Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1: změna značení, o 30 % rychlejší GPU, o 20 % CPU

Qualcomm byl dlouho vnímán jako lídr ve světě mobilních SoC. Poslední generace ale čím dál výrazněji ztrácejí krok. Změní to „world's most advanced mobile platform“, jak společnost novinku nazývá?

Světu mobilních ARM SoC určených primárně pro chytré telefony a tablety se již léta nevěnujeme tak pozorně, jako kdysi. Důvod je prostý - zatímco dříve existovaly nízké jednotky značek, které nabízely zajímavé produkty a které se daly v rámci všeobecného zpravodajství pokrýt, dnes je násobně bohatší nejen seznam značek, ale i seznam modelů. Na druhé straně se pak podstatně změnila pozice tradičních výrobců.

Qualcomm se během let postupně transformuje z firmy zaměřené na výrobu SoC na firmu licencující technologie. Nelze říct, že by již dosáhl stavu, kdy většina jeho příjmů pochází z licenčních smluv, ale dlouhodobě se tomu blíží. Pokud se podíváme na finanční výsledky za třetí kvartál, vykázal (zisk před zdaněním):

  • $1,8 miliardy z prodeje hardwaru (marže 28 %)
  • $1,1 miliardy z prodeje patentů a licenčních smluv (marže 71 %)

Jednak vidíme, že skoro 40 % prostředků pochází z patentů a licencí a jednak tu vidíme nepříliš vysoké marže na prodeji hardwaru. Aby se dnes výrobce hardwaru udržel na špičce, potřebuje k tomu minimálně ~35 %, lépe ~40 % marže, jinak většinou není schopný ufinancovat chod a vývoj na takové úrovni, aby neztratil krok s konkurencí. Tato čísla jsou samozřejmě hrubě orientační, ale rozhodně lze říct, že by málokterý analytik označil celkové marže na výrobě hardwaru ve výši 28 % za vysoké.

Výše (níže) marží na hardwaru pak sama o sobě vysvětluje trend rozšiřovat licenční politiku, kde má Qualcomm marže vysoké (asi jako Intel na vrcholu své éry nebo Altera před akvizicí Intelem).


Qualcomm nyní odhalil či ohlásil novou generaci mobilních SoC, kteoru nazývá Snapdragon 8 Gen 1. Krom toho, že inovuje procesorová jádra (o jaké generace jde, si povíme za chvíli) a dá se mluvit o podstatně rozšířené multimediální výbavě, došlo i na upgrade GPU. To nazývá Adreno. Ano, Qualcomm nazývá svá GPU „Adreno“ již léta, ale zpravidla k tomu přidává nějaké číslo, obvykle trojčíslí, například Adreno 680 a podobně. Tentokrát jde pouze o nové Adreno, což poněkud připomíná produktové značení Applu (nový iPad, nový MacBook Air ap. - mimochodem, i styl slajdů jakoby z Applu vypadl; liší se jen použití tmavých barev namísto světlých u Applu). Ale když dva dělají totéž, není to totéž a tak se na Qualcomm snesla mediální kritika za nepřehlednost značení. Druhý bod, za nějž je odpovědný marketing a PR oddělení, je pak označení Snapdragon 8 Gen 1 za „world's most advanced mobile platform“, tedy nejpokročilejší mobilní platformu na světě. Do jaké míry je toto označení oprávněné, uvidíme brzy.

CPU

Pokud jde o procesorovou část, slibuje Qualcomm buďto o 20 % vyšší výkon nebo o 30 % nižší spotřebu (nastaví-li jej výrobce telefonu tak, aby byl výkon totožný s minulou generací).

Pokles spotřeby jde silně nad rámec možností výrobního procesu, takže je jasné, že muselo dojít na mezigenerační architektonické změny.

  • 1× Cortex-X1 2,84 GHz → 1× Cortex-X2 3,0 GHz
  • 3× Cortex-A78 2,42GHz → 3× Cortex-A710 2,5 GHz
  • 4× Cortex-A55 1,80 GHz → 4× Cortex-A510 1,80 GHz
  • 4 MB L3 → 6 MB L3

GPU

Podobně významné mezigenerační posuny se týkají integrovaného GPU. Qualcomm uvádí až 30 % nárůst výkonu (pod API Vulkan až 60 %) nebo 25% úsporu energie při nastavení stejného výkonu s předchozí generací.

Ačkoli se základní konfigurace GPU výrazněji nezměnila, došlo na poměrně rozsáhlé optimalizace, které se týkají konkurenčního zpracování úloh (které patrně stojí i za výraznějším nárůstem výkonu pod API Vulkan) a přepracované cache, která se neliší jen kapacitou (3 MB → 4 MB), ale především jejího využití, neboť nově funguje jako read / write cache.

Multimedia a výbava

Výrazně byla rozšířena podpora AI funkcí pro fotomodul, pro který SoC nově podporuje vyšší vstupní rozlišení pro ZSL (Zero Shutter Lag) z 84 na 108 MPix, případně z 64+25 na 64+36 MPix, nebo z 3× 28 na 3× 36 MPix.

