Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raketoplány #8: Na hranici kosmického prostoru

Hranici kosmu 100 km uznávájí jen SSA a jejich patolízalové. Pro zbytek světa to je 160 km, tedy výška, ve které se dá, za určitých podmínek udělat jedna orbita u nevztlakového, nepoháněného aerodynamického tělesa.

Američani si tu hranici posadili na Karmánovku prostě proto, že díky tomu byli první ve "vesmíru".

Když ji Karmán definoval, byla areonautika v plenkách. Neměl páru, že budeme mít tak lehké a zároveň pevné materiály, které by umožnily vztlakový let ve výšce přes 100km.

Navíc věděl pendrek o tom, že hustota ionosféry silně fluktuuje v závislosti s činností sluneční. To se zjistilo až zanedlouho po jeho smrti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsou strašný kecy.

Velmi vtipné na tom je, že samotné USA považují za hranici vesmíru výšku 50 mil a kdo ji překročí, je astronautem. NASA na jedné straně má těchto 50 mil jako definici astronauta, ale na druhé straně považuje za hranici vesmíru výšku až nějakých 122 km, protože nižší oběžné dráhy jsou už nestabilní příliš.

A jinak samotný Kármán tuto hodnotu pouze aproximoval a zcela otevřeně to tak řekl - jeho přibližná hodnota daná výpočtem byla kolem 82 km a už i on věděl, že to je hodnota pouze přibližná a závislá na pohybu atmosféry (po jeho smrti se to dále zpřesňovalo, znalosti měl už on). Takže navrhnul, aby bylo za hranici vesmíru považována snadno zapamatovatelná hodnota 100 km. A tato hodnota se postupně ujala a dnes ji uznává mimo jiné Mezinárodní letecká federace (ano, členové jsou patolízalové USA, jako třeba... hmmm... Rusko nebo Čína).

Oněch 160 km je taková vtipná hodnota. Ani americký, ani sovětský kosmický program ji jako hranici vesmíru nikde nepoužívají, ale je to kupodivu hodnota, na kterou byly konstruovány rakety V2, a ještě ani to není úplně přesné. Jde o to, že V2 měly dosahovat výšky 150 až 200 km. Když se tato informace v rámci špionážní akce dostala do USA, byly použity imperiální míry, tedy 100 mil. A tato hodnota se začala objevovat v historické literatuře. A 100 mil je... kupodivu 160 km.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je klasika. O co míň toho Tomáš Černák ví, o to víc má ideologicky jasno :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.