, kteří irelevantně věří, že Amiga vyhraje a nebo, že Rampage by zbořil trh - https://hothardware.com/news/3dfx-rampage-gpu-performance-revealed-in-a-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš samozřejmě pravdu, nicméně tento test trhem u 3dfx nenastal, a to proto, že 3dfx změnila majitele.

P.S.: usuzovat na finální výkon z nikdy nevydaných karet (z kdovíjakého zdroje, v kdovíjakém stavu) bez nějaké explicitní SW podpory je trochu krátkozraké, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No 3Dfx změnila majitele, protože vyhlásila bankrot.

Test prototypu je jediná reálná věc na rozdíl od nafouknutých povídaček co by kdyby a "zaručených informací" lidí z firmy. I kdyby karta byla dobrá, stejně by to neznamenalo, že by to firmu zachránilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyby ty technologie byly tak dobrý tak by je nvidia implementovala a upravila svoji roadmapu vývoje, což se zjevně neudělala v případě toho co píšeš
nevím jaké přesně technologie implementovala, kdysi při četbě nějaké recezence geforce to tam recenzent zmiňoval že tohle bylo použito z 3dfx, ale je to již dávno

jako určitě takhle velký akvizice většinou nevyjdou pokud se po akvizici začne víc šťourat
stačí se kouknout na AMD a ATi málem to položilo obě a v podstatě až s RDNA2 se dá říct že konkuruje hight endu nvidie
ale zase provolávat jak bude úplně všechno v prdeli když arm koupí nvidie mi přijde taky ulítlí

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě to je lepší to ano ale nejlepší by ale bylo kdyby toto konsorcium nedělalo procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No neviem, či je ešte Apple závislý na ARM. Apple má kúpenú licenciu na inštrukčnú sadu ARMv8 a architektúru procesorov má vlastnú. Otázne je, dokedy platí tá licencia, ale nečudoval by som sa, ak by už platila navždy. ARMv9 nič zaujímavé pre Apple nepriniesla, lebo Apple už mal vlastné riešenia. Apple si môže svoje procesory upraviť ako chce a nie je závislý na nových verziách ARMvx.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že licencia (povolenie na použitie intelektuálneho vlastníctva) sa dá jednostranne zrušiť

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

zrušit lze to, co umožňuje smlouva o poskytnutí licence. Pokud to smlouva neumožňuje, jednostranně nevypovíš nic

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ten vtip ma ale i druhou stranu. Vypovedet, potazmo chovat se jako ze je vypovezena stejne muzes. Pujde to k soudu a bude zalezet jak ten rozhodne. Klidne se tam muze hrat i o cas.
Cili ano, vypovedet ji teoreticky nemuzes, pokud je to dobre osefovane ve smlouve. Prakticky to ale muzes sabotovat, coz muze mit podobny vysledek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vypovíš. Smlouva je vždy vyjádření svobodné vůle dvou nebo více subjektů a všichni s ní musí souhlasit.

Otázkou je zda si to jednostranné odstoupení vynutíš u soudu, když druhá strana na to nepřistoupí. Pravděpodobně by si to asi dokázal u soudu protlačit, ale ne třeba s okamžitou platností a hlavně bys musel kompenzovat ztráty protistrany. Tohle ty dohody jistě obsahují a i kdyby ne, tak to právníci budou moct snadno argumentovat protože tohle se dá poměrně snadno vyčíslit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Ale vypovíš. Smlouva je vždy vyjádření svobodné vůle dvou nebo více subjektů a všichni s ní musí souhlasit.“

Takhle smlouvy nefungují.
Sice ty subjekty musejí souhlasit, ale to se potvrzuje uzavřením smlouvy.
Není pravda, že si lze později ten souhlas zase rozmyslet a smlouva neplatí.

(Aneb najmu si třeba nějaké zaměstnance, nechám je měsíc dělat a před výplatou jim řeknu: „Sorry, já si to rozmyslel a už se smlouvou nesouhlasím“.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Aneb najmu si třeba nějaké zaměstnance, nechám je měsíc dělat a před výplatou jim řeknu: „Sorry, já si
>to rozmyslel a už se smlouvou nesouhlasím“.)

Ak ste tam mali skúšobnú dobu, tak m len zaplatíte mesiac práce a žiadne odchodné.

Tak fungujú Try-out kontrakty napr. v hokeji.

Kontrakt na prípravné obdobie s opciou kontraktu na sezónu pre klub.

Klub má právo rozhodnúť sa, či opciu (voľbu) využije, Ak áno musíte hrať za neho, ak nie tak máte minútovú výpoveď.

Inak povedané, už vyrobené CPU bude môcť Apple použiť, ale nové nebude môcť vyrobiť a ani dokončiť ich výrobu..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vtip je v tom, že pokud apple zjistí, že s nim chce nvidia s armem vyj*bat tak apple šáhne po jiný architekture nebo si navrhne vlastní, udělal to už 2x a je skoro jasný, že ne naposled

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Apple si ale vlastní architekturu navrhuje, licencuje si ARM instrukční sadu, ale celé si to dělá po svém, od komplexních SoC na kterých stojí téměř všechny Apple zařízení, po malinké jednoúčelové věci jako je třeba adaptér Lighting-HDMI kde je dvoujádrový ARM procesor s 256MB paměti :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj myslel jsem instrukční sadu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A čo bude robiť tých 18-48 mesiacov, čo bude vyvíjať nový CPU? Leda že by to už robil ako plán B.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JA to vidim tak, ze pokud ARM koupi Nvidia, tak spousta firem bude nucena do budoucna radeji vsadit na RISC-V.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš to rozvést? Proč by to mělo nastat? Nějaké obavy podložené a smyluplně ozdrojované a obhajitelné, nebo stavíš jen na osobním pocitu bezvýznamného jednotlivce? Nebo si někde publikoval nějakou studii/analýzu krátkodobých i dlouhodobých dopadů na jednotlivé subjekty v případě kdy NV Arm koupí? Rád si ji přečtu, díky

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"osobním pocitu bezvýznamného jednotlivce?" - Od tebe to sedí. Celé diskuze tu jen blábolíš svá přesvědčení, ignoruješ ostatní názory i fakta, a pak tu budeš někoho napadat? Jseš fakt nebeský k**ot.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

pisal som to uz aj vyssie, ale:
nVidia by sa dostala do pozicie, ze by vlastnila nieco, co nakupuju ostatne firmy s ktorymi nVidia svojimi produktami na trhu priamo konkuruje.
nVidia je zaroven znama ako banda fishy zmrdov (Linus middle finger...), takze ak si mas tipnut, ci sa nVidia bude, alebo nebude chovat s IP ARM ferovo, Occamova britva hovori, ze nebude.
Ak planujes v horizonte 5-10 rokov, tak za sucasnej situacie, kedy sa zacina nasadzovat RISC-V moze byt strategicky rozumne rozhodnutie necakat na to, kym sa nVidia vyzmrdi, ale proste vsadit na buducnost inde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.