Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rambus získal ve sporu s Nvidií o patenty cenné body

Rambus logo

Historie sporu firem Rambus a Nvidia sahá do roku 2008, kdy se Rambus rozhodla vymáhat licenční poplatky po výrobcích grafických karet, což vyústilo nakonec v podání žaloby, kterou Rambus na Nvidii podal již v červenci 2008. Spor se potom rozmělnil do řady dalších žalob, stížností k obchodní komisi i žádostem k patentovému úřadu o prozkoumání oprávněnosti vlastnění předmětných patentů. Nvidia se zdála být už téměř ze všeho venku, když právě patentový úřad nedal loni v létě za pravdu firmě Rambus a oprávněnost vlastnictví patentů k pamětem používaných v grafických kartách jí přiznal, v listopadu 2009 pak odmítl ještě 17 stížností Rambusu na Nvidii.

Patentový úřad je sice hezká instituce, ale výkonnou moc vlastně nemá žádnou. To taková ITC nebo soud, to už je něco jiného a právě verdikt soudce ITC nyní nahrává společnosti Rambus. Ten minulý týden rozhodl, že Nvidia porušuje tři patenty vlastněné Rambusem, dva další jsou ale neúčinné. Tato jedna věta může mít na Nvidii celkem drsný dopad, ITC totiž může zakázat prodej veškerého zboží, kde jsou tato práva Rambusu poškozena. Samozřejmě, že výrok soudce ještě podléhá schválení celou komisí, ale není pravděpodobné, že by se nějak změnil. Vedení Rambus je pochopitelně nadšeno, zatímco v Nvidii to nechápou, ale to se dalo čekat.

Asi se brzy dočkáme zprávy o nějakém tom finančním vyrovnání, i když téměř miliarda USD, kterou nedávno Rambus získal od korejské společnosti Samsung (nebo v následujících letech získá), to asi nebude.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rambus získal ve sporu s Nvidií o patenty cenné body

Úterý, 26 Leden 2010 - 09:06 | x x | Hmm, prv nez nacnes plodit nezmysly by bolo dobre...
Úterý, 26 Leden 2010 - 01:20 | David Foltyn | ono ten pripad co zminujes muzes brat i z druhe...
Pondělí, 25 Leden 2010 - 21:38 | Torx Miller | ziskal cenne body? keby to bolo v skautskom...
Pondělí, 25 Leden 2010 - 21:06 | J D | Na firmu Rambus začínám být pomalu alargický....

Zobrazit diskusi