Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 7900 vyfocen, má jen dva 8-pin konektory

Už aby tady cokoliv s RDNA 3 bylo.

Offtopic
Tak děcka, jak jsem slíbil v minulé diskuzi…
https://diit.cz/clanek/ryzen-7000-x3d-zen-4-s-v-cache-potvrzen-na-ces-20...
Nenechal jsem se zlákat nabízenou lehkou cestou „dej tam SSD + RAM, nebuď skrblík“ a nešáhl jsem po svých erárních 240 GB SSD, 700 Kč za kus, ale šel jsem cestou vědy a poznání. A to i přes výjimečně děsivou zkušenost s HDD Toshiba HTS547575A9 750 GB, 8 MB cache a 5400 rpm na Windows 10 Pro, která mě stála nejméně 2 nové šedivé vlasy. Pořád totiž nemohu zapomenout na mou první domácí zkušenost s Linuxem, který jsem nainstaloval vedle Win XP a při nabootování do tučňáka jsem byl ohromen výrazně jiným (tišším) zvukovým projevem mého PATA 40 GB 7200 rpm HDD. Linux jednoznačně zacházel s HDD šetrněji/inteligentněji. V té době bylo každé chroustnutí disků hodně slyšitelné, troufám si tvrdit, že mladší generaci by ten zvuk hodně překvapil. Podotýkám, že i tehdejší Win XP jsem měl bez antiviru, který chroustání HDD a shnilost PC uměl citelně zvýšit.

Zmíněný notebook má jen 4 GB RAM, malé rozlišení a dvoujádro Ivy Bridge, což samo o sobě je můj důvod vrazit do něj jakékoliv peníze (a čas navíc) jen v případě nějaké poruchy a to samozřejmě jen podle okolností. Buď zvládne být snesitelně líný jen se 4GB RAM a nejpomalejším novodobým HDD co jsem kdy poznal, nebo poletí k někomu, kdo bere víc sedativ než nenáročný já. Nejsem zkušený linuxák, který by dokázal vydojit uspokojivý výkon i z horšího stroje, takže volba padla na profláklé a přeci jen ne úplně rekordně nenáročné Lubuntu.

První spuštění Lubuntu bylo i přes dlouhé aktualizace nakonec jasně svižnější úplně ve všem. Shnilost byla jen při prvním spuštění Firefoxu po startu, druhé spuštění už bylo bleskové. Na Win10 trvalo dlouho i obyčejné odinstalování programů co měly 70 až 100 MB a bleskový tam nebyl jediný okamžik z mnoha protrpěných minut. I ten nejobyčejnější pravý klik na ploše byl srandovně (úsměv šílence) pomalý. Pohyb v nastavení doslova nebe a dudy, start systému jen poloshnilý a vypínání bleskové. Prohlížení webu s 10 záložkami normálně snesitelné a „1700 MB z 3825 MB použito“. Zvětšení RAM tudíž chystám, jen když něco zdarma a bez námahy spadne z nebe.

Nakonec musím zmínit jeden ze dvou plusů toho příšerného HDD – je za všech okolností tichý i pro audiofila jako jsem já. Asi je to frekvencemi a jen asi 1500 naběhanými hodinami, ale ani jeho nevýrazné chroupání mně vůbec nevadí. Druhé plus je kapacita 750 GB, která je proti 240 GB SSD už dostatečná i pro větší sbírku hudby-filmů-her(? – iGPU Intel). Z PC se kterým bych nenechal se trápit ani svojí babi, udělalo obyčejné Lubuntu celkem slušné multimediální PC, které bych pro volnočasové aktivity používal i já. SSD netřeba, SW udělá dost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji ti k úspěchu. Určitě to potěší, když to zvládneš takhle zadarmo a funguje to.

