Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony RX 7000 budou podporovat DisplayPort 2.0 v plné 80Gb/s rychlosti

Už jen chybí aby vzniky DAC kabely pro obousměrnou komunikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Načo dnes digitálno-analógový konverter?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt 100Gb DAC kabel existuje (QSFP28), prenasi po jednom paru do 28 Gb/s, a vedou 4 linky tam, 4 zpet :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doufam ze ten DP bude alespon v USBC koncovce

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To aby se ty "NUSB" (Not Universal Serial Bus) pletly ještě víc?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

konektory se pletou? ty jsou jasne. pouze neni jasne co podporuji na USB-C muzes mit usb 2.0 nebo 3.2 gen 2x2 nebo 4 a ty mohou podporovat power delivery a/nebo dp alt mode 1.2 nebo 1.4. pripadne thuderbolt 3 nebo 4 a ty uz v sobe nesou pd a dp alt mode. Porad je to ale USB-C konektor.

USB-C se obavam nezvladne prenos 80Gbit/s. To uz by tu byly rozhrani s touto rychlosti davno

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"pouze neni jasne co podporuji" Pouze taková nevýznamná blbost z které se normálnímu člověku zamotá hlava. A aby to bylo ještě složitější, tak vše má stejný konektor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak si neumím představit mít kvůli každé drobné odlišnosti jiný konektor. Všechna současná propojení se dějí pomocí sdružených rychlých sériových linek, ať už jde o DisplayPort, PCI-e nebo USB4. Další tříštění fyzické vrstvy mi smysl nedává smysl. Jak pohodlné je připojit notebook k monitoru jedním konektorem, který řeší i napájení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže už je mnohem méně pohodlné, když zjistíš, že ten konektor nezvládá napájení, nebo jenom pomalé, nebo nemá dostatečnou přenosovou kapacitu pro monitor, nebo to nezvládá kabel nebo neumí ten či onen protokol.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že jakékoliv jiné řešení by bylo ještě nepohodlnější, případně nadto absurdně drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by lepší, když by to byly jiné konektory? Např. MacBook Air M1 funguje bez problému i na 15W Power Delivery z monitoru, který má výkon PD určený jen pro mobily. Air M1 nemá větrák, takže se stejně nedostane na maximum výkonu M1 se spotřebou lehce přes 20 W. Kdyby to byly jiné konektory, tak bys v lepším případě musel mít redukci, v horším by nejelo nijak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MBA s M1 mě šel i na monitoru bez PD, pro MBA se tvářil jako 8W power adaptér.. Na mojí denno denní práci to bez problémů stačí a během celého dne to i dobije baterku :)

Nicméně ten MBA jde dobíjet o naprosto hloupou, 10 let starou 5W USB nabíječkou, byť tohle spíš pokryje provoz, prěrné nabíjení cca 0,5W do té baterky moc nepřidá.

Ale i Acer Swift 3 mi v pohodě dávala 18W power banka. nic menšího jsem ale nezkoušel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukaž mi notebook který neumí nabíjet a poslat obraz na monitor, plus data, pokud má monitor HUB a třeba integrovanou LAN, a má Thunderbolt 3/4?

Thunderbolt 3 a 4 tohle vše vyžaduje. TB4 má DP Alt Mode 1.4 s MST, takže minimálně 2x4k@60, TB3 1.2, nemá MST, takže 1x4k@60. Musí podporovat power delivery a 40Gbit/s data.

Pokud si pak nejsi jistý jestli má notebook Thunderbolt, tak opět, stačí kouknout na nálepku Intel EVO. Ta garantuje minimálně jeden TB4. Případně Apple, kde už docela dlouho nenajdeš v USB-C nic jiného než TB3 nebo TB4

Bohužel u AMD strojů taková certifikace chybí a je to škoda. Pokud se tím výrobce vyloženě nechlubí je to o pátrání v tech. specifikacích konkrétních modelů, protože v základním popisu to často uvedení není.

Nedávno jsem vybíral x86 notebook a právě DP Alt Mode a PD byl klíčový požadavek. A ještě horší je někdy zjistit jakou verzi HDMI to má. Když už člověk oželí to USB-C s DP Alt Mode a PD a chce připojit 4k@60Hz, tak u spousty strojů pohoří, výrobce uvádí jen HDMI, ale řekne jaká verze ani podporovaná rozlišení.

