Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1: změna značení, o 30 % rychlejší GPU, o 20 % CPU

No ja si myslim ze tych problemov ktore Qualcomm a obecne ARM SoC maju je viac.Tazko sa navysuje vykon pri tepelnych a "objemovych" limitoch dnesnych telefonov. Preto asi pri tomto SoC Qualcom hovori bud o zvyseni vykonu alebo znizeny spotreby, podla toho ako si to vyrobca nastvi. Uz pri Snapdragone 888 nebolo prakticky mozne dosiahnut plny vykon pri beznych mobiloch bez toho aby sa nezacal do par minut prehrievat a bud sa nevypinal rovno cely telefon alebo SoC nezacal throttlovat. A to sa deje na priec vyrobcami. Pripade niektory obmedzili scheduler tak aby co sa co najmenej vyuzivalo vykonne jado.
Dalsi problem ktory Qualcomm ma, v porovnani s Applom a ich Axx SoC ale aj vykonnejsimi, je ze prakticky v 95-99% pripadov na nom bezi Android. A aj ked Qualcomm spravi aku kolvek optimalizaciu alebo navysenie vykonu, "experti" z Googlu im to razom zosekaju a je z toho zasa taka lepsia kalkulacka. Android je tazky zlepenec ktoreho sa Google zbavi velmi tazko. Aj dnes by sa to dalo, ale bohuzial Google nie je firma schopna vytvorit OS, vytvarat kvalitne developerske nastroje a starat sa o ekosystem. To su rozne zlepence ktore lepsie alebo horsie funguju (ostatne toto taka bezna charakteristika Javovskeho sveta).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s většinou, avšak těžce nesouhlasím s tím "slepencem." Android je totiž, na rozdíl od iOS plnohodnotný OS, kdy máš možnost se dorootit až do bashe, instalovat VPNky, máš tam SIP klienta a bambilion dalších věcí, které poskytuje linuxové jádro.

Dále nesouhlasím s tím, že dnešní Androidy jsou zasekané stejně jako ty před pár lety, to prostě a jednoznačně není pravda. Běžný telefon za pár šupů prakticky s libovolným procesorem funguje jako štika - je tam jen jedna podmínka: mít dostatek RAM (4+GB) a rychlé úložiště, což plní strojky už v cenách okolo 5 tisíc Kč.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

U levných Android telefonů mne štve jedna věc. I když má 4GB RAM a "rychlé" úložiště, tak vlastnost Androidu je neukončování aplikací. A vlastnost lidí je kašlat na to. Takže pak se mi dostane do ruky telefon který "se strašně seká" (a je to pravda). Jdu do nastavení, pozabíjím 50 zbytečně běžících aplikací (z toho třeba 10 her) a najednou je ten telefon rychlý jak nový. Na iOS nevím, ty se mi do ruky prakticky nedostanou, ale levné Androidy tohle mají. A je jedno jestli je to Samsung nebo Doogee.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já používám Xiaomi, ten má v MIUI nastavení pro automatické zařezávání appek, takže ty co si neoznačím jako že chci nechat persistentní, prostě po nějaké době ukončuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Android telefonů mne štve jedna věc
> neukončování aplikací

No vida.... a me sere presny opak. Mam foun z 2018, 4G RAM, Android 9, a ma tu uzasnou featuru ktere rikaji "battery optimisation". Coz defacto jedina vec: akonahle jakakoliv aplikace prestane byt "focused", OS ji zabije.

