Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon HD 7950 přichází, přivítejte 20 různých modelů

to by me zajimalo, jestli takovejhle prostor venujete za dva mesice nvidii. tenhle clanek mi prijde jako reklama. ale karta vypada dobre, i kdyz na to, ze to je nova generace a neprinasi nejakej extremni vykon, je jeji cena dost hrozna. mozna s tim pockanim meli na ChipHellu pravdu - treba ne proto, ze bude GK104 extremne lepsi, ale spis kvuli tomu, ze za dva mesice 7950 urcite dost zlevni. amdckari si stejne koupi amd, i kdyz by byla nvidia lepsi, tak proc neusetrit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na ChipHellu to tvrdil zaplacený člověk - což ty doufám nejsi. Jo, amdčkáři si samozřejmě koupí AMD, v tom máš pravdu - protože to vyjde nastejno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to terrorist právě vypadá, že zaplacený je, ale zdání může klamat :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nedělá za prachy tak je "Ještě větší blbec než jsme doufali"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

strucne a vystizne...

se divim, ze jeste na nej nekdo reaguje...

Ale porad nechapu proc se vsude resi cena... vzdy kdyz se neco vydava je cena nadsazena, ve chvili kdy prijde jakokoliv konkurence (at jiz lepsi nebo horsi) tak se s cenou pohne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na chiphellu tvrdili, ze gk104 bude drtic a proto maji lidi pockat. aby si koupili gk104. s aktualni cenou 7950 to spis vypada, ze to pockani se vyplati kvuli snizeni jeji ceny, at dopadne gk104 skoro jak chce

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase kecáš. Na ChipHellu TVRDIL, ne tvrdili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé. Modelům GeForce GTX 480 jsme věnovali třístránkový článek, modelům GeForce GTX 460 rovněž třístránkový článek. Poté ještě všem dalším, které byly čímkoli zajímavé, samostatnou novinkou. Jen nereferenčním modelům GTX 560 a 560 Ti jsme věnovali více než 25 samostatných článků. Všechny jsem prošel, ale ani pod jedním z nich sis nestěžoval a ani nenamítal, že jim věnujeme příliš pozornosti, nebo že to vypadá jako reklama.

Tak ti nevím, jestli jsi troll, nebo tě za to fakt platí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak je troll synonymum ku `ko.ot` tak suhlasim... :o)

ale ak nie je od toho plateny tak skutocne paradne sedi "Ještě větší blbec než jsme doufali"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GTX 480 taky výrazně zlevnila po uvedení konkurence, to stejné čekám od AMD a to že mají nyní ceny vysoko, nemůžeme se jim divit, proti HD 6970 bude určitě vyšší cena u HD 7970 a i HD 7950, to o kolik nevím. Ale zase je smutné, že GTX 580 je stejně výkonná a má nižší cenu, to ale už není náš boj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trojitý není trinární, ale ternární, pokud je mi známo :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to bude odvozeno od trilineární :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je mi známo, jsou termíny trinární, trinitární a ternátní synonyma s tím, že se spíš než významem liší v oborech, v nichž jsou používané :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V alfe uz maji Sapphire 7950...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne spíš zajímá, proč žádný alternativní výrobce nesáhl k odstředivému chlazení (všechen teplý vzduch proudí ze skříně ven), které mi z logiky věci připadá účinější v rámci chlazení celého PC...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To mi taky nejde do hlavy. Ono je to sice hlucnejsi, ale odvod tepla ze skrine ven je podle myho nazoru mnohem dulezitejsi.

A teda ta cena je totalne premrstena sakra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

odvod tepla ze skříně se podle mě dá zajistit i jinak a tišeji

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme. Ačkoli byli uživatelé původně nadšení z těch axiálních chladičů, objevuje se čím dál víc stížností. První věc je, že v majoritě recenzí není karta testovaná v běžné zavřené skříni, takže chladič, který nefouká ven, není nijak penalizován. Praxe je ale trochu jiná, protože pak grafika jen točí horký vzduch ve skříni a uživatel se často nevyhne odsávacímu chladiči, který mu ale zase hlučnost zvýší. Řada karet s axiálním chladičem dosahuje vyšších teplot na napájecích obvodech. Další stížnosti jsou od uživatelů CrossFire/SLI - zatímco u karet s radiálními chladiči, které foukají ven, jsou teploty obou GPU (a tím pádem i otáčky chladičů) zhruba srovnatelné, tak s axiálními si horní karta nasává teplý vzduch od spodní, teploty jsou i o 20° vyšší a hlučnost výrazně horší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Praxe je ale trochu jiná, protože pak grafika jen točí horký vzduch ve skříni a uživatel se často nevyhne odsávacímu chladiči, který mu ale zase hlučnost zvýší."

No nebral by som tu hlucnost zasa az tak vazne. Precital som mnoho tuningovych for, a je to na zvazenie. Pridanie ventilatoru moze hluk vyrazne znizit, ak je to podlozene fyzikou.

Moj pripad: Bedna tesnejsia ATX so zdrojom, a jednou noctuou 1100 ot/m na odsavanie). Neviem ci budete zdielat nazor, ale v dobach (+/- rok), ked vysla HD4850 (ref. model, 93C v zatazi) sa dala tato karta povazovat za vykonnu. Osadil som ju chladicom Accelero S1 a nan zavesil noctuu 700 ot/m (68C v zatazi). Na procesor Phenom1 9550 (52C v zatazi) som zavesil nejaky Sonic (alebo Tower) polkilovy pasivak s medenou zakladnou bez ventilatora (66C v zatazi). Toto riesenie mi po 2 rokoch prestalo vyhovovat, pretoze aj v plyvom prachu hlucnost stupla, ale aj predtym bola vyssia a v bedni sa stale hromadil teply vzduch. Chyba bola aj v tom, ze odsavaci ventilator bol vykonnejsi ako na zdroji, a tak si nasilu tahal vzduch opacnym smerom zo zdroja a ten zrovna vyfukoval.

