Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chystá osmou Vegu, Radeon Pro WX 9100 pro pracovní stanice

Chystať je pekné ale kedy ich vydá a akej karte budú konkurovať P5000 alebo P6000? Alebo nižším radám?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle výsledků FE bych očekával, že budou nejblíže P5000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jop výsledky ale FE som nejaké videl a tá je slabšia ako P5000 ktorá stojí 1960€ na slovensku ma má spotrebu 180W tak som veľmi zvedavý na výkon ako ju nacenia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když o tom tak přemýšlím, mohla by za určitých okolností skončit i jako nezanedbatelně rychlejší než P5000. Uvidíme za měsíc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by mne zajímaly ty okolnosti, když FE je celkem s P5000 srovantelná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S plným vědomím, že tohle schytám od nejrůznějších teoretiků, budu kritický. Na základě jednoho obrázku se špatně soudí, naneštěstí odpovídá produktové řadě Radeon Pro WX. AMD musí výrazně zapracovat na chlazení, protože výkonem sice může srovnat/navýšit skóre, ale nemůže si dovolit opakovat situace předchůdce - Firepro W9100, která se není schopná uchladit a v každé dlouhodobější zátěži se silně přehřívá. Viz screenshot z GPU-Z při tvorbě panoramatu.
http://imgur.com/a/OyJwC

Kartu jsem si vypůjčil, po dobu reklamace vadného DP na vlastní kartě PNY M2000. Screenshot jsem pořizoval při okolní teplotě 24°C, ve skříni Cosmos 1000 s pěticí ventilátorů Noctua.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

86 °C = silně se přehřívá? To by se permanentně silně přehřívala asi polovina existujících grafických karet. Čipy jsou stavěné na to, aby zvládaly teplotu ~100 °C, takže pokud teplota nejde mimo specifikace nebo neovlivňuje stabilitu, nedá se dost dobře mluvit o přehřívání. Mimochodem, pokud skutečně chladič běží na 1080 RPM, pak mi nepřijde, že by nebyl dostatečně výkonný, jen je závislost otáček a teploty nastavená na prioritu nízkého hluku a ne prioritu nízkých teplot.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě zaujal údaj o 22% rychlosti ventilátoru...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To znamená, že řízení podléhá jen jádru a napájení (které se nereportuje) využívá jen nouzovou pojistku, těsně před zničením.

V praxi se většina software chová dost nekonzistentně a zátěž (interpretovaná jako load) se mění ve velmi krátkých intervalech. Nemění se dostatečně, aby se dramaticky zvedla teplota jádra a došlo ke zvýšení otáček. Následkem "plotu" (viz GPU Load% viditelný na obrázku) dochází k akumulaci tepla a zvyšování teplot VRM. Odbočím, většina čipů nezná, nebo nereportuje teploty napájení, bez ohledu na výrobce. Dojde-li ke kritické hranici (nějaký senzor tam musí být), karta se okamžitě podtaktuje, ventilátor se rozletí na plné obrátky, vydávajíc zvuk motorové pily a trvá velmi dlouho, než teploty klesnou a karta se vrátí do normálu. Výsledkem jsou propady výkonu, které pocítí uživatel. Na kartě dochází k prudkým tepelným šokům.

Chtěl jsem tím sdělit, že takto by se drahá karta chovat neměla a žasnu nad reakcemi. Očekával jsem, že myšlení v souvislotech se nenosí, ale že až tak ... to tedy ne.