Ted si predstav ze mas pustenej nejakej chat, prehravac hudby, a prohlizec. Prepnes se do chatu zkratkou (ekvivalent Alt-Tab na PC), pak se prepnes zpatky do browseru. V praxi to vypada tak, ze to trva nekonecne dlouho, protoze kdyz ses prepnul do chatu, OS zabil browser, takze kdyz se prepnes zpatky, browser se nacita znovu, pak nacita stranku....

nastesti se tahle retardovanost da vypnout, nicmene stejne to po nejakem case zacne OS delat protoze... proto.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě štvalo na mém Asus ZenPhone. Taky jsem to měl v Android 9. Asus bohužel jen sliboval desítku, ale nakonec se na to vykašlal (takže mám problém - i po zkušenosti lidí s nejvyššími modely - co si příště koupit - mám speciální požadavky). Naštěstí tu 10 nabídl jako beta - ani po měsících jsem nenašel žádný problém, který by na tomhle telefonu nebyl už v 9, takže ji beru jako ve stavu, že ji mohl vydat oficiálně (no jo, ale to by musel vzít odpovědnost, co kdyby). No a teď k věci, zabíjení aplikací má 10 už přímo v OS (ne jako služba od výrobce telefonu), takže ve standardním nastavení OS (bez nutnosti práce od výrobce telefonu) je možnost aplikace whitelistovat. Teď už si nepřipadám jak s 1 GB RAM, kde systém neudrží Hodiny a Kalkulačku současně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je druha velka bolest Androidu. To co dodava Google ako "cisty" Android je nieco uplne ine ako to co doleze pouzivatelovi v Samsungu alebo Xiaomi a podobne. Samozrejme je to stale Android, apku si na tom , ehm, vecsinou clovek nainstaluje a spusti ale rozne nuansy na pozadi mozu a su casto krat diametralne odlisne. Huawei ma napriklad docela agresivnu politiku v zabijani aplikacii na pozadi. To pomaha potom vo vyssej vydrzi telefonu na druhu stranu bezny ludia ktory si to nevedia "obslapat" potom nadavaju ze im nechodia napriklad notifikacie. Xiaomi zasa s oblubou nepovoluje spustanie aplikacii na pozadi. Ostatne toto spustane robi napriklad sarapatu Android Auto aplikacii od Googlu pre Android 10 a nizsie, kde nebola vzdy priamo integrovana od vyrobcu v systeme ale doinstalovavala sa. Proste to blbne. V Android 11 kde je uz sucastou os je to torchu lepsie.
A celkovo rozdiely medzi verziami Androidu su casto krat zasadne, hlavne pre vyvojara aby sa im prisposobil a aplikacia fungovala vsade ako tak rovnako.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

iOS to ma odjakziva tak, ze ked aplikacia strati focus, ma este asi 5 sekund pristup k procesoru a potom je freeznuta. Ak dochadza miesto, tak sa freeznuta aplikacia proste natvrdo zabije. Pre veci, ktore nutne musia bezat na pozadi (prehravanie multimedii, navigacia, checkovanie online veci, atd.) sa potom nejako spustaju servisy (nie som developer na iOS, neviem).

Android hnidopichovia zvyknu remcat, ze iOS ani v 2021 nevie multitasking, ale ja si naopak myslim, ze je to celkom elegantne riesenie problemu s vydrzou na bateriu. Ani kvalitne hnojovkova aplikacia napisana v niecom tak odpornom ako je React / Vue potom nedokaze zozrat baterku, pretoze zide z oci, zide z procesora.

Ale aj tak to (asi) Microsoft dokazal. Ich 2FA aplikacia ma asi nejako dost hnusne napisany servis, ktory polluje requesty na autorizaciu a ak ju hned po requeste nezarezem, baterku mi zozere cca 2x rychlejsie, nez ked nebezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já to řeknu jednoduše: jsem zvyklý si systém nastavit tak, aby mi vyhovoval, což mi iOS neumožňuje. Nejen proto, že v něm nefungují (až na výjimky) VPN a další síťařské věci, ale i proto, že tě nutí skladovat data u něj a hlavně nemáš až na výjimky jak si mezi aplikacemi předávat data. Já vím - běžný užovka si vystačí s prohlížečem, facobookem a galerií+foťákem, jenže já nejsem běžný užovka.

Na android jsem přešel ze Symbianu (S80 a později S60) a jsem zvyklý, že "smart" je opravdu SMART, nikoli simulátor dumbphone. Android jistě není dokonalý, ostatně je to produkt Google :-), ale je to stále lepší, než Jabko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi patrilo pod inu moju reakciu.

