Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 7900 XT: 2× vyšší výkon v rasterizaci, >2× raytracing, „úžasné“ TDP

„Jako jisté riziko lze vnímat i rozhodnutí použít kombinaci 5nm a 6nm procesu, neboť konkurence (Nvidia) zvolila 4nm proces pro celé GPU. AMD tak po dlouhé době bude mít novou generaci postavenou na o trochu starších procesech než Nvidia.“

Však to je dobře, aspoň už odpadnou ty kecy, že ta lepší efektivita je přece procesem, takhle ta efektivita možná bude vypadat ještě o dost líp.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti to je jen přeznačenej 5nm. (Možná nějaká minioptimalizsce)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak dejme tomu, ale furt tam máš ještě i ten 6 nm:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zas len na infycache, ak netrepem a to by malo vadit minimalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť to je přece jedno, na co to je, na papíře prostě máš 5+6 nm vs. 4 nm. A 5+6 nm budou lepší, tak jaký si pak na to asi udělat obrázek, že?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On se ten proces nejmenuje 4nm, jmenuje se 4N.
To na mě působí spíš jako zkratka for(4) Nvidia(N).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je přece problém Nvidie, jak si to pojmenovala, s tímto si tak krásně naběhli sami, teď to bude vypadat, že použivají o dost lepší proces a stejně budou mít spotřebu i efektivitu horší, tak to zas budou muset být Nvidioti opravdu hodně kreativní, aby toto obkecali, když už se nebude dát vymluvit na proces jako vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím o vzorek materiálu co máte. Prej je problém nVidie jak si značí výrobní proces, jako kdyby nějakej měla. To musí být slušný rauš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je nepodstatné. pre bfu je to 4 a to musí byť lepšie ako 5 či dokonca 6. Práve preto to tak označujú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funguje to obojstranne. Ked NVIDIA vyrabala Pascaly na 16nm a AMD na 12nm, tiez sa AMD nechvalilo tym, ze 12nm je iba derivat 16nm. A nevidel som sucasnych kritikov NV, ze by vtedy chranili zaujmy BFU. :-). BTW, to ze tie 4nm su iba derivatom 5nm sa pisalo a vedelo aj predtym:

https://www.hardwaretimes.com/nvidia-and-amd-to-use-custom-versions-of-t...

To je len jeden zo zdrojov. Kto to chcel vediet, ten to vie. Okrem toho znacenie vyrobnych procesov je je len marketingove a to vieme davno tiez.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to 5nm proces verze N4 - marketing Nvidie z toho udělal 4nm. Dost možná je to přesně stejný proces, na jakém budou jádra nových Radeonů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nie

>TSMC pro AMD vyvíjí 5nm proces na míru
>21. 4. 2020

> Sice již loni bylo možné narazit na zprávy, že AMD bude využívat tzv.
>high-performance variantu procesu (což platilo i pro 7nm generaci), ale ta byla
>dostupná každému zákazníkovi, který si jí objednal.

> V případě 5nm procesu mluví ChainNews výslovně o „vylepšené verzi 5nm procesu
>speciálně pro AMD“.
https://diit.cz/clanek/tsmc-pro-amd-vyviji-5nm-proces-na-miru

Takže 5N-AMD môže byť lepší, ako N4, ale aj niekde medzi N5 a N4

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Uvedení Navi 31 / Radeonu RX 7900 XT se očekává ve čtvrtek 3. listopadu.
očakáva je od včera veľmi slabé slovo

AMD to Host Livestream Event to Unveil AMD RDNA 3 Graphics Generation
SANTA CLARA, Calif.
10/20/2022

AMD (NASDAQ: AMD) today announced “together we advance_gaming,” a livestream event to unveil the next generation of AMD Radeon™ graphics. AMD executives will provide details on the new high-performance, energy-efficient AMD RDNA™ 3 architecture that will deliver new levels of performance, efficiency and functionality to gamers and content creators.