U Těch AMD levnějších strojů to právě sráží často ta nemožnost dokování USB-Cčkem a leckdy i dispeje. Ten poslední výběr mě dovedl na Acer Swift 3 s 1135G7, 16/512, 14" >300 nit 100% sRGB displej. Intel EVO certifikace, Za 15,5 luxus. AMD verze s 5500U, 8/512 za 14 tisíc.. rozdíl řekněme v ceně té ram (byť nejde rozšířit), dokonce má PD i DP Alt mode v USB_C, jenže displej 250 nit, něco málo nad 60% sRGB rozsah... Displej to zabil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"když zjistíš, " Když člověk zjistí v čem je problém, tak to je ještě ta lepší varianta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje reakce byla v kontextu konektoru a tam myslím nikdo nemá problém. USB-A jde snadno poznat od USB-B nebo USB-C, kde možná je problém jsou USB-B pro USB 2.0 a USB 3. Ty se liší, Pro USB 3 má navíc další kus pro další vodiče.

Ano, pokud jde o to co podporuje USB-C konektor, tak je to složitější. Pokud člověk chce co nejširší podporu, tak je jistota hledat Thunderbolt 4, ten garantuje 40Gbit/s, DP Alt Mode 1.4, MST, PD... TB3 se liší jen nižší verzí DP Alt Mode 1.2, bez MST.

Když třeba koukám po laptopech tak jistota jsou Apple, ty mají jen TB porty a nebo jiné, které mají Intel EVO certifikaci, která garantuje minimálně jeden TB4 port. Když ta certifikace není, tak člověk musí hledat v technických specifikacích a i ty mají leckdy vágní informace. Používám 4k monitor a připojení 4k@60Hz je základní požadavek pro laptop. Ty co nemají TB port, musíš hledat zda umí DP Alt Mode na USB-C konektoru a když ne, tak musíš hledat zda HDMI je 2.0 a tohle se u leckterých člověk nedozví ani na webu výrobce v technických specifikacích konkrétního modelu.

U USB-C je prostě otázka výrobce co tam dá. Nedávno vyšlo třeba Xiaomi 12 Pro, vlajkový čínský telefon s cenovkou k 30 tisícím, nejen že přes USB-C nejde obraz, ale dokonce to má implementovaný jen USB 2.0 pro data.

Ještě větší problém pak jsou kabely. Tuším že jen chromebooky, alespoň některé dávají uživateli hlášení, když připojí USB-C kabel, že ten kabel nepodporuje určité typy přenosů, hodilo by se říct že ani není schopen nabíjet rychleji než 60W/100W apod.

Jde to krásně vidět v diskuzích, kde člověk dostane notebook s nabíječkou skrze USB-C a pak ten kabel použije k připojení monitoru a diví se že to nefunguje protože k tomu je jen kabel podporující nabíjení a data rychlostí USB 2.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB4 type-C končí na 40 Gb/s, takže to postrádá smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi uniklo? USB4 má čtyři linky, přičemž každá zvládne až 20 Gb/s, takže DisplayPort 2.0 alt mode, tedy simplexní přenos na 80 Gb/s je možný, a dokonce se s ním i počítá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Specifikace nepřímo nepotvrzuje, že to je možné – nikoli jako (duplexní) tunel, ale právě jako (simplexní) alt mode. VESA to pak uvádí explicitně.
https://vesa.org/featured-articles/vesa-releases-updated-displayport-alt...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4L oneway DP alt mode je vazan na TypeC specifikaci (konektor), a pro USB zustane jen primitivni 2.0 (ale to porad staci na klavesnici/mys).

Vsechny USB specifikace totiz pocitaji s vyuzitim 1 two-way linku (5/10/20G) pro "USB + DP alt mode", takze pro DP zustava jen onech 2x20.

Je treba rozlisovat mezi "USB" a "TypeC" :-) v jednom to mozne neni, v druhem ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Standardní stávající USB-C (USB 3?) s 2 linkami fungují tak, že každý linka může být data nebo obraz:
1. USB-C huby maj obě linky data, takže mezi své USB porty dělí maximální rychlost.
2. 4K60 monitor dostává obraz tak, že obě linky vedou obraz. Jeho porty pak poskytují jen USB 2, který je mimo ty 2 hlavní linky.
3. 4K60 monitor můžu v menu nastavit na 4K30 a jeho USB porty pak budou nabízet rychlost USB 3. Mohu tak v případě potřeby (např. zkopírovat hodně dat na/z USB 3 flashky) dočasně snížit Hz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkej USB s 4k@60 nedá víc než 2.0 rychlost? To je volovina. Mám hub uplink je 3.2 gen 2x1, downlinky jsou 3.2 gen 1 a má HDMI 2.0. Po připojení 4k@60 mi v pohodě běží Gbit LAN a dávám i externí SATA SSD disk, ano když chci použít dva externí disky tak už to klesá, ale to je limit toho 3.2 gen2. Přes USB 2.0 by Gbit lan nešla plnou rychlostí a že běžně na 1Gbit kabelu od VF měřím cca 940Mbit/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v DP1.2 s HBR2 potrebujete 4 linky na 4K60 444
v DP1.3 s HBR3 potrebujete 2 linky na 4K60 444