Já bych stejně i tak tu tisícovku přihodil a potunil to :D Ale chápu, že každý máme priority někde jinde :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz instaluju Linux na starsi stroj tak nejdriv nainstaluju Debian zakladni instalaci a pak instaluju XFCE taky minimalni funkcni instalaci a tak postupne dal. Je to sice zdlouhavejsi, ale prijde mi, ze pak tam neni zbytecnej balast ala windows. U nejakejch extra vykopavkovyho PC by nebylo spatny skompilovat jadro primo na miru a to by se pak Windowsari divili jak muze byt stara vykopavka s 1gb RAM rychlejsi nez nejnovejsi Raptor s Win11

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dělám to obdobně ale dávám tam Arch, u něj se dá zařídit, že tam opravdu žádný balast navíc není. Ovšem jádro nekompiluju, určitě bych něco po**al :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zjistil jsem, že sice linux běhá na starších vykopávkách dobře, ale pokud procesor není schopný přehrát nebo s obtížemi přehraje 720p video na youtube, rychlý systém je stejně k ničemu, když nemůžu konzumovat ani obsah a změna distribuce nehraje roli v tomhle, pouze využití ram je menší, pokud se použije nějaké light distro

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, měl jsem dřív nějaké postarší stroje, třeba i nějaký netbook. Dát do toho RAM problém nebyl, SSDčko taky ne, ale kdyby na tom šlo aspoň serfovat a přehrávat YT v HD. Web problém moc není, ale jakýkoli videoobsah to pošle do kytek.

Na doporučení jsem tam tehdy zkoušel dávat odlehčený Mint, video to nestíhalo stejně tragicky a zbytek mi nepřišel nijak spásně rychlejší, tehdy na tom byly typicky W7 a ty naběhly a běžely stejně jako Linux. Ale pro to použití je to stejně jen launcher webového prohléžeče nebo pár aplikací, takže systém sám nemá co zatěžovat.

U Windows má ale člověk obvykle lepší výběr aplikací. Třeba Office 2007 subjektivně s W7 ty stoje zvládaly lépe než Mint a OO/LO. Takže po těch experimentech už nemá smysl se tím obtěžovat.

Osobně už ani nedoporučuji kupovat repasované notebooky, protože za 7 tisíc dnes člověk koupí nový a výkonnější. A když je pak akce tak člověk narazí i na takové kousky jako i3-1115G4, 4/256 za 5,5 tisíce. Člověk do toho za 8 set přikoupí RAMku a má pohodovou mašinu, kterou v té ceně žádný repas nepřekoná ať výkonem, tak výbavou, hmotností či hlučností.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ivy Bridge přehraje na youtube i fullhd, jelikož 720p přehraje i silnější Core2Duo. Slabší než 45nm Intely má smysl asi jen kvůli starým hrám na Windows XP nebo takovéto pokusničení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nejde vyloženě o postupné testování, není úplně nejlepší aspoň ten základ kompilovat na míru toho stroje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravěpodobně žádná z RX 7900XT prodávaná v běžné obchodní síti nebude mít jen 2x8 PIN, stejně jako to bylo u RX 6900XT.
2x8 PINu jsme se dočkali jen u některých modelů RX 6800XT.

To jenom tak na okraj, že testovací grafiky přímo od AMD mají často lepší specifikace než potom reálné výrobky, které můžeme zakoupit v obchodě, aby se tomu někdo potom nedivil.
Ono to není pro každého důležité, ale třeba pro mě jo. Vim, že nechci grafiku s více jak dvěma napájecíma konektorama a nechci používat redukci, třeba u NVidie budu čekat až co výrobci karet a je jisté, že maximem bych tam měl RTX 4070, u AMD by to možná mohlo být i RX 7800XT, ale bůh ví kdy vyjde.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já mám doma Saphire 6900 XT Nitro, ten model s 2x8pin. Docela spokojenost, až na to občasné pískání, když se hodně vytíží. Akorát tehdy stála 37k ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.czc.cz/sapphire-radeon-nitro-rx-6900-xt-se-16gb-gddr6/315504...
2x 8pin+1x 6pin

Možná měli, ale už nemají. Koukal jsem do obchodů a není tam žádná RX6900XT s 2x8 PIN.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měla být? Kdo chtěl, mohl si jí koupit:

https://cdn.videocardz.com/1/2020/12/SAPPHIRE-Radeon-RX-6900-XT-16GB-NIT...