The show premieres at 1:00 p.m. PDT on Thursday, November 3, on the AMD YouTube channel. A replay can be accessed a few hours after the conclusion of the event at AMD.com/Radeon.
https://www.amd.com/en/press-releases/2022-10-20-amd-to-host-livestream-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych z toho "úžasného" TBP zas tolik nevlhnul. Jedna věc je výrazné zlepšení efektivity architektury, druhá věc je, že karta co žere 400W je prostě nenažraná mrcha a rozhodně nesedí na sweet spotu poměru výkon/spotřeba.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce hrát ve 4K, ať trpí. Komu stačí FullHD, nemá problém.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, hraju zadara MAFIA v 1440p na 5700G a nemam problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo nechce hrát ve 4k, toho high-end v dnešní době vůbec nemusí zajímat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsou tady vícehertzové monitory se 144, 165 a 240 Hz s nejnáročnějším nastavením grafiky. Kromě toho nad určitou částku to už není herní highend, ale poloprofi ultrahighend.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já hraju ve 4K na 6700XT a netrpím...a když to nejede dobře, tak přepnu na 3K a to už většinou jede a i kdyby ne, tak dám 1440p a na 4K monitoru to pořád vypadá líp, než 1080p nativ ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvl to jsou zas myšlenkové pochody toto... nějak nechápu, jak můžeš vědět, jestli to je nějakej sweetspot nebo není... je úplně irelevantní jaká je samotná spotřeba, větší, vybavenější a výkonnější GPU logicky musí mít vždycky vyšší spotřebu, to ale neznamená, že se z toho hned musí stávat něco neefiktivního, když se ti adekvátně ten výkon zvýší, tak může být efektivita furt stejná i přes vyšší spotřebu... a pokud se ti nelíbí samotná vysoká spotřeba, tak to GPU prostě není pro tebe a vybereš holt něco slabší... problem solved, děláš, jakdyby AMD chtělo prodávat jen toto.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze skor naraza na to, ze najlowendovitejsi lowend (odchadzajucej generacie) ma dost vysoku spotrebu (53W ak sa dobre pamatam?). Takze nieco ako pasivne chladena grafika nehrozi a prichadzajuca generacia na tom zjavne bude len horsie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Dál pak já nikde nerozporuju, že nová generace je VÝRAZNĚ efektivnější než předchozí. To by bylo divné, kdyby nebyla (viz GeForce FX, viz AMD FX, viz P4 žejo). Ale rozhodně není efektivní provozovat 2x2cm čtvereček křemíku na 400W spotřebě. Pro tu samotnou technologii to NENÍ optimální a není to ani optimu blízko. O to mi jde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se dá napsat v podstatě o jakékoliv generaci čehokoliv:-). Plocha klesá a tdp stoupá už dekády.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je definovat aj co je optimalne. Pre kazdeho je to nieco ine. A ist na "technologickom" optime moze uz toho vykonu uberat vcelku dost na tie ceny, co clovek za to dava.
Ja si momentalne na grafike davam 80% tdp, kvoli tichu ale aj kvoli zdroju, ktory uz spicky nedaval. Mne to celkom vyhovuje, o vela vykonu som neprisiel, ale ci to je optimum pre niekoho ineho netusim :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, undervolting a hrani s GHz muze efektivitu posunout uplne jinam, ale BFU si s tim hrat nebude...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Ale rozhodně není efektivní provozovat 2x2cm čtvereček křemíku na 400W spotřebě

Tak ciste z hlediska V a MHz, optimum soucasnych procesu (i par minulych generaci) je kolem 2ghz, a provozovat nad 2GHz to neni efektivni. Tudiz mas v zasade pravdu, ale ma to jeden drobny problem. Zkus si spocitat kolik 5nm kremiku bys potreboval na stejny vykon pri 2ghz, a zjistis ze cenu GPU bys musel zvysit minimalne o 50%. Jinak receno, efektivita je k hovnu pokud je tvuj produkt tak drahej, ze ho nikdo nekoupi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tos napsal pěkně.:) On není problém ani tak to udělat výrazně efektivnější, ale právě vyvážit dobře tu efektivitu a zároveň to udělat i tak, aby to nestálo majlant a zbytečně víc, než by bylo zdrávo, to už udělat je horší, pokud to bude muset být předražený a extrémně nevýhodný, tak sebelepší efektivita to už stejně nezachrání a lidi to prostě nebude zajímat, protože hlavní roli při rozhodování pořád hraje především výkon a cena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti by ten rozdíl musel být ještě větší. Protože máme procesory běžně přes 4 GHz, ale i kdyby to víc nebylo, už tak by ty tranzistorů pro stejný výkon muselo být 2x tolik a to ještě za předpokladu, že by je SW dokázal stejně efektivně využít. A nakonec poznámka, někteří by víc taktovali a bylo by dost těch, kteří by se divili, proč to z továrny nemá vyšší takt - nedá se nikdy zavděčit všem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlas. Ty ale stále používáš lowendy. Uvědom si, že každá grafika je energetické zvěrstvo. Prostě když vidím jak můj vytuněný 65W 5700G (no CPU OC, jen 4733 na pamětech s 2367 IF a IGPU OC 1.3V a posunuto 2000->2400.

O co mi jde - Doom Eternal průměr 44fps FullHD na Ultra Nightmare (max detaily), navíc to kolísá minimálně a samozřejmě z desky leze freesync, je to v pohodě zábavné. Ano 4K je lepší, ano kromě max detailů které mám taky je tam ještě RT, ale prostě když toto dokážu s odběrem pod 100W tak i 50W grafárna "navíc" není ospravedlnitelná. O to míň nějaké monstrum s +300W navíc.

