Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raja Koduri: Na výrobu Xe / Arc nemá Intel kapacity

přeji Intelu úspěch, ten duopol Radeonů a Geforce trvá příliš dlouho. Ještě aby se vzchopila nějaká konkurence z Číny aby byl nějaký relevantní výběr, ne jen prosté "Mažňák nebo Losna"....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Konkurenci z Ciny prosim ne. Nekdy totiz i NIC je lepsi nez cokoliv co vznikne jako vladni zadani za umyslem destabilizace globalniho trhu. To, ze je neco levne, neznamena ze je to vyhodne - opravdu si nevzpomenu na vyrobek, ktery by byl opravdu puvodem z ciny od navrhu po vyrobu a byl jakkoliv konkurenceschopny. Vzdy se jednalo jenom o kopie s umyslem to udat pro netusici obeti (at uz jde o hadry nebo elektroniku).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba čínský telefony zásadně změnily trh k dobrýmu, tj. nástup značek jako Xiaomi. Do tý doby bylo všechno totál předražený a nebo postrádající funkcionalitu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jaká funkčnost? Hnusný launcher naditý reklamou kterou musí uživatel složitě vypínat? Nebo nelogicky popřehazované nastavení pod nelogicky zbarvenými ikonami? Spousta uživatelsky neodstranitelných aplikací? Tuhle funkčnost si rád odpustím

Nebo o jakém předražení mluvíme? Mluvíme o tom Xiaomi které se za lepší telefon nestydí říct stejně co Apple za nový iPhone?

Nebo abych nekřivdil Xiaomi, co třeba OnePlus, ten má alespoň čistší android než Xiaomi, ale za telefon si umí říct opět stejně nebo i více než Apple. A když přejdeme do Korejského trhu tak třeba Samusng dneska taky stojí víc než Apple...

Ale ono se není čemu divit, pokud BOM na vlajkový telefon umí dosáhnout na 500 dolarů nebo i lehce přes, tak je logické že se výsledek prodává klidně přes tisíc.

Doby levných telefonů jsou dávno pryč. Výroba za posledních řádově 5 let výrazně zdražila.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To bude tiez nejaka volovina, ze?

Lacny telefon zohnat ide. Bude to kram, ale zohnat sa da. Kto ***potrebuje*** mobil za 30 kilokorun, tak ho holt potrebuje (no kludne aj len kvoli egu) a nech si ho kupi.

Aj v dobe dumbphonov platilo, ze tupe telefony boli kramy. Len vtedy holt vsetci nepotrebovali z telefonu visiet na instagramoch, tak cloveku kludne stacil aj telefon, co vedel posielat SMSky, volat a mal budik.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Levné telefony byly a jsou, ale když ty čínské značky přicházely na trh, nabízely lepší ceny než etablované značky. Jakmile si získaly uživatelskou základu a jméno, tak už nepotřebují bojovat cenou a ceny jsou stejné jako u konkurence. Pokud cílíš na vyšší segment telefonů tak už nemůžeš počítat s tím, že si vlajkový model koupíš za cenu střední třídy, ale platíš prémiovou cenu a nejhorší na tom je že ta prémiová cena někdy zcela neodpovídá tomu co je to za telefon.

Ano jsou značky jako třeba Apple nebo Sony které nevyrábí low end a nižší střední třídu, takže od nich nejlevnější telefon seženeš za cca 400 dolarů, tomu ale obvykle odpovídá i kvalita materiálů, kvalita konstrukce a hardware.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čína stále tlačí cenu dolů, aktuálně skrz 5g telefony. Jediný rozdíl je, že dělají i highend.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zahoďte čínske smartfóny, radí Litva svojim občanom. Pokiaľ to OnePlus len dobre netají, tak jedine ono bolo ako-tak dobré. Ale Xiaomi nič dobré neprinieslo..
Huawei a ZTE založili bývalí dôstojníci čínskej vojenskej kontrarozviedky a čínskej civilnej rozviedky, takže im sa ťažko verí

Vyšetrovanie ministerstva obrany odhalilo zásadné bezpečnostné hrozby.

22. sep 2021

Ministerstvo v utorkovej správe z vyšetrovania kyberbezpečnosti čínskych smartfónov na domácom trhu opisuje viaceré bezpečnostné riziká.

Najväčšiu hrozbu predstavujú telefóny technologického giganta Xiaomi, ktoré sú schopné cenzurovať niektoré frázy ako „osloboďte Tibet“, „nech žije nezávislosť Taiwanu“ či „hnutie za demokraciu“.

Bezpečnostnú hrozbu však identifikovali aj v smartfóne od spoločnosti Huawei, naopak, ďalší čínsky výrobca OnePlus v teste obstál.

i Browser majú podľa vyšetrovania zoznam zakázaných fráz. Ten v súčasnosti obsahuje až 449 kľúčových slov a stále sa rozširuje.