Je logické, že měsíc před vydáním nové generace se nabídka modelů předchozí generace nebude zvyšovat, ale snižovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, je to v pohodě. Jenom jsem psal, že reálně v obchodech 2x8 PIN RX 6900XT nenajdu, přestože ho tovární model měl. Logicky neočekávám, že by to u RX 7900XT bylo jiné.
Nejsem jediný člověk na světě, který odmítá grafiku s více než 2x8 PINem, upozornil jsem jen na to, že nějaké radování se z toho, že koupíme v obchodech 2x8 konfiguraci může být předčasná, nic víc za tím nehledejte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nedokážu říct, jak dlouha se tam ohřívaly v nabídce (bylo to na Alze a byl k tomu ještě zdroj "zdarma" (v té době teda spíše zdroj za 10kKč)), ale já právě vybíral tak, aby to žádnej třetí konektor nemělo, ty 2x8 je taky takový můj limit a nic žravějšího jsem taky nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to nějak neřešil.
V době, kdy jsem to kupoval, tak jsem byl rád, že jsem nějakou sehnal.
Přesto RX 6800XT má 2x 8pin.
XFX Mercury 319

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže AMD vydá referenční model s 2x8 pinem, tak je snad vždycky referenční provedení od ostatních výrobců stejné a jen se přelepují nálepky výrobce.

To, že si pak ostatní výrobci vytvoří své vlastní OC edice, kterým už nadělí 3x8pin je jen jejich věc. Nicméně v prodeji ty referenční grafiky s 2x8piny běžně byly a snad i jsou. A jak tady komentující nademnou píše, tak i Nitro edice od Sapphire má stále 2x8pin, tak nechápu, kde jsi na tohle přišel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"tak nechápu, kde jsi na tohle přišel."
Je to RedMaX, tam není čemu se divit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Referenční údajně chvíli na začátku prodával Sapphire, jinak nikdo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale za to nemůže AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nikoho neobviňuju, jenom jsem konstatoval, abychom se z 2x8 PINu předčasně neradovali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já hlavně nechápu, jak někdo vůbec může mít tak retardovaný požadavek, jaký máš ty, že chce max. 2 8-piny, vysvětlíš už aspoň, proč by ti ten 3. 8-pin měl tak strašně vadit?, protože mi ten důvod pořád asi nějak uniká.

Je to asi jako koupit auto a stěžovat si výrobci, že jsi k němu dostal i rezervu, když ty přece jezdíš jen na 4 kolech!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi si jako BFU neumí omezit výkon softwarově. Ale pak samozřejmě přichází o možnost dočasně výjimečně mít výkon navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám 6900XT nitro+ s 2x 8pinem, bohužel podvoltování nešlo moc dobře :-/
jinak koupena před cca měsícem z druhý ruky za 13 500,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navi2 moc podvoltovat nejde. Ta křivka z výroby je celkem přesná. Je lepší zastropovat frekvence u každé hry dle náročnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám zastropované framy na 165 fps, takže nekteré hry jedou na 100W v ovladačích takže TBP může být cca 170W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud netrváte na 140+ fps jde to stáhnout ještě níž.
Automatické podvoltování není zrovna nejúspornější a v moje 6800XT žere 200W+
Ručním nastavením power limitu, podvoltování a frekvecní GPU/VRAM to jde srazit pod 100W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 13500 Kč? Tak to si urobil fakt výhodný nákup, gratulujem. Ak mi povieš, že ešte je aj v záruke, tak už fakt odpadnem...
Ja pozerám na bazoši takmer každý deň, ale celkovo sa Radeonov ponúka oveľa menej ako Geforce, navyše za tie 6900XT väčšinou pýtajú 700 EUR a viac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na bazoši jsou furt ceny značně přestřelené... já měl také nabídku na 6900XT s roční zárukou za 13600Kč ale nechci kupovat 2 roky staré GPU za takovou cenu... chci už novou gen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj v záruce do března 2023, kupovaná pouze s roční zárukou, netěžená, kupoval jsem v ještě spolu s 6800 non xt za 9500,- proto ta lepší cena
radeony v podstatě se daly sehnat až tenhle rok, nebo max. v listopadu min. roku jinak nebyly skladem a ani poptávka není tak velká "každej" chce geforce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podle mě kupovat Nvidia demence ty karty mají strašně málo VRAM... třeba uncharted na QHD žere 8GB Vram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je problém?
Rise of the Tomb Raider si ve FHD klidně naalokoval 9GB VRAM ale nevšiml jsem si že by byl nehratelný na kartě s méně paměti. V té době byla běžně dostupná jen jedna/dvě grafiky s takovou pamětí...