Jak to vysvětlit, jakobychom byli 3 lidi co jezdí každý den do práce. Jeden na to potřebuje 25L benzínu a je tam za 25min, pak Ty,který ho kritizuje a jezdí za 29min za 10l a pak jsem já co jezdí 5l a 30min. Asi nemusím říkat, kdo má nejsmysluplnější poměr. Jsem otevřený kritice, jen zopakuji znovu, že při stejných max. detailech, co si nastavují borci s dGPU, takže srovnání Superb vs citigo je blbost, spíše superb vs pomalý superb

A to ani nemluvím o ITX formátu a pasivním chlazení 0db

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky u her, ale to by pak nesměly existovat monitory s větším rozlišením a taky si říkám, vyrábět grafiky a hlavně platit jejich vývoj jen pro profesionály, to by se asi moc nevyplatilo. Prostě trh je segmentovaný a vybere si každý a posuzovat to jen z jednoho úhlu je špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ano, ale já to právěže posuzuji z jeho úhlu, respektive z pohledu ke kterému se jakože hlásí a v tom (jeho) pohledu existují lepší řešení než lowendové dedikované grafiky, takže je můj příspěvek v pořádku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lowendové grafiky dávají smysl. Ale ne do nového počítače, tam je lepší APU. Nicméně třeba do oprav nebo uprgradů starších PC smysl mají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlavne že sa tu biješ do pŕs za nenažraný intel aký je da best.....LOL

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dvoji metr rozmeru Patrika Nachera ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Greymon akorát nedokázal specifikovat, k čemu se to navýšení vztahuje, jestli to je proti RX 6900 nebo 6950 XT. Tak či tak jestli bude opravdu 2x takový, tak i kdyby se to vztahovalo jen k 6900 XT, pořád to bude výkonnější než RTX 4090, což mi bylo jasné sice už dávno, tak ale aspoň to už je potvrzené, takže Nvidie na to bude muset vydat ještě RTX 4090 Ti a třeba to ještě překoná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych za úžasnou spotřebu u High endu považoval hodnotu 250W. :)

Na ten chipletový design jsem zvědavý, hlavně jak efektivní pak bude odvádění tepla.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo klidně, to je hodnota, se kterou se dá žít. Za mě tedy spíš bych si dal limit slot+8pin, tedy 225W, ale klidně o desetinu víc. K tomu pak nějakej mainstream s 1x6pin a k tomu nejnižší model dané řady, který si nejen vystačí ze slotu, ale i s pasivním chlazením. Bohužel tohle už je mnoho let pasé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivej integrovanou VGA v CPU. Ty pasivni zmetky se spotrebou do 30W byly vzdycky neuveritelne zhave. Casto jednoslotove aktivni chladice v hlucnosti prekonaji s prehledem i high-end karty, protoze ten tlak na cenu je ohromny. Proste ty karty se nedelaji, protoze to ekonomicky nedava moc smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak není třeba se držet jen toho co je v nabídce, jsou tady fandové co rádi něco bastlí, tak proč nezbastlit pasivně chlazenou RTX3080
https://www.gamepressure.com/newsroom/geforce-rtx-3080-passive-cooling-t...

Jinak pokud si člověk vystačí s výrobkem z fabriky, tak jsou na trhu pasivně chlazené GTX1650 - https://www.palit.com/palit/vgapro.php?id=3494&lang=en

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je nádhera, mé srdce zaplesalo. A nebál bych se tomu říkat luxusní herní radiátor. Fakt moc pěkný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poctivá řemeslná práce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je krasa, pasivna RTX 3080 na 1755MHz. Teplota po 10. min. stupla na 92°C, zacalo to throttlovat v 28. min. uz takt jadra klesal pod 1 GHz. :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to slozite. Kdyz clovek poladi 6900 XT, tak pri hrani vetsiny her co hraju mam spotrebu celeho PC pod 300W :-) . A hlavne karta je naprosto ticha (referencni provedeni).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tož to já svojí 3080 taky škrtím kde to jde, protože jinak mám pod stolem sálající peklo a během půl hodiny je v místnosti velmi nepříjemné teplo. Já bych tu elektřinu neměl problém platit, ale to teplo prostě nedám, klimatizaci si kvůli tomu kupovat nebudu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Posílám 300W TDP do custom radiátoru vodního chlazení, který je... vlažný. Asi máš někde chybu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem, ako ti vodne chladenie riesi problem vyhriatej miestnosti. Ale tak mozno si vyviedol radiator na balkon :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím se @spidsta.
S vodním okruhem bude pravděpodobně o něco kultivovanější zvukový projev celého systému a GPU bude mít nižší teploty, což je též významný rozdíl. Nicméně zákon o zachování energie vodníkem nepřečůráte a těch 300W se vám nakonec do té místnosti vyzáří tak či tak.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nj, ale neni to jeden bodovy infrazaric, ale pekne se to rozprostre do ostatnich radiatoru v domecku, nebo do stoupacek v panelacich...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si úplně jistý, jak to myslíte. Jako že teplo vycházející z radiátoru vodního okruhu funguje nějak jinak, než teplo z radiátoru na samotné grafické kartě?
Jak říkám, úplně jsem tomu neporozumněl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud už teď škrtíš 6900XT a evidentně nijak výrazně, tak nové grafiky nejsou pro tebe co do pohledu výkonu.