P.S.: Takto se chovají i běžné grafické karty, které máte pravděpodobně i ve vašem počítači. Dnes je měření FLIRem obtížnější, výrobci se po rozmachu snaží zarazit měření přidáváním překážek a plombováním. Nevinné nejsou ani oceňované MSI Gaming série, které osazují kvalitní chladič jádra, bloku vrm i pamětí a nesou posílenou napájecí kaskádu. Jádro sice udrží do 75°, ale napájení se dostane i za hranici 120°C, bude-li load vypadat jako plot. Výkonné karty (např.: Titan, 980Ti ...atd) si kupují nejen hráči, ale také profesionálové, kteří je používají pro Zephyry, Photoscany atd., které zpracovávají data v různých fázích (% zátěží bude opět plot) a karty se vybírají podle nejsilnějšího a nejlépe chlazeného napájení, společně s nastavením chování ventilátorů tak, aby se nesnižovali otáčky během přechodu mezi stavy (Idle - Load).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

presne ten plot som mal na referenčnej 290x, to nešlo uchladiť a ventilator na 90% motorová píla je oproti tomu krásna pesnička. throttling na 800 Mhz po asi po 30s full load

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, ale málokdo si uvědomuje obrovský rozdíl. Základní referenční model vycházel s 6 fázovým napájením jádra. Kvalitnější karty, s vlastním návrhem PCB a chlazení, standardně s 8 fázovým provedením a špičkové modely 10 fází. Příkladné zpracování napájení a chlazení přinesl cenově dostupný model Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X 8GB (8 fází) s velkým chladičem. Mezi úplnou špičku se řadil model Tri-X, který přinesl další změnu k lepšímu a to sice chlazení napájení přenesl na hlavní blok. Byla vhodná pro další taktování a nepřehřívala se. Úplnou špičkou ledovce byl model MSI Lightning s 12 fázovým napájením (+ 3 fáze pro paměti, místo 2) a velkým blokem chladiče po celé ploše PCB. Paměti se chladila odděleně na hlavním bloku.

Ovšem jsme na DIIT s nejvyšší koncentrací odpůrců reality. Umocněno popíchnutím AMD, ačkoliv stejný problém mají některá Quadra a Geforce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč tu vlastně píšete komenty ? Něco ve smyslu já to těm blbcům vysvětlím ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože zastávám opačný názor. Nemusíte souhlasit, ale měl byste opačný názor respektovat a zamyslet se nad názorem ostatních ještě dříve, než odešlete svou odpověď.

Pana Součka neurážím, pouze nesouhlasím s jeho názorem na chování karty a činím tak ve vší slušnost a popisuji problémy, které se vztahují na názorový rozpor. Překvapuje mne, že většinu lidí další informace silně iritují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jde o způsob jakým to sdělujete. Po přečtení informací ve Vašem profilu mi mnoho věcí došlo a omlouvám se, alespoň trochu jsem pochopil Váš svět.
Velmi si vážím Vašich názorů, ale naprosto mě irituje styl jakým je prezentujete.
+1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to píše proto, aby se blbci poučili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak sorry.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Očekával jsem rychlou reakci teoretického odborníka s nevyčerpatelnou zásobou zkušeností. Momentálně se nemohu věnovat hodinu, nebo více času nahráváním videa a ještě držet FLIR, nebo bezkontaktní teploměr, zacílený na napájení a následně vyvracet vaše teoretické myšlenky. Upřímně řečeno, po zkušenostech, nemám ani valný zájem přesvědčovat nepřesvědčitelné.

Pro vaše blaho si obstarejte kartu, namiřte bezkontaktní teploměr, nebo flir na napájení a nechte kartu 30 minut v maximální zátěži. Uvidíme, co bude mluvit po zjištění, že výrobce použitých mosfetů stanovil provozní hodnotu v rozmezí 60 - 85°C, maximální na 105°C. Mimochodem, karta používá 5 fází pro čip a další 2 fáze pro paměti (16ks typu ECC). Do řízení není u karet HP možné zasahovat, vše si řídí sama karta (PNY/Sapphire lze, HP ne), včetně režimu čištění, start studené sekačky se štěrkem pod čepelí, kterou radostně pouští při každém startu. Čistí se tím jemné plochy chladiče. A mimochodem, zahřátím vychyluje cca 17° z osy (než to udělat pořádně, tak přidají dopředu baznecht na uchyceni) a postupem času vyrábí studené spoje.