Nejspis mate modernejsi zarizeni, co umi ono DP1.3 ci 1.4, a pak v docku mate prevodnik 2L-DP na HDMI2.0, takze to je "easy". Otazka je, zda vubec jedete na tom hdmi v RGB444, nebo vidite nejaky video rezim.. precejnom to neni rozhrani primarne pro monitory :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kdo chce k rychlému rozhraní přopojovat USB 2.0 data? Monitor dnes běžně funguje jako dokovací stanice a fungují jako KVM switche.

V dnešní době home office, kdy má člověk osobní laptop, herní pc/kozoli a pracovní laptop, tak je tohle strašně pohodlné, stačí přepnout vstup na monitoru a všechny periferie připojené skrze monitor se připojí k tomu počítači.

Ale uznávám že mnoho lidí co vyžaduje připojení více jak jednoho 8k monitoru jedním kabelem včetně dat mnoho nebude. TB4 bez problémů zvládne 2x4k, a zbývá i dost prostoru pro rozumná data - externí disky, 10Gbit LAN apod...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB4 nemusí umět víc než 3.2 gen 2x2, tzn 20Gbit/s, bez podpory DP Alt mode, bez power delivery.

Kde by se tam vešlo 80Gbit, to nemají ani Thunderbolty, které garantují 40Gbit, dp alt mode i power delivery

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí, ale může. Výrobce grafické karty či monitoru, pokud svůj produkt USB-C konektorem vybaví, jistě tak učiní s podporou maximálního rozlišení. Stejně jako příchod USB 2, respektive USB 3 zabil Firewire, bude tentokrát Thunderbolt zcela asimilován USB4 a novějším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně přijde jako docela hloupý nápad s velkou slávou sjednocovat konektory s různou funkčností,
takže počítač bude mít třeba 15 úplně stejných konektorů, ale konkrétní zařízení bude fungovat jen v některých z nich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak u kterého výrobce. U Apple fungují všechny stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale konektor s tím nemá nic společného, USB-C od USB-A poznáš velice dobře. To že si neuíš vybrat zařízení které ti garantuje nějaké vlastnosti je tvůj problém.

Například pokud chceš funkční USB-C, tak koukáš po thunderboltu, ten ti dává garance že to mumí to či ono, když chceš třeba thunderbolt na laptopu, tak koukáš třeba na Apple - má jen thunderbolty, a nebo na Intel EVO certifikaci, kde je garance alespoň jednoho TB4, a jiných vlastností

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kábel bude hrubý 8 mm a max. dĺžka 30 cm :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo pujde o dva sletovane konektory. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8mm je veľa aj na dvojité tienenie na každom dátovom vodiči, na to dvojité tienenie na každý diferenciálne zapojený pár vodičov a na tom dvojité tienenie celého kábla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vieš čo je hyperbola? A nemyslím tú matematickú...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super, teď už k dokonalosti chybí jen aby ceny 55" 8K@144Hz monitorů spadly někam na deset tisíc, aby si to normální člověk mohl koupit.

A taky by mě zajímalo, jak to bude s délkou kabelů. Už na třech metrech zlobí na HDMI i některé 4K@60Hz, které to měly jistojistě zvládat, kvůli tomu jsem začal kupovat na 4K osmikáčkové. :D DisplayPort je teda větší držák, ale jeden divný dobrý tak na 1440p už jsem taky měl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UHBR 13.5 bylo zavedeno pro 8K60 monitory, ale taky utahne 2x 5K60, bez nutnosti dramatickeho omezeni delky kvuli 20Gb/s signalizaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čekal bych, že plnou rychlost 80Gb/s zanedlouho využije VR, jak vyšším fps, tak i vyšším rozlišením (při sledování pohledu se bude plně renderovat jenom část obrazu, ale displeje můžou bejt klidně 2x 8k)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.