Stoupla podpora spektra barevné palety ze 14bit na kanál na 18 bit na kanál, což je nicméně papírová záležitost, neboť jde o hodnotu odpovídající dvojnásobku toho, co může mít na kvalitativní výstup u zařízení s podobným snímačem jakýkoli viditelný dopad na výstup (i při zohlednění faktu, že dochází k opět intenzivnějšímu využití sériového snímání pro zvýšení dynamického rozsahu a snížení šumu). Drobného upgradu doznal modem nově zvládající download až 10 Gb/s.

Proces

Potvrdilo se očekávané nasazení výrobních linek společnosti Samsung. Qualcomm hovoří o 4nm procesu bez upřesnění. Velmi pravděpodobně využívá tzv. 4LPE nebo jeho mírně upravené verze, což podle parametrů procesu není nic jiného než přejmenovaný 5LPA proces (LPE = low-power early, LPA = low-power advanced).


Pokud se vrátíme k hodnocení fráze „world's most advanced mobile platform“, narážíme na několik zádrhelů.

První spočívá v samotném výkonu a spotřebě. S minulými generacemi (např. Snapdragon 888) si Qualcomm neudělal úplně nejlepší pověst co do energetických nároků čipu. Společnost to zdůvodňovala požadavkem zákazníků (=výrobců telefonů), kteří chtějí co nejlepší výsledky v benchmarcích, což jsou krátkodobé testy. Qualcomm ovšem opomíjel, že pokud vyhoví požadavku výkonu na úkor spotřeby, nepotěší zákazníky koncové, řadové uživatele. Přestože nyní s řadou Snapdragon 8 Gen 1 hovoří o významném posunu energetické efektivity, je nutné zohlednit, že jde o posuny oproti předchozí generaci (která na tom v ohledu energetických nároků nebyla zdaleka ideálně), nikoli oproti konkurenci. Aby výrobci telefonů vykázali nějaký mezigenerační posun výkonu, budou motivováni nastavit SoC na maximální výkon, takže pokles spotřeby není příliš pravděpodobný.

Druhým zádrhelem Snapdragon 8 Gen 1 je nadále trvající absence podpory pro videokodek AV1. Zatímco ostatní výrobci se předháněli, kdo s jeho podporou přijde dříve, Qualcommu už musíme koncipovat otázku tak, zda má v tomto směru společnost skutečně (jen) takové zpoždění, nebo zda nejde spíš o strategii - bojkot tohoto formátu. Výrobcem vyzdvihovaná podpora nových funkcí pro fotografii pak zase nápadně připomíná generický Google HDRnet.

Třetí bod se netýká technologií jako takových, ale vyplyne, pokud situaci budeme hodnotit s určitým nadhledem. Qualcomm vydává řadu, od které zavádí nový systém značení produktů (Snapdragon 8 Gen 1, Adreno bez číslice ap.) a přidává marketingové superlativy. Jako by mělo jít o významnou generaci přinášející silně nadstandardní posun. Jenže ačkoli novinka přináší posuny, které jsou na poměry posledních produktů společnosti nadprůměrné, nejsou natolik výrazné, aby mohly citelněji zlepšit konkurenční postavení společnosti. Jako začátek to může být dobré, ale jako výjimečný krok, který zase nebude po několik let překonán, už ne.

V kontextu událostí jako dlouhodobému přelivu aktivit od prodeje hardwaru k licencování technologií situace působí, jakoby Qualcomm buďto neměl zájem do vývoje vlastního hardwaru (míněno mobilních SoC) příliš investovat, nebo jakoby společnosti docházela invence. I to je možné s ohledem na fakt, že Qualcomm zakoupil společnost Nuvia založenou ex-inženýry Applu a zaměřenou na vývoj výkonných ARM čipů. Zatímco klíčové značky x86 (AMD, Intel) i ARM (Apple) světa v poslední době ukazují, že dokážou sešlápnout pedál vývoje a flexibilně řešit zpomalení mezigeneračních posunů dané zpomalujícím se vývojem nových výrobních procesů, Qualcomm dosud do tohoto vlaku nenaskočil - respektive se Snapdragon 8 Gen 1 možná doběhl na nástupiště.

Tagy: 

Diskuse ke článku Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1: změna značení, o 30 % rychlejší GPU, o 20 % CPU

Pátek, 3 Prosinec 2021 - 01:23 | Ladis | 1 % je furt 25 miliónů lidí. A já patřím mezi ně...
Pátek, 3 Prosinec 2021 - 01:17 | Ladis | Tohle mě štvalo na mém Asus ZenPhone. Taky jsem...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2021 - 21:15 | Hrdina | AptX nebo poslední build desítek s bluetooth AAC...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2021 - 16:44 | ventYl | To asi patrilo pod inu moju reakciu. Prajem...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2021 - 14:31 | TyNyT | já to řeknu jednoduše: jsem zvyklý si systém...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2021 - 14:18 | Mirda Červíček | Když mi odečtou cenu za to velké jádro, tak...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2021 - 12:51 | aa bb | No tak to si staci kupit posledne Xiaomi s 888....
Čtvrtek, 2 Prosinec 2021 - 12:50 | ventYl | iOS to ma odjakziva tak, ze ked aplikacia strati...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2021 - 12:48 | aa bb | Co ma preboha bezpecnostna politika alebo moznost...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2021 - 12:40 | aa bb | No to je druha velka bolest Androidu. To co...

Zobrazit diskusi