Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon HD 7990 doznal třetinové slevy

AMD Radeon HD 7990 - Obrázek 1
Před měsícem se objevila zmínka o tom, že s podzimem Radeon HD 7990 končí. Tomu následuje logický krok: Sleva. Bez oficiálního oznámení klesly v USA ceny duálního high-end modelu až o třetinu.

Doporučená prodejní cena Radeonu HD 7990 se pohybovala mezi $999 a $1099; nereferenční a OC modely pak byly dražší. Elektronické obchody v USA tento týden razantně cenu dvojčipové grafiky snížily - například referenční model od PowerColoru, který stál donedávna $999, je nyní k dostání za $699, přičemž ještě $30 zákazník ušetří ve formě další slevy - sečteno podtrženo: $669.

Částky výrazně příjemnější, než bylo původní MSRP, lze nyní najít téměř u všech dostupných modelů, byť ne vždy byly sníženy o výše uvedených $300+. Například model od XFX nabízí NewEgg za $729 (po $30 slevě vychází na $699). Duální Radeon tak stojí nejen výrazně méně než  konkurenční GeForce GTX Titan, ale zároveň vychází jen o pár desítek dolarů dráž než GeForce GTX 780, přičemž nabízí zhruba o 30-50 % vyšší výkon.

Radeon HD 7990 vs. GeForce GTX 780
Výkonnostní žebříček grafických karet (mainstream, high-end) podle ComputerBase

Můžeme jen spekulovat, zda snížení ceny duální karty a uvedení Catalystů 13.8 řešících právě plynulost snímkové frekvence u duálních karet, přímo souvisejí, nebo jde o souhru náhod (ovladače i doprodeje byly nezávisle na sobě avizované dlouho předem).

I přes nižší sumu můžeme na situaci nahlížet i z druhé strany: Pokud se AMD (či výrobci) snaží nyní karty vyprodat za $699, pak to zřejmě činí s vědomím, že po uvedení nové generace, která je na letošní podzim chystaná, ani za tuto cenu o duální model zájem nebude, protože nové modely budou výhodnější (nebo z jiného důvodu pro zákazníky zajímavější).

V tuzemských e-shopech jsme zatím výraznější úpravu cen nezaznamenali, referenční modely stojí zpravidla od 22 tisíc Kč výše, nejlevnější se nám podařilo najít za 19,5 tisíce, což však stále slevu (po níž by karta měla vycházet zhruba na 15 tisíc) neodráží. To samo o sobě ještě nic neznamená, i většina oficiálních slev se na náš trh promítla až s několikatýdenním zpožděním oproti zahraničí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Radeon HD 7990 doznal třetinové slevy

Čtvrtek, 8 Srpen 2013 - 10:56 | Anonym | To musi byt opravdu velky zajem o tenhle "...

Zobrazit diskusi