Já jsem spokojený s 3060Ti. V poslední době stejně hraju jen dvě hry kde i při max. detailech zvládá 60FPS se spotřebou často i hluboko pod 100W což znamená že grafika chladí pasivně nebo točí 1000rpm a z bedny jde, když je v místnosti jinak ticho, slyšet ševelení vzduchu ve skříni.

Časem to vyměním za něco výkonnějšího, tím se dostanu do pasivně chlazeného módu častěji, ideálně na stálo. Kdybych hrál jen esport tituly a podobně náročné hry, mohl jsem mít dávno krásné iATX, komplet pasivně chalzené, i když jedna 12cm vrtulka na 300-400 otáčkách by asi byla akceptovatelná pro komínovýefekt a pokud u toho člověk nemá ucho tak ji neslyší

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Amazing mezi 200 a 300. A pokud amd dá cenu normálně (tj. jako ceny minule generace při uvedeni), tak se může jít nvidia se svou novou generaci a tunama karet předchozí generace klouzat. A trochu bych jim to přál (přesto, že poslední dvě moje karty byly od nvidie - primárně kvůli cuda).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě to by bylo nejlepší kdyby se to stalo, znamenalo by to totiž že ceny většiny grafik by musely pěkně dolů

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako top radeon bude stát jako top předešlý radeon? Za předpokladu že bude takový jak se píše v článku... Proč by to AMD prodávalo tak levně a přicházelo o peníze?

Silně pochybuji a předpokládám že to bude stejně jako u NV, nové výkonné grafiky nenahradí současnou generaci ale doplní ji. Alespoň ne na začátku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@redakce Nezvolila konkurence náhodou 5nm pod TSMC názvem 4N? Takové to čachrování s pojmy alá Intel?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nekde sem cet ze ten proces co pouziva nVidie je custom hybrid n4 a n4x.. no a n4x je podle webu tsmc pri spotrebe stejny s n5 o 15% rychlejsi..

takze me docela bavi jak tu nV-fans omlouvali spotrebu ampere 8nm procesem misto 7nm co mela amd, ale kdyz ted bude mit nVidie horsi spotrebu i pri lepsim procesu, tak se najednou rozdil v procesech bagatelizuje.. ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až Intel vydá bitevního mága, AMD bude hrát na poli gpu třetí housle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pobavilo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Po fiasku s RTX40 ma amd v pohode priestor zabodovat.

Ale ich marketing stoji za nic takze to bude trapas ako vsetky radeon launche

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych fiasko, má s náskokem nejlepší efektivitu (FPS/Watt) v hisorii grafických karet. Jen je to kategorie sama pro sebe.
Jo a taky má nejhorší poměr FPS/cena. :-)

EDIT: to je reakce na komentář od ""bager"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co prosím ? Nejhorší poměr cena/FPS ?
No tak bych se probudil, vyndal ruku z nočníčku a začal bych číst, třeba zde: http://www.pchrac.cz/vyvoj-cen-grafickych-karet-cervenec-2022/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, co tě tak nadzvedlo. Tady je můj zdroj: https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4090-strix-oc/33.html

BTW, v tvém odkazu o RTX4090 není ani zmínka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vypadalo to, že se vyjadřuješ k Radeonum, že mají nejhorší poměr cena/výkon, což je přesně naopak,
tak to mi nadzvedlo. Ale pokud jsi měl na mysli NV, tak je vše v pořádku a beru zpět :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V článku máte chybu (podobne ako na väčšine webov, ktoré len tlmočia tlačové správy).
Nové NVidia čipy nie sú vyrábané 4-nm technológiou ale procesom N4, ktorý je 5-nm (podobne ako Intel 7 nie je 7nm ale 10).
Je to mierna optimalizácia predchádzajúceho N5 (tiež 5 nm).
Sú to len marketingové značenia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.