Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Řadič APU Renoir přetaktován na DDR4-6666

Paměťový řadič APU Renoir si již zasloužit pozornost zvládáním minimálních latencí. Tentokrát dokázal, že zvládá i nejvyšší frekvence ve světě x86…

Jaký mají rekordy smysl? Samy o sobě v podstatě žádný, ale ukazují, kde leží meze, kterých lze s hardwarem ještě dosáhnout a dále, který hardware jich je schopný dosáhnout. Overclockerům a tweakerům o hardwaru leccos napoví, ale pro řadového uživatele jde spíše o zajímavost.

Tentokrát jde ale o zajímavost s pěkně kulatým výsledkem. Na APU Renoir (35W Ryzen 7 4700GE), respektive jeho řadiči, bylo dosaženo DDR4-6666. Podobně jako dosažení nejvyšší možné frekvence jdou overclockeři výsledku naproti deaktivaci všech jader krom nejlepšího, chlazením tekutým dusíkem a výběrem co nejvhodnější desky, došlo i zde k optimalizacím.

Použita byla deska Asus ROG Strix B550-I Gaming. Důvodem je mini-ITX provedení, díky kterému jsou paměti (fyzicky) blíže procesoru a integrita signálu zůstává vyšší. Procesorová jádra byla podtaktována a napětí APU zvýšeno, pro zajištění vyšší stability napájení paměťového řadiče. Časování bylo sraženo na 30-27-27-58.

Overclocker Bianbao XE tak dosáhl nejen světového rekordu, ale především rekordu o takové hodnotě, která si získala pozornost.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Řadič APU Renoir přetaktován na DDR4-6666

Úterý, 25 Srpen 2020 - 17:56 | martin33 | Diabolská rýchlosť :-)

Zobrazit diskusi