Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rambus opět žaluje, je tu stížnost na Nvidii i další

Rambus logo
Málokterá společnost si svých patentů hledí jako Rambus, ale delší dobu už o jejích právních nebylo slyšet. Naposledy jsme psali v létě, že se srovnal její spor s Nvidií, to šlo o paměti různého druhu, výrazného úspěchu také firma Rambus dosáhla se Samsungem, kdy „vysoutěžila“ téměř miliardu, v dubnu pak prodloužila smlouvu s AMD. A kdože to nyní s Nvidií odnesl?

Konec je ale klidu zbraní, její právníci opět začali řinčet svými pery a ženou k odpovědnosti celý houf podezřelých. Jsou jimi společnosti Broadcom Corporation, Freescale Semiconductor, LSI Corporation, MediaTek, Nvidia Corporation a STMicroelectronics, které jsou u Americké mezinárodní obchodní komise (ITC) obviněny, že používají technologie na které má Rambus patenty a neodvádí ji žádné poplatky. I tentokrát jde o paměti, jež jsou zařazeny pod tzv. „Bart family“ (DDR, DDR2, DDR3, mobilní DDR, LPDDR, LPDDR2 a GDDR3), ale i o tzv. „Daily1family“ představující patenty pro PCI Express, něco ze Serial ATA (SATA) i Serial Attached SCSI (SAS) a DisplayPort rozhraní. U Bart family zmiňuje Broadcom, Freescale, LSI, MediaTek a STMicroelectronics, tedy vynechána je Nvidia, jež už má tento problém vyřešený, za zneužití Dayly1family byly zase „nominovány“ Broadcom, Freescale, LSI, Nvidia a STMicroelectronics, vynechán je tedy taiwanský MediaTek.

Pokud jste stejně jako my překvapeni z uvedení DisplayPortu v seznamu patentovaných věcí, pak vězte, že jdo o "široké portfolio patentů a inovací, jež jsou základem velkého okruhu průmyslových standardů se sériovou komunikací zahrnující PCI Express, SATA, SAS, DisplayPort i USB", jak to definuje přímo Rambus.

Jak je dobrým zvykem, žádá v USA Rambus zákaz dovozu i prodeje veškerých produktů, kde by jeho patenty mohly být zneužity, jde tedy o počítače, routery, mobilní telefony, set-top-boxy, Blu-ray přehrávače, základní desky, různé karty do počítačů, pevné disky nebo třeba modemy. ITC by měla rozhodnout do 30 až 45 dnů. Ve stejném duchu podali právníci Rambusu i žalobu u soudu.

Diskuse ke článku Rambus opět žaluje, je tu stížnost na Nvidii i další

Úterý, 7 Prosinec 2010 - 08:10 | NRX | Dobrá otázka. No keďže ich aktivity nesledujem,...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 19:54 | Adrique | Okrem patentovych sporov nie som velmi...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 15:23 | MACHINA | Rambus a jemu podobní mi vždy připomenou kromě...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 15:20 | x x | Tak to ja by som sa toho dozil velmi nerad,...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 14:03 | ps47 3dfx | rad by som sa dozil dna kedy patentovy system...

Zobrazit diskusi