Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 7900 XT / Navi 31 nebude 3× rychlejší než Radeon RX 6900 XT / Navi 21

moc tomu nevěřím, největší skok za poslední roky byl z maxwellu (28nm) na pascal (16nm) a to bylo zhruba 70% s 30% zdražením taky to byl obrovský skok ve výrobním procesu
po pascalu následovali 2 generace které měli cca 30% navýšení každá tzn. 16nm 1060 vs 8nm 3060 je rozdíl ve výkonu cca 70-80%
nehledě na to, že poslední generace grafik ampere i rdna2 jsou vyhoněný co do výkonu na maximum
tipuju, že high end se posune výkonem když dobře tak o 80%-90%, ale v segmentu pod 10k (záměrně nepíšu mainstream) se pohneme zase tak o 20-30% v roce 2023

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je vše pravda.... V případě porovnávání 1čipového designu. Spekulace zároveň říkají, že tento nárůst výkonu se předpokládá u navi31 pro dva 80CU ciplety. Takže kdyz vezmeme jen 1, tak se hovoří o 1,25x až 1,5x větším výkonu oproti současné generaci. To přece není tak mimo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V kontextu srovnávání jednoho čipu s jedním čipem opravdu není zvýšení výkonu o 1,25×-1,5× tak mnoho. Ale ten 1,25-1,5× rychlejší čip musí mít ještě poloviční spotřebu oproti tomu původnímu (nebo nám TDP mezigeneračně vyskočí z 300 na 600 wattů) a stát v nákladech méně (nebo nám MSRP top modelu mezigeneračně vyskočí z $1000 na $2500).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenosti ukazují, že stačí "o trochu" snížit frekvence/napětí a spotřeba klesne "o hodně". TDP by se dalo snést do ~400W. Akorát s tou cenou nevím... menší čiplety asi budou mít lepší výtěžnost ale zase 5nm je dražší. Takže cena určitě vzroste, ale z $1000 na $2500 to nebude, AMD není (zatím) nV :-D Spíš tak na ~$2000 bych čekal. Takže nic pro mne :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Zkušenosti ukazují, že stačí "o trochu" snížit frekvence/napětí a spotřeba klesne "o hodně"

To je sice pravda... ale silne to zavisi na "pocatecni" frekvenci. U procesoru, kdyz se pohybujete v 4+ Ghz, tak pokles i 500mhz, znamena velky pokles spotreby. Ale grafiky se pohybuji v 2.0 - 2.5ghz.

Pokud se podivame na mobilni procesory, s tim ze se maximalne zameruji na efektivitu, tak tech 2-2.5 by mel byt "sweet spot" pro 7nm. Dlouhodobe se GPU zameruji prave na beh na energeticky optimalnich frekvencich procesu, protoze to pro GPU dava nejvic smysl. Moc neverim ze s dalsi generaci na 5nm vytahnou nejaky trik s poklesem frekvenci...

Co se tyce ceny... chiplety tam budou, ale nejspis zase konfigurace centralni chiplet na 7 / 14nm + male 5nm chiplety, takze by to nemuselo byt uplne spatne. Cekam o neco vyssi MSRP ale lepsi vykon/cena. Samozrejme dlouhodobe rikam ze MSRP je 3.14covina, takze cele to bude zalezet na realnych cenach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dlouhodobe se GPU zameruji prave na beh na energeticky optimalnich frekvencich procesu, protoze to pro GPU dava nejvic smysl."

To si nemyslím. Sweet spoty jsou mnohem běžnější spíše u notebooků (v předchozí větě jste zmiňoval mobilní procesory, ale těžko říct, jestli se to mělo vztahovat i na GPU) a blíží se tomu nejvíce asi MaxQ karty od nVidie (čistě můj názor).
U desktop GPU jsem tovární sweet spot dloooouho neviděl...spíš nikdy. Mluvím tedy o mid-high end grafikách. Žádných pasivních divnostech.

Ono to totiž nedává smysl. Pro desktop je důležitý pro hodně lidí hlavně výkon. Poměr výkon/W se zkoumá až v druhé řadě. Viz pak optimalizace GPU pro těžbu nebo třeba AMD profily Turbo / Spotřeba / ... , kde snad vždy platí, že snížením výkonu o jednotky procent se snižuje spotřeba o násobky těch jednotek procent.