A bude throttlovat ... ať uděláte cokoliv. To byste měl vědět. Z praxe. Lepší je vyrábět levný šmejd, který nějak doklepe záruku s % poruch před koncem záruky (1rok). Naštěstí existuje řešení pro jednotlivce, které negativa zcela anuluje a nebude docházet k přehřívání, throttlingu a dokonce nebude řvát jako řetězová pila. I v tomto ohledu vám mohu poskytnout konkrétní postup a komponenty, které budete potřebovat.

1. Potřebujete kartu od Sapphire (nesmí to být HP, nebo Dell)
2. Potřebujete VRM blok, perfektně pasuje Gelid Icy r2 pro 290/290X
3. O jeden a půl milimetru se musí oříznout/upilovat 5 žeber (kolidují s dolními kondenzátory)
4. Lepidlem TG-003 (schne 8 - 12 hodin) nalepíte pasivy na paměti (celkem 16)
5. Chladič Accelero Xtreme IV s výstuhou a uchycením
6. Napájení 8 + 6 je vepředu, kvůli tomu pilovat/řezat žebra nemusíte

Díky vyztužení zadní stany PCB dodatečným chladičem a ramenem, se karta nekroutí. Zadní chladič může při použití obřích chladičů např.: Noctua NH-D14 kolidovat a musí se odřezat žebra. Na funkci to nemá vliv, pouze na estetiku.

A nyní nastal čas srovnat teploty a takty, které karta drží v identické zátěži. Zatímco na referenčním provedení se teploty napájení dostanou za maximální provozní hodnoty, na tomto řešení se karta udrží do 78°C (VRM) a jádro do 65°C. To všem do 600rpm ventilátorů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sorry jako, ale moc nechapu, co mas za problem.. bezi ta karta stabilne? je ticha? jestli jsou obe odpovdedi ano, tak je problem v tvoji hlave.. desktop hawaii bezela na 95 stupnich, takze jestli je profi verze o ~10 °C niz a to jeste pri ~1000 rpm, tak fakt nevidim problem..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pánové dovolte, byť se zbytky výborného 30 letého rumu v krvi na vaši diskusi reagovat. Nevěřím svým očím co tu čtu. Přispěvatelé, minimálně IT fandové, mnozí se považujíc za téměř IT guru tu řeší tak triviální záležitosti způsobem že i papoušek Žako se diví. Sakra ke každé kartě výrobce dodává nějakou utilitu. Tu na monitoring, tu na taktování. Pokud jsem takový fajnšmekr, že kartu používám na tak nestandardní věci, že mám o její VRM obavy tak si nastavím úrověň minimálních otáček ventiláru na úroveň, která mne úzkosti zbaví. Profil nechá automaticky načítat při bootu a je hotovo. Vůbec mám pocit, že tu dikuskutují občas děti, kterým bych ten rum nalévati nemohl. Tipuji tak sotva prvních pět tříd obecné školy? Co z Vašich příspěvků čtenáři mají? A web? Vyšší sledovanost?

Tak pokud to někdo přehlédl: Milý čtenáři, trápí-li tě teplota tvé GPU a nedůvěřuješ-li výrobci, využij softwaru dodávaného výrobcem a nalaď si výkon ventilátorů, dle svých uší a subjektivně bezpečné teploty. Nezapomeň profil uložit a případně zaškrtnout jeho automatické zavedení při bootu PC.

Prosím není zač :-). Prázdninám a rumu zdar!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mluví z vás rum, nebo jste povýšil z teoretika na moralizujícího teoretika.

Víte v čem se mýlíte? Ale pěkně popořadě. Dejme tomu, že se prokoušete až do oficiálních knihoven a problém se pokusíte překonat pomocí standardní výzbroje FanSpeed_Get, který tvoří neodmyslitelný základ ADL. V tomto okamžiku se začíná celý plán hroutit, protože můžete kolem toho skákat jak chcete, obětovat kuřata, nebo se modlit, ale nenastavíte. Do cesty se postaví opačný názor výrobce a jeho biosu.