Pre európsky trh je táto funkcia vypnutá, litovské ministerstvo obrany však varuje, že môže byť kedykoľvek spustená na diaľku, a nevylučuje, že môže fungovať aj na latinskú abecedu.

Prehliadač od Xiaomi takisto podľa vyšetrovateľov odosiela dáta o používaní na čínske servery v Singapure. Aplikácia monitoruje až 61 parametrov.

https://svet.sme.sk/c/22747808/litva-huawei-cina-smartfony-xiaomi.html

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

znôška výmyslov a nezmyslov a poloprávd, aké sú pre smetisko typické. tomuto plátku sa nedá veriť absolútne nič, tobôž od niekoho, kto servilne šteká ako brusel píska.
Eduard Snowden už dávno ukázal, kto je svetový špeh č. 1 a následné udalosti okolo špehovania a sledovania najvyšších predstaviteľov "spojencov" to potvrdili. a henté "frázy" len dokazujú amatérizmus smetiarskych pisálkov, aký by asi pre Xiaomi malo zmysel, či niekto niekde hovorí o Tibete, takých fráz si nazbierajú z fakebooku a iných asociálnych sietí miliardu, vnútri Číny to zmysel má, pravda, ale vonku preboha???
nech sa radšej pochváli google, čo kto kde odosiela z Androidu, to by ešte len bolo zaujímavé čítanie, ale to by sme museli hľadať na iných zdrojoch informácií ako dezinformačné smetisko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Eduard Snowden už dávno ukázal, kto je svetový špeh č. 1

Sice souhlas, na druhe strane to vubec neznamena, ze Cina nespehuje, nebo ze spehuje nejak vyrazne min...

> vnútri Číny to zmysel má, pravda, ale vonku preboha?

Venku zadnej. Spehovani mimo cinu maji cinane nastavene na vojenskou a prumyslnou spionaz, logicky.

> čo kto kde odosiela z Androidu

Google je firma ktera vydelava tim ze na tebe cili reklamu. Co posila se nejspis doctes v nektere EULA. A co delaji vsechny ty appky ktere jsou "zadarmo" ? Delaji bud to, ze ti primo v app zobrazuji reklamu, nebo o tobe sbiraji informace uzitecne pro reklamu a posilaji domu. Tohle fakt neni rocket science, ani zadne tajemstvi, ani zadne uzasne svetove spiknuti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V USA ten problém s Huwei nastal, keď začal v Čine platiť de facto preklad amerického zákona CALEA2, ktorý v USA neprešiel

Communications Assistance for Law Enforcement Act
https://www.fcc.gov/public-safety-and-homeland-security/policy-and-licen...

Pôvodoná CALEA z roku 1994 je zákon, ktorý nútil výrobcov telekomunikačných zariadení so sídlom v USA, aby umožnili FBI získavať dôkazy zo zariadení podozrivých bez ich vedomia.

Postupne to rozšírili na výrobcov softvéru a a výrobcov rôznych súčiastok do PC.
Ak ten backdoor nevie urobiť výrobca sám, dodá mu ho napr. NSA

CALEA 2 mala byť horšia. Nerobím si ilúzie o USA. A faktom je, že každý štát, ktorý má výrobcov nejakých CPU má svoju obdobu CALEA.

Preto mám telefóny z Exynosom a nie Snapdragonom.
Viac ako USA dôverujem Južnej Kórei, že moje dáta nezneužuje/zneužije menej ako USA. Najviac dôverujem EÚ, ale oditiaľ pordukty nie sú v rozumnej miere,
Potom Tajvanu a Južnej Kórei, potom USA a Číne dôverujem ešte menej ako USA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby to byla pravda, je mi to úplně jedno. Čína u nás legislativu nedělá. Tu dělá EU a další tlaky ze západu. Takže jestli někdo použije data proti mě bude to domovský operátor, Google nebo západní tajná služba.

Nové procesory budou mít například čip přímo od Microsoftu - https://www.microsoft.com/security/blog/2020/11/17/meet-the-microsoft-pl... tudíž 100% backdoor kombinace OS a hardware od jedné firmy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že Čína dosáhla na trhu dominantního postavení v tom opravdu nic pozitivního nevidím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to nebylo na vymýšlení až tak náročné, jen po svém okopírovali, s čím už někdo přišel. Nevymýšleli vlastní CPU ani GPU jádra. U Číny jde hlavně o levnější pracovní sílu a když nutná nutná velká invence, může to fungovat. Pokud má ale dojít na vlastní návrhy od základů, mají co dohánět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pěkné by to bylo ale známe Intel a tohle jeho surfování na kryptománii asi brzo skončí. První odhady jsou 2023 kdy snad bude dost výrobních kapacit. jestli opravdu půjdou dolů i ceny grafik pak to zase bude jak píšete "Mažňák nebo Losna". Za ty dva roky bych nečekal že stávající neúroveň grafických karet od Intelu zásadně posune k lepšímu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... no, tak to je celkem jasný, že na výrobu 6nm čipů Intel nemá kapacity. Ale to nemusel Hruška psát, to každej ví.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

intel7 je taktama a hustotou na urovni tsmc n6.. takze trochu blbej joke..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lenže on ten návrh musí byť robený na cieľovú technológiu, aby sa nemusel prerábať..
Ak bol navrnutý na tsmc n6/n6p tak by sa mesiace prerábal na intel7 a ak bol robený na intel7 tak by sa musel prerábať na tsmc nž..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

