Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rackspace se přidává k OpenPower, sníží závislost na Intelu

Jeden z nejvýznamnějších dodavatelů cloudových řešení a poskytovatelů webhostingu, Rackspace, oznámil své členství v konzorciu OpenPower založeném loni v létě společností IBM…

Konzorcium OpenPower vzniklo loni v létě, založila jej IBM za přispění Googlu, Nvidie, Mellanoxu a Tyanu. Poslední ze jmenovaných představil letos na podzim referenční platformu vycházející z architektury Power 8. Mezi tím se členstvo rozšířilo o Alteru, Micron, Samsung a PowerCore.

Seskupení výrobců získalo novou posilu, kterou je Rackspace. Jde o americkou společnost založenou koncem devadesátých let, jejíž obrat dosahuje aktuálně zhruba 1,5 miliardy dolarů ročně. V poslední době uzavřela partnerství s Googlem, které se týká distribuce firemních aplikací a byla zařazena na 29. místo žebříčku Fortune 100, což má být seznam společností, pro které by chtěl pracovat každý ;-).

Rackspace krom podstaty samotného sdělení nezveřejnila žádné konkrétní plány ani záměry - vynecháme-li marketingovou omáčku o službách, jejich vyšší kvalitě a lepším výkonu. Zkrátka její pozice v rámci konzorcia a přínos pro něj není úplně jasný; lze snad říct jedině tolik, že se sama nebude podílet na vývoji hardwaru, ale bude jej využívat.

Podle některých zdrojů je záměrem Rackspace snížit závislost na hardwaru Intelu, který je pro ni v současnosti prvořadým dodavatelem. Realita ale může být trochu jiná; vzpomeňme na nástup ARM platformy. Několik větších firem tehdy ohlásilo práce na nových serverech a platformách postavených na ARM architektuře, aby jim Intel vzápětí nabídl výhodnější smlouvy na dodávky jeho x86 procesorů, které záhy ARM čipy nahradily. To samozřejmě neznamená, že Rackspace půjde přesně touto cestou - ať tak či tak, dá se předpokládat, že se mezi jeho systémy dříve či později objeví nějaký, který vznikl na základě iniciativy OpenPower.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Rackspace se přidává k OpenPower, sníží závislost na Intelu

Úterý, 23 Prosinec 2014 - 17:46 | HKMaly | Jaky koule? Duvod, proc IBM a Google nebojuji s...
Úterý, 23 Prosinec 2014 - 00:06 | Kert | Jo z toho se musí Intel hrůzou celý třást když má...

Zobrazit diskusi