Prajem prijemnu zabavu pri nastavovani :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, komu ten bash treba? Beztak ked to nie je androidia aplikacia, si to nikto nenainstaluje (99%+)

Ja som si povedal, ze proste toto v dalsom zariadeni co vlastnim, riesit nechcem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1 % je furt 25 miliónů lidí. A já patřím mezi ně, proto mě štve, že Google např. na Pixelech zakázal DisplayPort over USB-C, přestože má stejný SoC jako spousta dalších telefonů (kde bez problému funguje). Takže si nemůžu koupit telefon od výrobce OS, telefon se (snad) nejlepší SW podporou, a místo toho budu řešit omezené aktualizace a případně bastl nadstavby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co ma preboha bezpecnostna politika alebo moznost spustit si commandline spolocne s "plnohodnotnostou" OS ?
iOS ma tak isto kernel, ovladace, userspace, rozne API a v monhych veciach je daleko domyslenejsi ako Android. Ze si to Apple obkolesil ostnatym dratom a drzi si pouzivatelov pod zamkom, nuz to je korporatny pristup na zaistenie trvaleho prijmu financii. Medzi nami, Google na tom nie je o nic lepsie. Kazda dalsia verzia Androidu len utahuje bezpecnostnu politiku + este zalezi ako drbne v bedni vyrobcovi toho ktoreho telefonu a posaha svoju implementaciu Androidu.
V Androide videt taky ten klasicky low cost pristup, aspon zo zaciatku to tak asi bolo - zoberieme kade tade co sa z Javovskeho sveta da a zlepime to dokopy. Aspon sa usetri. No a teraz sa s nasledkami tohto rozhodnutia trapime, aj Google, aj vyvojari, vyrobcia telefonov a vlastne aj zakaznici.
btw: odporucam kazdemu si vyskusat ak moze taky HarmonyOS od Huawei. Ono je to vlastne preznaceny Android 10, ale evidentne Huawei porobil zmeny aj pod kapotou a telefony stare 2 roky s Harmony nemaju problem konkurovat aj poslednym modelom napriklad na Snapdragone 888.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně pokud platí ty informace o obratu a maržích, tak výnos před zdaněním je u licencování 781 mil. dolarů, kdežto u vlastní výroby pouhých 504 milionů. Takže já ten zvrat vidím už jako naprosto dokonaný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A Nuvii koupili pro srandu králikům? Pokud udělají něco pro servery, tak by byli blbí, kdyby to nehodili i do notebooků/desktopů. V mobilech od nich v nejbližší době nic extra nečekám a vlastně ani nechci/nepotřebuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta čísla v článku už jsou zisk, nikoli příjem (aby se to dalo přímo srovnávat). Zdůrazním to tam. Kvartálový příjem Qualcommu z hardwaru osciluje mezi $6-8 miliardami, z patentů kolem $1,5 miliardy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha.. :-) Díky za update.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je dobře, že koupili Nuvii, úpadek vývoje jejich vlastních jader byl zřejmý už dlouho. Osobně bych v mobilu xkové ARM jádro ani nemusel mít, ale bohužel benchmarky jsou zřejmě v této oblasti sledovány více než v oblasti desktopů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak to si staci kupit posledne Xiaomi s 888. Tam to vypada ze scheduler sa snazi co najmenej vytazovat Xkove jadro koli spotrebe a TPD limitom. Takze clovek si kupi telefon so Snapdragon 888, benchmarky vyzeraju chvilu fajn, je to papierovo delo ale prakticky sa ten vykon skoro nikdy nepouzije a ani nie ze by pouzivatel nechcel ale samotny os/vyrobca ho nepusti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když mi odečtou cenu za to velké jádro, tak klidně:). Je škoda, že už na mobilech nejde tak lehce upravovat vlastnosti CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AptX nebo poslední build desítek s bluetooth AAC? Toť FAQ-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.