Můžete rozvést, jak jste myslel, že u GPU dává smysl sweetspot?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude nový Radeon chipletový a opravdu přinese 2,5x vyšší výkon, tak bude určitě vyšší i MRSP. Jde o to, aby se zlepšil poměr cena výkon proti současné generaci. Tzn. při 2,5 vyšším výkonu by i cena 1500$ byla celkem v pohodě. V nižších cenových relacích ten skok určitě tak velký nebude, čekám těch obvyklých 30-40% za stejnou cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím výkonem bych čekal posun blíže sweetspotu, jak už tu komentuje kolega. Tam se dá ušetřit 30% energie se ztrátou výpočetního výkonu do 10%, možná i víc. Pak samozřejmě neplatí, že 2x čiplet je výkonově 2x dál, ale bylo by to třeba 1,8x. Zbytek by museli dát architekturou a to je samozřejmě otázka. Zase bych si ale sliboval mnohem lepší škálování než co bylo při použití dvou karet / čipů doteď. U AMD se u čipletových GPU spekuluje dlouho a co jsem četl, tak je velký problém hlavně v tom, že GDDR paměti mají propustnosti jinde než klasické DDR a GPU je obecně na propustnost velice citlivé. Takže IF á la Ryzen zatím nestačí. Myslím ale, že když se mrkneme na to, co dokáže infinity cache, tak je to předstupínek k tomu mít mezi RAM a IC IF, jelikož IC snižuje nároky na propustnost do RAM. Nicméně k čipu logicky ta propustnost velká je a chce být. Což by ale znamenalo, že máme RAM, za tím společný IF(obecně IO čiplet) a pak pro každej čip samostatná IC a samotný čiplet. Něco takového AMD musí chystat, ta IC tomu úplně nahrává. Pokud by to totiž takto bylo a AMD by vyřešilo v podstatě x čipletů jako 1 čip navenek, byla by to bomba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>Ostatně už 2,5-násobné mezigenerační zvýšení výkonu je ve světě GPU extrémně vzácný
>>jev. Zvlášť pokud jde o posun mezi generacemi, z nichž první nebyla považovaná
> za nepovedenou, propadák nebo necílilana high-nd

>Takový posun, co si pamatuji, nastal naposledy v roce 2004

O tri roky neskôr niečo podobné bolo vďaka opravám a novým technológiám v ovládačoch

a nové technológie budú nv ovládačoch

AMD: FSR (FidelityFX Super Resolution) chceme vydat letos

https://diit.cz/clanek/fsr-fidelityfx-super-resolution-chceme-vydat-letos

vs

5 September 2007

The Mobility Radeon X300 improvements with the fglrx 8.41 release were also phenomenal. The X300 was about 50% faster in Enemy Territory and in Doom 3 it was as much as 12.5 times faster going from 1.7 frames per second to 21.3.

In Quake 4 with the lowest available settings, the performance improvement was 54x faster! Yes, fifty-four times faster
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=822&num=4

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba bude 3x rychlejší.. ..v těžbě :-|

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

alebo v RT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD vydala první generaci karet s raytracingem. Nebude se ten velký výkonnostní nárůst skrývat zde?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí vyriešiť spor
Neoficiálně: V roce 2018 přijde nová verze Vegy
11. 12. 2017
Klíčovým problémem situace má být určitý rozpor mezi hardwarovou a softwarovou sekcí grafického oddělení. Hardwarová sekce sice vyvine požadovaný hardware, ale už nezohledňuje, jak složité bude v rámci dané architektury pro softwarový tým zprovoznit všechny její prvky. Výsledkem toho má být spor, podle něhož hardwarový tým z výsledného chování produktu viní softwarové oddělení a to zase poukazuje na komplikace ze strany hardwaru. Podle uvedeného zdroje chystá AMD na příští rok refresh produktů s architekturou Vega, který by měl upravit implementaci některých technologií tak, aby bylo pro softwarový tým možné jejich zprovoznění v širším spektru aktualizací.
https://diit.cz/clanek/vega-refresh-prijde-v-roce-2018

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Raytracing je zlo, zbytečně to prodražuje hardware neúměrně k tomu co to poskytuje. Další zbytečná věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď to tak možná přijde ale staré techniky ušli dlouhou cestu aby věrohodně falšovali stíny, světla, odrazy, atd. Rozdíl není až tak výrazný. Z hlediska vývoje her to ale v budoucnu velmi zjednoduší práci. Hromada věci se dříve brala jako dráha zbytečnost a dnes to je standartem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je už vidět např na nové enhanced edici metro exodus. Tam vývojáři hodne redukovali umělé světelné zdroje, protože díky raytracingu už světlo reálné je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vykon treba, aby neoptimalizovane out-of-box unity stihalo aspon tych 60fps na priblblej plosinovke

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, pockam na radu 7000, kdyz bude 3x lepsi. Holt ma Mindfactory zatim smulu. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jde o nedorozumění. KittyYYuko se seknul, původně chtěl napsat "2.5x is too big.little" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S dnešní dostupností a cenama to bude zážitek nějakou sehnat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.