IMHO my dospělí sami mezi sebou víme, že grafický čip, výkonově na úrovni 1070, vyrobený procesem Intel 7 (10++++), by měl příkon kolem 600 W (jmenovitý 250).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možno začne Intel používať obdobu P.M.P.O. výkonu z čínskej audio techniky :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tolik slov a přitom je to jen o tom, že Intel zaostává ve vývoji nových procesů výroby a tudíž nemá uvolněné ty starší...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to je hřebíček na hlavičku "Na druhé straně má však Intel nevídané štěstí spočívající v načasování Xe / Arc a současné kryptománii, těžbě digitálních měn, která zvýšila poptávku po grafických kartách a jejich ceny na bezprecedentní úroveň. "

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"14nm proces, jehož historie sahá k více než 6 let starým produktům, by nové grafiky odsoudil k neúspěchu ještě před vydáním"

Tak Pascal je i dneska terno a ten je snad 14/16nm. Vemte si jen moji GTX1080, lepsi grafika se sehnat neda a i ty teoreticke grafiky od NVidie RTX nemaji lepsi pomer spotreby a vykonu.

Chapu ale, ze za rok to platit nemusi, takze to Intel nemuze riskovat. No, pokud bude ta skoro RTX 3070 od Intelu za MSRP, tak kupuju okamzite.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosímtě ty tvoje bláboly se fakt nedají číst. Mám tu teoretickou rtx 3060ti doma, a krom toho že žere v podstatě úplně stejně jako předchozí 1080, tak má o 70-80% větší výkon + DLSS + rozjede i raytracing. Je to nebe a dudy. A stála stejných 15k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o 80% vyšší výkon a k tomu stejná cenovka? To tedy moc pokrok za 4 a půl roku není ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel to vymyslel zase po Intelovsku, svoje továrny využije na CPU které nacpe kamarádům v OEM a NAVÍC zabere kapacity TSMC na výrobu grafik které ví že prodá, protože crypto. Takže omezí kapacity AMD a nVidia pro konkurenční cpu a grafiky. Vypadá to že vlastně nemůže prohrát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Práve preto AMD preferovala 1,5 roka OEM partnerov, aby taký silný vplyv Intelu obmedzila

A hlave dnes "válí"

Nan Ya to scale up ABF substrate output for AMD processors
DIGITIMES
Thursday 23 September 2021
https://www.digitimes.com/news/a20210923PD201.html

AMD, MediaTek reportedly in talks to form JV
DIGITIMES
Friday 24 September 2021
Credit: DIGITIMES

Speculation has been circulating in the chipmaking market that AMD and MediaTek are in talks to form a joint venture that will be dedicated to developing SoC solutions combining Wi-Fi, 5G and high transmission technologies for notebook applications.
https://www.digitimes.com/news/a20210924PD205.html

Spojenie AMD+Xilinx + partneri Mediatek a TSMC + SAMSUNG by bola sila

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koduri je fakt idiot. Co vyblil vsichni davno vime. To zas objevil ameriku. Posral to v amd, posere to i v intelu.
Dobrej PR sasek tak maximalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to ind, holt ta nucena diverzifikace ve spolecnostech jde ve zcela opacnem smeru nez pozadavek na optimalizace na co nejlepsi pracovniky. Takoveho cerva ve firme ani nemuzete vyhodit, protoze budete za rasistu :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave, ten humanismus a tolerance nas jednou posle zase do doby kamenny, nez si lidi opet uvedomi, ze nelze tolerovat ve spolecnosti fakt vsechny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale tady grafiky Vega od Koduriho obdivovali, dokud byl v AMD. Jinak ale Vega preci nebyl uplny propadak, jenom to nebyla top herni grafika, na kterou AMD cililo. A Koduri proste slibil vsechno, co v AMD chteli slyset. V Intelu mi prijde, ze na to jdou realisticteji a proto cili grafiku na RTX 3070, teda nizsi highend nebo vyssi mainstream chcete-li.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele seš tady dost dlouho na to, aby sis už mohl všimnout, že tady v diskusích jsou všichni experti s Ph.D. z GPU architektur, kteří mohou Koduriho kritizovat, protože kdyby byli na jeho místě, dělají to 100× líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.