Jsou dva potenciální způsoby nápravy. 1. můžete se pokusit o odpojení ventilátoru s následným připojením do desky, regulátoru, nebo kamkoliv chcete. Opět neuspějete, protože karta zahlásí chybu a odmítne fungovat. 2. V úvahu připadá obejít bios. To lze udělat dvěma způsoby. Odněkud vyštrachat alternativní - upravený mód, který snad bude fungovat a/nebo v případě nezdaru lze situaci vyřešit opravou, místo návštěvou prodejce a odchodem s lehčí peněženkou. Druhý způsob, opticky bezpečnější, by bylo udělat dump biosu, modifikaci a dostat ho tam zpět.

Nakonec se jeví jako nejlepší řešení referenční karta - série, která vnitru neskrývá bug řízení ventilátoru. Referenční karta např.: Sapphire není tak útlocitná a svůj ventilátor si nehájí. Ke štěstí stačí základní deska, která umí regulovat konektor dle teploty čipu, nebo regulátor. Automatický s dynamickým řízením, nebo manuální, kde se mu nakroutí ručně požadovaná hodnota. Další, méně pravděpodobný scénář, zahrnuje sehnat "lepší ventilátor", který bude pasovat a nechat řídit nový ventilátor vlastní grafickou kartou (4pin PWM, ale umí i DMI). Uznávám, tato možnist nezní příliš pravděpodobně a i když se jedná o nejlevnější kšunt, nějaká lepší náhrada nebude. Originální ventilátor se prodává jako náhradní díl.

Samozřejmě úplně nejlepší by bylo donutit výrobce dělat věci pořádně. Utopie, proto nejvíce realisticky vypadá vyměnit celé chlazení referenční karty, s cenou maximálně do 3000Kč, což u karty za 100 000Kč není zase taková položka a vrátí se výkonem, protože poběží na plných taktech.

Obvyklé možnosti, které nabízí běžní výrobci (Asus, Gigabyte, MSI ...) se v tomto segmentu trhu příliš nenosí. Situace je taková, že vám dají nejnutnější základ a tím to hasne.

Nepovedlo se, stane se a svět jde dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A krom kocoviny, něco k věci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně! Na profesionální karty je záruka běžně od obou výrobců 3 roky - to je nejpodstatnější informace z celé diskuze. U velkých hromadných objednávek, kdo si co vyjedná a zaplatí to dostane. Takže příspěvky o VRM a kurvítku po roční záruce jsou úplný blábol. A mimochodem po kvalitním pití v přiměřeném množství kocovina není.
Doby kdy se z diskuzí a na forech čtenář něco užitečného dozvěděl je zdá se v nenávratnu (úroveň se nedá s dobou před 15-20 lety vůbec srovnávat). Navrhuji redakci přesunout diskuse na Facebook, to je relevantní médium pro tento typ neužitečných debat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani v tomto případě nemáte pravdu. Nevím, zda šlo pro přehlédnutí, ignoraci, nebo se snažíte problém popisovat v obecné rovině. Mluvíme o HP W9100, která byla v době nákupu doprovázena 12 měsíční zárukou, nebo 24 měsíců pro běžného spotřebitele, kterou udává zákon.

Pravdu máte rozhodně v tom, že PNY (Quadro) a Sapphire (Firepro) prodávají své karty s 36 měsíční zárukou pro každého, nebo jak si zákazník vyjedná. A abych to ještě upřesnil, nové série Radeon Pro WX od AMD se prodávají s až 7 letou zárukou (automatická mezinárodní záruka 36 měsíců).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co bude ta deviata?

Two More Device IDs Added For Radeon Vega 10
Written by Michael Larabel in Radeon on 10 May 2017

Nine device IDs for Vega 10 is less than the 12 IDs present for Polaris 10 albeit more than the one Fiji ID and the same number as Polaris 11
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Vega-10-Two-More-IDs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.