Vyriesil som to nasledovne:
- pridanim Noctuy (900 ot/m znizena na 700ot a zapojenim na variabilne otacky podla teploty procesora) na nasavanie z predneho dolneho rohu do stredu bedne.
- povodnu Noctuu na odsavanie (1100 ot/m som prepol na variabilne otacky pripojenim na teplotu dosky (chipsetu) a v klude dosahuje 600 ot/m) a umiestnil medzi DVD/rom a zdroj otocenu smerom dolu, ktora nemala pristup k cerstvemu vzduchu, ale len zhora pomahala nasavacej noctue vytvarat vir vzduchu.
- na odsavanie som pridal novu Noctuu (900ot/m znizenu na 700 ot/m)
- na grafickej karte som Noctuu znizil na 500 ot/m
- cpu stale polkilovy pasiv

Toto riesenie mi znizilo rapidne hlucnost: zvuk pretekajucej vody v radiatorovych trubkach prehlusi PC, zvuk chladnicky v chodbe prehlusi PC, bez problemov pri tom spim (pred zmenou som mal strasne rusivy spanok, a vacsinou som pc vypinal).
Teploty v zatazi GPU(63C), CPU (60C), hlucnost je porovnatelna s notebookom DELL v klude pri zapnuti ventilatora. Zvuk PC je ale dunivejsi, menej skreklavy a v zatazi mi osobne neprekaza. Vravim o zatazi pomocou Testov, narocnej hry, alebo konverziou videa pomocou procesora.

Touto kombinaciou ventilatorov som umoznil efektivnejsie tocenie vzduchu v bedni, odsavaci ventilator nekradol vzduch zo zdroja, ale konecne klesol vykonom na uroven zdroja, takze teraz odsavaju dva velmi tiche ventilatory. Zatazenim CPU sice teoreticky stupa tlak v bedni (co by malo dvihat teplotu), ale kedze je dosiahnuteho rychlejsieho prudenia vzduchu do kruhu, tak aj efektivnejsie ochladzuje procesor s grafikou.

V takychto pripadoch sa vyhybam chladicom medenym (zle odovzdavaju teplotu do vzduchu), alebo kovovym s malou medzerou medzi prieckami chladica. Mozno priklad na porovnanie: Starsie motorky pionier mali len hlinikovy chladic s velkymi medzerami medzi prieckami (neviem ako tie listy nazvat :-). Hlinik odovzdava ovela lepsie teplotu do vzduchu, kde pri vysokych rychlostiach je aj lepsie ofukovany vdaka vacsim medzeram medzi prieckami. Zatial co med je lepsia v prijimani tepla a na odovzdanie tepla potrebuje omnoho silnejsi prud vzduchu. Tohto efektu som dosiahol v bedni.

Takze, hlucnost skor zalezi, co od pocitaca a jeho komponentov chceme, a ako sme schopni dosiahnut co najlepsiu efektivitu chladenia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

treba ja mam mezi sli kartama dva sloty, takze tohle me netrapi. chlazeni grafik je msi twin frozr II

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pokud si pamatuju tak jediné karty kde se tohle dnes praktikuje jsou referenční a karty od HIS ;-) žádná jiná nereferenční karta ani chladič už se takhle nedělá. HIS používají stále design á la Arctic Silencer, i když se v poslední době taky nevidí moc často (třeba tady je v tabulce jen s chladičem s větrákem uprostřed).
Ale snad uvidíme u této generace i kartu podobnou této: http://www.hisdigital.com/un/product2-628.shtml ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní problém je v tom, že ty referenční odstředivé chladiče jsou dražší. Velkoobchodně se pohybují mezi $25-35, zatímco axiální stojí kolem $15-20, tedy téměř polovinu. Lidi to (bohužel) chtějí, pro výrobce je to levnější... pak to takhle dopadá :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud se nepletu tak pojmy axiální a odstředivý se týkají jen ventilátorů. To jaká je konstrukce chladiče už je věc jiná. Upřímně, odstředivé ventilátory mě nikdy nějak nenadchly ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me na nich nadchla zivotnost. Zatim jsem nepotkal zadnej chrastici nebo zadrenej odstredivej vetrak na grafarne, kdezto axialu na odpis jsem potkam hromadu. Problem je zacpani prachem, ale to je holt o stetecku, vysavaci a pripadne plechovce stlacenyho vzduchu. (Kdyz ma nekdo v PC vetraky, ktery mu za den 50x precerpaj vduchovou napln mistnosti, tak by mel zvladat udrzbu )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Šťastný to člověk, já mám spíš opačné zkušenosti. Radiální jsou těžší a tudíž zřejmě i náročnější na vyvážení, teda podstatně náchylnější k vibracím a následnému opotřebení ložisek.
Možná právě to, že jsou těžší, tím pádem výkonnější (zhruba 2–4× vyšší spotřeba než u axiálních) a mohou běhat na podstatně vyšších otáčkách, je důvodem, že se jen tak nezadřou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no moje zkusenosti s timto chlazenim jsou spise takove, ze tento typ chladice trpi na zanaseni prachem a prakticky cely vnitrek karty (chladice) se zanasi prachem, ktery je nesen celou kartou vyfukovanym vzduchem a pak je odvod tepla casem horsi...

Navic vetsinou ten kdo si koupi tuto kartu (celkove myslim drazsi kartu), ma v PC i jine topici drazsi komponenty a vetsinou i drazsi skrin, kde uz odvod vzduchu je casto komplexneji resen...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.