Ty ale vidíš jen alokovanou VRAM, ne VRAM nutnou pro běh té hry. Nebo máš nějaký debuger, profiler nebo něco čím by si přesně viděl kolik VRAM bylo potřeba na zobrazení kterého snímku?

Je to stejné jako s RAM. Když máš dostatek RAM tak ji počítač využívá. Běžící aplikace ti třeba vezmou 8GB a máš 16GB, tak těch 8GB použije OS na prefetch, nebo když různě vypínáš a zapínáš aplikace, tak systém v paměti drží data, nezahodí je, dokud nepotřebuje paměť použít (v task manageru koukni na položku v mezipaměti, či pohotovostní na grafu využití RAM). Když pak třeba tu aplikaci znovu spustíš, netřeba číst data z disku, zůstaly v RAM.

A přesně takto fungují herní enginy. Natahují si data které nutně nepotřebují, a když není třeba, nutně nezahazují data z paměti hned kdy přestaly být potřeba. Ty vidíš jen ten celkový počet obsazené VRAM protože WIndows nevidí do Enginu a netuší k čemu tam ty data má, nemohou ti to proto rozdělit tak jako u sebe. Musel bys mít informaci z enginu hry, který ti bude hlásit nejen celkovou utilizaci VRAM, ale i její dílčí rozložení... využívané textury, využívaný working set, frame buffery, nevyužívané textury, nevyužívaná data....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak že ta VRAM nestačí se dá ověřit velice jednoduše – když při vyšším nastavení textur se výkon začne výrazně propadat, tak je jasné, že to je brzděno malou kapacitou a prostě to nestačí, Computerbase to má i otestované, že pokud máš jen 8GB, je celkem nesmysl pak vzhledem k výkonu nastavovat textury na ultra, protože ta ztráta výkonu je pak kvůli tomu nesmyslně velká.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ona asi ta ztráta výkonu není vidět na průměrném fps, ale na tom minimálním (jak každou chvíli prohodí pár textur mez System a Video RAM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pošli mě prosím odkaz na tu recenzi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však ano. A teď je otázkou kolik takových her je a zda vyšší kvalita textur bude vidět. U toho doomu nebyla.

Můj příspěvek byl o tom ze podle obsazené video paměti nejde vyvozovat ze hra potřebuje k běhu bez propadu výkonu tolik paměti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Vim, že nechci grafiku s více jak dvěma napájecíma konektorama" Většina lidí to má naopak, raději si vybere model s třemi konektorama a to nejen kvůli efektivitě a bezpečnosti. Ono je lepší cpát 300W skrz tři konektory, než skrz dva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA opět vítězí, té stačí na moderních kartách jen jeden přídavný konektor, zatímco AMD potřebuje dva, lol

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Horké téma!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...pokud někoho zajímá technika okolo 16-pinových konektorů 12VHPWR (RTX 4090):
http://jongerow.com/12VHPWR/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teorie

1) Jednodušší situace: GPU i zdroj mají 12VHPWR konektor
6 drátů tam (+12V) / 6 drátů zpět (GND)

2) Redukce pro 3090Ti
3x3 dráty tam (+12V) / 3x3 dráty zpět (GND) ==> 6x +12V / 6x GND

3) Redukce pro 4090
4x3 dráty tam (+12V) / 4x3 dráty zpět (GND) ==> 6x +12V / 6x GND

Prezentovaný výrobek:
2) Z každého 8-pin je 1 drát připojený na 2 piny toho 12VHPWR

3) Z každého 8-pin je 1 drát připojený na 1 nebo 2 piny toho 12VHPWR (krajní na 1, prostřední na 2)

9 resp. 12 vodičů +12V na straně 8-pin konektorů a pouze 3 resp 4 na straně 12VHPWR.
Což znamená, že na straně 8-pin musí být zdířky propjení mezi sebou a tím kabelem.
Proč, sakra, nejsou propojené mezi sebou i na straně 12VHPWR?
To moje hlava nebere.

Nebo je z každého 8-pinu použit pouze 1 kabel +12V (a samozřejmě 1 kabel GND).
A to už moje hlava nebere vůbec.

Naštěstí to moje hlava řešit nemusí a může se věnovat jednodušším problémům. Např. jak se v bytě ohřát aby na to nepadl celý důchod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že je ten obrázek hodně populární.
Přesto, že je špatně.

V konektoru jsou dutinky a piny jsou na kartě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.